Jel to nekom fakat do zajebancije kad su ove stvari u pitanju?!?burekodsira wrote:edit:
provjerio sam i taj oglas je bila zajebancija!?
Afera PELAK - Pocelo sudjenje
- tranquil
#101 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
-
_sarajlija_23_
#102 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
stvarno ne mogu da vjerujem...
- burekodsira
#103 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
evo neke starije clanke koje nisam prije postavio
Pelakova i Kadićeva negirale krivicu
Datum: 11.09.2007
SARAJEVO Mihrija Pelak, vlasnica i direktorica Agencije "Nekretnine Pelak", i Nazaheta Kadić, zamjenica direktorice "Nekretnina 2A", juče su u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjavile da nisu krive za višemilionske prevare građana.
Pelakova i Kadićeva su optužene za prevare u privrednom poslovanju, a tužilaštvo ih tereti da su oko 160 građana prevarile za oko sedam miliona KM. Nakon što su negirale navode optužnice, početak suđenja biće naknadno određen.
Drugooptužena Nazaheta Kadić na prošlom ročištu je zatražila da joj se odredi branilac po službenoj dužnosti `zbog slabog imovinskog stanja`, što je sud i prihvatio. Sudija za prethodno saslušanje Dalida Burzić saopštila je juče da će Kadićevu po službenoj dužnosti u ovom predmetu zastupati advokat Izet Baždarević.
Prema navodima optužnice Kantonalnog tužilaštva, Pelakova je od januara 2001. godine do sredine marta ove godine izbjegavala plaćanje poreza za dodatna primanja, te je na taj način oštetila budžet za oko milion KM. Optužena je i za višemilionske prevare oko 160 građana. Pelakovu tužilaštvo tereti po 16 tačaka za prevare u privrednom poslovanju, te zajedno s drugooptuženom Kadićevom po 10 tačaka za isto krivično djelo.
Pelakova je u pritvoru, dok je Kadićeva nedavno uz jamčevinu puštena na privremenu slobodu. Sestra Mihrije Pelak, Mirzeta Avdija, direktorica firme `Nekretnina 2A`, je u bjekstvu i za njom je raspisana međunarodna potjernica zbog saznanja da je u Hrvatskoj, čija je i državljanka.
Ramadana Gatačkića: Prevaren sam za 21.000 KM
Datum: 14.10.2008 20:26
SARAJEVO - Svjedok Ramadan Gatačkić (72) juče je u nastavku suđenja Mihriji Pelak izjavio da mu ona duguje 21.000 KM za stan koji je prodao Vahidu Jusubegoviću.
Gatačkić je u Kantonalnom sudu u Sarajevu ispričao da je putem agencije "Nekretnine Pelak" za 56.000 KM prodao stan na Koševskom brdu Jusubegoviću.
"Jusubegović je Pelakovoj dao 56.000 KM, koliko je bila i dogovorena cijena stana. Ja sam dobio 25.000 KM nakon prodaje, a 5.000 eura Mihrija mi je dala naknadno", rekao je Gatačkić.
Svjedok je objasnio da je prodao stan u Sarajevu jer je počeo da gradi kuću u Mostaru, gdje je trenutno nastanjen, te da je bezbroj puta dolazio u Sarajevo i tražio da mu Pelakova vrati novac koji mu duguje.
"Često sam u njenoj agenciji provodio dane plačući i kukajući da mi vrati novac, a ona mi je jednom prilikom rekla: 'Ramadane, ako ja odem u zatvor, nikad nećeš dobiti novac'", ispričao je svjedok.
Obraćajući se tročlanom vijeću Kantonalnog suda, rekao je da su zbog prevare Pelakove oboljeli i on i supruga.
"Dugovao sam novac radnicima koji su mi pravili kuću u Mostaru, jer mi ona nije dala moj novac. Dobio sam tumor na glasnoj žici od plakanja, a žena mi je psihički oboljela, bila je na liječenju i u 'Jagomiru'. Svaki dan smo žena i ja bili kod Mihrije u kancelariji i molili da nam da naš novac, ali bez uspjeha", rekao je Gatačkić.
Osim Pelakove, koja je vlasnica i direktorica Agencije "Nekretnine Pelak", za prevaru 162 građana za oko
Pelakova i Kadićeva negirale krivicu
Datum: 11.09.2007
SARAJEVO Mihrija Pelak, vlasnica i direktorica Agencije "Nekretnine Pelak", i Nazaheta Kadić, zamjenica direktorice "Nekretnina 2A", juče su u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjavile da nisu krive za višemilionske prevare građana.
Pelakova i Kadićeva su optužene za prevare u privrednom poslovanju, a tužilaštvo ih tereti da su oko 160 građana prevarile za oko sedam miliona KM. Nakon što su negirale navode optužnice, početak suđenja biće naknadno određen.
Drugooptužena Nazaheta Kadić na prošlom ročištu je zatražila da joj se odredi branilac po službenoj dužnosti `zbog slabog imovinskog stanja`, što je sud i prihvatio. Sudija za prethodno saslušanje Dalida Burzić saopštila je juče da će Kadićevu po službenoj dužnosti u ovom predmetu zastupati advokat Izet Baždarević.
Prema navodima optužnice Kantonalnog tužilaštva, Pelakova je od januara 2001. godine do sredine marta ove godine izbjegavala plaćanje poreza za dodatna primanja, te je na taj način oštetila budžet za oko milion KM. Optužena je i za višemilionske prevare oko 160 građana. Pelakovu tužilaštvo tereti po 16 tačaka za prevare u privrednom poslovanju, te zajedno s drugooptuženom Kadićevom po 10 tačaka za isto krivično djelo.
Pelakova je u pritvoru, dok je Kadićeva nedavno uz jamčevinu puštena na privremenu slobodu. Sestra Mihrije Pelak, Mirzeta Avdija, direktorica firme `Nekretnina 2A`, je u bjekstvu i za njom je raspisana međunarodna potjernica zbog saznanja da je u Hrvatskoj, čija je i državljanka.
