Adventizam

Rasprave o vjerskim temama.
Great Cornholio

#326 Re: Adventizam

Post by Great Cornholio »

animals wrote:
Great Cornholio wrote:
animals wrote:Nisu katolici stvorili svestenike, vec katolicka crkva, jer svako kraljestvo mora imati i svoje sluzbenike, dakle ljude koji ce to kraljestvo stititi i prosirivati..sva mudrost, nisu to sveci, vec obicni skolovani ljudi za svoju struku..
Pa ko je stvorio katoličku Crkvu, muslimani :D ? Mudrost je najteže definisati.
Pa stvorili je neki ljudi, koji su u tome vidjeli neki novi pravac i napredak..
I adventističku su isto tako stvorili ljudi, koji u katoličkoj crkvi nisu vidjeli odgovarajući pravac a ni napredak...

Isus ( Bog) u katoličkoj i adventističkoj crkvi nije isti, formalno oni vjeruju u istog Boga, ali suštinki Bog u koga vjeruju katolici i adventisti nije isti Bog.
theTruePath

#327 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Pa dosli su da pokrstavaju gastarbajtere sa Blistog istoka, Balkana etc.
Ne vec generalno vecinsko stanovnistvo,pricao sam s jednim,on dolazi iz Ghane :D
fatamorgana

#328 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

theTruePath wrote:
Ne vec generalno vecinsko stanovnistvo,pricao sam s jednim,on dolazi iz Ghane :D
Zipa da i tebe ne prekrsti, :wink:
theTruePath

#329 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

fatamorgana wrote:
theTruePath wrote:
Zipa da i tebe ne prekrsti, :wink:
Objasnio sam mu da je to veliki NO GO za bosnjake,cak i kad su najgori psovaci Allaha

i rekao mi je da smo u zabludi zaslijepili i da moli za nas :oops:
animals

#330 Re: Adventizam

Post by animals »

Pa stvorili je neki ljudi, koji su u tome vidjeli neki novi pravac i napredak..[/quote]

I adventističku su isto tako stvorili ljudi, koji u katoličkoj crkvi nisu vidjeli odgovarajući pravac a ni napredak...

Isus ( Bog) u katoličkoj i adventističkoj crkvi nije isti, formalno oni vjeruju u istog Boga, ali suštinki Bog u koga vjeruju katolici i adventisti nije isti Bog.[/quote]

Pa znam ja to..i protestanti su nastali iz pobune prema vladajucoj kliki u Vatikanu, anglikanci, jehovini svjedoci i advetinsti, pravoslavci..svi potjecu iz jedne obitelji..kao braca koja se razidju kad se ozene..sve je to za mene isto..nijanse u ucenju, nista veliko..
fatamorgana

#331 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

theTruePath wrote:
Znaci ti's u djennet i 'vako i 'nako, :wink:
Great Cornholio

#332 Re: Adventizam

animals wrote:
Pa znam ja to..i protestanti su nastali iz pobune prema vladajucoj kliki u Vatikanu, anglikanci, jehovini svjedoci i advetinsti, pravoslavci..svi potjecu iz jedne obitelji..kao braca koja se razidju kad se ozene..sve je to za mene isto..nijanse u ucenju, nista veliko..
Za tebe jeste, za mene nije, za mene su bitni detalji, jer ako samo jedan detalj promijeniš dobićeš potpuno drugačiju "sliku" u Bogu.
Npr. ako prestaneš vjerovati da postoji pakao, prestaćeš u Bogu vidjeti sadistu , prestaćeš Ga se plašiti, a ako ti je stalo do nove šanse, do života poslije ovog onda će tvoja motivacija za vjeru u Boga biti usmjerena ka tome kako zaslužiti Raj, a ne kako izbjeći Pakao.
theTruePath

#333 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

fatamorgana wrote:
theTruePath wrote:
Znaci ti's u djennet i 'vako i 'nako, :wink:
sta reci,sjedim na dobroj stolici 8-)
animals

