Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#1

Post by A_I_ » 22/11/2011 23:33

Upravo je emitovan prilog poznatog istrazivackog novinara Grega Palasta o aferi unistavanja Energoinvesta prodajom duga koji je drzava Kongo imala prema Bosni i Hercegovini odnosno Energoinvestu za poslove te firme uradjene za vrijeme Yuge prije 30ak godina.

Dug od 100 miliona $ Brankovic je prakticno poklonio americkim mesetarima za bijednih 3,3 miliona $, naravno uz brankovicevo 'ugradjivanje' u transakciju. Sve po zakonu :D

Dug je prodat u bescijenje u momentu kad su Kongo i BiH pregovarali o prebijanju duga kroz dovodjenje Energoinvesta u Kongo za nove infrastrukturne investicije, sto je naravno propalo prebacivanjem dugovanja na ekonomske sibicare iz New Yorka.

Transakcija je odradjena uz posredstvo nekog mutljikase Michael Sheehana. Whistleblower tj. po naski zvizdac u tom slucaju bio je Izet Spahic koji je dojavio vlastima za pljacku Energoinvesta.

Usput, spominje se i sudjenje Brankovicu (afera stan, Energoinvest itd.) koje je propalo, navodno jer su kljucni dokumenti preko noci nestali :?:

Citav prilog se moze pregledati ovdje:Grubi prevod za one koji ne znaju engleski:


Reporter Greg Palast izlaže Kako su američki Lesinarski fondovi zaraditi milijune eksploatacijom Afrički narodiAmerički Lesinarski ulagači, uključujući i vrh financijer Republikanske stranke, zahtijevali su da afričke zemlje platiti više od pola milijarde dolara za stare dugove - za koje investitori plaćaju samo nekoliko milijuna. Jedan New York sup špekulant, Petar Grossman od FG Capital Management, traži 100 milijuna dolara iz Demokratske Republike Kongo. Je li on prikupljanje legitiman dug iz Konga - ili je sup tvrdnju temelji na ukradenim sigurnost? Greg Palast izvješća iz Konga, Bosna i New Yorku u zajedničku istragu od strane BBC , Guardian i demokraciju sada! [Uključuje rogoz prijepis]
Varalica pod korporativne moći , autor intervjui , američkog gospodarstva , financijskog kraha , Afrika , KongoGreg Palast , istraživački novinar s BBC i autor knjige "Naoružani Madhouse" i "The Best Democracy Money Can Buy". Njegov najnoviji knjiga se zove "Vultures 'Piknik: U potrazi nafte Svinje, Snaga Pirates, i High-financija zvijeri. "
Povezane priče

"Vultures 'Piknik: U potrazi nafte Svinje, Snaga Pirati i visoke financije zvijeri", Greg Palast (Dutton za odrasle, studeni
Greg Palast Službena Web stranica

Amy Goodman : Američki takozvane "sup ulagača", uključujući i vrh financijer Republikanske stranke, zahtijevali su afričke zemlje platiti više od pola milijarde dolara za stare dugove, zbog čega ulagači plaćaju samo nekoliko milijuna. Ti takozvani "sup ulagača" napad očajnički siromašnim državama. To je zabranjena tijekom većeg dijela svijeta, ali ne u Sjedinjenim Državama. Demokracija sada! pridružio istragu započeo skrbnik i BBC televizije ciljaju jednom u New Yorku supa špekulant koji je napao Demokratskoj Republici Kongo, tražeći 100 milijuna dolara. Je li on prikupljanje legitiman dug iz Konga ili je sup tvrdnje temelji na ukradenim sigurnosti, krivično prenosi američki financijer poznat nakon filma James Bond kao "Goldfinger". Greg Palast izvješća iz Konga, Bosna i New Yorku.

GREG Palast : gosp. Grossman, hi, Greg Palast, BBC i Guardian ...

Ja prati dolje nedostižan američki mislilac svojim New York brlog. On je bio nagrađen 100 milijuna dolara protiv jedne od Afrike najviše siromaštva silovati naroda. Za dug je kupio za samo 3,3 milijuna dolara, pod vrlo tajanstvenim okolnostima.