Ramadana Gatačkića: Prevaren sam za 21.000 KM
Datum: 14.10.2008 20:26
SARAJEVO - Svjedok Ramadan Gatačkić (72) juče je u nastavku suđenja Mihriji Pelak izjavio da mu ona duguje 21.000 KM za stan koji je prodao Vahidu Jusubegoviću.
Gatačkić je u Kantonalnom sudu u Sarajevu ispričao da je putem agencije "Nekretnine Pelak" za 56.000 KM prodao stan na Koševskom brdu Jusubegoviću.
"Jusubegović je Pelakovoj dao 56.000 KM, koliko je bila i dogovorena cijena stana. Ja sam dobio 25.000 KM nakon prodaje, a 5.000 eura Mihrija mi je dala naknadno", rekao je Gatačkić.
Svjedok je objasnio da je prodao stan u Sarajevu jer je počeo da gradi kuću u Mostaru, gdje je trenutno nastanjen, te da je bezbroj puta dolazio u Sarajevo i tražio da mu Pelakova vrati novac koji mu duguje.
"Često sam u njenoj agenciji provodio dane plačući i kukajući da mi vrati novac, a ona mi je jednom prilikom rekla: 'Ramadane, ako ja odem u zatvor, nikad nećeš dobiti novac'", ispričao je svjedok.
Obraćajući se tročlanom vijeću Kantonalnog suda, rekao je da su zbog prevare Pelakove oboljeli i on i supruga.
"Dugovao sam novac radnicima koji su mi pravili kuću u Mostaru, jer mi ona nije dala moj novac. Dobio sam tumor na glasnoj žici od plakanja, a žena mi je psihički oboljela, bila je na liječenju i u 'Jagomiru'. Svaki dan smo žena i ja bili kod Mihrije u kancelariji i molili da nam da naš novac, ali bez uspjeha", rekao je Gatačkić.
Osim Pelakove, koja je vlasnica i direktorica Agencije "Nekretnine Pelak", za prevaru 162 građana za oko
- burekodsira
#104 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Nastavljeno suđenje Mihriji Pelak

http://img217.imageshack.us/img217/5662 ... ne2cp1.jpg
Platila stan u koji nikad nije uselila
Saslušanjem svjedoka optužbe, jučer je pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Mihriji Pelak, vlasnici agencije „Nekretnine Pelak“, optuženoj za prevaru prilikom prodaje i kupovine stanova. Drugooptužena u ovom predmetu je Nezaheta Kadić, koja je bila zamjenica Mirzete Avdije, vlasnice agencije „Nekretnine 2A“. Avdija je sestra optužene Mihrije Pelak i od počeka afere sa stanovima nalazi se u Hrvatskoj.
Jučer je saslušana svjedokinja Luca Zećirević, koja je za stan u ulici Zaima Šarca pristala da agenciji „Nekretnine 2A“ plati 75.000 KM. U tom stanu bio je njegov vlasnik, pa je dogovoreno da on jedno vrijeme u njemu ostane, a da kiriju plaća Luci Zećirević. Ona je
agenciji za ovaj stan uplatila 60.000 KM, a dogovoreno je da ostalih 15.000 KM uplati naknadno.
U međuvremenu, iz agencije su je obavijestili da je došlo do problema sa stanom u ulici Zaima Šarca i da je vlasnik ovaj stan prodao trećoj osobi. Luci je agencija ponudila drugi stan, na koji je ona pristala. Problemi su nastali kada u sudu nije mogla ovjeriti kupoprodajni ugovor za ovaj stan.
Luca Zećirević kazala je da ona ne želi krivično gonjenje Mihrije Pelak, koja joj se tada ponudila da pomogne. Svjedokinja je potvrdila da je u Hrvatskoj podnijela tužbu protiv njene sestre Mirzete Avdija, jer je zbog nje ostala i bez novca i bez stana.
Suđenje se nastavlja 12. februara.

http://img217.imageshack.us/img217/5662 ... ne2cp1.jpg
Platila stan u koji nikad nije uselila
Saslušanjem svjedoka optužbe, jučer je pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Mihriji Pelak, vlasnici agencije „Nekretnine Pelak“, optuženoj za prevaru prilikom prodaje i kupovine stanova. Drugooptužena u ovom predmetu je Nezaheta Kadić, koja je bila zamjenica Mirzete Avdije, vlasnice agencije „Nekretnine 2A“. Avdija je sestra optužene Mihrije Pelak i od počeka afere sa stanovima nalazi se u Hrvatskoj.
Jučer je saslušana svjedokinja Luca Zećirević, koja je za stan u ulici Zaima Šarca pristala da agenciji „Nekretnine 2A“ plati 75.000 KM. U tom stanu bio je njegov vlasnik, pa je dogovoreno da on jedno vrijeme u njemu ostane, a da kiriju plaća Luci Zećirević. Ona je
agenciji za ovaj stan uplatila 60.000 KM, a dogovoreno je da ostalih 15.000 KM uplati naknadno.
U međuvremenu, iz agencije su je obavijestili da je došlo do problema sa stanom u ulici Zaima Šarca i da je vlasnik ovaj stan prodao trećoj osobi. Luci je agencija ponudila drugi stan, na koji je ona pristala. Problemi su nastali kada u sudu nije mogla ovjeriti kupoprodajni ugovor za ovaj stan.
Luca Zećirević kazala je da ona ne želi krivično gonjenje Mihrije Pelak, koja joj se tada ponudila da pomogne. Svjedokinja je potvrdila da je u Hrvatskoj podnijela tužbu protiv njene sestre Mirzete Avdija, jer je zbog nje ostala i bez novca i bez stana.
Suđenje se nastavlja 12. februara.
- burekodsira
#105 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Tužilac završio iznošenje dokaza
Poslije saslušanja više od stotinu svjedoka u proteklih godinu i po, jučer je u nastavku suđenja Mihriji Pelak, vlasnici agencije „Nekretnine Pelak“, optuženoj za milionsku prevaru građana oko kupovine i prodaje stanova u Sarajevu, kantonalni tužilac Enes Kamenica, ulaganjem većeg broja materijalnih dokaza, završio iznošenje dokaza Tužilaštva.
