ADAC - manipulacije

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

harla_kurla

#1 ADAC - manipulacije

Post by harla_kurla »

Članak preuzet sa auto.blog.rs, oni preuzeli sa dw.de. Dosada sam imao neko podjeljeno misljenje o ADAC-u, i evidentno je bilo naginjanje prema D markama, medjutim ovaj clanak me vec zabrinjava. Sta je sa ostalim podacima ADAC-a, i testovima koje su uradili tokom zadnjih godina(gume, autosjedalice itd....)? Treba li im vjerovati?

http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/201 ... omiljeniji

Preuzeto sa: dw.de

Da se u potpunosti ne može verovati čak ni najvećem nemačkom Auto-moto klubu (ADAC), koji ispituje, na primer, popularnost pojedinih automobila ili testira puteve i tunele, potvrđuje i najnoviji slučaj manipulacije

Ono što trenutno dopire do javnosti, nemačkom auto-moto klubu ADAC baš i ne služi na čast. Dosadašnji šef i glavni i odgovorni urednik časopisa „Svet motora“ (ADAC Motorwelt)“, Mihael Ramšteter godinama je „frizirao“ brojke učesnika u anketama na temu „Najomiljeniji automobil među nemačkim vozačima“.

To je u međuvremenu potvrdio i direktor ADAC-a Karl Obermair nemačkim novinama „Zidojče cajtung“. Sam Ramšteter je, međutim, priznao da nije „frizirao“ brojke samo za prošlu, već je broj učesnika u anketama izmislio i tokom proteklih godina. Osim njega lično, niko o svemu tome nije imao pojma, navode u ADAC-u. „Ramšteter je preuzeo punu odgovornost, a naš Klub će sada pokrenuti istraživanje o ispravnosti izbora proteklih godina“, rekao je Obermair.

Međutim, upravo bi to naknadno ispitivanje moglo da bude veoma teško. Naime, veliki deo statistike je, nakon objavljivanja imena najomiljenijeg automobila u Nemačkoj i dodele nagrade, uništen. Prevara je zato i mogla toliko dugo da ostane neotkrivena jer je, navodno, Ramšteter bio jedini koji je imao pristup podacima, odnosno, izbornim listićima.

Katastrofa za odnose s javnošću

ADAC se sada nalazi pred krizom poverenja i to ne toliko zbog prevare s brojem učesnika u anketama, već pre svega zbog toga što suviše kasno priznaje manipulacije. Najveći nemački klub generalno (19 miliona članova), u početku se branio od napada i optuživao one koji su objavili te informacije da šire neistine.

Nemački „Zidojče cajtung“ je još u utorak prošle nedelje (14.1), pozivajući se na interna dokumenta, objavio da su brojke učesnika u anketi za 2013. godinu bile povećavane. U četvrtak (16.1.) se zatim oglasio Obermair koji je izjavio da je reč o „neistinama“.

Prema informacijama spomenutog dnevnika, u glasanju za najomiljeniji automobil 2013. godine za pobednika (Folksvagen Golf) glasalo je samo 3.409 osoba, dok je ADAC objavio da je za njega glasalo 34.299 osoba. ADAC je naveo da je u glasanju učestvovalo ukupno 290.000 članova Kluba, dok ih je u stvarnosti najverovatnije bilo oko 76.000. ADAC sada ističe da je „friziran“ samo broj glasova, ali ne i poredak odabranih automobila, i da se to odnosi samo na kategoriju najomiljenijeg automobila, a nikako na preostalih osam kategorija nagrade „Žuti anđeo“ (Gelber Engel).

Kako povratiti poverenje?

U međuvremenu, od ADAC-a objašnjenje zahtevaju i mnogi političari, kao i saobraćajni stručnjaci. Savezni nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint na primer, tom Klubu savetuje da što pre povrati izgubljeno poverenje i to tako što će odgovoriti na pitanja koja su još uvek otvorena. „ADAC sada mora sve karte da stavi na sto“, rekao je Dobrint.

Član stranke Zelenih, Anton Hofrajter izjavio je da „ovakav auto-moto klub, sa gotovo 19 miliona članova, uopšte ne sme da dozvoli sebi jednu takvu prevaru“. „S obzirom na toliki broj članova, ADAC snosi veliku javnu odgovornost. To se ne odnosi samo na izbor najomiljenijeg automobila u Nemačkoj, već pre svega na sprečavanje pokušaja političkog uticanja na Klub“, dodao je Hofrajter.

Manipulacije i kod testiranja tunela i puteva?