PETER Grossman : Nisam premlaćivanjem Kongo, ja sam skuplja na legitiman zahtjev.

GREG Palast : Ti si skuplja na legitiman zahtjev.

Dok je ostatak svijeta otpisao dugove Kongo i druge siromašne zemlje kako bi siromaštvo povijest, Petar Grossman i njegovi kolege supa financijera vidio priliku da profitera iz javnosti velikodušnost. Njihova shema je da biste dobili bogat brzo kupujući bezvrijedni afrički dug onda tuži za 10 ili 100 puta više nego što su platili za to.

Mislite li da je fer da supa fond je tražio 100 milijuna dolara iz Konga

PETER Grossman : Da, ja zapravo.

GREG Palast : Možete napraviti? Za dug koji ste platili samo 3 milijuna dolara za?

PETER Grossman : To nije točno.

GREG Palast : Naša istraga počela u Kongu, pate od epidemija kolere. Ja sam naslova na kapital, Kinshasa. Epidemije kolere se širi u zemlji. Ja sam vožnju do tabor, gdje su žrtve stalo i karantena. To je još uvijek borba za ljude ovdje, u narodu upravo oporavlja od godina građanskog rata.

Kolera CENTAR LIJEČNIK : Ovo mjesto je ono što mi zovemo centar kolere tretman. To je postaviti u Kinshasi, dio grada pod nazivom Kinkawa.

GREG Palast : Oni su već liječi kolera 8000 pacijenata, uključujući 11-year-old Edoma Ensako.

Kolera CENTAR OSOBLJE : Imao je kolera, ali sada je bolje.

GREG Palast : To je jednostavno. Ono što je potrebno ovdje je čista voda. Pitanje je, zašto ne da ga imaju?

Evo što se dogodilo. Financijski špekulant poznat kao supa blokirao Kongo prima 100 milijuna dolara, što lešinar želi za sebe. U ovom selu, britanska vlada i UNICEF-a iskopao i po cijeni od manje od $ 2.000. Oni su u mogućnosti pružiti čista voda, kolere slobodne vode, za 400 ljudi. To još uvijek ostavlja 50 milijuna Konga bez čiste vode. Sup želi 100 milijuna dolara. Pitao sam direktor UNICEF- projekta što 100 milijuna dolara mogao učiniti ovdje.

UNICEF PROJEKT DIREKTOR : 200.000 djece bi svoje živote spremljene.

Greg Palast : Dakle, 100 milijuna dolara, 200.000 djece spašen.

UNICEF PROJEKT DIREKTOR : spašen, spašen.

GREG Palast : da bi vam sretan?

UNICEF PROJEKT DIREKTOR : Vrlo, vrlo sretni.

GREG Palast : priča počinje prije 30 godina kad je Jugoslavija izgrađena vodova za Kongo. Oni nisu završili plaćati za linije kada su Kongo i Jugoslaviji pala u građanski rat. 100.000 umro kao Jugoslavija podijeljena u 7 zasebne države i milijune umro u Kongu. Nekako, u sve to kaos, supa špekulanti stekao pravo da prikuplja taj dug dalekovoda duguje Kongo. Supovi platio samo 3 milijuna dolara, ali su tražili 100 milijuna dolara od devastirani afričke nacije. Američki supovi tvrde Kongo duguje njih 100 milijuna dolara, ali je to duga ili zločin? Je dug, u stvari, ukradena, ukradena 3000 milja daleko, ukraden iz datoteke ormarića od istočne Europe nacija? Na vrhu smo letio u Bosni.

