ADSL, ISDN, Kablovski, BIP ili nesto peto....

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Tsubasa

#1 ADSL, ISDN, Kablovski, BIP ili nesto peto....

Post by Tsubasa »

Dobijem danas racun i ne mogu da vjerujem. Na internetu (Dial Up) sam bio 1000 minuta manje nego prosli mjesec a racun mi dosao za 10km vise. Odlucio sam da se definitivno prebacim na nesto drugo...al sta?
Kablovsku TV nemam u kuci dakle to otpada, mada sam cuo da ima neki provider gdje ipak mozes koristit kabl internet iako nemas kabl TV.

Sta bi mi vi preporucili kao najisplatljiviju varijantu?

ADSL, ISDN, BIP, Kablovsku il nesto deseto...

HVALA
nidll

Post by nidll »

Predlazem ti ADSL ,odluci se sam za vrstu(internet saobracaj) :D

Istina da je Telecom "poseban" sto se tice cijena,ali drugacije ne moze...valjda ce nekad razumiti gradane i staviti flat* ...do tada :zzzz:

P.S. Ako mislis prikljucivati u januaru iduche godine...potpisi ugovor sada :D ,jer bi moglo potrajati kao i svima :D

Pogledaj europronet.ba
neko iz mase

Post by neko iz mase »

sto se tice vrste, preporucio bi ti ADSL. Sto se tice cijena i kvaliteta ponudjaca u BiH, nemam blage
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ista dilema i kod mene. Radioamateri?
Vudu

#5 Re: ADSL, ISDN, Kablovski, BIP ili nesto peto....

Post by Vudu »

Tsubasa wrote:Dobijem danas racun i ne mogu da vjerujem. Na internetu (Dial Up) sam bio 1000 minuta manje nego prosli mjesec a racun mi dosao za 10km vise. Odlucio sam da se definitivno prebacim na nesto drugo...al sta?
Kablovsku TV nemam u kuci dakle to otpada, mada sam cuo da ima neki provider gdje ipak mozes koristit kabl internet iako nemas kabl TV.

Sta bi mi vi preporucili kao najisplatljiviju varijantu?

ADSL, ISDN, BIP, Kablovsku il nesto deseto...

HVALA
Licno sam do sada isprobao Dial UP, ADSL i Kablovski internet.
Dial Up je naravno najosnovniji nacin prikljucka na internet. Maksimalna brzina je 5,6Kbit/s. Uglavnom za ljude koji samo sporadicno idu na internet za e-mail i pomalo surfaju.

Druge dvije vrste interneta koje se nazivaju Broadband linije, dakle ADSL i Kablovski internet, su dosta brze linije.

ADSL stoji za Asymmetric Digital Subscriber Line. To je zato sto je Download puno brzi od Uploada (asimetricni, dakle ne jednake). Postoje takodjer vrste gdje je Download/Upload simetrican dakle isti. To je jedna verzija ADSLa koji se naziva SDSL i stoji za Symmetric Digital Subscriber Line. Ove linije su uglavnom dosta skuplje i koriste ih uglavnom preduzeca.
Za ADSL se koristi telefonska linija kao prenosnik signala. Linija se sa spliterom razdvoji kod telefonskog prikljucka. Tako da je telefonski signal razdvojen od internet signala (iako ide fizicki preko iste zice naravno).
Sa ADSL linijom je dakle moguce biti Online i koristiti telefon (sto kod Dial Up-a nije moguce). ADSL je takodje Flat Fee. To znaci da je moguce biti konstantno Online. Troskovi se mjere po prometu. Znaci Download i Upload (Dobivanje i Slanje podataka prema internetu).
Maksimalno brzine su daleko vece nego kod Dial Up-a.
Maksimalna brzina ADSLa je 8000 Mbit/s download i 1000 Mbit/s upload. Trenutno se na zapadu primjenjuje i ADSL2 kojem su brzine daleko vece 10 000/1024 Kbit/s i 20 000/1024 Kbit/s.

Ne znam da li u BiH trenutno postoji neki provider koji nudi ADSL usluge (koliko ja znam ne postoji, ako grijesim neka me neko demantuje).