#334 Re: Adventizam

Post by animals »

Great Cornholio wrote:
animals wrote:
Za tebe jeste, za mene nije, za mene su bitni detalji, jer ako samo jedan detalj promijeniš dobićeš potpuno drugačiju "sliku" u Bogu.
Npr. ako prestaneš vjerovati da postoji pakao, prestaćeš u Bogu vidjeti sadistu , prestaćeš Ga se plašiti, a ako ti je stalo do nove šanse, do života poslije ovog onda će tvoja motivacija za vjeru u Boga biti usmjerena ka tome kako zaslužiti Raj, a ne kako izbjeći Pakao.

Moja motivicija je jedino ljubav, jer ljubav uzvraca ljubav..a razni rituali kome pasu i ko u tome vidi smisao ovog zivota nek ih i izvodi..svako ima pravo utrositi zivot na sto on hoce...
Great Cornholio

#335 Re: Adventizam

animals wrote:
Moja motivicija je jedino ljubav, jer ljubav uzvraca ljubav..a razni rituali kome pasu i ko u tome vidi smisao ovog zivota nek ih i izvodi..svako ima pravo utrositi zivot na sto on hoce...
Slažem se, ljubav prema životu bi trebala biti glavni pokretač života, ali s obzirom koliko toga sačinjava život nemuguće je biti toliko mudar pa sve voljeti uvijek i na pravi način, nemoguće je biti uvijek mudar, osjetiti u određenom trenutku šta je ispravno, pravu misao pomisliti i pravu stvar učiniti ( misao- emocija - ponašanje, i u Psihologiji "sveto trojstvo" :-? ), i zato trebamo voljeti Boga. Onaj ko nas je stvorio najbolje zna šta je za nas najbolje, i zbog toga mu trebamo vjerovati, poštovati ga i tražiti njegovo vodstvo kad se osjećamo zbunjenim, kad smo u nekoj moralnoj dilemi, a treba mu se nekada i zahvaliti, onako bez posebnog razloga, jer da nije Njega ne bi bilo ni nas, Njegova ljubav nas je stvorila :)
fatamorgana

#336 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
animals wrote:
Slažem se, ljubav prema životu bi trebala biti glavni pokretač života, ali s obzirom koliko toga sačinjava život nemuguće je biti toliko mudar pa sve voljeti uvijek i na pravi način, nemoguće je biti uvijek mudar, osjetiti u određenom trenutku šta je ispravno, pravu misao pomisliti i pravu stvar učiniti ( misao- emocija - ponašanje, i u Psihologiji "sveto trojstvo" :-? ), i zato trebamo voljeti Boga. Onaj ko nas je stvorio najbolje zna šta je za nas najbolje, i zbog toga mu trebamo vjerovati, poštovati ga i tražiti njegovo vodstvo kad se osjećamo zbunjenim, kad smo u nekoj moralnoj dilemi, a treba mu se nekada i zahvaliti, onako bez posebnog razloga, jer da nije Njega ne bi bilo ni nas, Njegova ljubav nas je stvorila :)
Ja da sam bog ja bi ti dao orden rada sa srebrninim vijencOm, :lol:
Great Cornholio

#337 Re: Adventizam

fatamorgana wrote: Ja da sam bog ja bi ti dao orden rada sa srebrninim vijencOm, :lol:
:D
Ma meni ordenje, titule ili nešto slično, ništa ne znače, nego nek' On meni pomogne u sferi pameti i zdravlja, da me to ne iznevjeri, a za ostalo ću se snać' sam.
animals

#338 Re: Adventizam

Post by animals »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Ja da sam bog ja bi ti dao orden rada sa srebrninim vijencOm, :lol:
Ma meni ordenje, titule ili nešto slično, ništa ne znače, nego nek' On meni pomogne u sferi pameti i zdravlja, da me to ne iznevjeri, a za ostalo ću se snać' sam.
Nekima on uzme svu pamet, jer se previse zaigraju sa njegovim imenom :D
fatamorgana

