Advokati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
%tacno*

#201 Re: Advokati

Post by %tacno* »

disappointed wrote:uradjen je prije par godina ugovor o poklonu nekretnine, medjutim nikad se nekretnina nije uknjižila u katastru na poklonoprimca. znate li je je li taj notarski ugovor o poklonu validan i drugo ako bi došlo do prodaje te nekretnine, ko bi bio prodavac (poklonodavac ili poklonoprimac) odnosno da li poklonodavac može prodati nekretninu bez znanja poklonoprimca? Meni kao laiku je ovdje očito da poklonoprimac nema nikakva prava i da notarski ugovor o poklonu nema nikakve vrijednosti.
molim vas za mišljenje :-)
hvala..
Zavisi kako ste napravili taj ugovor. Ako je za zivog prava (stoje uslovi pod kojima se poklanja), ti si vlasnik nakon smrti poklonodavca a ako se radi o obicnom poklonu, ti treba cim prije da to prevedes na svoje ime (ako nije drugacije uslovljeno).
Prodavac bi bio onaj na cijem imenu je nekretnina a ti bi posle morao da to obaras (dug proces) zato, cim prije u katastar i grunt da to zaokruzis. Da ne zaboravim, prije svega toga treba da rascistis u poreskoj upravi. Ako su roditelji poklonodavci mislim da si oslobodjen poreza a drugi pokloni podlijezu porezu.
Ovo zadnje, poklonoprimac ima prava cim je primio poklon i taj ugovor nije lako raskinuti a sto je najbitnije, cim prije ti zavrsi svoj dio posla da to bude na tvom imenu.
disappointed

#202 Re: Advokati

Post by disappointed »

ok, ali poklonodavac sad moze bez ikakvih pravnih prepreka da proda stan?
u katastru se ne vidi da je bio ugovor o poklonu :-D
alidedo

#203 Re: Advokati

Post by alidedo »

disappointed wrote:ok, ali poklonodavac sad moze bez ikakvih pravnih prepreka da proda stan?
Ako nisi predao u grunt-katastar naravno da moze,poslije bi ti to obarao na sudu,proces,stres,peripetija zato cim prije predaj zahtjev i kad zaprime zahtjev kraj price
%tacno*

#204 Re: Advokati

Post by %tacno* »

disappointed wrote:ok, ali poklonodavac sad moze bez ikakvih pravnih prepreka da proda stan?
greska poklonoprimca.
zavisi je li cime taj ugovor uslovljen.
disappointed

#205 Re: Advokati

Post by disappointed »

ok, greska poklonoprimca, ali zar je notarski ugovor o poklonu bezvrijedan ako se odmah na osnovu njega ne uradi novi zk izvadak i to ne prodje u katastru?
alidedo

#206 Re: Advokati

Post by alidedo »

disappointed wrote:ok, greska poklonoprimca, ali zar je notarski ugovor o poklonu bezvrijedan ako se odmah na osnovu njega ne uradi novi zk izvadak i to ne prodje u katastru?
pa jeste vrijedan naravno,ALI ako ne predas u katastar moze poklonodavac izvaditi ZK i fino prodati stan jer nigdje ne stoji da je taj stan tvoj sem u ugovoru koji oni nemogu vidjeti na ZK izvodu,te notar sacini "novi" kupoprodajni ugovor na trecu osobu i eto ti belaja
disappointed

#207 Re: Advokati

Post by disappointed »

ne mogu da vjerujem....pa za šta notari uzimaju onda tolike pare? ako nisu uvezani sa zk uredima, to mi je van pameti.....mada meni trenutno to sve odgovara..
usput, ja sam poklonodavac, i situacija u porodici se promijenila tako da mi sad nije u interesu da nekretninu dobije poklonoprimac vec da istu prodam. znači ne postoje pravne prepreke da to uradim?
alidedo

#208 Re: Advokati

Post by alidedo »

disappointed wrote:ne mogu da vjerujem....pa za šta notari uzimaju onda tolike pare? ako nisu uvezani sa zk uredima, to mi je van pameti.
usput, ja sam poklonodavac, i situacija u porodici se promijenila tako da mi sad nije u interesu da nekretninu dobije poklonoprimac vec da istu prodam. znači ne postoje pravne prepreke da to uradim?
naravno da postoje,to sto sam naveo je KRIVICNO DJELO al se moze uraditi-desiti u "vakumu" izmedju ugovora i predaje zahtjeva za uknjizbu
disappointed

