Aca Regina-Mi smo beogradsko-sarajevska grupa

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
davoriz

#1 Aca Regina-Mi smo beogradsko-sarajevska grupa

Post by davoriz »

GRUPI „Regina“, koja je na „Evrosongu“ u Moskvi predstavljala BiH, učešće na ovom takmičenju donelo je dragoceno iskustvo, ali i otvorilo mnoga vrata. Vođa benda Aleksandar Čović dobio je nagradu za najboljeg kompozitora, što je pre toga sa ovih prostora jedino pošlo za rukom Željku Joksimoviću u Istanbulu. „Reginu“ uskoro očekuju nastupi u Rusiji i Turskoj, ali i snimanje dueta sa Arašom iz Azerbejdžana, poznatom po hitu „Boro, Boro“ i islandskom predstavnicom na „Evrosongu“ Johanom.
- Prvi put ćemo svirati na prostoru van bivše Jugoslavije, gde ne žive naši iseljenici - kaže Aleksandar Čović. - U julu ćemo održati koncert u jednom moskovskom klubu, gde gostuju mnogi evropski muzičari, a zatim i u Sankt Peterburgu. Predstoji nam i snimanje dueta sa Arašom, čija je ideja bila da ja komponujem pesmu. Predstavnici Azerbejdžana u Moskvi su bili smešteni u istom hotelu u kojem smo i mi odseli. Arašu se veoma dopala naša pesma, kao i nastup, pa je tako došao na ideju da napravimo nešto zajedničko i uveliko radim na tome. Imamo ponudu i Johane da za zapadno tržište snimimo duet na engleskom jeziku. Verovatno će to biti jedna od pesama sa našeg novog albuma, koju ćemo prevesti i zajedno snimiti.

Kakve utiske nosite iz Moskve?
- Nije mala stvar učestvovati na „Evrosongu“, a naročito ne u Moskvi. Da mi je neko pre nekoliko godina rekao da ću ići na „Evroviziju“ i dao mogućnost da biram grad, odabrao bih Moskvu. Kad se čovek nađe na Crvenom trgu, odmah mu je jasno gde je došao. Ali, kad bih mogao da vratim vreme i da nešto promenim, potrudio bih se da sve prođe bez nervoze i treme i prevelike želje da se pošto-poto ostvari pobeda. U svakom slučaju, drago nam je što smo bili deo takvog spektakla.

Možda ćete ponovo imati priliku da nastupite na „Pesmi Evrovizije“...
- Imam ponudu da komponujem pesmu za sledeći „Evrosong“, ali ne bih još otkrivao o kojoj zemlji je reč. Izjasnio sam se pozitivno, ali moram prvo da uradim pesmu, pa da vidimo šta će biti. Rano je pričati o tome.

Da li biste se prijavili na takmičenje za sprskog predstavnika?
- Zašto da ne. Ne znam kakva su pravila, budući da pola benda živi u Beogradu, a druga polovina u Sarajevu. U nekim zemljama je uslov da autor bude iz zemlje koju predstavlja, a izvođači ne moraju,
dok su u Bosni pravila obrnuta.

Ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić optuživao vas je da je deo refrena „Bistre vode“ plagijat numere „Oltar“, koju je komponovao za Kikija Lesandrića...
- Spor je bio oko refrena koji u prvih nekoliko tonova podseća na pomenutu pesmu. Ali od početka se znalo da sam ja autor pesme. To je stvar lične savesti, kada ste sigurni da ste nešto uradili, onda bilo koja vrsta kompromisa bila bi na vašu štetu i protiv vaših principa. Čini mi se da su se stvari posle „Evrovizije“ malo stišale. Pesme koje „prete“ da ostvare visok plasman, gotovo uvek imaju takvu pozadinu. Isti slučaj je bio i sa pesmom „Lane moje“, za koju su pojedinci tvrdili da podseća na neku azerbejdžansku numeru, a takvih priča nije bila pošteđena ni Marija Šerifović. Preslušao sam album Kikija Lesendrića, koji je uradio Dinkić, i ima mnogo lepih pesama. Zaista je vrhunski urađeno. Ostajem pri stavu da je „Bistra voda“ isključivo moja pesma i o tome ne možemo da razgovaramo.

Da li je sa vama lično kontaktirao Dinkić?
- Nismo imali privatne kontakte, čak se i ne poznajemo, ali nemam ništa protiv da se upoznamo. Ko zna, možda ćemo jednoga dana i sarađivati (smeh). Nije tek tako uvedeno pravilo da četiri takta u pesmi moraju biti identična kako bi se ona proglasila plagijatom. To su smislili neki malo pametniji ljudi od nas.

„Regina“ će posle duge pauze uskoro objaviti album...
- Album nosi naziv „Vreme je“, a ja volim da kažem da je vreme za lepe pesme, za „Reginu“ i za neke nove stvari. Krajem juna ili početkom jula biće održana beogradska promocija, a ideja je do kraja godine napravimo ozbiljan koncert u Beogradu. Pesme su u našem stilu, od koga ne želimo da bežimo, ali pratimo i trendove i siguran sam da će naš album biti nešto potpuno sveže na tržištu. Biće ukupno 13 pesama, uključujući i „Bistru vodu“ koja je rađena u našoj, ruskoj i engleskoj verziji.

Vaš privatni život je uvek bio u senci karijere...
- To je moj izbor. Nikad nisam želelo da privatni život diktira moje pojavljivanje u javnosti. Bavim se muzikom i sve dok zbog toga budem zanimljiv ljudima, treba da se pojavljujem u medijima. Pošto sam stalno na putu, trudim se da slobodno vreme provedem prvenstveno sa ćerkom Aleksandrom, koja na jesen kreće u školu. Kada sam se vratio sa „Evrovizije“ išao sam sa njom da se upiše u školu u koju je ona želela. Morao sam da joj ispunim želju.

BEND
Kako „Regina“ funkcioniše na daljinu?
- Mi smo beogradsko-sarajevska grupa. Odlučili smo da istrajemo u ovome i da se bavimo muzikom dokle god budemo imali šta da ponudimo publici. Duplo je teže raditi na dva koloseka i dve potpuno različite strane. Razdvojio nas je rat, ali možda je tako bolje, jer se ovako uželimo jedni drugih.

ŽIRI
- Mislim da žiri, koji je uveden na „Evrosongu“, nije naklonjen ljudima sa ovih prostora. Ranijim učesnicima, čiji je plasman zavisio isključivo od televotinga, bilo je mnogo lakše. Teško da će neko sa ovih prostora u skorije vreme pobediti zbog ovakvog sistema glasanja. To je i urađeno s namerom da se „Evrosong“ ponovo vrati na zapad. Da je u Moskvi glasanje publike bilo jedino merodavno, „Regina“ bi bila zauzela drugo ili treće mesto.
eddy2211

#2 Re: Aca Regina-Mi smo beogradsko-sarajevska grupa

Post by eddy2211 »

Regina - Video kolekcija

kolekcija video spotova grupe regina.

prvi dio.Aco_Regina_-_video_spotovi
- koncertni i studijki live snimci
- video clips
http://rapidshare.com/files/243736425/A ... potovi.rar

drugi dio.Regina - videos_spotovi
- svi spotovi koji su do sada snimljeni.
http://rapidshare.com/files/243679672/R ... potovi.rar

treci dio.Regina_-__live_videos
- yutel za mir 1991 sarajevo
- jazz plaza budva
i drugi
http://rapidshare.com/files/243706736/R ... videos.rar

track lista:

- izgledala je malo cudno
- marina
- ne pitaj me
- spavaj
- sama