AdSense / Porez / Firma

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

tastaturko

#1 AdSense / Porez / Firma

Post by tastaturko »

Zdravo,

Recimo da ima neko, ko je malo po malo razvio zaradu preko Googlovog AdSense programa i da je ta zarada sve veća i veća.
E sad, ne meže se vječno raditi samo onako, stigne ček, odnesi u banku, uzmi pare ... pogotovo što iznosi postaju sve ozbiljniji.

Koja solucija je najbolja? Neko reče da se mora napraviti d.o.o. jer samostalne radnje ne mogu primati uplate iz inostranstva?

Ako je d.o.o. plaća li se PDV na ta primanja (pošto su iz vana, je li se to računa izvoz ili šta)?

Ima li ikakva druga solucija osim d.o.o. jer d.o.o. povlači mnoge druge, u ovom slučaju potpuno nepotrebne troškove, tipa minimalan broj radnika, skuplji knjigovođa itd...?

Šta ako je osoba koja zaradjuje preko AdSense već zaposlena negdje, može li se ovaj prihod prikazivati kao neki dodatni (mada nema logike jer je veći od trenutne plate)?

Ako ima ima iskustva s ovim, please advise :)
Betandwin

#2 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by Betandwin »

šta si ba ucviko , samo klepaj pare i šuti ....i nije ti ozbiljna para za banke sve sto je do 10000 maraka , preko te cifre ako stigne od jednom duzni su da te prijave
karanana

#3 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by karanana »

jel ovo neka reklama za adsense?

da li bi se ja sada trebo javiti na ovu temu i reci: stvarno tako dobro zaradjujes? to je super, hocu i ja, hocu i ja. kako da pocnem?
HomeArt

#4 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by HomeArt »

Kad je vec tema adSense, kakva je procedura kad se dobije cek, koja banka je najpovoljnija?
Dendrlix

#5 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by Dendrlix »

Uzimaj pare kolike god da su i na kraju godine plati porez na dohodak.
tastaturko

#6 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by tastaturko »

Ovo bi mi i najviše odgovaralo, samo nisam 100% siguran je li to ok, porez na dohodak je sad 10% ako se ne varam, to nije puno. U svakom slučaju imam vremena do početka iduće godine da prijavim dohodak za ovu, ako se ne varam?
Kad je vec tema adSense, kakva je procedura kad se dobije cek, koja banka je najpovoljnija?
Otprilike isto u svakoj, uzmu 20tak KM za obradu, par % kad te isplacuju, i naravno, cek ide na inkaso i cekas oko 2 mjeseca.
šta si ba ucviko , samo klepaj pare i šuti ....i nije ti ozbiljna para za banke sve sto je do 10000 maraka
Nisam ucviko, legalista sam po ubjeđenju :) mora i država živjeti. Nije 10000 KM, ali ide u tom smjeru, biće kako je krenulo. Rado bih to sad, odnosno u bliskoj budućnosti 'uokvirio'.
Moj savjet je da nazoves svoju opcinu i trazis savjet. Stvar je prilicno nova za nase podrucje (mnogi sluzbenici tamo nece imati pojma kakav je to vid zarade)
Da, to i jest problem, niko nema pojma o čemu se radi. Kad hoćeš samostalnu obrt, pita te koju, pa ako je obućar, stolar, mesar itd nema problema, a već za ovo nemaju pojma i još mi neko tamo reče da ne možeš raditi sa inostranstvom ako si samostalni obrtnik.

Ma mora biti neko rješenje, hajmo ideje dalje :)
gaius

#7 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by gaius »

ne treba ti ni obrt ni d.o.o.. pusti to.. ti si fizičko lice koje ostvaruje prihod iz inostranstva (kao što penzioner ostvaruje penziju zarađenu u njemačkoj npr)... imaš obavezu da platiš porez na dohodak.. imaš čak pravo i na umanjenje osnovice (20% odnosno 30% - pogledaj zakon o porezu na dohodak i pravilnik o primjeni istog http://www.pufbih.ba)
musac

#8 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by musac »

Ne razumijem zasto zelis da prijavljujes ista, kad ne moras. I ja primam cekove (ne velike, ali primam) i nemam namjeru nista prijavljivati. Pa to je isto da prijavljujes kad ti tetka posalje para iz Amerike.
HomeArt