Ono što je posebno problematično u celoj priči jeste, kako kaže Ferdinand Dudenhefer sa Univerziteta Duisburg-Esen, da te manipulacije s rezultatima izbora za najomiljeniji automobil bacaju senku i na druge testove i statistike. „Sada se moraju ispitati i testiranja tunela, statistike saobraćajnih nesreća i dr“, navodi Dudenhefer. Prema mišljenju tog stručnjaka za saobraćaj, očigledno je da je kompletan sistem ADAC-a loš, budući da nema kontrolnih mehanizama kao i generalno pravila kada je reč o rukovođenju tog auto-moto kluba.

Ovih dana oglasio se i koncern „Folksvagen“ zahtevajući konkretna objašnjenja. „Mi ADAC-u želimo, naravno, prvo da pružimo šansu da razjasni celu situaciju i tek onda ćemo da odlučimo kako dalje. Još uvek smo uvereni da je Golf u Nemačkoj najomiljeniji automobil, ali svejedno je pod znakom pitanja koliko je ta nagrada uopšte više vredna“, izjavio je portparol koncerna „Folksvagen“ u Volfsburgu.

Autorka: Željka Telišman (ard)

Odgovorni urednik: Ivan Đerković
Bakir1

#2 Re: ADAC - manipulacije

Post by Bakir1 »

ma zna se koji su principi poslovanja adac-a, sarena laza, davno sam negdje na nekoj od tema napisao da je adac kao i dekra relevantan samo za prodavanje sarenih laza
ado-šampion

#3 Re: ADAC - manipulacije

Post by ado-šampion »

Po meni je ok da jedna zemlja gura svoju autoindustriju. Posebno Njemacka cija je autoindustrija broj 1 u svijetu, bas sto se tice broja prodatih automobila. Zasto da ne? Pa nase komunjare su gurale Zastavu koja nije bila ni poluproizvod, i to sasvim otvoreno, bez nekih sitnih podvala u auto klubovima. :-)

Sto se tice ADACa, ako je bilo sta varano, vjeruj da ce Njemci to istraziti i ADACu vise nikad nece pasti na pamet tako nesto.

A generalno, iako oni guraju svoju autoindustriju (sto je meni opet logicno), znaju biti realni, posebno zato sto "realnoscu" daju do znanja svojim brendovima da moraju popraviti neke stvari. Ja se sjecam dok sam imao vremena i volje da listam te magazine, da je u jednom godisnjem istrazivanju zadovoljstva kupaca Auto Bilda VW bio na predzadnjem mjestu, iza njega je bio samo Fiat.
Mlad i Nevin

#4 Re: ADAC - manipulacije

Post by Mlad i Nevin »

Eto konačno je i dokazan taj Golf lobi...:D
staradis

#5 Re: ADAC - manipulacije

Post by staradis »

niko nije imun na korupciju i niko ne smije postati previse velik kao sto je sada postao ADAC, sreca ima i drugih klubova.
jefferson

#6 Re: ADAC - manipulacije

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Po meni je ok da jedna zemlja gura svoju autoindustriju. Posebno Njemacka cija je autoindustrija broj 1 u svijetu, bas sto se tice broja prodatih automobila. Zasto da ne? Pa nase komunjare su gurale Zastavu koja nije bila ni poluproizvod, i to sasvim otvoreno, bez nekih sitnih podvala u auto klubovima. :-)

Sto se tice ADACa, ako je bilo sta varano, vjeruj da ce Njemci to istraziti i ADACu vise nikad nece pasti na pamet tako nesto.

A generalno, iako oni guraju svoju autoindustriju (sto je meni opet logicno), znaju biti realni, posebno zato sto "realnoscu" daju do znanja svojim brendovima da moraju popraviti neke stvari. Ja se sjecam dok sam imao vremena i volje da listam te magazine, da je u jednom godisnjem istrazivanju zadovoljstva kupaca Auto Bilda VW bio na predzadnjem mjestu, iza njega je bio samo Fiat.
Pa razlika je izmedju drustava kao sto je njemacka, otvoreno, demokratsko drustvo, i bivse SFRJ, koja je bila jednopartisjko drustvo.
Zato je njemacka gdje jeste, a SFRJ vise nema jbg.
Medjutim, meni su njemacki listovi, posebno u zadnjih 10g fakat smjesni. Ono kada Golf pobjedi na testu jer mu gepek prima 20ltr vise od suparnika, a koci 2m losije i slicno.
I test guma u zadnje vrijeme uzimam sa rezervom. Continental je konstantno prvi, medju zimskim gumama i medju ljetnim.
ado-šampion

#7 Re: ADAC - manipulacije

Post by ado-šampion »

jefferson wrote: Pa razlika je izmedju drustava kao sto je njemacka, otvoreno, demokratsko drustvo, i bivse SFRJ, koja je bila jednopartisjko drustvo.
Zato je njemacka gdje jeste, a SFRJ vise nema jbg.
Medjutim, meni su njemacki listovi, posebno u zadnjih 10g fakat smjesni. Ono kada Golf pobjedi na testu jer mu gepek prima 20ltr vise od suparnika, a koci 2m losije i slicno.
I test guma u zadnje vrijeme uzimam sa rezervom. Continental je konstantno prvi, medju zimskim gumama i medju ljetnim.
Upravo. :)