#339 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Za zdravlje bi se jos i moglo nesto uciniti , za pamet nisam siguran, :lol:
Great Cornholio

#340 Re: Adventizam

animals wrote:
Meni nije uzeo pamet, već naprotiv, vjerujem da mi je pomogao da ne izgubim pamet.
Great Cornholio

#341 Re: Adventizam

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Za zdravlje bi se jos i moglo nesto uciniti , za pamet nisam siguran, :lol:
Ne znam ja ko je samo jednom bio u banovićima 8-) :P :D
fatamorgana

#342 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
To nije pamet nego servilnost i podilazenje, :wink:
Great Cornholio

#343 Re: Adventizam

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
To nije pamet nego servilnost i podilazenje, :wink:
Ti kaza :wink:
animals

#344 Re: Adventizam

Post by animals »

Great Cornholio wrote:
animals wrote:
Meni nije uzeo pamet, već naprotiv, vjerujem da mi je pomogao da ne izgubim pamet.
Nisam mislio na tebe, vec vecina koja ga uzima u usta, i koja u njegovo ime cini sve ove ogavne stvari na ovome svijetu i nema bas puno veze sa pamecu..
fatamorgana

#345 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

animals wrote:
Great Cornholio wrote:
animals wrote:
Nisam mislio na tebe, vec vecina koja ga uzima u usta, i koja u njegovo ime cini sve ove ogavne stvari na ovome svijetu i nema bas puno veze sa pamecu..
Joj, u pravu si, koliko ih ga uzima u usta i to bez vece potrebe ....
славянин

#346 Re: Adventizam

Post by славянин »

fatamorgana wrote:
Joj, u pravu si, koliko ih ga uzima u usta i to bez vece potrebe ....
:lol: :mrgreen:
Great Cornholio

#347 Re: Adventizam

animals wrote:
Great Cornholio wrote:
animals wrote:
Nažalost, mnogi su, zloupotrebljavajući Njegovo ime, činili strašne zločine, pa sad mnogi, poistovjećujući takve sa Njim, ni Njega ne vole...
fatamorgana

#348 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Nažalost, mnogi su, zloupotrebljavajući Njegovo ime, činili strašne zločine, pa sad mnogi, poistovjećujući takve sa Njim, ni Njega ne vole...
A on je za to vrijeme jeo kokice .... i tako vec 2000 i kusur godina .... :roll:
Great Cornholio

#349 Re: Adventizam

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
A on je za to vrijeme jeo kokice .... i tako vec 2000 i kusur godina .... :roll:
Njemu je stalo da mi budemo što samostalniji, da sami uvidimo gdje griješimo, da se sami uvjerimo šta je dobro a šta zlo, a da u Njemu vidimo savjetnika, a ne nekoga ko će rješavati probleme koje sami sebi stvaramo. Zbog toga nas pušta da radimo po svojoj volji, ali sve do jednom, sve do "dana" kad će prestati da poštuje našu slobodnu volju, i svakome "presudi" pošteno.
славянин

#350 Re: Adventizam

Post by славянин »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Njemu je stalo da mi budemo što samostalniji, da sami uvidimo gdje griješimo, da se sami uvjerimo šta je dobro a šta zlo, a da u Njemu vidimo savjetnika, a ne nekoga ko će rješavati probleme koje sami sebi stvaramo. Zbog toga nas pušta da radimo po svojoj volji, ali sve do jednom, sve do "dana" kad će prestati da poštuje našu slobodnu volju, i svakome "presudi" pošteno.
Inace problem koji ja imam sa skoro svim rasirenijim religijama je taj sto u skoro svakoj: "Svemilosni i dobri Bog ce da muci milijarde onih koji nisu postupili kako je on navodno rekao prorocima da bi ljudi trebali postupati"
Post Reply