#9 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by HomeArt »

musac wrote:Ne razumijem zasto zelis da prijavljujes ista, kad ne moras. I ja primam cekove (ne velike, ali primam) i nemam namjeru nista prijavljivati. Pa to je isto da prijavljujes kad ti tetka posalje para iz Amerike.
Nije isto jer je on iznajmio svoj prostor na netu i na osnovu toga dobio honorar. Druga je stvar sto nasa administracija nema pojma o tome ali nije isto kao kad ti rodbina posalje lovu.
sinus

#10 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by sinus »

sahan wrote:
musac wrote:Ne razumijem zasto zelis da prijavljujes ista, kad ne moras. I ja primam cekove (ne velike, ali primam) i nemam namjeru nista prijavljivati. Pa to je isto da prijavljujes kad ti tetka posalje para iz Amerike.
Nije isto jer je on iznajmio svoj prostor na netu i na osnovu toga dobio honorar. Druga je stvar sto nasa administracija nema pojma o tome ali nije isto kao kad ti rodbina posalje lovu.
Ali ako je Server na kojem je prostor recimo u Finskoj...onda taj "poslovni prostor" pripada Finskom području, i nema ništa sa BiH...ili to nema veze ?
gaius

#11 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by gaius »

nema veze.. mora platiti porez.. bolje je da se ne zeza.. transakcije ostavljaju trag.. i onda se nakupi par hiljadarki poreza i eto ga krivično djelo..

bez ikakve potrebe.. uz priznato umanjenje to je manje od 10%
convict

#12 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by convict »

drzava nema nacina da uprati tvoju zaradu. zato no sikiriki i unovcavaj cekove do mile volje
musac

#13 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by musac »

sahan wrote:
To uopste nije bitno. Cuj iznajmio svoj prostor na netu... Ja sam iznajmio prostor u Americi. Domena mi je u Americi. Sajt mi je na engleskom. Sve mi je u Americi, samo sto ja zivim u Bosni. I sad ja trebam nesto placati zato sto dobijem cek iz Amerike? Ma daj... Hajd' da dobijam mjesecno 50.000KM, pa hajde, platio bih, ali za sitnije iznose... Ma bjazi.
burekodsira

#14 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by burekodsira »

lovite u mutnom dok jos moze :D
ako vas savjest ne grize :run:
Haris.ba

#15 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by Haris.ba »

Pa nije bas tacno da se ne moze upratiti. Kako mu budu lijegale pare na racun (u "nasoj" banci u drzavi mora naravno) to sve se automatski prijavljuje poreznoj upravi(tj. oni imaju potpuni uvid. Eh, sada moze se covjek praviti glup, ali ako su neke znacajnije pare koje im zapnu za oko (jer pise i odakle su ti dosle pare, tako izvlakusa to su pokloni i slicno - tesko) automatski ce ti se zaracunati porez na dohodak i penali na njegovo neplacanje/prijavu .
HomeArt

#16 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by HomeArt »

musac wrote:
sahan wrote:
To uopste nije bitno. Cuj iznajmio svoj prostor na netu... Ja sam iznajmio prostor u Americi. Domena mi je u Americi. Sajt mi je na engleskom. Sve mi je u Americi, samo sto ja zivim u Bosni. I sad ja trebam nesto placati zato sto dobijem cek iz Amerike? Ma daj... Hajd' da dobijam mjesecno 50.000KM, pa hajde, platio bih, ali za sitnije iznose... Ma bjazi.
Moras platiti porez na ostvarenu dobit, u Americi ili u BiH ali moras platiti.
Betandwin

#17 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by Betandwin »

ma nemor4a se nista u ovoj drzavi , ti ces ovdje na sicu da placas ,a ovi tajkuni kradu milione
HomeArt

#18 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by HomeArt »

Betandwin wrote:ma nemor4a se nista u ovoj drzavi , ti ces ovdje na sicu da placas ,a ovi tajkuni kradu milione
Pa prije ce neko radi sice dobiti po usima nego ti veliki lopovi. Naravno da ne mora prijaviti sicu samo i Google ti fino kaze da se mora platiti. Necu ni ja prijaviti chek od 100$ ali primati "prave" sume iz USA i praviti se da tetka salje je sve do jednom. I kad vec dolazi veca lova ja bi se raspitao na pravom mjestu da radi gluposti ne isgubis sve. Na koncu dovoljno je da sam sebi kliknes na reklamu i noga ti je od Googla pa se zali Nailovoj materi. Tako je i sa porezom negdje se mora platiti.
Dendrlix