Došao sam ovdje, u Sarajevo, centar drugog krvavih sukoba kako bi saznali kako lešinari dobio svoje ruke na taj dug. Ja sam dobio informaciju da su dva ključna igrača su ti ljudi: Prvo Amerikanac, Michael Sheehan, i drugi, Bosna vlastite bivšeg premijera, Nedžada Brankovića. Stupovi za Kongo su ovdje u državnom vlasništvu tvrtku pod nazivom Energoinvest. Tvrtka je nekoć bila powerhouse bosanske ekonomije. Sada, policija istražuje kako je njegova imovina oduzeta napuštaju tvrtku u ruševinama i tisuće nezaposlenih. Prije deset godina u državnom vlasništvu bio mali gospodin Branković. On je postao premijer, ali su morali napustiti nakon što je optužen za korupciju. Drew Sullivan i njegov tim u Centru za istraživačkog novinarstva u Sarajevu su one koje su dolje premijera.

Drew Sullivan : To je apartman koji ga je koštalo posao premijera.

GREG Palast : Što se dogodilo, kako je to ga je koštalo posla?

Drew Sullivan : Pa, vlada kupili ovaj stan za 240.000 dolara, a zatim je rekao da to nije potrebno, a on ga je kupio od države za vrlo nisku cijenu.

GREG Palast : Koliko ja trebam platiti?

Drew Sullivan : Platio 800 $.

GREG Palast : 800 dolara? Dakle čekati, vlada plaća 240.000 dolara, tjedan dana kasnije on to pokupi za $ 800? Je li to smatra korupciju ovdje?

Drew Sullivan : Pa, oni ga optužen za to.

GREG Palast : Branković je optužen, ali slučaj je da se odustalo prošle godine nakon što su svi administrativni misteriozno nestao. Ali, u isto vrijeme kao i gospodin Branković je kupnju državne imovine na jeftini, on je također govorio o starim Kongo duga s supa. To je čovjek, Michael Sheehan, poznato? On je prvi supa smo izloženi natrag u 2007. Čovjek koji se zove nakon negativca Jamesa Bonda, Parni Valjak. Parni Valjak je stisnuo milijune iz Zambije i sada je ciljano Kongo duga. U 2001 on je potpisao ugovor s bosanskim Branković narod da vidi je li on mogao dobiti rez. Transakcija je više od osumnjičenika.

GREG Palast : vrijeme kako biste vidjeli policajci. To je ured šefa financijske policije. Mi dobili policijskom izvješću, nikad prije u javnost. Ona kaže Branković potajno uređen za prodaju Parni Valjak prijatelji duga za samo 3 milijuna dolara, a da je to zločin.

Je li to protuzakonito za Branković vidjeti dug off lešinari?

GLAVNI OD FINANCIJSKE POLICIJE : Naravno da je protuzakonito, to je razlog zašto smo podnijeli kaznenu prijavu. Ovaj zločin je zloporabu položaja. Mi smo identificirali kaznenog namjeri, elementi kaznenog djela i tko je to učinio.

GREG Palast : Pa zašto bi Branković učiniti? Što je njegov motiv?

GLAVNI OD FINANCIJSKE POLICIJE : Pitali smo se da je previše.

GREG Palast : Svaki zločin ima motiv. Jeste li pronašli neki dokaz motiv?

GLAVNI OD FINANCIJSKE POLICIJE : Ako je nešto vrijedno 100.000 dolara eura, recimo, i ti ga prodati za $ 10.000 ili $ 15.000, li mi reći što se događa tamo.

GREG Palast : Ako Branković je osuđen, on može ići u zatvor za ovaj zločin?

GLAVNI OD FINANCIJSKE POLICIJE : On mora, on bi trebao ići u zatvor.

GREG Palast : susreo sam se s zviždukom-blower koji tipped off bosanski istražiteljima, Itzat Spaitch je viši vojni veteran, brigadni general. Brigadir nam je rekao da je Kongo bio spreman učiniti mnogo više duga. To će uključivati ​​novo djelo za BiH "Energoinvest, ali lešinar muljaža ga ubio. Jeste li razgovarati gospodin Branković o tome?