Odbrana je zatražila kraći rok, nakon kojeg će predložiti svoje dokaze. Sudija Jasenko Ružić sljedeći nastavak suđenja zakazao je za 14. maj ove godine.
U ovom predmetu optužena je i Nezaheta Kadić, koja je bila zamjenica Mirzete Avdije, direktorice agencije „Nekretnine 2A“ i Mihrijine sestre, a koja se nalazi u bjekstvu u Hrvatskoj, gdje je nastavila da se bavi prodajom nekretnina.
Mihrija Pelak sama se prema 16 tačaka optužnice tereti i za krivično djelo prevare u privrednom poslovanju, a zajedno sa Nezahetom Kadić, za isto krivično djelo optužena je još po deset tačaka. U dvije tačke optužnice Mihrija Pelak se tereti za krivično djelo obmane pri dobivanju kredita, a po jednoj tački za krivotvorenje isprava.
Pelak je optužena i da je od januara 2001. do sredine marta 2007. godine izbjegla plaćanje poreza za dodatna primanja, te je tako oštetila budžet FBiH za 978.629,64 KM.
-Avaz
Poslije saslušanja više od stotinu svjedoka u proteklih godinu i po, jučer je u nastavku suđenja Mihriji Pelak, vlasnici agencije „Nekretnine Pelak“, optuženoj za milionsku prevaru građana oko kupovine i prodaje stanova u Sarajevu, kantonalni tužilac Enes Kamenica, ulaganjem većeg broja materijalnih dokaza, završio iznošenje dokaza Tužilaštva.
Odbrana je zatražila kraći rok, nakon kojeg će predložiti svoje dokaze. Sudija Jasenko Ružić sljedeći nastavak suđenja zakazao je za 14. maj ove godine.
U ovom predmetu optužena je i Nezaheta Kadić, koja je bila zamjenica Mirzete Avdije, direktorice agencije „Nekretnine 2A“ i Mihrijine sestre, a koja se nalazi u bjekstvu u Hrvatskoj, gdje je nastavila da se bavi prodajom nekretnina.
Mihrija Pelak sama se prema 16 tačaka optužnice tereti i za krivično djelo prevare u privrednom poslovanju, a zajedno sa Nezahetom Kadić, za isto krivično djelo optužena je još po deset tačaka. U dvije tačke optužnice Mihrija Pelak se tereti za krivično djelo obmane pri dobivanju kredita, a po jednoj tački za krivotvorenje isprava.
Pelak je optužena i da je od januara 2001. do sredine marta 2007. godine izbjegla plaćanje poreza za dodatna primanja, te je tako oštetila budžet FBiH za 978.629,64 KM.
-Avaz
- bach
#106 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
burekodsira wrote:Tužilac završio iznošenje dokaza
-Avaz
Da i ova ne bude puštena na slobodu dok sud ne odredi gdje će izdražavati robiju?
- burekodsira
#107 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
proslosedmicno sudjenje odgodjeno zbog bolesti jednog od sudija tacnije jedne sudinice
inace kako sam saznao sud je pod vremenskim pritiskom jer do augusta joj moraju presuditi inace je moraju pustiti iz zatvora
inace kako sam saznao sud je pod vremenskim pritiskom jer do augusta joj moraju presuditi inace je moraju pustiti iz zatvora
-
vratnik
#108 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
ovo ce izgleda biti: trazite sami svoju pravdu..burekodsira wrote:proslosedmicno sudjenje odgodjeno zbog bolesti jednog od sudija tacnije jedne sudinice![]()
(hvala burek)
- burekodsira
#109 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Odbrana saslušala ministra Čedomira Lukića
Svjedočili i Mirza Goro i Halid Tiro • Optužena za prevaru oko kupovine i prodaje stanova...
Saslušanjem prvih svjedoka odbrane jučer je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Mihriji Pelak, vlasnici agencije "Nekretnine Pelak", i Nezaheti Kadić, zamjenici direktorice "Nekretnine 2A". One su optužene za prevaru oko kupovine i prodaje stanova u Sarajevu.
Poslovna saradnja
Odbrana je prvo saslušala Čedomira Lukića, aktuelnog ministra stambene politike Kantona Sarajevo, koji je objasnio da je ranije, kao samostalni - nezavisni projektant, poslovno sarađivao s Mihrijom Pelak. On je istakao da je kontrolirao kvalitet radova nekoliko stambeno-poslovnih objekata, među kojima je i onaj u ulici Zaima Šarca, koji nije imao validnu dokumentaciju s obzirom na to da odluka o legalizaciji objekata nije donesena prije njegove izgradnje.
Mihrija Pelak je za objekt u ulici Zaima Šarca, gdje su prodavani stanovi, dobila saglasnost za sanaciju već postojećeg objekta, ali ga je ona srušila i sagradila potpuno novi, za koji nije mogla dobiti dozvolu. Poznato je da je naknadno Kanton donio odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.
Svjedok Mirza Goro rekao je da se osjeća prevarenim i povrijeđenim zbog toga što mu je stan koji je kupio posredstvom agencije "Nekretnine Pelak" bespravno stavljen pod hipoteku starog vlasnika stana.
Otplata na rate
On je kazao da su mu pala na teret sva dugovanja od prethodnog vlasnika. Mihrija Pelak pitala je Goru da li je zaboravio kada je njemu i njegovoj porodici izašla u susret pomažući im kada su praktično bili na ulici, te im dala stan na kredit uz ratu od 150 KM, koji još nije isplatio. Goro je ustvrdio da je morao da izmiruje režiju i kirije bivšeg vlasnika.
Jučer je saslušan i svjedok Halid Tiro, koji je, kao i Goro, više govorio protiv optužene nego u njenu korist.
-AVAZ
inace sudjenje je nastavljeno i radi ubrzanja postupka je bilo tri dana uzastopno ukljucujuci danasnjiPelak posredovala u kupovini zgrade RAK-a
Među svjedocima odbrane koji su jučer saslušani u nastavku suđenja Mihriji Pelak i Nezaheti Kadić, optuženima za prevaru oko kupovine i prodaje stanova, bio je i Kemal Huseinović, aktuelni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH.
