AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zastita

#1 AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by zastita »

Za početak pozdrav svima,danas sam doživi nešto što se rijetkim desilo..
Imao sam štetu na automobilu od strane treceg lica,osiguravajuca kuća je napravila procjenu štete slikala automobil i sl.
Pošto mi je danas plata legla na račun :) odlučim se potražim par ponuda od ovlaštenih servisa Fiat automobila,i tako kontaktiram Auto Centar Fiat u H. Čemerlića 71000 Sarajevo.Osoba koja radi na poslovima ponuda mi kaze kako oni imaju puno posla pa da im pošaljem Fax-om ili mail-om šta mi treba pa kada naprave zvat ce me u toku dana(kao ne mogu oni brzo napravit ponudu da ne dolazim dok je ne naprave,javit če mi..)Zovu me u 17:20h da mi kažu da su napravili ponudu(a rade do 18h)Štaču brzo se obučem sjednem u auto i na Pofaliće.Dodzem tamo dadnu mi ponudu ja pogledam cjena negdje oko 780km,a stete na autu nema ni 300km,to nije sad ni bitno..lijepo se zahvalim i podzem izaći iz objekta on me zaustavi i kaže gospodine naše ponude se plačaju. :D :? Ja sav zbunjen pitam,kako mislite plačaju se ponude?
Kao eto mi smo danas još par takvih ponuda radili i izgubimo vrijeme na pravljenju ponuda ,ponuda je 50km i ako se odlučite da mi radimo tih 50km-ova skidamo sa cjene popravke. :-) :run: Pitam ga da li to imate u vašem cjenovniku on izbjegava odgovor,pitam ga da li mogu dobiti racun ako platim ponudu on ponovo izbjegava odgovor.

E sada ja vas pitam ko je ovdje lud, oni ili ja?Radim 10 godina svaki dan napravim preko 20 ponuda i to uradim za maksimalno 1h sa starim urnecima racuna i vec napravljenim cjenovnikom ,to bi trebao naplacivat od kupaca??Ljudi hoce samnom da posluju i uslovljavaju me sa 50km.

Ps.Kada sam ih zvao da pitam mogu li dobiti ponudu niko mi nije rekao da se ponuda placa.
Naravno ponudu nisam uzeo, a oni pare nisu dobili i nikada više ništa kod njih neču uradit.
mirzazmaj

#2 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by mirzazmaj »

plati ponudu i ja sam je platio i naplatio 1600 km stete a napravio sve za 500 KM. eto zato se placa ponuda. znaju oni da si ti samo dosao kod njih po ponudu zato sto onii na ponudu stave visoke cijene original dijelova za fiat koje ti pomognu da zaradis od osiguranja. plati, isplati se :D
chelo

#3 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by chelo »

Tih 50 KM je porez na tvoju korist koju ostvarujes na nacin da uzmes njihovu ponudu, zavrsis u osiguranju pare, a popravis u garazi za upola manje, to je kao kaucija dok se ne vratis i ne povjeris im posao.

Ti kad pravis ponude za svoje usluge, one se ne koriste se kao dokaznica za izvlacenje necijeg novca, inace bi se i ti pitao "a gdje sam tu ja ako cete mi svaki dan ovako dolazuiti?" :D

inače, u ACF miš do miša.
zastita

#4 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by zastita »

ne mogu oni to tako radit meni je šteta napravljena od trece osobe i nije u prometnoj a imam obicno osiguranje sto znaci da mi osiguranje nece nista platit nego osoba koja je napravila štetu kojeg ja sudski moram ganjat.
zastita

#5 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by zastita »

chelo wrote:Tih 50 KM je porez na tvoju korist koju ostvarujes na nacin da uzmes njihovu ponudu, zavrsis u osiguranju pare, a popravis u garazi za upola manje, to je kao kaucija dok se ne vratis i ne povjeris im posao.

Ti kad pravis ponude za svoje usluge, one se ne koriste se kao dokaznica za izvlacenje necijeg novca, inace bi se i ti pitao "a gdje sam tu ja ako cete mi svaki dan ovako dolazuiti?" :D

vjeruj radim poslove sigurnosti objekata i slicno u Sigurnosnoj agenciji i pravim iste ponude i predracune preko cega raja naplacuju stetu od osiguranja ili sl.
Poenta svega ovoga sto ja pisem je da je u ovoj državi sve živi lopov,da niko nista ne radi i da svi hoce da zarade za komad papira.
chelo

#6 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by chelo »

zastita wrote:
chelo wrote:Tih 50 KM je porez na tvoju korist koju ostvarujes na nacin da uzmes njihovu ponudu, zavrsis u osiguranju pare, a popravis u garazi za upola manje, to je kao kaucija dok se ne vratis i ne povjeris im posao.

vjeruj radim poslove sigurnosti objekata i slicno u Sigurnosnoj agenciji i pravim iste ponude i predracune preko cega raja naplacuju stetu od osiguranja ili sl.
Poenta svega ovoga sto ja pisem je da je u ovoj državi sve živi lopov,da niko nista ne radi i da svi hoce da zarade za komad papira.
kralju, cvaja ti je danas kad za šteku uhvatiš
hopi

