Aditivi za auto.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ned424
#1 Aditivi za auto.
Pozdrav.
E ovako neznam ima li bas ova tema ali haj da pokusamo!
Ima li ko iskustva sa aditivima, mislim od ciscenja dizni poboljsanju goriva itd...
Posto nam je gorivo hm kvalitete i ceste takve da nemozemo ni preko 100 km na sat voziti znaci treba nam neka vrsta aditiva da to dozovemo.
Ima li neko neku preporuku koja valja od ovi svi aditiva neko kaze ovo neko kaze ono ali bi volio da neko nesto kaze iz licnog iskustva koji aditiv za sta koristiti osim ono sto pise na boci!
Hvala...
Ima li ko iskustva sa aditivima, mislim od ciscenja dizni poboljsanju goriva itd...
Posto nam je gorivo hm kvalitete i ceste takve da nemozemo ni preko 100 km na sat voziti znaci treba nam neka vrsta aditiva da to dozovemo.
Ima li neko neku preporuku koja valja od ovi svi aditiva neko kaze ovo neko kaze ono ali bi volio da neko nesto kaze iz licnog iskustva koji aditiv za sta koristiti osim ono sto pise na boci!
Hvala...
-
romeomoraprezivjeti
#2 Re: Aditivi za auto.
Haman ti je to sve bacanje para. Mozda jedino atf koristiti.
poslano s moga Sonija Ze:-D
- ned424
#3 Re: Aditivi za auto.
Ma sipao asm ATF u tdi ali sad mi je cdti pa nisam siguran.
- drndalo
#4 Re: Aditivi za auto.
Trebao bi ponekad i aditiv za tacke, zareze i nepostojana slova uzeti... STP-ov je najbolji... 
-
romeomoraprezivjeti
#5 Re: Odg: Aditivi za auto.
Ma nema veze,ja sam od dosta majstora dobio savjet da se koristi atf,i kod mene je cr diesel.ned424 wrote:Ma sipao asm ATF u tdi ali sad mi je cdti pa nisam siguran.
- ned424
#6 Re: Aditivi za auto.
drndalo jebo sad gramatiku nego ba naspem kod el tarika motor zvoni kao da mi je venitl otisao, onda naspem kod ovi rusa gasprom onako haj popravi se kao bolje je sipao jednom na nestro e tu mi auto radi kako treba.
Isao skoro na put vani i naspem na shellu u Madzarskoj auto kao da nije moje leti i motor mirno radi itd...
Dodjem u Sarajevo vozim sedam dana sve se vrati kao da je presao 300 milja a auto je 1.7 cdti astra H presla 110 000 milja.
Isao skoro na put vani i naspem na shellu u Madzarskoj auto kao da nije moje leti i motor mirno radi itd...
Dodjem u Sarajevo vozim sedam dana sve se vrati kao da je presao 300 milja a auto je 1.7 cdti astra H presla 110 000 milja.
- drndalo
#7 Re: Aditivi za auto.
U svakom slucaju, ne ocekuj cuda od aditiva... Vjerovatno ovi boljih marki, tipa ABRO, STP, Liqui Moli nesto i rade, i poboljsavaju situaciju... Samo gorivo osim ako je bas odron ne bi trebalo toliko da se primijeti "na uho" i na prvu... Vjerovatno tu ima malo i psihologije prisutne kada naspemo nesto "vani"...
Ja u Twinga 1 bocu aditiva za ciscenje dizni naspem godisnje. Nije neki trosak, a vjerovatno ne steti. Kako je kod njega mal rezervoar, razgodim tu bocu na 2 puna rezervora, na svako punjenje po 1/2. Ne bih rekao da nesto veliko primjetim, ali s obzirom da mu je 13 godina, smatram to preventivom ne bi li duze trajao... Nekad sam kada mi je trebalo koristio i octan booster, ne znam jel mi stvarno pomagao, ali sam psihicki bio mirniji da sam poduzeo sto sam mogao.
Gramatiku ti spomenuh u sali, jer je teze citati sta kazes kada 3 recenice spojis zajedno, bez velikih slova, zareza, tacaka. Mora covjek pogadjati sta se na sta odnosi...
Ja u Twinga 1 bocu aditiva za ciscenje dizni naspem godisnje. Nije neki trosak, a vjerovatno ne steti. Kako je kod njega mal rezervoar, razgodim tu bocu na 2 puna rezervora, na svako punjenje po 1/2. Ne bih rekao da nesto veliko primjetim, ali s obzirom da mu je 13 godina, smatram to preventivom ne bi li duze trajao... Nekad sam kada mi je trebalo koristio i octan booster, ne znam jel mi stvarno pomagao, ali sam psihicki bio mirniji da sam poduzeo sto sam mogao.