Huseinović je pričao o kupovini zgrade za Regulatornu agenciju od firme „Butmir“ za četiri miliona maraka. Prodaja i prijenos vlasništva, prema njegovim riječima, izvršeno je uspješno, a posrednik u kupovini je bila agencija Mihrije Pelak „Nekretnine Pelak“. Huseinović je također kazao da mu se čini da je Pelak plaćena za posredovanje iako je odbrana ukazivala da optuženoj nije isplaćen njen dio za posredovanje u kupoprodaji.
Jučer su svjedočili i oštećeni Lejla Alajbegović i Sead Hasanović, koji su kazali da nisu nikada kontaktirali s Mihrijom Pelak, nego da su kupovine stanova obavljali preko agencije „Nekretnine 2A“. Direktorica ove agencije je Mihrijina sestra Mirzeta Avdija, koja je nedostupna organima gonjenja u BiH.
Vahida Rozman ispričala je da je preko „Nekretnina Pelak“ uspješno kupila poslovni prostor vrijednosti 100.000 KM. Njen pravni zastupnik je provjerio sve papire i dao joj zeleno svjetlo za kupovinu. Kasnije se ispostavilo da je dat pod hipoteku BOR banci.
-AVAZ
Last edited by burekodsira on 12/06/2009 11:00, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#110 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
kad bi pelak bila na listi jedne stranke
dobila bi izbore
mislim da je to jasno
dobila bi izbore
mislim da je to jasno
-
Area_51
#111 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Tu pacov zenu moraju zadrzat u zatvoru jer postoji mogucnost da joj neko vani samostalno presudi. 
-
leo karan
#112 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
hoce garantArea_51 wrote:Tu pacov zenu moraju zadrzat u zatvoru jer postoji mogucnost da joj neko vani samostalno presudi.
sto joj ne presudise dok je 3 godine pljackala ljude, a setala gradom
- Toffee karamela
#113 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Koliko neko mora biti naivan i neoprezan da nekome s ovakvom facom povjeri novce za kupovinu stana!!! Jesus
- 8. sekretar SKOJ-a
#114 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Aaaaa, ministra solidnog,...Saradnik Mihrijin,...Odbrana saslušala ministra Čedomira Lukića
Svjedočili i Mirza Goro i Halid Tiro • Optužena za prevaru oko kupovine i prodaje stanova...
Saslušanjem prvih svjedoka odbrane jučer je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Mihriji Pelak, vlasnici agencije "Nekretnine Pelak", i Nezaheti Kadić, zamjenici direktorice "Nekretnine 2A". One su optužene za prevaru oko kupovine i prodaje stanova u Sarajevu.
Poslovna saradnja
Odbrana je prvo saslušala Čedomira Lukića, aktuelnog ministra stambene politike Kantona Sarajevo, koji je objasnio da je ranije, kao samostalni - nezavisni projektant, poslovno sarađivao s Mihrijom Pelak. On je istakao da je kontrolirao kvalitet radova nekoliko stambeno-poslovnih objekata, među kojima je i onaj u ulici Zaima Šarca, koji nije imao validnu dokumentaciju s obzirom na to da odluka o legalizaciji objekata nije donesena prije njegove izgradnje.
Mihrija Pelak je za objekt u ulici Zaima Šarca, gdje su prodavani stanovi, dobila saglasnost za sanaciju već postojećeg objekta, ali ga je ona srušila i sagradila potpuno novi, za koji nije mogla dobiti dozvolu. Poznato je da je naknadno Kanton donio odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.
Svjedok Mirza Goro rekao je da se osjeća prevarenim i povrijeđenim zbog toga što mu je stan koji je kupio posredstvom agencije "Nekretnine Pelak" bespravno stavljen pod hipoteku starog vlasnika stana.
Otplata na rate
On je kazao da su mu pala na teret sva dugovanja od prethodnog vlasnika. Mihrija Pelak pitala je Goru da li je zaboravio kada je njemu i njegovoj porodici izašla u susret pomažući im kada su praktično bili na ulici, te im dala stan na kredit uz ratu od 150 KM, koji još nije isplatio. Goro je ustvrdio da je morao da izmiruje režiju i kirije bivšeg vlasnika.
Jučer je saslušan i svjedok Halid Tiro, koji je, kao i Goro, više govorio protiv optužene nego u njenu korist.
-AVAZ
- Chisum
#115 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Jebote, kakav oktopod... I sta se nesretnih ljudi nasuka... gdje i ne bi - kol'ka joj je glavudza.Toffee karamela wrote:Koliko neko mora biti naivan i neoprezan da nekome s ovakvom facom povjeri novce za kupovinu stana!!! Jesus
Imam neki ruzan osjecaj da ce i ovo sudjenje, kao nebrojeno puta do sad, zavrsiti kao farsa i cirkus.
Kada vidim ovu rugobu i imena toliko prevarenih i unesrecenih ljudi, kojima je bukvalno otela zadnji dinar iz dzepa, zao mi bude sto na kalendaru ne stoji neki drugi datum... vrijeme, u kojem bi ovu drolju tukli dok ne crkne.
-
probajsad
#116 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
nije sHebala samo agenciju pelak, nego u to vrijeme ljudi nisu smjeli da daju lovu ni bilo kojoj drugoj agenciji
- pojedinac
#117 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Faca tu ne igra nikakvu ulogu.Toffee karamela wrote:Koliko neko mora biti naivan i neoprezan da nekome s ovakvom facom povjeri novce za kupovinu stana!!! Jesus
Dok god se ovakvi, kao ova notarka, ne uklone sa scene bit će i prevara.
Tužio notarku i osiguranje
Mirza Drinić ostao bez stana i novca...
10.05.2009.
Zeničanin Mirza Drinić ostao je krajem prošle godine bez trideset hiljada KM, ali i kupljenog stana u zeničkom naselju Crkvice. Osim izvjesne Gordane Todorović, koja je prevarila Drinića, sukrivac je bila notarka Sabira Sarvan, koja je u ime države i Federacije, trebala biti garant zakonske procedure i kupoprodajnog ugovora.