ITZAT SPAITCH : Da, naravno ja suočeni gospodin Branković. On je stvorio ovu cijelu situaciju. On je rekao da je sve davno, u prošlosti. Nikad više treba supa sredstva biti dopušteno da se propast rad pristojnih ljudi i pristojan projekata. Oni su čudovišta. Ja jednostavno ne mogu razumjeti zašto Bošnjaci ne bi se bavi s njima.

GREG Palast : Onda je pala noć na Kongu. Tjedan dana nakon Parni Valjak dobio svoje ruke na dug, predsjednik ubijen. Do tog vremena, šest drugih zemalja su izvršili invaziju na Kongo, a milijuni su mrtvi pa nije bilo stvarne vlade Konga i nitko tvrditi Kongo slučaju kada supova tužio.

Zatim priča prebacuje iz Konga do pravo srce tame, New York City, dom FG hemisfere.

FG pokušao zgrabiti diplomatskih zgrada Kongo, ali je sudac rekao: "ne." Počeli ide nakon bilo koje tvrtke bilo gdje u svijetu koja trguje s Kongu. Supovi tražili Kongo novac biti uručen na njih. Oni nisu mogli tužiti itko u British sudovima zbog novog zakona koji je doveo u nakon što smo izloženi njihovim aktivnostima. No, u Americi, sudovi i dalje dopuštaju supa potraživanja. Kongresnica Maxine Waters je sponzorirao novi zakon kako bi se zaustavio sup zbirke, ali je njezin račun bio blokiran od strane špekulanata na čelu milijarder supa Paul Singer. Pjevač je broj jedan u New Yorku donator republikanske stranke.

U vožnji-do 2000 izborni on im je dao 300.000 dolara. U 2004 on im 1,2 milijuna dolara, uključujući novac za tzv Swift Boat kampanju koja zamrljan ratnim rekord Georgea Busha protivnika. Pjevačica roosts na Petoj aveniji, Manhattan, trideset šesti kat. Elliott Associates, dom milijarder Paul Singer. Pjevač praktički izumio supa fonda.

Pjevačica kupio neke diskontirana duga od Kongo-Brazzaville za samo oko 10 milijuna dolara. Njegova tvrtka tada tužio Kongo i okrenuo 10 milijuna dolara u 127 milijuna dolara. No, to još uvijek nije bilo dovoljno.

Ja sam upravo ovdje, na 712 Petoj aveniji. Je li bilo koje vrijeme ili mjesto gdje se mogu susresti s pjevačicom? Pokušali smo razgovarati s milijardera. Apsolutno nikada ni na koji način?

Ako Kongres ne djeluje, $ 100 milijuna dolara iz Konga završit će ovdje na 300 Dekalb Avenue, Brooklyn, uredima supa fonda FG hemisfere. Čini se da se garaže. Mislio sam da smo trebali provjeriti. G. Grossman, hi, Greg Palast BBC i Guardian. Mislite li da je fer da supa fond je tražio 100 milijuna dolara dolara iz Konga?

PETER Grossman : Da, ja zapravo.

GREG Palast : Možete napraviti? Za dug koji ste platili samo 3 milijuna dolara za?

PETER Grossman : To nije točno.

GREG Palast : Ali, da li vi znate da je prijenos duga za vas bio pozvan zločin od strane policije? Jeste li upoznati s tim?

PETER Grossman : Ne, nisam.

GREG Palast : niste upoznati s tim?

PETER Grossman : Nisam pretukao Kongo. Ja sam skuplja na legitiman zahtjev.

GREG Palast : Ti si skuplja na legitiman zahtjev tako 100 milijuna dolara ide bolje za vas od UNICEF- koja kaže da bi to moglo koristiti da 100 milijuna dolara za spremanje 200.000 života.

PETER Grossman : g. Palast, dopustite mi da vas pitati za uslugu. Ova vrsta gerila novinarstva ne radi za mene.

GREG Palast : Natrag u Kongu, u školi djeca čekaju za školu kako bi dobili čistu vodu, možda čak i stolovi ili stolice.

Koja je vaša omiljena meta?

Konga UČENIK : Matematika i francuski.