Gramatiku ti spomenuh u sali, jer je teze citati sta kazes kada 3 recenice spojis zajedno, bez velikih slova, zareza, tacaka. Mora covjek pogadjati sta se na sta odnosi...
- ranger
#8 Re: Aditivi za auto.
ja sipao u 1.2TDI nase gorivo (hifa i energopetrol), vani koje sam stigao, nakon voznje nekih 1700km nisam primjetio razliku u vuci a ni zvuku. morebit da je nedovoljna kilometraza...drndalo wrote:U svakom slucaju, ne ocekuj cuda od aditiva... Vjerovatno ovi boljih marki, tipa ABRO, STP, Liqui Moli nesto i rade, i poboljsavaju situaciju... Samo gorivo osim ako je bas odron ne bi trebalo toliko da se primijeti "na uho" i na prvu... Vjerovatno tu ima malo i psihologije prisutne kada naspemo nesto "vani"...
-
volan
#9 Re: Aditivi za auto.
Provjereno-petrol 5KM aditiv za ciscenje dizni sivo-zelena kombinacija na pun rezervoar...drasticno smanji štektanje.ned424 wrote:Pozdrav.
Hvala...
-
volan
#10 Re: Aditivi za auto.
Da ne bude reklama petrolu, prije deset dana sipam 95 oktana u malog benzinca na EP i bezmalo se iznanadim koliko je gorivo bolje nago QMAX na petrolu koji sam sipao 2g konstantno.Osjecaj kao da je motor dobio dodatnih 10KS.
- salik79
#11 Re: Aditivi za auto.
ned424 wrote:Pozdrav.
Hvala...
WTF?!!!
- salik79
#12 Re: Aditivi za auto.
Usput, sipaj na HIFI i ne boj se.
I, poradi na fonemima - pogotovo H ti je kritican. Osim ako si Sumadinac, onda ti je oprosteno 
-
strax
#13 Re: Aditivi za auto.
Evo sada je na fifth gearu bilo slijedece:
uzeli su neki VW iz 1995e koji je spao sa 190 fabrickih na 177 ks uprkos redovnom odrzavanju...
Uglavnom, aditiv je precistio sistem i dodao oko 6 ks, za 5 funti cijene
Mislim da pogotovo kod nas i naseg "cistog" goriva aditivi itekako imaju smisla
Pod ovim ne mislim na nikakva cuda i valjanja tipa golf 2/dizel prica - "smanjio potrosnju za 20% dobio 40% snage", ali u smislu ciscenja sistema od prljavstine, ljepseg rada motora i odziva, pa i eventualno izvlacenja par konjica na svjetlost dana.
uzeli su neki VW iz 1995e koji je spao sa 190 fabrickih na 177 ks uprkos redovnom odrzavanju...
Uglavnom, aditiv je precistio sistem i dodao oko 6 ks, za 5 funti cijene
Mislim da pogotovo kod nas i naseg "cistog" goriva aditivi itekako imaju smisla
Pod ovim ne mislim na nikakva cuda i valjanja tipa golf 2/dizel prica - "smanjio potrosnju za 20% dobio 40% snage", ali u smislu ciscenja sistema od prljavstine, ljepseg rada motora i odziva, pa i eventualno izvlacenja par konjica na svjetlost dana.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14 Re: Aditivi za auto.
vjerovatno taj aditiv smanjuje trenje
-
strax
#15 Re: Aditivi za auto.
Kako oni rekose i pojasnise - procisti "put" koji gorivo prolazi od rezervoara pa do sagorjevanja, eventualne zapreke koje su se stvorile u cjevcicama i ostalim elementima. Nema ulogu nekog podmazivanja, vec jednokratno procisti, i poslije ga nema smisla dodavati, dok ne prodje neki period i sistem se ponovo ne zaprlja.
Nesto kao kad saspes ona sredstva za otcepljivanje kanalizacionih odvoda od sudopera i umivaonika sto se zacepe, dzaba sva voda sto protece, vruca ili hladna, tek kad "hemija" dodje na scenu to se rascisti, pa si onda opet par mjeseci miran
Nesto kao kad saspes ona sredstva za otcepljivanje kanalizacionih odvoda od sudopera i umivaonika sto se zacepe, dzaba sva voda sto protece, vruca ili hladna, tek kad "hemija" dodje na scenu to se rascisti, pa si onda opet par mjeseci miran
- bitanga_sa_otesa
#16 Re: Aditivi za auto.
aha to je aditiv za gorivo,mislio sam da je za ulje ,onda je procistio injektore ,najcesce u njima dolazi do zacepljenja.mada se oni najbolje ciste ultrazvukom...