Slučaj je prijavljen policiji i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Drinićev advokat Kočiz Arnaut potvrdio nam je da je, nakon što je pokušao mirnim putem riješiti problem, na kraju predao cijeli slučaj na sud, tražeći odštetu za svog klijenta.
Nakon sličnog slučaja otkrivenog u Tuzli, ovaj put je Zeničanin postao žrtva nestručnog rada državnog službenika.
- Ustanovljeno je da je vlasnica stana ustvari mrtva, a osoba koja se predstavljala kao vlasnica je njena rođaka. Notarka koja je prodala stan umrle osobe sa sebe skida svaku odgovornost. Međutim, ona je bila dužna provjeriti identitet osobe kao javni službenik, prema članu 58. Zakona o notarima iz "Službenih novina Federacije", te snosi suodgovornost za štetu nastalu greškom u radu - kaže Arnaut.
Nakon što je notarka i Drinićevom advokatu Kočizu odbila dati policu osiguranja, on je utvrdio da je Sabira Sarvan osigurana na 250 hiljada KM u "Eurohercu".
- Sada i osiguranje bez obrazloženja odbija isplatiti novac. Notarska komora prešućuje da je njen član odgovoran. Zato sam slučaj predao na sud, podnijeli smo tužbu protiv notarke Sabire Sarvan i "Euroherc" osiguranja - kazao nam je Kočiz.
http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.php?f=28&t=363
- antonija
#118 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
dokle je stiglo sudjenje ???
Evo jos jedan dobar clanak o "notarima u BiH"
"Kako je Bedija Purković ostala i bez 71.000 KM i bez stana
Notarske malverzacije:
Način na koji je Stjepan Mišković iz Pasaca kod Tuzle lažno prodao tuđi stan za 71 hiljadu maraka i još tu prodaju ovjerio kod notara Senade Kovačević, vjerovatno u spisima organa gonjenja u Tuzli odavno nije zabilježen.
- Imala sam punomoć rođaka da ga zastupam u kupovini stana. Kada smo u Oglasniku TK našla da se prodaje stan u naselju Sjenjak u B bloku, javila sam se na tu ponudu, gdje se kao opunomoćenik vlasnice stana Sahbe Husarić, koja, inače, boravi u Puli, javio izvjesni Stjepan Mišković - ispričala nam je Bedija Purković iz Tuzle, žrtva ove nesvakidašnje prevare.
Pečat iz Bijeljine
Purković je, nakon što je dogovorena cijena, u maju ove godine, zajedno sa Stjepanom Miškovićem, sve papire odnijela u notarski ured Senade Kovačević kako bi zaključili konačan ugovor o kupoprodaji nekretnina.
- Mišković je donio punomoć od Sahbe Husarić, na kojoj je stajao pečat Osnovnog suda u Bijeljini. Ja sam notara Senadu Kovačević zamolila da, ipak, u Bijeljini provjeri valjanost te punomoći, s obzirom na to da dokumenti dolaze iz drugog entiteta, a ona mi je rekla da je punomoć ispravna, da nema govora o bilo kakvom falsifikatu. Nažalost, kroz desetak dana, odnosno na dan određen da preuzmem ključeve stana za koji sam Miškoviću pred notarom Kovačević već dala 71.000 KM, uvjerila sam se da sam prevarena, odnosno da je punomoć bila falsificirana - kaže Bedija Purković.
Njena drama od tog 15. maja, kada je od Miškovića dobila ključeve kojima nije mogla otvoriti vrata stana koji je kupila, traje sve do danas. Ona je 25. maja pozvala vlasnicu stana Sahbu Husarić u Pulu koja joj je rekla da „nije dala nikakvu punomoć nikakvom Miškoviću“. Obavijestila je također i policiju i, naravno, zatražila pomoć i notara Senade Kovačević.
Čeka odgovor
- Kad sam se, svjesna da je u pitanju prevara, obratila Senadi Kovačević s pitanjem šta nakon svega da uradim, ona je samo slegla ramenima. Nakon desetak dana kazala mi je „evo ti broj moje polise osiguranja“ upućujući me da se obratim „Euroherc-osiguranju“ radi naknade štete. Međutim, od 28. maja, kada sam im dostavila kompletnu dokumentaciju, do danas od „Euroherc- osiguranja“ u Sarajevu nema nikakvog odgovora. Pitam se kako je moguće da zvaničan organ, a to je notar, ovjeri falsificiran dokument i da nakon toga slegne ramenima ne snoseći nikakvu odgovornost, niti da bar meni kao oštećenoj stranci pomogne u ostvarivanju prava koja imam - kaže Bedija Purković.
Kovačević: Ne snosim odgovornost
Tačno je da se to dogodilo i koliko znam gospođa Bedija Purković je angažirala advokata da je zastupa kod „Euroherc osiguranja“. Moja odgovornost je na dispoziciji i ako moje osiguranje utvrdi da ja snosim krivicu zbog ove prevare, ono će postupiti po zakonu. Ja sam dala izjavu i organima gonjenja i mom osiguranju. Lično, mislim da ne snosim nikakvu odgovornost za ovjeru ovog ugovora - komentirala je spomenuti događaja notar Senada Kovačević.
Subotić: Predmet je u Odsjeku
Dana 17. jula ove godine Kantonalno tužilaštvo u Tuzli zaprimilo je izvještaj o ovom događaju i predmet je uzet u rad u Odsjeku za organizirani kriminal - kazala nam je Jasna Subotić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.
Mišković viđan u društvu Husarićeve
Prema našim saznanjima, Stjepan Mišković posjeduje hrvatski pasoš i nakon što je uzeo 71.000 KM od Bedije Purković, pobjegao je u Hrvatsku. Njegovu vezu sa Sahbom Husarić, s obzirom na to da je viđan u njenom društvu, trebali bi utvrditi zvanični organi.