#19 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by Dendrlix »

tastaturko wrote:
Ovo bi mi i najviše odgovaralo, samo nisam 100% siguran je li to ok, porez na dohodak je sad 10% ako se ne varam, to nije puno. U svakom slučaju imam vremena do početka iduće godine da prijavim dohodak za ovu, ako se ne varam?
Moras platiti porez na dohodak kada ti ukupni prihodi u jednoj godini prelaze xxxxxx,00 KM (cini mi se da je 25000, provjeri u poreznoj). Tu ti ulaze svi prihodi koje si ostvario u toku jedne godine. (prihodi od nekretnina, kamata, igara na srecu, po osnovu ugovora o djelu...) Nisam siguran je li u taj iznos ukljucena plata.. Znaci ako ti guglovi cekovi ne prelaze tu granicu nisi duzan prijaviti porez. Zato, pravac opstinski odjel porezne uprave i raspitaj se za sve.
gaius

#20 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by gaius »

Dendrlix wrote:
tastaturko wrote:
Moras platiti porez na dohodak kada ti ukupni prihodi u jednoj godini prelaze xxxxxx,00 KM (cini mi se da je 25000, provjeri u poreznoj). Tu ti ulaze svi prihodi koje si ostvario u toku jedne godine. (prihodi od nekretnina, kamata, igara na srecu, po osnovu ugovora o djelu...) Nisam siguran je li u taj iznos ukljucena plata.. Znaci ako ti guglovi cekovi ne prelaze tu granicu nisi duzan prijaviti porez. Zato, pravac opstinski odjel porezne uprave i raspitaj se za sve.
nemojte širiti pogrešne informacije.. od 1.1.2009.g. ta pravila starih kantonalnih zakona se više ne primjenjuju.. ne znam zašto ljudi imaju potrebu da daju pogrešne informacije..
Dendrlix

#21 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by Dendrlix »

gaius wrote: nemojte širiti pogrešne informacije.. od 1.1.2009.g. ta pravila starih kantonalnih zakona se više ne primjenjuju.. ne znam zašto ljudi imaju potrebu da daju pogrešne informacije..

Ja dadoh informaciju za koju sam mislio da je ispravna. Prosle godine mi je nesto slicno trebalo i raspitivao se....

Btw, kad vec znas, sto ne rece covjeku ono sto ga interesuje....
gaius

#22 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by gaius »

da si pročitao vidio bi da sam već objasnio.. ali nije ni bitno.. bitno je da je čovjek dobio ispravan odgovor..
zvrkavac

#23 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by zvrkavac »

pozdrav imam jedno pitanje dali postoji neko da ima iskustva sa google adsense i podizanja check tj para sa google adsense check imamslucaj gdje imam check od nekih 2000 $ i nijedan banka nece da isplati , mislim da je hipo banka trazila da s esalje na neke provjere i to traje 3 mjeseca , da dodam da se to desilo u zivinicama , tako da pitam ako ima neko ko je ranije imao neko iskustvo stime dali je dobio repa :)

josh da dodam ja zivim vani i znam uzeti i do 6000 $ adsense nikad problem aoko isplate ali nasa bosna jedna zemlja imade :)
doktorrr

#24 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by doktorrr »

Dugo je vremena prošlo, pa možda postoje neki novi propisi. Ne bi bilo loše da se tema reaktivira.

Dakle, ima li neko ko je dobro upoznat sa ovom tematikom da objasni koliki tačno iznos odnosno procenat treba da se plati državi? Vidim da u Hrvatskoj i Srbiji treba da se plati porez na dohodak plus procenat za PIO.
Last edited by doktorrr on 18/01/2017 18:20, edited 1 time in total.
KB9

#25 Re: AdSense / Porez / Firma

Post by KB9 »

karanana wrote:jel ovo neka reklama za adsense?

da li bi se ja sada trebo javiti na ovu temu i reci: stvarno tako dobro zaradjujes? to je super, hocu i ja, hocu i ja. kako da pocnem?
haha svega mi, kako providno :-D
Post Reply