#7 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by hopi »

također u fordu traže 50KM za ovakav predračun. Ništa čudno.
zastita

#8 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by zastita »

u vremenu recesije i bjede kada svi sve rade za 20km od kopanja pa na dalje oni naplacuju papir 50km.Ja sam kucu renoviro placao sam majstora 50km dnevnicu i on doveo jos jednog momka da mu pomaze znaci 8-9h dvojca ljudi irgete po ovakvom vremenu za 50 km,nisam vjerujte to mogao da gedam imali su svaki dan da pojedu popiju i irget je svaki dan dobio posebno.ma fuj sta se u ovoj drzavi desava!!!
iceman ze

#9 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by iceman ze »

Mozda nije primjenjivo u ovom slucaju......moj prijatelj uvijek za sve radove u servisima trazi predracun. U AC Quatrro je radio popravku auta, i nakon posla pokusali su mu naplatiti dodatne troskove, jer nisu mogli ranije predvidjeti cijenu rada. Uglavnom, pozvao se na predracun i nisu mu ni marke naplatili vise od iznosa u predracunu.
amko76

#10 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by amko76 »

zastita wrote:u vremenu recesije i bjede kada svi sve rade za 20km od kopanja pa na dalje oni naplacuju papir 50km.Ja sam kucu renoviro placao sam majstora 50km dnevnicu i on doveo jos jednog momka da mu pomaze znaci 8-9h dvojca ljudi irgete po ovakvom vremenu za 50 km,nisam vjerujte to mogao da gedam imali su svaki dan da pojedu popiju i irget je svaki dan dobio posebno.ma fuj sta se u ovoj drzavi desava!!!
Bome nije, dobro je ovaj gore rekao. Svi su puni para, neće niko da radi. Ja sam jedva našao ko će odnijeti 50 kg željeza, koje mogu prodati kao sekundarnu sirovinu za pola marke po kg. Znači 25 KM.

Ma kakvi, traže da im još platim, neće da čuju.

Tražio i tražio i vidim niko neće, svi imaju para, i pošto nemam kombi, morao im platiti da odnesu.
goran16v

#11 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by goran16v »

Ljudi mjesaju defektazu i predracun.
Izdavanje predracuna je vrlo jednostavna operacija za koju je potreban tek jedan covjek koji ce procjenu iz osig, drustva (dijelovi za zamjenu, rad ovakvog majstora ovoliko sati, onog majstora onoliko sati, materijal, lakiranje itd) bez pregleda vozila uporediti sa cjenovnikom i to bi trebalo biti besplatno.
Defektaza je kad se vozilo doveze, kad se angazuju mehanicari i alat i kad se fakat radi tj rastavlja/sastavlja auto kako bi se popisali svi djelovi za zamjenu i neophodni radovi i na osnovu toga uradio predracun. Uobicajeno je da se defektaza naplacuje ukoliko se auto izvozi iz servisa ali da se novac vrati tj prebije sa cijenom radova ukoliko auto bude dovezen nazad i popravljen u istom servisu. U principu cijena popravke utrdjene defektazom je obavezujuca za onoga ko je uradio (ako se nesto mora zamjeniti a nije utvrdjeno prilikom defektaze i nije uslo u predracun ide na stetu servisa), dok se poslije besplatnih odokativnih pregleda i procjena, koje mnogi smatraju za defektazom, obicno nadju skrivene stavke za zamjenu i onda krece sa povuci - potegni oko stiklanja cijene .
U servisima gdje se zna red defektaza mora postojati kao zasebna stavka u cjenovniku ili se obracuna na osnovu broja utrosenih sati i cijene sata iz cjenovnika ali u svakom slucaju za nju mora biti izdat racun.
chelo

#12 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by chelo »

zastita wrote: Pošto mi je danas plata legla na račun :)
:shock: :thumbup: :bih:
zastita

#13 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by zastita »