(A.HADŽIĆ - Avaz)"
Evo jos jedan dobar clanak o "notarima u BiH"
"Kako je Bedija Purković ostala i bez 71.000 KM i bez stana
Notarske malverzacije:
Način na koji je Stjepan Mišković iz Pasaca kod Tuzle lažno prodao tuđi stan za 71 hiljadu maraka i još tu prodaju ovjerio kod notara Senade Kovačević, vjerovatno u spisima organa gonjenja u Tuzli odavno nije zabilježen.
- Imala sam punomoć rođaka da ga zastupam u kupovini stana. Kada smo u Oglasniku TK našla da se prodaje stan u naselju Sjenjak u B bloku, javila sam se na tu ponudu, gdje se kao opunomoćenik vlasnice stana Sahbe Husarić, koja, inače, boravi u Puli, javio izvjesni Stjepan Mišković - ispričala nam je Bedija Purković iz Tuzle, žrtva ove nesvakidašnje prevare.
Pečat iz Bijeljine
Purković je, nakon što je dogovorena cijena, u maju ove godine, zajedno sa Stjepanom Miškovićem, sve papire odnijela u notarski ured Senade Kovačević kako bi zaključili konačan ugovor o kupoprodaji nekretnina.
- Mišković je donio punomoć od Sahbe Husarić, na kojoj je stajao pečat Osnovnog suda u Bijeljini. Ja sam notara Senadu Kovačević zamolila da, ipak, u Bijeljini provjeri valjanost te punomoći, s obzirom na to da dokumenti dolaze iz drugog entiteta, a ona mi je rekla da je punomoć ispravna, da nema govora o bilo kakvom falsifikatu. Nažalost, kroz desetak dana, odnosno na dan određen da preuzmem ključeve stana za koji sam Miškoviću pred notarom Kovačević već dala 71.000 KM, uvjerila sam se da sam prevarena, odnosno da je punomoć bila falsificirana - kaže Bedija Purković.
Njena drama od tog 15. maja, kada je od Miškovića dobila ključeve kojima nije mogla otvoriti vrata stana koji je kupila, traje sve do danas. Ona je 25. maja pozvala vlasnicu stana Sahbu Husarić u Pulu koja joj je rekla da „nije dala nikakvu punomoć nikakvom Miškoviću“. Obavijestila je također i policiju i, naravno, zatražila pomoć i notara Senade Kovačević.
Čeka odgovor
- Kad sam se, svjesna da je u pitanju prevara, obratila Senadi Kovačević s pitanjem šta nakon svega da uradim, ona je samo slegla ramenima. Nakon desetak dana kazala mi je „evo ti broj moje polise osiguranja“ upućujući me da se obratim „Euroherc-osiguranju“ radi naknade štete. Međutim, od 28. maja, kada sam im dostavila kompletnu dokumentaciju, do danas od „Euroherc- osiguranja“ u Sarajevu nema nikakvog odgovora. Pitam se kako je moguće da zvaničan organ, a to je notar, ovjeri falsificiran dokument i da nakon toga slegne ramenima ne snoseći nikakvu odgovornost, niti da bar meni kao oštećenoj stranci pomogne u ostvarivanju prava koja imam - kaže Bedija Purković.
Kovačević: Ne snosim odgovornost
Tačno je da se to dogodilo i koliko znam gospođa Bedija Purković je angažirala advokata da je zastupa kod „Euroherc osiguranja“. Moja odgovornost je na dispoziciji i ako moje osiguranje utvrdi da ja snosim krivicu zbog ove prevare, ono će postupiti po zakonu. Ja sam dala izjavu i organima gonjenja i mom osiguranju. Lično, mislim da ne snosim nikakvu odgovornost za ovjeru ovog ugovora - komentirala je spomenuti događaja notar Senada Kovačević.
Subotić: Predmet je u Odsjeku
Dana 17. jula ove godine Kantonalno tužilaštvo u Tuzli zaprimilo je izvještaj o ovom događaju i predmet je uzet u rad u Odsjeku za organizirani kriminal - kazala nam je Jasna Subotić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.
Mišković viđan u društvu Husarićeve
Prema našim saznanjima, Stjepan Mišković posjeduje hrvatski pasoš i nakon što je uzeo 71.000 KM od Bedije Purković, pobjegao je u Hrvatsku. Njegovu vezu sa Sahbom Husarić, s obzirom na to da je viđan u njenom društvu, trebali bi utvrditi zvanični organi.
(A.HADŽIĆ - Avaz)"
- Fair Life
- Better Man
#120 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Da se ja pitam sudjenja Mirhiji Pelak ne bi ni bilo, vec bi se odmah donijela presuda o oduzimanju svih nekretnina i svog novca, kako nje, tako i cijele njene familije, a istu bi osudio na smrtnu kaznu vjesanjem i to u strogom centru Sarajeva i sve tv kuce u BiH bi to prenosile. Ali prije toga bi izmjenio krivicni zakon i uveo smrtnu kaznu za navedeni slucaj i istu ponovo ukinuo kada se izvrsi presuda nad doticnom.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#121 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
njen muž je lafo federalni inspektor
jadna mu majka
ako je istina
đe živimo

jadna mu majka
đe živimo
- veljaca
#122 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Moze li objasnjenje ovoga ???? Zasto dvostruki arsini ????Better Man wrote:Da se ja pitam sudjenja Mirhiji Pelak ne bi ni bilo, vec bi se odmah donijela presuda o oduzimanju svih nekretnina i svog novca, kako nje, tako i cijele njene familije, a istu bi osudio na smrtnu kaznu vjesanjem i to u strogom centru Sarajeva i sve tv kuce u BiH bi to prenosile. Ali prije toga bi izmjenio krivicni zakon i uveo smrtnu kaznu za navedeni slucaj i istu ponovo ukinuo kada se izvrsi presuda nad doticnom.
- zlatiborka
#123 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Jasta da je istina, sada je koliko znam Ismet Pelak notar i ima svoj notarski ured.komi wrote:njen muž je lafo federalni inspektor
jadna mu majkaako je istina
đe živimo![]()
![]()
Ovo je bilo neposredno poslije njenog hapsenja, sestra, koja je takodje osumnjicena, je pobjegla u Hrvatsku i nedostupna je nasem sudu.Agencija PELAK - konacni pad????
