ACCA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jacobs

#1 ACCA

Post by jacobs »

Mogu li ikakve informacije o ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) certifikatu? Da li se može polagati u BiH i kakva su vam iskustva. Ja radim već dvije godine na poslovima računovodstva pa sam planirao polagati certifikat ali bih volio da vidim kakve su još opcije moguće.
DancingKing

#2 Re: ACCA

Post by DancingKing »

Pozdrav! Ja sam trenutno u procesu polaganja ACCA Ispita, sada sam na F7 s tim što sam preskočio 4-ku i 6-icu.

Certifikat kao certifikat je jako koristan, s tim što ćeš ga nakon finaliziranja svih ispita morati nostrifikovati uz polaganje 'razlike' predmeta (lokalna legislativa) jer ga SRRFBiH ne priznaje samog po sebi. Neki od prijatelja su to prije radili preko Srbije, pa preko RS-a, ne znam da li je to praksa i sada. ACCA ti je generalno dobra odskočna daska ako planiraš raditi u inostranstvu, s tim što čujem da je kao britanski produkt puno cjenjeniji u zemljama Commonwealtha nego u ostatku Evrope i svijeta.

Ispiti se polažu u Sarajevu, u okviru British Councila, cijena je koliko znam 60 funti po ispitu (ovo zavisi od trenutka prijave ispita -- što ga prije prijaviš cijena je niža), mislim da se plaća i određena provizija BC-u (meni je bivša firma podmirivala troškove ispita). Prijateljica koja polaže u vlastitoj režiji plaća oko 300 KM po ispitu.

Što se tiče materijala za učenje, imaš dvije opcije: Kaplan i BPP, ja sam dosad učio iz Kaplanovih, mada neke kolege kažu da su BPP-jeve puno bolje i jednostavnije za shvatiti/naučiti. Osim knjiga, možeš naći i besplatna online predavanja i ispitna pitanja iz prethodnih rokova na opentuition.org, onako je vrlo korisna stranica.

To je u principu ono osnovno, ako ti još kako mogu pomoći, tu sam.
Baby Jane

#3 Re: ACCA

Post by Baby Jane »

Skupo. Jos kad se uzme u obzir da se kod nas mora nostrifikovati, i da to kosta 2000...ne isplati se. I ja to radim. Imam jos par ispita, ali ne znam sta bih ti rekla iskreno. Ne mozes biti pametan.
Post Reply