GREG Palast : Ovo je Kongo nade. To je Kongo budućnosti, osim ako naravno supova ugrabiti ga način. To je Greg Palast u Kongu za BBC i The Guardian , a demokracija se sada! .


User avatar
Entropio
Posts: 5698
Joined: 21/11/2010 21:49
Has thanked: 13 times
Been thanked: 9 times

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#2

Post by Entropio » 23/11/2011 00:25

Zanimljivo!

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#3

Post by poznanik » 23/11/2011 00:52

Zna li Branković za ovaj tekst, pošto se već dugo vremena nalazi na svojoj ogromnoj plantaži nara između Čapljine i Stoca, koju je stvorio kupovinom na razne načine od lokalnih zemljoposjednika, možda upravo ovim Kongo-novcem?

User avatar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Posts: 15604
Joined: 11/02/2008 01:27
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#4

Post by -LIBERO- » 23/11/2011 01:10

Oduzimanje bespravno(pljackom,korupcijom,prodajom drzave stranim lobijima,mitom itd.)stecene imovine!!!!

Glavni i osnovni uslov svih uslova i svih prica.
SDP to ne moze uraditi,nema muda,kapacitete ili ih u tome koci SDA partner ciji je kadar u 90% upetljan u cijelu tu pricu???

Pa ok,objelodanite to i javno i otidjite u opoziciju..CASNIJE JE,ili NAPOKON pocnite raditi nesto i po tom pitanju!!!
Last edited by -LIBERO- on 23/11/2011 01:13, edited 1 time in total.

User avatar
graue_maus
Posts: 3466
Joined: 13/11/2011 15:01
Been thanked: 1 time

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#5

Post by graue_maus » 23/11/2011 01:11

:twisted: :x

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#6

Post by PipiDugaDevetka » 23/11/2011 01:54Image
moamobutusesesekokukumbenduwazabangaymasharata
Ovo ja nešto mantram.
:D
Last edited by PipiDugaDevetka on 23/11/2011 09:15, edited 1 time in total.

User avatar
Boom71
Posts: 948
Joined: 26/08/2008 10:34
Location: Kovacici

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#7

Post by Boom71 » 23/11/2011 07:10

za sada samo pamtiti ovakve likove i slucajeve!

User avatar
ultima_palabra
Posts: 46778
Joined: 15/12/2008 16:53
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#8

Post by ultima_palabra » 23/11/2011 09:08

Zar ne bi direktor Energoinvesta morao tražiti saglasnost Nadzornog odbora za transakciju ovakve veličine? Potom bi članovi NO morali obavijestiti tužilaštvo i Vladu FBiH ako su sumnjali na pokušaj krivičnog djela, jer bi bili saučesnici u istom. Otkud uopšte Branković na čelu Energoinvesta u vrijeme Alijanse?

Ovdje ima mnogo pitanja... mnogo govori o našem "istraživačkom" novinarstvu to što prvi put nakon 10 godina čujemo za ovaj slučaj :roll:

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#9

Post by PipiDugaDevetka » 23/11/2011 09:36

Pošto sam izvjesno vrijeme boravio u Democratic Republic of *FCKN Congo, upratio sam skoro sve ovdašnje vijesti u vezi sa ovom zemljom na obalama moćnog Konga. Veliko pleme Kongo je narod koji pati od 1960. godine kada im je JFK putem CIA ubio premijera Patrisa Lumumbu i od tada nemaju sreće sa svojim vlastitim političarima.

Energoinvest je bio najavio ugovaranje poslova sa Kongom u visini od oko $10mil. U to vrijeme sam pomislio da bih i ja mogao nešto raditi za E-invest jer imam iskustva sa tom negostoljubivom zemljom i potpuno drugačijim sistemom vrijednosti od našeg, evropskog.

Čak - šta više, boravio sam u Orijentalnoj provinciji, u gradu Kisangani gdje se nalazi njihova jedina HE. Nisam je vidio, ali sam vidio zatvor u tom Kisanganiju koji je na obali moćnog Konga i samo preko-puta luke u Kisanganiju.

