Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
- ellmichak
#1 Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Da li neko ima iskustva sa tuzakanjem sa osiguravajucim kucama. Tata mi je nazalost imao povredu noge na radnom mjestu, dok je bio u Hr, a bio je osiguran na 24h. Nakon 2 operacije, dvomjesecnog lezanja u bolnici, skoro godinu dana rehabilitacije i oporavka, ugradjene sipke, i dan danas, nakon 20 mjeseci od nesrece ima natecenu petu i teskoce pri hodanju....
nakon povratka na posao, osiguravajuca kuca je donijela odluku od 6,5% naknade od ukupnog osiguranja. Tata se zalio na tu odluku, medjutim njihov odgovor je bio da nema osnova na zalbu. Preporuka doktora je bila minimalno 10%. Sada zeli naci advokata i pokusati se izboriti za neka svoja prava jer je malo nelogicno da mu je naknada iz osiguranja neznatno veca od one kad imas obicni lom noge.
nakon povratka na posao, osiguravajuca kuca je donijela odluku od 6,5% naknade od ukupnog osiguranja. Tata se zalio na tu odluku, medjutim njihov odgovor je bio da nema osnova na zalbu. Preporuka doktora je bila minimalno 10%. Sada zeli naci advokata i pokusati se izboriti za neka svoja prava jer je malo nelogicno da mu je naknada iz osiguranja neznatno veca od one kad imas obicni lom noge.
- ellmichak
#2 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Jahh nisam spomenula, jel znate nekog advokata da mi preporucite, kako to ide, koliko love za njega treba, sta ako dobije, a sta ako izgubi..... usput bump
- drndalo
#3 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Spominjes u istoj recenici HR i ovdje...? Gdje je povrijedjen, a gdje je bio osiguran ? BiH osiguravajuca kuca ili HR ? To je naravno bitno da bi se vidjelo gdje se koga treba i moze tuziti...
- ellmichak
#4 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
radi u sa, a bio je na poslovnom putu u hr, i za vrijeme dok je bio tamo je bio osiguran na 24 sata, ne znam je li bitno gdje se nesreca desila, pa sam zato naglasila, a bih je osiguravajuca kucadrndalo wrote:Spominjes u istoj recenici HR i ovdje...? Gdje je povrijedjen, a gdje je bio osiguran ? BiH osiguravajuca kuca ili HR ? To je naravno bitno da bi se vidjelo gdje se koga treba i moze tuziti...
- ellmichak
#5 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Nije valjda da nema pravnika na forumu 
- drndalo
#6 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Ono sto ja znam o tome je da se osim troskova lijecenja, rehabilitacije i sl. nakon povrede procjenjuje % invalidnosti i na osnovu toga isplacuje naknadu za taj procenat invalidnosti...
Tu se radi po tabelama gdje odredjene stvari nose odredjeni % trajnog ostecenja, invalidnosti... Npr. gubitak jednog prsta na ruci, malog npr. nosi 10% smanjenja funkcije sake, a to je = npr. 3% totalne invalidnosti nekoga kao covjeka... Ako je osiguranje bilo npr. 100.000 KM za 100% invalidnost, onda se za takav slucaj moze isplatiti 3.000 KM...
Ovo je samo primjer, i lupao sam procente...
To bi trebalo da sudski vjestaci imaju u malom prstu, ili bar tabelama... Naravno da to koja je strana angazovala takvog vjestaka moze uticati donekle na njegovu procjenu... U svakom slucaju, ako budes sta ganjala, trazi advokata koji je strucan u tom podrucju...
Tu se radi po tabelama gdje odredjene stvari nose odredjeni % trajnog ostecenja, invalidnosti... Npr. gubitak jednog prsta na ruci, malog npr. nosi 10% smanjenja funkcije sake, a to je = npr. 3% totalne invalidnosti nekoga kao covjeka... Ako je osiguranje bilo npr. 100.000 KM za 100% invalidnost, onda se za takav slucaj moze isplatiti 3.000 KM...
To bi trebalo da sudski vjestaci imaju u malom prstu, ili bar tabelama... Naravno da to koja je strana angazovala takvog vjestaka moze uticati donekle na njegovu procjenu... U svakom slucaju, ako budes sta ganjala, trazi advokata koji je strucan u tom podrucju...
- ellmichak
#7 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
ma da, imaju ti neki rasponi, on je izgubio 30% funkcije stopala, izmedju ostalog, prema lijecnickom nalazu dr dizdara, medjutim, oni su imali svoju neku doktoricu, koja je procijenila drukcije. Pa pitam za savjete kojeg advokata unajmiti, da li je iko imao slicnih situacijadrndalo wrote:Ono sto ja znam o tome je da se osim troskova lijecenja, rehabilitacije i sl. nakon povrede procjenjuje % invalidnosti i na osnovu toga isplacuje naknadu za taj procenat invalidnosti...
-
gaius
#8 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
to bi ti trebao znati izganjati bilo koji advokat.. sve je do vještaka pod koju će stavku u tabeli podvesti..
osiguranja naravno uvijek ucjenjuju.. traži od njih da ti isplate nesporan iznos bez odricanja od ostalog dijela zahtjeva.. u suprotnom će im ići kamata i na taj dio.. kamata teče od dana tužbe pa ti sad vidi..
osiguranja naravno uvijek ucjenjuju.. traži od njih da ti isplate nesporan iznos bez odricanja od ostalog dijela zahtjeva.. u suprotnom će im ići kamata i na taj dio.. kamata teče od dana tužbe pa ti sad vidi..
