Administrativna zabrana
Moderator: anex
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#1 Administrativna zabrana
Ljudi, treba mi jedna informacija...kada necija plata ne moze zbog kredita i alimentacije podnijeti veca opterecenja, odnosno kad poslana administrativna zabrana prekoracuje onaj iznos i dio plate koji po zakonu mora ostati raspoloziv za zivot, postoji li mogucnost da se onaj kome je poslana ta administrativna dobrovoljno odrekne dijela te svoje plate kako bi zadovoljio potrazivanja??
- Rimad
#2 Re: Administrativna zabrana
Malo nejasno pitanje.
Po zakonu, administrativna zabrana ne može prelaziti više od 30 %. Tako te valjda zakon štiti.
Uprkos tome, kod nekih banaka možeš opteretiti dvije trećine primanja (brojeći i topli obrok), kod nekih drugih možeš opteretiti najviše pola plate (bez toplog obroka). Ako se dogovoriš sa službenikom banke (to bi malo teže išlo), mogao bi opteretiti i cijelu platu.
Ne zna da li ovo pomaže.
Po zakonu, administrativna zabrana ne može prelaziti više od 30 %. Tako te valjda zakon štiti.
Uprkos tome, kod nekih banaka možeš opteretiti dvije trećine primanja (brojeći i topli obrok), kod nekih drugih možeš opteretiti najviše pola plate (bez toplog obroka). Ako se dogovoriš sa službenikom banke (to bi malo teže išlo), mogao bi opteretiti i cijelu platu.
Ne zna da li ovo pomaže.
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#3 Re: Administrativna zabrana
I ja sam kontao kako da ga formulisem...Rimad wrote:Malo nejasno pitanje.
Ne zna da li ovo pomaže.
Ako objasnim konkretnu situaciju mozda ce biti lakse. Covjeku kojem sam zirant poslana je administrativna zabrana za kredit, rata mu iznosi 300 KM. Ali on vec ima presudu za alimentaciju i i jos jedan kredit, tako da mu na osnovu te administrativne zabrane uplacuju samo 50 KM, vise mu plata ne podnosi. Interesuje me da li uz njegovu saglasnost mogu da mu uplacuju kompletan iznos, jer mu tad od plate koju prima ,,regularno'' preko banke ne bi ostalo skoro nista??