Seks u tom zatvoru je smrtonosan jer je HIV pozitiva u Kongu oko 35%, znači više od svakog trećeg insana su mrtvaci koji hodaju. Osnovno jelo koje jedu zatvorenici je kasava za doručak, kasava za ručak, kasava za večeru,...Kasava se u Južnoj Americi zove MANIOKA, biljka koja liči na našu koprivu/žaru, veoma hranjiva i svaki dio biljke koriste u ishrani. Od korijena prave neku vrstu brašna, pa od toga, onda, prave nacionalno jelo zvano, fufu.

DaBgda, se B.N. HRANIO FUFU HLJEBOM!
Last edited by PipiDugaDevetka on 23/11/2011 09:42, edited 1 time in total.

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#10

Post by VjecitiStudent » 23/11/2011 09:39

ultima_palabra wrote:Zar ne bi direktor Energoinvesta morao tražiti saglasnost Nadzornog odbora za transakciju ovakve veličine? Potom bi članovi NO morali obavijestiti tužilaštvo i Vladu FBiH ako su sumnjali na pokušaj krivičnog djela, jer bi bili saučesnici u istom. Otkud uopšte Branković na čelu Energoinvesta u vrijeme Alijanse?

Ovdje ima mnogo pitanja... mnogo govori o našem "istraživačkom" novinarstvu to što prvi put nakon 10 godina čujemo za ovaj slučaj :roll:
Vrana vrani oci ne vadi.

User avatar
iz dna duše
Posts: 1394
Joined: 24/06/2008 13:38

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#11

Post by iz dna duše » 23/11/2011 09:48

Ma neće njemu biti ništa...mogu oni naći koliko hoće nezakonitih radnji, čovjeku neće faliti ni dlaka sa glave...
Usput, znam da trenutno uživa u novim poslovima, u životu, bilo kakvo prozivanje i novi dokazi o nečemu ga ostavljaju 'ladnim....On jednostavno radi sve po "Zakonu", a i sudije mu očito sude po tom njegovom "zakonu"...
Sjetite se samo koliko se izmijenjalo tužilaca na njegovom predmetu, pa samo tužilaštvo nije imalo namjeru da dobije na sudu pa je predmet dodjeljivalo kome stigne, tek radi reda....I naravno, izgubili su na sudu, on dobio..."Dokazao" da je radio po "Zakonu" i začepio usta javnosti...
Isti slučaj je i sa Čovićem, Bičakčićem...Farse od suđenja...

User avatar
veljaca
Posts: 7753
Joined: 11/03/2008 14:25
Location: Za Zelju se ne navija - Zeljo se VOLI ....

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#12

Post by veljaca » 23/11/2011 09:54

Trebalo bi ovdje razjasniti neke stvari .... To ce uraditi finansijska policija ....
Dug nije 100 mil $ - nego su tu uracunate i zatezne kamate ....
Trebalo bi vidjeti koliko je stvarni dug bio u trenutku angaziranja agencije za "utjerivanje" ovog duga ....
Za ovu transakciju Brankovic je morao imati saglasnost NO Energoinvesta - koju nije imao ....

Nadam se da ce se i ovo sve rascistiti i odgovorni kazniti ...

User avatar
karanana
Posts: 38474
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#13

Post by karanana » 23/11/2011 09:55

cuj kupio plantaze nara u hercegovini. ima li to veze sa pokretanjem proizvodnje sokova od nara od strane jednog drugog prominentnog sda kadra i biznismena?

User avatar
zlatiborka
Posts: 1826
Joined: 12/12/2006 09:51
Location: Sarajevo

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#14

Post by zlatiborka » 23/11/2011 11:28

karanana wrote:cuj kupio plantaze nara u hercegovini. ima li to veze sa pokretanjem proizvodnje sokova od nara od strane jednog drugog prominentnog sda kadra i biznismena?
Dobro pitanje, a potvrdni odgovor se sam od sebe namece! :x

A Braknovic je bio generalni direktor Energoinvesta od 1998-2002 godine. Za vrijeme njegovog mandata je nacinjena najveca steta preduzecu, jednostavno su odvojili sve fabrike od "E"-ta i vecina njih je privatizovana tj. dokapitalizirana za sitnis, ostale propale, radnici otpusteni.