- friskyoreo
#17 Re: Aditivi za auto.
Sta preporucujete za golfa 2 TD, za malo mirniji i tisi rad?
Osim otpada, naravno, auto mi jos treba...
Osim otpada, naravno, auto mi jos treba...
-
romeomoraprezivjeti
#18 Re: Odg: Aditivi za auto.
bitanga_sa_otesa wrote:aha to je aditiv za gorivo,mislio sam da je za ulje ,onda je procistio injektore ,najcesce u njima dolazi do zacepljenja.mada se oni najbolje ciste ultrazvukom...
Ovo me bas zanima,kako i koliko i gdje se to moze raditi kod nas,pogotovo u kantonu Sarajevo????
poslano s moga sonija ze
- bitanga_sa_otesa
#19 Re: Aditivi za auto.
ultrazvuk?
u barama ,neso opancic ,landrover servis,takodjer on ima i sve vrste wynn's ciscenja ventila i tako te fore...

u barama ,neso opancic ,landrover servis,takodjer on ima i sve vrste wynn's ciscenja ventila i tako te fore...

-
romeomoraprezivjeti
#20 Re: Odg: Aditivi za auto.
Hvala!!!!bitanga_sa_otesa wrote:ultrazvuk?
poslano s moga sonija ze
- bitanga_sa_otesa
#21 Re: Aditivi za auto.
nema na cemu
-
Tkanton
#22 Re: Aditivi za auto.
Kako ga vozas po Sarajevu, mislim koliko ti traje voznja.... dizelu treba da malo odradi i onda mirno ide...... ja sipam na EP i prvi 10 min osjetim malo nestabilnost kasnije kad se zagrije i necuje se da radi, golf 4 1.9 tdi 2003gned424 wrote:drndalo jebo sad gramatiku nego ba naspem kod el tarika motor zvoni kao da mi je venitl otisao, onda naspem kod ovi rusa gasprom onako haj popravi se kao bolje je sipao jednom na nestro e tu mi auto radi kako treba.
-
citro
#23 Re: Aditivi za auto.
Mozda su mi osjetila (ili cula) sa godinama otupjela, ali sta sam god od tih vanago nasuo nikakve razlike.
A sto se tice goriva, neko ovdje spomenu Hifu ali sorry, zadnja istrazivanja su pokazala da je to prilican odron u kvaliteti.
Inace mi je ta prica bezveze, ko osjeti se velika razlika, da ali malo sutra. Sipao nema gdje nisam, i u nas i vani, razlika je toliko minorna da nije vrijedna spomena. Ovo se naravno odnosi na pumpe renomiranih marki, na Ganjgo Petrolu nisam kusao
A sto se tice goriva, neko ovdje spomenu Hifu ali sorry, zadnja istrazivanja su pokazala da je to prilican odron u kvaliteti.
Inace mi je ta prica bezveze, ko osjeti se velika razlika, da ali malo sutra. Sipao nema gdje nisam, i u nas i vani, razlika je toliko minorna da nije vrijedna spomena. Ovo se naravno odnosi na pumpe renomiranih marki, na Ganjgo Petrolu nisam kusao
- daxon
#24 Re: Aditivi za auto.
Ma ovi aditivi su kao čaj od Nane, ne pomaže, ali i ne šteti. Korisnici ovih proizvoda, uglavnom plaćaju placebo utisak, a pošto nisu skupi i nema štete, onda taj placebo efekat i vrijedi tih para.citro wrote:Mozda su mi osjetila (ili cula) sa godinama otupjela, ali sta sam god od tih vanago nasuo nikakve razlike.
-
citro
#25 Re: Aditivi za auto.
Meni se nesto ne daju pare za Placebo, pa eto ko sta hoce ...daxon wrote:Ma ovi aditivi su kao čaj od Nane, ne pomaže, ali i ne šteti. Korisnici ovih proizvoda, uglavnom plaćaju placebo utisak, a pošto nisu skupi i nema štete, onda taj placebo efekat i vrijedi tih para.citro wrote:Mozda su mi osjetila (ili cula) sa godinama otupjela, ali sta sam god od tih vanago nasuo nikakve razlike.