#209 Re: Advokati

Post by disappointed »

a mogu li kako povući ili otkazati ugovor o poklonu pa da bude sve legalno, nisam kriminalac :roll:
%tacno*

#210 Re: Advokati

Post by %tacno* »

disappointed wrote:ne mogu da vjerujem....pa za šta notari uzimaju onda tolike pare? ako nisu uvezani sa zk uredima, to mi je van pameti.....mada meni trenutno to sve odgovara..usput, ja sam poklonodavac, i situacija u porodici se promijenila tako da mi sad nije u interesu da nekretninu dobije poklonoprimac vec da istu prodam. znači ne postoje pravne prepreke da to uradim?
u ovo sam i posumnjao.
sve dok ne raskines prethodni ugovor poklonoprimac ima pravo da to uknjizi na svoje ime. sve druge radnje su prevara.
a sta ako ti nama neces da kazes da dva puta prodajes jednu nekretninu samo sto prethodni vlasnik nije ju knjizio na svoje ime. :D ili ti drugi ponudio vise.

svasta ima.
Miki123

#211 Re: Advokati

Post by Miki123 »

%tacno* wrote:
disappointed wrote:ne mogu da vjerujem....pa za šta notari uzimaju onda tolike pare? ako nisu uvezani sa zk uredima, to mi je van pameti.....mada meni trenutno to sve odgovara..usput, ja sam poklonodavac, i situacija u porodici se promijenila tako da mi sad nije u interesu da nekretninu dobije poklonoprimac vec da istu prodam. znači ne postoje pravne prepreke da to uradim?
u ovo sam i posumnjao.
sve dok ne raskines prethodni ugovor poklonoprimac ima pravo da to uknjizi na svoje ime. sve druge radnje su prevara.
a sta ako ti nama neces da kazes da dva puta prodajes jednu nekretninu samo sto prethodni vlasnik nije ju knjizio na svoje ime. :D ili ti drugi ponudio vise.

svasta ima.
Nemoj se igrati i prodavati nekretninu koju si već poklonio. Zajebat' ćeš kupca... nije notar dužan da nosi ugovor u gruntovnicu, osim ako je tu obavezu preuzeo i naplatio.

Taj ugovor je validan i da ga za 5 godina odnese u gruntovnicu/katastar, on će se provesti. Nije to ništa novo za nas da se ugovori ne nose u gruntovnicu..

ima raskid ugovora, s obzirom da je poklon on se može raskinuti i zbog nezahvalnosti poklonoprimca. raskida se tužbom kod suda.
smailo

#212 Re: Advokati

Post by smailo »

Već odavno me zanima tema "advokati", tj. zašto su oni 'nedodirljivi'. Skupi su, a bezobrazni su! A opet niko, ili veoma rijetko njih 'potkači'. Kao da gradjani uopšte nemaju problema te vrste! A imaju sigurno. I zašto ne navodimo imena tih advokata. I onih negativnih, ali i onih pozitivnih (ako ih ima, a ima, mada su to vrlo rijetki primjeri). Evo mog iskustva sa advokatima: Advokat Gavrankapetanović (stariji, preko puta suda) uzeo mi je prije par godina 50 KM za pet minuta za "savjet", odnosno dva POGREŠNA savjeta: rekao mi je da je nadležna opština, da ne moram na sud (što nije bilo istina), a drugo, "posavjetovao" me da jedan dio problema riješim sam tako što bih ustvari učinio KRIVIČNO DJELO, a to mi nije bilo potrebno.Drugi slučaj je teži, komplikovaniji za opisati. Radi se o Dženani Smailbegović (koja mi je, po nesreći, preporučena) i ocu joj Nusretu Gluhiću. Mogao sam ja i sam, bez njih, pismen sam hvala Bogu, ali sam ih uzeo da smanjim sikiraciju (koja mi utiče na štitnjaču), ali me ona tokom procesa nasikira više nego komšija (protivna strana) i sutkinja. I, napusti me u završnoj fazi, i to ispred vrata sutkinje, a komšija umrije, i predmet mi se upropasti. Da ne objašnjavam detaljnije njene drskosti i beskrupuloznost, htjedoh da je prijavim Advokatskoj komori, ali na internetu vidjeh da je i ona upravo u toj komisiji, pa odustadoh, jer "vrana vrani očiju ne vadi".
condy

#213 Re: Advokati

Post by condy »

Advokat mora svoj posao obavljati stručno i profesionalno. S tim, da advokat može biti stručan i profesionalan i kada izgubi spor a ne samo kada dobije spor.