Jedina fabrika koja trenutno radi je TDS (Tvornica dalekovodnih stubova) na Alipasinom polju, a ona je u 100% vlasnistvu ORTACKE GRUPE, koja je na volseban nacin privatizovala tvornicu. Ortacku grupu izmedju ostalih politickih mocnika cine i mnogi sadasnji direktori sektora i dosadasnji generalni direktor Vlahovljak.

Edit: ispravka godine
Last edited by zlatiborka on 23/11/2011 12:11, edited 1 time in total.

ins
Posts: 2585
Joined: 12/05/2005 10:50

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#15

Post by ins » 23/11/2011 11:43

U zatvor.
Po zakonu.

User avatar
iz dna duše
Posts: 1394
Joined: 24/06/2008 13:38

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#16

Post by iz dna duše » 23/11/2011 11:57

Zaboravili smo na njegovo učešće u aferi oko BH Pošte, 2003/2004 g., kada je on bio ministar saobraćaja i komunikacija....i tu se izvuče i ode za premijera....čovjek je nevjerovatan...Očito, gdje god je radio desila se neka afera....

User avatar
veljaca
Posts: 7753
Joined: 11/03/2008 14:25
Location: Za Zelju se ne navija - Zeljo se VOLI ....

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#17

Post by veljaca » 23/11/2011 12:31

A_I_ wrote: Dug od 100 miliona $ Brankovic je prakticno poklonio americkim mesetarima za bijednih 3,3 miliona $, naravno uz brankovicevo 'ugradjivanje' u transakciju. Sve po zakonu :D
Mislim da ovo nije istina ....

Nije bio toliki dug - ovo je sa zateznim kamatama ...

User avatar
veljaca
Posts: 7753
Joined: 11/03/2008 14:25
Location: Za Zelju se ne navija - Zeljo se VOLI ....

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#18

Post by veljaca » 23/11/2011 12:51

benewreck wrote:
veljaca wrote:
A_I_ wrote: Dug od 100 miliona $ Brankovic je prakticno poklonio americkim mesetarima za bijednih 3,3 miliona $, naravno uz brankovicevo 'ugradjivanje' u transakciju. Sve po zakonu :D
Mislim da ovo nije istina ....

Nije bio toliki dug - ovo je sa zateznim kamatama ...
Ja isto ne vjerujem, čuj tolike afere vezane za jedno ime.
:D
Ali doduše nisam vjerovao ni da je Zika onolike ljude pobio!

Ova zemlja je puna iznenađenja!
Ne govorim o imenu ..... Govorim o visini duga - u trenutku kada je angazovana ova firma za naplatu duga ....
A zaboli me neka stvar za doticnog ....

User avatar
iz dna duše
Posts: 1394
Joined: 24/06/2008 13:38

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#19

Post by iz dna duše » 23/11/2011 12:57

@veljača

A koliki bi to bio osnovni dug?

User avatar
veljaca
Posts: 7753
Joined: 11/03/2008 14:25
Location: Za Zelju se ne navija - Zeljo se VOLI ....

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#20

Post by veljaca » 23/11/2011 12:58

iz dna duše wrote:@veljača

A koliki bi to bio osnovni dug?
Ne znam tacno - ali znam da nije sigurno bio 100 mil $ ..... Ovo sam siguran 100% ....

100 mil $ je sa zateznim kamatama ....

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#21

Post by VjecitiStudent » 23/11/2011 13:02


User avatar
veljaca
Posts: 7753
Joined: 11/03/2008 14:25
Location: Za Zelju se ne navija - Zeljo se VOLI ....

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#22

Post by veljaca » 23/11/2011 13:07

benewreck wrote:Pa što je uopće bitan osnovni dug, ako je ukupno potraživanje (sa kamatama) toliko koliko je.