Za testove, ok, oni fakat malo naginju prema vlastitoj auto-industriji, ali ako pogledas testove i iz drugih zemalja, i tamo npr. Golf suvereno vlada u svojoj klasi, nedavno sam igrom slucaja bas pregledao to na youtube, Golf vs. ostali, Britanija, Australija, uvijek je prvi, koji god test pogledam, jbg, ne kontam kako kad je od prve generacije samo poboljsavan, nikad nista revolucionarsko nisu imali. :-)

A za test guma, i ja odavno uzimam s rezervom, pisao sam o tome na temi o gumama... iako imam jedne Continental gume, i fakat su dobre, nemoguce da oni imaju tehnologiju koju ni Michelin, ni Bridgestone, ni treci nemaju, pa su stalno najbolji.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8 Re: ADAC - manipulacije

Post by mali_milojica »

Mozda se rezultati testa kriju u tome,sto vecinom testira pomenuti ADAC,na Continentalovoj testnom poligonu :wink:
Last edited by mali_milojica on 21/01/2014 16:28, edited 1 time in total.
Kal El

#9 Re: ADAC - manipulacije

Post by Kal El »

:lol:

Sent from my LT26i using Tapatalk
Šunj

#10 Re: ADAC - manipulacije

Post by Šunj »

Po svim testovima ADAC-a i drugin njemackih auto magazina, sva, ama bas sva njemacka auta, i u to ubrajam auta gdje su njemacke firme vlasnici kao Skoda, Seat, itd., su najbolja u svakoj klasi.
Upravo je objavljeno da je Ford Focus najprodavanije auto u svijetu, i to se naravno Nijemcima nije svidjelo, jer boze moj, Golf je najbolji :evil:

typical germans bullshit
530i

#11 Re: ADAC - manipulacije

Post by 530i »

Odavno sam tvrdio da VW grupacija ima najbolji marketing, pa u skladu s tim i ovo....potplaćivanje testova, k'o fol "nezavisnih"....
romeomoraprezivjeti

#12 Re: ADAC - manipulacije

Post by romeomoraprezivjeti »

Generalno,kad je marketing u pitanju,svabe su tu genijalne. Najbolji primjer za to je definitivno vw.

poslano s moga Sonija Ze:-D
shin

#13 Re: ADAC - manipulacije

Post by shin »

Youtube je prepun odličnih nezavisnih testova, ko još vjeruje u pisane medije i institucije.
drndalo

#14 Re: ADAC - manipulacije

Post by drndalo »

A ti "nezavisni" na YT su bas nezavisni ili...?
ado-šampion

#15 Re: ADAC - manipulacije

Post by ado-šampion »

mali_milojica wrote:Mozda se rezultati testa kriju u tome,sto vecinom testira pomenuti ADAC,na Continentalovoj testnom poligonu :wink:
Nije samo na ADACu, Continental pobjedjuje i u AutoBildu, u zadnjih 10-ak godina gotovo na svim testovima.
shin wrote:Youtube je prepun odličnih nezavisnih testova, ko još vjeruje u pisane medije i institucije.
Upravo. Masa testova sto razlicitih Njemackih (autobild, auto motor und sport, ...), engleskih, cak i australijskih.
drndalo wrote:A ti "nezavisni" na YT su bas nezavisni ili...?
Ja gore napisah da u kompaktnoj klasi na svim usporedbama uvijek pobjedjuje Golf. Sad, ili je VW sve zivo potkupio na citavoj zemaljskoj kugli, ili je Golf fakat najbolji. :-)
shin

#16 Re: ADAC - manipulacije

Post by shin »

drndalo wrote:A ti "nezavisni" na YT su bas nezavisni ili...?
http://www.youtube.com/user/drive

Kreni odavle i sudi dalje.
staradis

#17 Re: ADAC - manipulacije

Post by staradis »

Pa novim golfom i nisu toliko odusevljeni

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
ado-šampion

#18 Re: ADAC - manipulacije

Post by ado-šampion »

staradis wrote:Pa novim golfom i nisu toliko odusevljeni

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Evo koji sam ja gledao nedavno:

http://www.youtube.com/watch?v=zfHaGqyZgZE

Ili ovaj, nesto stariji:

http://www.youtube.com/watch?v=WhLtEFrI8p8
dustaban

#19 Re: ADAC - manipulacije

Post by dustaban »

U nekom bosanskom testu bi golf dvojka pobjedio golfa sedmicu!
:mrgreen:
Revolver