Mihrija Pelak, 53-godišnja vlasnica i direktorica vodeće sarajevske agencije za trgovinu nekretninama Nekretnine Pelak, uhićena je u ponedjeljak 26. veljače poslijepodne, pod posve bizarnim okolnostima.
Slobodna Bosna piše kako je svega nekoliko sati prije nego što je Pelakova privedena u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, njezin suprug Ismet Pelak, glavni federalni upravni inspektor, prijavio Policijskoj upravi Centar da mu je “žena oteta”?! Osim adrese na kojoj je njegova supruga navodno bila zatočena, Ismet Pelak je znao i ime otmičara. Kako je kazao policiji, Mihriju Pelak je oteo i u svom stanu zatvorio izvjesni Enes Zukanović.
I doista, nakon što su sarajevski policajci stigli na adresu “otmičara” i tamo pronašli Enesa Zukanovića, u stanu su, pored domaćina, zatekli i njegovu suprugu Almu Bašić, “otetu” gospođu Pelak i Envera Mujezinovića, prijeratnog oficira KOS-a, bivšeg obavještajca Armije BiH a kasnije visokopozicioniranog dužnosnika bošnjačke tajne službe AID-a.
Pelakova je policiji kazala da je Zukanović oteo, da je bila prestravljena, te još dodala kako su je “napadači” prethodno pretukli. Naknadno obavljen liječnički pregled je tek djelomično potvrdio njezine optužbe, budući da su kod Mihrije Pelak konstatirane lakše tjelesne ozljede; najvjerojatnije je od “otmičara” dobila nekoliko pljuski.
Istodobno su se počeli otkrivati novi detalji “poslovne suradnje” između Pelakove, Zukanovića i Mujezinovića, odnosno, stvarni motiv njihovog sastanka u ulici Dženetića čikma koji je prekinula policija.
Kako se, naime, vrlo brzo ispostavilo, nekoliko dana prije nego što je “oteo” Mihriju Pelak, Enes Zukanović je protiv vlasnice agencije Nekretnine Pelak podnio kaznenu prijavu - Zukanović je Pelakovu optužio da ga je oštetila za 260.000 KM, odnosno, da joj je novac dao za kupovinu stana u centru Sarajeva koji ona niti je kupila, niti je novac vratila.
Potom je, gotovo identičan iskaz, policiji dao i Enver Mujezinović, s tim da je nekoć jednog od najmoćnijih bošnjačkih špijuna u BiH Mihrija Pelak prevarila za 80.000 maraka, koliko joj je Mujezinović isplatio za stan u sarajevskom naselju Alipašino Polje u koji nikada nije uselio. Povrat novca ujedno je bio i glavni razlog što su njih dvojica Pelakovu doveli u Zukanovićev stan, piše Slobodna Bosna.
U naredna 24 sata, dok se vlasnica Nekretnina Pelak još nalazila u policijskom pritvoru, dokumentirano je šest prijava koje su u posljednjih mjesec i pol dana, zbog raznih prevara, protiv Mihrije Pelak podnijeli lakovjerni građani.
U utorak, 27. veljače, kada je Pelakova saslušana u sarajevskom Kantonalnom tužiteljstvu (gdje joj je određen jednomjesečni pritvor), inspektori Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo su raspolagali saznanjima da je Mihrija Pelak više osoba koje su imovinu kupovale ili prodavale posredstvom njezine agencije oštetila za iznos veći od pola milijuna maraka!
Strahuje se, međutim, da će, nakon što istraga bude završena, ta cifra značajno porasti, odnosno, da će dostići i nevjerojatnih tri milijuna KM!!!
Prema tvrdnjama nekolicine policajaca, tužitelja i odvjetnika koje smo kontaktirali nakon što je objavljena informacija o hapšenju Mihrije Pelak, širok je dijapazon prevara kojim se vlasnica najveće sarajevske agencije za trgovinu nekretninama posljednjih godina služila.
Pelakova je, najčešće, od svojih klijenata koje je privlačila agresivnom reklamnom kampanjom, moderno dizajniranom web-stranom (za kupce iz dijaspore) i svakojakim pogodnostima, uzimala predujam za kupovinu stana. No, kada bi se potencijalni kupac u ugovorenom roku pojavio s ostatkom novca, stan bi već bio prodat, a Pelakova “nedostupna”.
Slobodna Bosna doznaje, također, da je visina predujma koje je direktorica agencije Nekretnine Pelak uzimala, izdajući naivnim klijentima bezvrijedne potvrde, ovisila o vrijednosti stana, te da se iznos kretao između pet i 20.000 KM. Slatkorječiva je direktorica, pored toga, klijente koji su se agenciji obraćali radi prodaje stana nerijetko znala uvjeriti da joj najprije potpišu punomoć, nakon čega je tuđom imovinom raspolagala baš kao da je njezina. Stanove je ili prodavala (ali novac nije davala pravim vlasnicima), ili stavljala pod hipoteku prilikom dizanja bankovnih kredita.
U nekoliko je slučajeva Mihrija Pelak prodala (i uredno naplatila) isti stan dvojici kupaca. Ipak valja kazati kako je “visprena” direktorica i redovna gošća na svim okupljanjima sarajevske poslovno-estradne i sportske pseudoelite, najbezočnije varala starije ljude.
Uglavnom je tražila vlasnike stanova bez bližih rođaka i nasljednika s kojima je sklapala ugovore o doživotnom izdržavanju, a oni su joj zauzvrat prepisivali pravo vlasništva nad nekretninama. Pelakova je, međutim, svoj dio obveza poštovala samo nekoliko mjeseci, nakon čega je čekala da nemoćni starci koji nisu imali novca ni za pristojan život, a kamoli za plaćanje odvjetnika, umru kako bi se domogla njihovih stanova. Istodobno je ova, nedvojbeno najveća sarajevska prevarantkinja, u sarajevskom naselju Bjelave započela izgradnju stambene zgrade i već oglasila prodaju stanova.
