Administrator za putovanja i turizam

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jedna

#1 Administrator za putovanja i turizam

Post by jedna »

Evo ovako, hocu da se prijavim na konkurs za posao u jednoj turističkoj agenciji. Traže administratora za putovanja i turizam.
U principu, znam šta je posao administratora (ali znam i da to ovisi od preduzeća do preduzeća), no o poslu administratora za putovanja i turizam i ne znam baš mnogo. Ako je neko upućen u posao te vrste, molim da mi pomogne.
Inače, završila sam zlosutnu žurnalistiku a u životu radila sve i svašta. Trenutno sam zaposlena u hotelijersko-turistčkom sektoru (pa otuda i pomisao da se prijavim na ovaj oglas), a radila sam i u NVO sektoru.
Prije par mjeseci takođe sam se prijavila za posao u turističkoj agenciji, za voditelja poslovnice i nisu me primili (zapravo ni na razgovor me nisu pozvali). Trazili su (standardno): komunikativnost, poznavanje engleskog jezika, rada na racunaru, VSS (nije navedeno koja), timski rad, pozeljno radno iskustvo,... ali ocito ne zadovoljih :x

Sada, za administratora traze: minimalno SSS, poznavanje engleskog jezika, rada na racunaru, poznavanje administracijskih poslova, samostalni rad,... Naravno, pozeljno radno iskustvo. Ja racunam, imam kakvog-takvog iskustva u toj oblasti, ali ne u tom poslu...

Pomagajte ako znate, vrijedi li se uopste prijaviti i sta tacno spada u opis tog posla?
Skyfox

#2 Re: Administrator za putovanja i turizam

Post by Skyfox »

mozda ti @pipidugadevetka moze pomoci...
debela

#3 Re: Administrator za putovanja i turizam

Post by debela »

je li to mozda ovaj oglas http://www.posao.ba/job.php?user=9c61f7 ... obID=29937

pise opis posla u njemu.
Citizen-X

#4 Re: Administrator za putovanja i turizam

Post by Citizen-X »

jedna wrote:Evo ovako, hocu da se prijavim na konkurs za posao u jednoj turističkoj agenciji. Traže administratora za putovanja i turizam.
U principu, znam šta je posao administratora (ali znam i da to ovisi od preduzeća do preduzeća), no o poslu administratora za putovanja i turizam i ne znam baš mnogo. Ako je neko upućen u posao te vrste, molim da mi pomogne.
Inače, završila sam zlosutnu žurnalistiku a u životu radila sve i svašta. Trenutno sam zaposlena u hotelijersko-turistčkom sektoru (pa otuda i pomisao da se prijavim na ovaj oglas), a radila sam i u NVO sektoru.
Prije par mjeseci takođe sam se prijavila za posao u turističkoj agenciji, za voditelja poslovnice i nisu me primili (zapravo ni na razgovor me nisu pozvali). Trazili su (standardno): komunikativnost, poznavanje engleskog jezika, rada na racunaru, VSS (nije navedeno koja), timski rad, pozeljno radno iskustvo,... ali ocito ne zadovoljih :x

Sada, za administratora traze: minimalno SSS, poznavanje engleskog jezika, rada na racunaru, poznavanje administracijskih poslova, samostalni rad,... Naravno, pozeljno radno iskustvo. Ja racunam, imam kakvog-takvog iskustva u toj oblasti, ali ne u tom poslu...

Pomagajte ako znate, vrijedi li se uopste prijaviti i sta tacno spada u opis tog posla?
O cemu se tu radi - tu se radi o ispravljanju krivih drina kad prodas co'eku aranzman sa pogledom na more a dobije pogled na gradiliste superluksuznog hotela. A ti ces ga popusit' kao frontline desk - jer si prodavala te karte i aranzmane. Nadalje - sto vise aranzmana prodas bolje za tebe a poslodavac ce da te vise voli.
Ja sam zavrsio hotelijerskoturisticki menadzment u stranoj zemlji i to ti je cisto umijece prodavanja magle turistima i zamazivanja zdravih ociju objasnjenjem kako je to divno kako je prelijpo bit u hotelu sa 5 zvjezdica u nekoj zapizdini u kojoj smrdi kanalizacija i gdje je more slicno moru uz luku Ancona.
U turistickoj bransi radnik je hamal, i ukoliko uspijes zajebat gazdu-vlasnika-upravitelja na nacin da dio profita metnes u svoj dzep - onda si na konju - i to je posao za tebe. U turizmu su najveci profiteri zajebanti koji znaju da se opako dobro nasmiju - da nasmiju - i da cirkuze sa ljudima.

Ja sam u Antaliji isao sa nasim ljudima - kaze na recepciji treba "dacu im apartman sa vise soba pa da budu zajednicki svi unutra" - a ja njima prevodim: dobicete kraljevski apartman i hudnjaci mi tutnu cvancik eura sto sam bio "fin". Iskoristio sam svu frtutmu da i meni macka sa recepcije (iako sam vodic) nabaci narukvicu za hotel (gdje sam se kasnije gozbio, zajebavao, igro vaterpola sa klincima - i naravno iskljucio mobilni telefon.

Dakle ako si sklona frustracijama, izdrkavanjima - nema od tebe nista u tom poslu - ako si sklona mahinacijama lazima tipa - "let ce malo da kasni" dok otvaraju haubu mlaznog motora na aerodromu - to je pravi posao za tebe. Jer u turizmu nema obraza i nema istine. Tu je samo laz laz i samo laz.
Sjetiti se samo epizode sa propadanjem turoperatora XL Leisure i ostavljanjem hiljada ljudi u nedodjijama zbog nemogucnost transporta nazad u Britaniju.

Osim:

Ako ne ides preko jebeno dobrog turoperatera - koji ima godina iskustva i koji se prema svojim musterijama odnosi sa postovanjem kao sto je nekad bio Kompas u bivsoj Jugi, kao sto je to njemacki Fischer itd itd itd, u turizmu osim mesetarima i zajebantima - nema mjesta.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Administrator za putovanja i turizam

Post by PipiDugaDevetka »

Skyfox wrote:mozda ti @pipidugadevetka moze pomoci...
@Citizen-x je to kompetentno odgovorio, a ja sam samo sa završenim kursom za turističkog vodiča.
I ja, nakon što sa turistima prodjem kroz grad Sarajevo, sjednem sa njima u bus do hotela, pa kao fol, pomažem da turisti izadju iz busa i pozdravljam se sa njima, te dobijem tip=bakšiš 50x1 ili 2€=80€+60€ od incoming agencije=140€ za 5 sati rada, meni super.
Post Reply