Odnos između stranke i advokata mora biti zasnovan na međusobnom povjerenju. :)
gaius

#214 Re: Advokati

Post by gaius »

Miki123 wrote: ima raskid ugovora, s obzirom da je poklon on se može raskinuti i zbog nezahvalnosti poklonoprimca. raskida se tužbom kod suda.
ako sam dobro razumio poklonodavac bi sada da proda a poklonoprimac se nije knjižio.. pa naravno da poklonodavac može prodati jer je još uvijek vlasnik nekretnine (vlasništvo se stječe uknjižbom - a ne zaključenjem ugovora) a ako u zk. nema traga poklonu (a nema) onda je kupac savjestan i kombinacijom predbilježba/uknjižba će postati vlasnik bez problema a poklonoprimac koji se nije knjižio može samo mahati ušima..
Edin H.

#215 Re: Advokati

Post by Edin H. »

smailo wrote:Već odavno me zanima tema "advokati", tj. zašto su oni 'nedodirljivi'. Skupi su, a bezobrazni su! A opet niko, ili veoma rijetko njih 'potkači'. Kao da gradjani uopšte nemaju problema te vrste! A imaju sigurno. I zašto ne navodimo imena tih advokata. I onih negativnih, ali i onih pozitivnih (ako ih ima, a ima, mada su to vrlo rijetki primjeri). Evo mog iskustva sa advokatima: Advokat Gavrankapetanović (stariji, preko puta suda) uzeo mi je prije par godina 50 KM za pet minuta za "savjet", odnosno dva POGREŠNA savjeta: rekao mi je da je nadležna opština, da ne moram na sud (što nije bilo istina), a drugo, "posavjetovao" me da jedan dio problema riješim sam tako što bih ustvari učinio KRIVIČNO DJELO, a to mi nije bilo potrebno.Drugi slučaj je teži, komplikovaniji za opisati. Radi se o Dženani Smailbegović (koja mi je, po nesreći, preporučena) i ocu joj Nusretu Gluhiću. Mogao sam ja i sam, bez njih, pismen sam hvala Bogu, ali sam ih uzeo da smanjim sikiraciju (koja mi utiče na štitnjaču), ali me ona tokom procesa nasikira više nego komšija (protivna strana) i sutkinja. I, napusti me u završnoj fazi, i to ispred vrata sutkinje, a komšija umrije, i predmet mi se upropasti. Da ne objašnjavam detaljnije njene drskosti i beskrupuloznost, htjedoh da je prijavim Advokatskoj komori, ali na internetu vidjeh da je i ona upravo u toj komisiji, pa odustadoh, jer "vrana vrani očiju ne vadi".
Pa si se pozalio na forumu :lol: :lol: :lol:
Pa valjda ako je ona u komisiji bio bi sukob interesa da odlucuje o svojoj prituzbi.
disappointed

#216 Re: Advokati

Post by disappointed »

gaius wrote:
Miki123 wrote: ima raskid ugovora, s obzirom da je poklon on se može raskinuti i zbog nezahvalnosti poklonoprimca. raskida se tužbom kod suda.
ako sam dobro razumio poklonodavac bi sada da proda a poklonoprimac se nije knjižio.. pa naravno da poklonodavac može prodati jer je još uvijek vlasnik nekretnine (vlasništvo se stječe uknjižbom - a ne zaključenjem ugovora) a ako u zk. nema traga poklonu (a nema) onda je kupac savjestan i kombinacijom predbilježba/uknjižba će postati vlasnik bez problema a poklonoprimac koji se nije knjižio može samo mahati ušima..
molim te, je li ovo sad znači da prodaja nekretnine ne bi bila krivično djelo?
želim prodati nekretninu, poklonoprimac bi se vjerovatno složio, znači ne varam nikog, ali neću da idem kontra zakona.
alidedo