Bitno je da je neko 100 miliona POTRAŽIVANJA zamjenio za 3 miliona firmi i ??? miliona sebi u džep!
Firma Hemisphere je 2001. godine otkupila od Energoinvesta 29,3 miliona dolara kongoanskog duga za 3,3 miliona dolara.

Ovo je istina ....

A novinari napuhaju na 100 milion $ ...

Da se razumjemo ne pravdam Brankovica, samo treba govoriti istinu ...

U to vrijeme E - je imao probleme sa isplatama plata radnicima i tako je doticni mislio da rijesi taj problem .... A vidimo da se taj dug nije ni do danas naplatio a pitanje je kao ce se to i rijesiti ....

Jedina greska Brankovica ( i to velika ) je sto nije trazio saglasnost Nadzornog Odbora E.

User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#23

Post by A_I_ » 23/11/2011 13:19

veljaca wrote:
benewreck wrote:Pa što je uopće bitan osnovni dug, ako je ukupno potraživanje (sa kamatama) toliko koliko je.

Bitno je da je neko 100 miliona POTRAŽIVANJA zamjenio za 3 miliona firmi i ??? miliona sebi u džep!
Firma Hemisphere je 2001. godine otkupila od Energoinvesta 29,3 miliona dolara kongoanskog duga za 3,3 miliona dolara.

Ovo je istina ....

A novinari napuhaju na 100 milion $ ...

Da se razumjemo ne pravdam Brankovica, samo treba govoriti istinu ...

U to vrijeme E - je imao probleme sa isplatama plata radnicima i tako je doticni mislio da rijesi taj problem .... A vidimo da se taj dug nije ni do danas naplatio a pitanje je kao ce se to i rijesiti ....

Jedina greska Brankovica ( i to velika ) je sto nije trazio saglasnost Nadzornog Odbora E.

vidim opasno ga (indirektno) branis i opravdavas :x

Cuj "jedina greska" ccc
Lijepo je napisano u clanku da DANAS taj dug vrijedi 100 miliona $. DANAS je to potrazivanje od 100 miliona $, umjesto u rukama drzave Bosne i Hercegovine i Energoinvesta, u rukama lesinarskih mesetara!
Kriminal nema opravdanja i olaksavajucih okolonosti. Dosta vise s umanjivanjem znacaja kriminalnih radnji najvecih nam u nas lidera :x

User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#24

Post by A_I_ » 23/11/2011 13:20

VjecitiStudent wrote:Evo iscrpnog teksta ovdje
http://cin.ba/Stories/AdHoc/?cid=1032,2,1
Svaka cast za CIN !

"U izvještaju se navodi da je preduzeću koje se nalazi u većinskom vlasništvu Vlade FBiH pričinjena šteta u iznosu od 26,75 miliona dolara.

U Kantonalnom tužilaštvo kažu da je ovaj predmet u fazi predistrage.

Branković je odbio da govori za CIN. Kazao je da se radi o stvarima kojih se više ne sjeća. "

Ne sjecam se ali je po zakonu. Ne sjecam se. Po zakonu. Po zaboravu...

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo

#25

Post by VjecitiStudent » 23/11/2011 13:24

A_I_ wrote:
VjecitiStudent wrote:Evo iscrpnog teksta ovdje
http://cin.ba/Stories/AdHoc/?cid=1032,2,1
Svaka cast za CIN !

"U izvještaju se navodi da je preduzeću koje se nalazi u većinskom vlasništvu Vlade FBiH pričinjena šteta u iznosu od 26,75 miliona dolara.

U Kantonalnom tužilaštvo kažu da je ovaj predmet u fazi predistrage.

Branković je odbio da govori za CIN. Kazao je da se radi o stvarima kojih se više ne sjeća. "

Ne sjecam se ali je po zakonu. Ne sjecam se. Po zakonu. Po zaboravu...
CIN je vjerovatno posljednja oaza istrazivackog novinarstva u BiH.
Drzimo fige da donatorske pare potraju. :D

Post Reply