#20 Re: ADAC - manipulacije

Post by Revolver »

dustaban wrote:U nekom bosanskom testu bi golf dvojka pobjedio golfa sedmicu!
:mrgreen:
i to opravdano, bez ikakvih manipulacija :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#21 Re: ADAC - manipulacije

Post by mali_milojica »

ado-šampion wrote:
mali_milojica wrote:Mozda se rezultati testa kriju u tome,sto vecinom testira pomenuti ADAC,na Continentalovoj testnom poligonu :wink:
Nije samo na ADACu, Continental pobjedjuje i u AutoBildu, u zadnjih 10-ak godina gotovo na svim testovima.
Pa i oni testiranje preuzimaju od ADAC i dijele sa svojim sestrinskim casopisima. Pa ti test od ADAC prvo zavrsi u Auto Bildu,a malo kasnije i u Auto Bild na nasem jeziku.
ado-šampion

#22 Re: ADAC - manipulacije

Post by ado-šampion »

mali_milojica wrote:
ado-šampion wrote:
Pa i oni testiranje preuzimaju od ADAC i dijele sa svojim sestrinskim casopisima. Pa ti test od ADAC prvo zavrsi u Auto Bildu,a malo kasnije i u Auto Bild na nasem jeziku.
Moguce. Znam da su su prije u Auto Bildu bili neki razliciti kriteriji u odnosu na ADAC, recimo put kocenja na suhom su na ADACu uveli tek prije 2-3 godine. U tim "sestrinskim" sam ja i gledao te testove, nekad davno dok sam citao. :)
rekla-kazala

#23 Re: ADAC - manipulacije

Post by rekla-kazala »

O ADAC-u sve najbolje,.... jer oni su tu prije svega kad ti treba pomoć.
Prije dvije godine čovjek i žena ( naši ljudi koji žive u Njemačkoj) bili na moru u Hrvatskoj. U toku noći čovjek se razboli, dobije temperaturu, ima neko rijetko oboljenje, hipertermiju. Nekako se prebaci do Zenice gdje ga smjeste u bolnicu na intenzivno.
Žena dolazi ujutro da vidi u kakvom je stanju. Loše, doktori ništa ne poduzimaju jer nemaju iskustva sa tim oboljenjem.
Nedelja je ujutro pola 9 i žena poziva ADAC. Objašnjava situaciju i njegovo stanje. Doktorica koja je saslušala poziv naziva poslije pola sata i objašnjava da će poslijepodne doletjeti avion u Sarajevo po njega i ekipa koja će doći do Zenice i preuzeti ga iz bolnice. Tako je i bilo. Poslijepodne dolazi hitna iz Sarajeva koju je ADAC angažovao i u njoj doktor i sestra. Priključili ga na aparate i odvezli. To veče je bio u Njemačkoj u bolnici koja mu je spasila život. Poslije par dana je došao čovjek koji je uzeo njihovo auto i odvezao ga na njihovu adresu u Njemačkoj.
Sve to za godišnju članarinu od 90 eura.
Zato kapa dole za ADAC a što se testova tiče ne treba ih preozbiljno shvatati jer svi smo mi ljudi a samim tim i subjektivni.
sema911s

#24 Re: ADAC - manipulacije

Post by sema911s »

poggledate neke japanske casopise,.,japanske auto emisije,., i kako se tu tek manipulise,.,

licno sam se uvjerio koliko je taj adac,., dobar,.,i sta su,.,rodjak 180% invalid(ono 100% je u mozak),.,. ima fiksator u nozi,., i nesto se to pohebe,., i slupa se,., nesto malo,., karambolku i par parnica,., zove adac,. dolazi avto bihamka,. odlepaju mu avtic na ilidzu,. njega u bolnicu,.,i organizuju mu prevoz u njemacku da mu srede nogu,., i ja pitam koliko te to kosta,., nesto oko 150€ je spomeno godisnje,., kontam,.,bil mene biham dovuko ako bi se pokvario u sumskoj il obratno,.,bi al bi mi naplatio troduplo,.,

pogledajete best motoring,., 350Z,.sa koliko vec konjica dere carreru 4s,.,,. m5e39,., nemoze da stigne crx na pravcu koji je blago cuniran,.

svako svog konja fali samo sto se nekome to nesvidja jbga,., a taj od toga zivi
530i

#25 Re: ADAC - manipulacije

Post by 530i »

Pomoć na cesti i testiranja i ankete povodom bilo čega (auta, guma, cesta itd.) su dvije različite stvari. Niko se ne žali da segment pomoći na cesti, već na to što svoju dobru reputaciju ADAC koristi u ciljeve neiskrene i nerealne promocije, Golfa, Continental guma ili nečega drugog.
Post Reply