- BSn
#9 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Naglasak je na boljem advokatu, jer ono sto sam ja cit'o strucne literature, te su osiguravajuce kuce u svakoj drzavi zasticene k'o medzedi.
Nisam pravnik, al' sam to nekad mor'o iscitavati.
Iskreno, puno srece, jer ja bas ne volim te osiguravatelje.
Nisam pravnik, al' sam to nekad mor'o iscitavati.
Iskreno, puno srece, jer ja bas ne volim te osiguravatelje.
-
gaius
#10 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
ma nisu toliko zaštićeni koliko koriste ekonomsku moć odnosno nemoć oštećenih.. (naročito npr. agram grupacija)... ljudima se žuri da dobiju novce.. a ako odu u spor to traje i košta (takse, vještačanje itd.)..
onda dobiju nekakve smiješne ponude i nažalost moraju tražiti savjete po forumu.. moje iskustvo i sugestija: ako ti se ne žuri za lovu a možeš platiti sudsku taksu i vještačenje.. tuži.. sigurno ćeš dobiti više nego što ti nude..
onda dobiju nekakve smiješne ponude i nažalost moraju tražiti savjete po forumu.. moje iskustvo i sugestija: ako ti se ne žuri za lovu a možeš platiti sudsku taksu i vještačenje.. tuži.. sigurno ćeš dobiti više nego što ti nude..
- ellmichak
#11 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Naravno da je vecini frka s lovom, ali nije nama sad tolika da pustimo da nas prave budalama. Tuzit cemo, samo trazimo odgovarajuceg pravnika.gaius wrote:ma nisu toliko zaštićeni koliko koriste ekonomsku moć odnosno nemoć oštećenih.. (naročito npr. agram grupacija)... ljudima se žuri da dobiju novce.. a ako odu u spor to traje i košta (takse, vještačanje itd.)..
Jel to moze svaki pravnik, ili treba traziti nekog boljeg, ima li neko neku preporuku? moze i na pm
- drndalo
#12 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Inace je nauka sa osiguranjima kad si ostecena strana nikada ne prihvatiti prvu ponudu, jer im je to uvijek APP )ako prodje prodje)...
Nekad (doduse, cesce sam se sretao s automobilskim osiguranjem) i sama prijetnja osiguranju da se vidite na sudu zbog tako bezobrazno male naknade pomaze da je povecaju...
Nekad (doduse, cesce sam se sretao s automobilskim osiguranjem) i sama prijetnja osiguranju da se vidite na sudu zbog tako bezobrazno male naknade pomaze da je povecaju...
- ellmichak
#13 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Ma to se zna, ali s obzirom na to da je osiguranje islo preko firme, oni su mu samo uplatili na karticu lovu, on nije imao ni priliku da ne prihvati. Pisao je zalbu, ali nije urodilo plodom. Sada mu je ostalo jedino da tuzidrndalo wrote:Inace je nauka sa osiguranjima kad si ostecena strana nikada ne prihvatiti prvu ponudu, jer im je to uvijek APP )ako prodje prodje)...
-
dipl.pravnik
#14 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Nova sam na forumu i nisam se htjela odmah uključivati u diskusije ali budući da sam pravnik i poznajem advokate u Sarajevu mogu ti samo toplo preporučiti da bježiš od advokata Gluhić i njegove kćerke Dženane. Svi koji se bave pravom u Sarajevu znaju da će ti uzeti pare a ništa neće obaviti. Što se tiče novca oni su kaca bez dna. Preporučujem ti da,kad tražiš advokata, uzmeš onog koji hoće da radi na procente. Samo tako ćeš biti sigurna da će odraditi posao kako treba.
-
damar
#15 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
Ja se bavim posredovanjem u osiguranju i poznajem pravnika koji je dugo radio u osiguravajucoj kuci kao pravnik na stetama. Sada ima svoju firmu koja se takoder bavi posredovanjem u osiguranju i zastupa ostecene strane kod osiguravajucim kucama. Firma se zove "centar za naknadu steta" i broj tel. 033 218 038. Nadam se da ce ti ovo biti od pomoci.
- ellmichak
#16 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
lijepo je znati i koga ne trebaNova sam na forumu i nisam se htjela odmah uključivati u diskusije ali budući da sam pravnik i poznajem advokate u Sarajevu mogu ti samo toplo preporučiti da bježiš od advokata Gluhić i njegove kćerke Dženane. Svi koji se bave pravom u Sarajevu znaju da će ti uzeti pare a ništa neće obaviti. Što se tiče novca oni su kaca bez dna. Preporučujem ti da,kad tražiš advokata, uzmeš onog koji hoće da radi na procente. Samo tako ćeš biti sigurna da će odraditi posao kako treba.
Hvala, od velike je pomoci, vrlo konkretnoJa se bavim posredovanjem u osiguranju i poznajem pravnika koji je dugo radio u osiguravajucoj kuci kao pravnik na stetama. Sada ima svoju firmu koja se takoder bavi posredovanjem u osiguranju i zastupa ostecene strane kod osiguravajucim kucama. Firma se zove "centar za naknadu steta" i broj tel. 033 218 038 begin_of_the_skype_highlighting 033 218 038 end_of_the_skype_highlighting. Nadam se da ce ti ovo biti od pomoci.
- ellmichak
#17 Re: Advokat za tuzbu osiguravajuce kuce
hvala svima na odgovorima, ako nekome nekad bude trebao advokat u sa koji ne uzima unaprijed novac, nego postotak od eventualnog dobitka, moze mi se javiti na pp