I mada je istraga protiv Mihrije Pelak tek započela, za nadati se da će u narednim danima biti poznato kako je supruga glavnog federalnog upravnog inspektora i majka poznatog nogometaša Albina Pelaka, mogla godinama nekažnjeno varati klijente agencije Nekretnine Pelak.
Pitanje je, također, i da li je Pelakova bila “zaštićena” utjecajem koje njezin muž ima u ovdašnjem pravosuđu, ili je, kako su policiji izjavili pojedini građani, svojim žrtvama prijetila pozivajući se na veze u kriminalnom podzemlju?
(Slobodna Bosna)
U medjuvremenu suprug Ismet Pelak je postao notar......
Ja drzave i lopova i notara......
- burekodsira
#124 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
Završen dokazni postupak na suđenju Mihriji Pelak
Optužba i odbrana će 6. i 7. avgusta iznijeti završne riječi, nakon čega će uslijediti presuda...
Saslušanjem vještaka građevinske struke, kojeg je pozvala odbrana, jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu završen dokazni postupak u predmetu protiv Mihrije Pelak, vlasnice agencije "Nekretnine Pelak", optužene za prevaru oko kupovine i prodaje stanova u Sarajevu. Na optuženičkoj klupi je i Nezaheta Kadić, zamjenica direktorice agencije "Nekretnine 2A".
Na narednom pretresu, zakazanom za 5. avgust ove godine, Tužilaštvo je najavilo da će precizirati optužnicu. Optužba i odbrana će 6. i 7. avgusta iznijeti završne riječi, nakon čega će uslijediti presuda.
Odbrana je jučer saslušala vještaka građevinske struke Kasima Zuluma, koji je dao procjenu tri objekta u vlasništvu agencije "Nekretnine Pelak". Tako je objekt u ulici Zaima Šarca, koji nije dovršen, vještak procijenio na 392.700 KM, a objekt u ulici Pehlivanuša vrijedan je 403.920 KM. Zgrada u ulici Braće Eškenazi, koja je dovršena, vještak je procijenio na 1.100 604 KM. Odbrana je time utvrdila da je agencija "Nekretnine Pelak" uložila ukupno 1.807.224. KM.
- Time smo željeli dokazati da su u "Nekretninama Pelak" imali politiku ulaganja u izgradnju nekretnina radi prodaje stanova kojima bi se obeštetili građani koji su odustali od kupovine. Osim prodaje, dio stanova bi se dao građanima koji su uplatili, a nisu dobili stan. Dakle, nije bilo umišljaja da se neko prevari i ošteti - kazao nam je branilac Mihrije Pelak, advokat Muhidin Kapo.
Odbrana je u spis uložila i pet nepravomoćnih presuda kojima su u parničnom postupku odbijeni pojedini oštećeni, koji su saslušani i u ovom postupku.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... riji-pelak
Optužba i odbrana će 6. i 7. avgusta iznijeti završne riječi, nakon čega će uslijediti presuda...
Saslušanjem vještaka građevinske struke, kojeg je pozvala odbrana, jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu završen dokazni postupak u predmetu protiv Mihrije Pelak, vlasnice agencije "Nekretnine Pelak", optužene za prevaru oko kupovine i prodaje stanova u Sarajevu. Na optuženičkoj klupi je i Nezaheta Kadić, zamjenica direktorice agencije "Nekretnine 2A".
Na narednom pretresu, zakazanom za 5. avgust ove godine, Tužilaštvo je najavilo da će precizirati optužnicu. Optužba i odbrana će 6. i 7. avgusta iznijeti završne riječi, nakon čega će uslijediti presuda.
Odbrana je jučer saslušala vještaka građevinske struke Kasima Zuluma, koji je dao procjenu tri objekta u vlasništvu agencije "Nekretnine Pelak". Tako je objekt u ulici Zaima Šarca, koji nije dovršen, vještak procijenio na 392.700 KM, a objekt u ulici Pehlivanuša vrijedan je 403.920 KM. Zgrada u ulici Braće Eškenazi, koja je dovršena, vještak je procijenio na 1.100 604 KM. Odbrana je time utvrdila da je agencija "Nekretnine Pelak" uložila ukupno 1.807.224. KM.
- Time smo željeli dokazati da su u "Nekretninama Pelak" imali politiku ulaganja u izgradnju nekretnina radi prodaje stanova kojima bi se obeštetili građani koji su odustali od kupovine. Osim prodaje, dio stanova bi se dao građanima koji su uplatili, a nisu dobili stan. Dakle, nije bilo umišljaja da se neko prevari i ošteti - kazao nam je branilac Mihrije Pelak, advokat Muhidin Kapo.
Odbrana je u spis uložila i pet nepravomoćnih presuda kojima su u parničnom postupku odbijeni pojedini oštećeni, koji su saslušani i u ovom postupku.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... riji-pelak
- 8. sekretar SKOJ-a
#125 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje
http://msp.ks.gov.ba/ministarstvo/ministar wrote: Profesionalna karijera:
“JAVOR” Sarajevo
•Arhitektonski tehničar, 1975.
“URBANISTIČKI ZAVOD BIH”, Sarajevo
•Urbanista projektant, 1979.
•Odgovorni urbanista projektant, 1981.
•Tehnički rukovodilac, 1989.
KABINET PREMIJERA KANTONA SARAJEVO
•Savjetnik za integralno upravljanje prostorom, 2004.
MINISTARSTVO STAMBENE POLITIKE KANTONA SARAJEVO
•Ministar, 2007.
Poslovna saradnja
Odbrana je prvo saslušala Čedomira Lukića, aktuelnog ministra stambene politike Kantona Sarajevo, koji je objasnio da je ranije, kao samostalni - nezavisni projektant, poslovno sarađivao s Mihrijom Pelak.
Što li je ministar Čedomir Lukić na web. stranici svog ministarstva prešutio to da je radio (Možda i sada radi) i kao ''samostalni-nezavisni projektant'', ma šta to značilo?
Nije protivzakonito raditi, imati dopunsku djelatnost.