#217 Re: Advokati

Post by alidedo »

disappointed wrote:
gaius wrote:
želim prodati nekretninu, poklonoprimac bi se vjerovatno složio, znači ne varam nikog, ali neću da idem kontra zakona.
Neznaci ba,postoji ugovor koji si napravio kod notara o poklonu,sve dok poklonoprimac ne uknjizi to na svoje ime ona je fakticki tvoja(na tvoje ime)ali ti moralno-pravno nemas prava uzivanja tj.raspolaganja(zakonski) e sad sta ces ti uraditi dok je jos na tebi tj.dok on ne preda zahtjev za uknjizbom to je tvoja(al nezakonita)stvar
%tacno*

#218 Re: Advokati

Post by %tacno* »

disappointed wrote:
gaius wrote:
i pravis od nas budale. procitaj svoj prvi post i ovaj zadnji.
trebao si odmah sve razjasniti u uvodnom postu.
disappointed

#219 Re: Advokati

Post by disappointed »

da, rekla sam da bi se poklonoprimac vjerovatno složio ali njegova žena vjerovatno ne bi, a ako su u braku i ona ima neko pravo na taj poklon, znači ne želim da pitam poklonoprimca slaže li se jer postoji mogućnost osporavanja njegove žene. zato mislim da je bolje to završiti, prodati....i obavijestiti familiju o tome, kad je stvar gotova drugačije je.
ja jednostavno hoću zakonski prodati svoju stvar a da niko ne bude ni ljut ni oštećen.
alidedo

#220 Re: Advokati

Post by alidedo »

disappointed wrote:da, rekla sam da bi se poklonoprimac vjerovatno složio ali njegova žena vjerovatno ne bi, a ako su u braku i ona ima neko pravo na taj poklon, znači ne želim da pitam poklonoprimca slaže li se jer postoji mogućnost osporavanja njegove žene. zato mislim da je bolje to završiti, prodati....i obavijestiti familiju o tome, kad je stvar gotova drugačije je.
ja jednostavno hoću zakonski prodati svoju stvar a da niko ne bude ni ljut ni oštećen.
fakat nas peglas ba,kako ces prodati nesto sto vise ZAKONSKI NIJE TVOJE,pa nisu vise srezovi pa da se sve zavrsava na dogovor(vrati moje krpice),ti si to poklonio i to nije tvoje,cuj obavjestiti familiju da je gotova stvar,ZAKONSKI to vise NIJE TVOJE!!
disappointed

#221 Re: Advokati

Post by disappointed »

alidedo wrote:
disappointed wrote:da, rekla sam da bi se poklonoprimac vjerovatno složio ali njegova žena vjerovatno ne bi, a ako su u braku i ona ima neko pravo na taj poklon, znači ne želim da pitam poklonoprimca slaže li se jer postoji mogućnost osporavanja njegove žene. zato mislim da je bolje to završiti, prodati....i obavijestiti familiju o tome, kad je stvar gotova drugačije je.
fakat nas peglas ba,kako ces prodati nesto sto vise ZAKONSKI NIJE TVOJE,pa nisu vise srezovi pa da se sve zavrsava na dogovor(vrati moje krpice),ti si to poklonio i to nije tvoje,cuj obavjestiti familiju da je gotova stvar,ZAKONSKI to vise NIJE TVOJE!!
po katastru i knjigama, jest!
alidedo

#222 Re: Advokati

Post by alidedo »

disappointed wrote:
alidedo wrote:
po katastru i knjigama, jest!
pa i kad prodas auto dok ga covjek ne prevede,tvoj je po saobracajnoj dozvoli,????nidje veze ti prica
disappointed

#223 Re: Advokati

Post by disappointed »

da, ali ovdje se ne radi o prodavanju već o davanju. poklonoprimac ne bi bio zakinut, sigurno, zato kazem da bi se vjerovatno slozio. to znaci da poklonoprimac nikad ali nikad ne bi postavio pitanje a kamo li pokrenuo postupak kojim trazi poklon opet. zato smatram da imam pravo na tu prodaju. zelim znati zasto to ne smijem prodati cak i ako taj poklonoprimac nije ostecen.
alidedo

#224 Re: Advokati

Post by alidedo »

:run:
kusur

#225 Re: Advokati

Post by kusur »

Mala digresija, ali da li iko moze da preporuci nekog advokata za spor sa bankom?
Post Reply