Kablovski internet je druga vrsta Broadband interneta, koja je vrlo popularna u BiH trenutno.
Umjesto telefonske linije za prenos signala se koristi koaks kabal, kojim se istovremeno mogu prenositi TV i Internet signali. Koax kabal ima siroku mogucnost frekvencije sto znaci da ima i puno veci potencijal za prenos velikih brzina a i signal se moze daleko prenositi bez pojacavanja.
Razlika izmedju kablovskog interneta i ADSLa je da svaka ADSL linija zahtjeva i poseban modem po korisniku u telefonskoj centrali. Svaki korisnik dakle ima zagarantovano svoju licnu liniju do telefonske centrale. Dok kod kablovskog interneta svi korisnici koriste istu liniju u susjedstvu do providera. Dakle kablovski internet je dosta osjetljiviji na broj korisnika koji su trenutno online. Iako su u BiH trenutno brzine Kablovskog interneta niske tako da to nije problem.
Koliko sam primjetio maksimalno 1024/256 Kbit/s. Sto je osnovna brzina kablovskog interneta.
Kablovski internet je takodjer Flat fee linija. Sto znaci da je moguce konstantno ostati online. Naplacuje se samo promet. Brzine interneta koje se u BiH u buducnosti (dakle za godinu,dvije) mogu ocekivati su izmedju 1024/128 Kbit/s kao osnova do 8024/1024 Kbit/s makimalno, za iste cijene.
U bucnosti je kablovski internet moguce prosiriti na 30 000 Kbit/s (download) pa cak i vise. Ali to dosta zavisi od pokrivenosti zemlje Broadband internetom i broja Internet Providera (dakle konkurencije).

Postoji jos jedan konkurent, a to je Wireless (Wi-Fi) ili u prevodu Bezicni internet koji se trenutno vrlo malo koristi. Jer se tek razvijaju sigurne vrste ove tehnike. Na zapadu je ova vrsta interneta vrlo nezastupljena.
Vrlo zanimljivo je da na Balkanu ova (pionirska) vrsta interneta prednjaci u koristenju.
Makedonija je naprimjer potpisala ugovor kojim ce se cijela zemlja prekriti bezicnim internetom i postat ce prva zemlja na svijetu koja je cijelokupno prekrivena bezicnim internetom.
Dok sam upucen da se u Bih u Tuzli takodjer moguce prikljuciti se na bezicni internet.
Ove vrste bezicnog interneta nemaju nista sa Satelitskim internetom, vec su zasnovane na lokalnim odasiljacima koje Internet Provider postavlja. Ova tehnika se moze uporediti sa odasiljacima koji se koriste za mobitele. Dakle gdje nema odasiljaca, nema ni signala.
Racunar sa bezicnim pristupom je uglavnom puno teze osigurati od recimo racunara koji su prikljuceni preko neke vrste interneta preko zice (Dial Up,ADSL,Kabal). Prednost je da ako imate laptop racunar, mozete ga koristiti bilo gdje i bilo kad, jer nema potrebe za kablovima!

Da zavrsim ovaj (vidim sada tek) pozamasan tekst.
Ako zivis u BiH trenutno je najbolje se prikljuciti na Kablovski internet. A druga opcija je dakle bezicni internet (Wi-Fi) ukoliko stanujes u nekom dijelu BiH gdje je ta vrsta interneta pristupna.

ADSL je pravi konkurent Kablovskog interneta. Obadva imaju svoje prednosti. Odlike su im brzina i pouzdanost (dosta zavisi i od providera takodjer).

Nadam se da sam ti pomogao u odluci, a ako imas jos pitanja javi.
Qler

Post by Qler »

ja sam danas isao u logosoft, raspitivao se z akablovski, modem kod njih je 99KM, ima li gdje jeftinije, posto necu da iznajmljujem.... i ako je vec neko na lol-u koliko vremena treba od kada je odem tamo i dreknem "HOCU INTERNET" do uspostavljanja konekcije na mojoj masineriji :):):):D
Tsubasa

Post by Tsubasa »

rado bih ja prikljucio sebi kablovski internet al na kucu nisam uveo kablovsku televiziju mada sam dobivao papir od HS-a...jel moguce prikljucit internet bez TV-a?
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

ja sam na adsl-u kod Bihneta.. Elem, racun te dodje 49,50 KM mjesecno ako si potpisao ugovor na 18 mjeseci, jer ti onda ne naplaćuju izdavanje modema. Osim toga, ima neka početna taksa za priključenje koja je oko 70 KM. Ja sam se prištekao kad je bila ona akcija "ADSL za 1KM" i prilično sam zadovoljan zasad (naravno, lijepo bi bilo kad bi spustili cijenu na jedno 35KM). Uglavnom, barem se oslobodiš većih telefonskih računa, dobiješ odličnu brzinu i prilično stabilnu mrežu (meni nije nijednom dosad pala).
Mada, čuo sam da će se vrlo brzo pojaviti (možda je već i počeo raditi, rekla mi jedna djevojka koja se zaposlila tamo) jedan novi provajder koji nudi kablovski internet već od 7KM mjesečno (imaju i paketi i od 14 i 21 KM), pa pogledaj da li ti se možda to više isplati.
Qler

Post by Qler »

pa koje ce to biti brzine 56k :)

nesto mi to prejeftino 7KM... :S
nidll

Post by nidll »

Qler wrote:pa koje ce to biti brzine 56k :)

nesto mi to prejeftino 7KM... :S
Ma kad swabo dode u drzavu nema da ne valja :D
...ne treba se nista cuditi :D

-> Daj Boze da to bude tako :-)
Post Reply