goran16v wrote:Ljudi mjesaju defektazu i predracun.
Izdavanje predracuna je vrlo jednostavna operacija za koju je potreban tek jedan covjek koji ce procjenu iz osig, drustva (dijelovi za zamjenu, rad ovakvog majstora ovoliko sati, onog majstora onoliko sati, materijal, lakiranje itd) bez pregleda vozila uporediti sa cjenovnikom i to bi trebalo biti besplatno.
Defektaza je kad se vozilo doveze, kad se angazuju mehanicari i alat i kad se fakat radi tj rastavlja/sastavlja auto kako bi se popisali svi djelovi za zamjenu i neophodni radovi i na osnovu toga uradio predracun. Uobicajeno je da se defektaza naplacuje ukoliko se auto izvozi iz servisa ali da se novac vrati tj prebije sa cijenom radova ukoliko auto bude dovezen nazad i popravljen u istom servisu. U principu cijena popravke utrdjene defektazom je obavezujuca za onoga ko je uradio (ako se nesto mora zamjeniti a nije utvrdjeno prilikom defektaze i nije uslo u predracun ide na stetu servisa), dok se poslije besplatnih odokativnih pregleda i procjena, koje mnogi smatraju za defektazom, obicno nadju skrivene stavke za zamjenu i onda krece sa povuci - potegni oko stiklanja cijene .
U servisima gdje se zna red defektaza mora postojati kao zasebna stavka u cjenovniku ili se obracuna na osnovu broja utrosenih sati i cijene sata iz cjenovnika ali u svakom slucaju za nju mora biti izdat racun.
ovo si super napisao,ja se slazem sa tobom!!a moju defaktazu je uradila osiguravajuca kuca gdje su naveli koliko sati limar ima posla,koliko lakirer i zamjenske stvari.takav papir ja njima pošaljem gdje su mi trebali napisat cjene djelova, cjene norma sata lakirera i limara oni naplacuju 50km FUJ!
Ljudi ako imate neke normalne servise fiata, da mi napisu normalan predracun posaljite mi imena servisa na pp ili ovdje.
goran16v

#14 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by goran16v »

zastita wrote:
ovo si super napisao,ja se slazem sa tobom!!a moju defaktazu je uradila osiguravajuca kuca gdje su naveli koliko sati limar ima posla,koliko lakirer i zamjenske stvari.takav papir ja njima pošaljem gdje su mi trebali napisat cjene djelova, cjene norma sata lakirera i limara oni naplacuju 50km FUJ!
Ljudi ako imate neke normalne servise fiata, da mi napisu normalan predracun posaljite mi imena servisa na pp ili ovdje.
Osig. kuca ne radi nikad defektazu nego iskljucivo procenu stete i zapisnik. Sam pojam procjena dovoljno govori da se radi o nekom pribliznom utvrdjivanju kolika ce steta biti dok defektaza u potpunisti definise stetu po pitanju radova i dijelova tj. konacnu cijenu i osig. drustva po pravilu prihvataju da naknadno prosire procjenu na osnovu defektaze. Izgleda da defektazu na tvom autu nije niko uradio jer je AC Fiat samo uradio predracun na osnovu procjene iz osig. drustva a da prakticno nije prisao autu. Ja im ne bih platio taman se morao tuci tamo!
--usnee--

#15 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by --usnee-- »

Telefonski ti nikako nije moguce uraditi defektazu (nema osnove ni za naplatu) tako da imas opciju fino da fiatu u sjediste posaljes jedan mail o svom slucaju i da oni provedu sankcije, ja se redovno javim vw oko takvih slucajeva
wickerman

#16 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by wickerman »

zastita wrote:
goran16v wrote:Ljudi mjesaju defektazu i predracun.
Otidji do Fiata plati 50KM i zavrsi stim. :D
Ja sam prosle godine u Jablanici imao sudar gdje me je lik opalio sa ledja. Malo karambolku udubio. Znaci njegova krivica.
Otisao do Fiata i oni procjenili da je steta 1050KM tj. valdja toliko kosta nova karambolka i platim 50KM. Predam tu procjenu svojoj osiguravajucoj kuci,oni to proslijede ovoj drugoj i ovi kazu mi cemo ispaltiti 900KM. Ja kazem OK i istopi se taj dio udubljenja,prefarba i dodje me sve 100KM ukupno.
Je li sad uticalo ta procjena ili nije,to ce svako tumaciti na svoj nacin. Ja licno smatram da jeste.
johntra

#17 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by johntra »

Za koje je to auto karambolka devet joja, Ferrari F430? :D
wickerman

#18 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by wickerman »

johntra wrote:Za koje je to auto karambolka devet joja, Ferrari F430? :D
Fiat Punto 2000 godiste.
Qler

#19 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by Qler »

Raspitaj se u bilo kojem ovlastenom servisu koliko kosta karambolka. Pitaj u ASA-i koliko kosta za golfa 2 :) smijem se kladiti da je minimum 2 stoje...
johntra

#20 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by johntra »

Ma znam, zezam se...Jaran je tako za Audija 100 C4 uzeo 1.500 za nabijen poklopac gepeka, radio procjenu u ASA autu..
testovi

#21 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by testovi »

wickerman wrote:
johntra wrote:Za koje je to auto karambolka devet joja, Ferrari F430? :D
Fiat Punto 2000 godiste.
na mejtasu ima radnja sa dosta fiat dijelova
znam da je karambolka za punto 1993-1999 crna obicna 40km nova a crna model za farbanje 70km nova
ne bi trebalo da je puno skuplje za punto 2000
--usnee--

#22 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by --usnee-- »

bar puntaca sad ima na otpadima malo obidjes nadjes za 100 km jos u tvojoj boji
zastita

#23 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by zastita »

ljudi naj gore je od svega to sto ja od osiguranja necu dobiti ni marke iz razloga sto nije bila saobracajka nego komsija mi sje.o auto bombom. malo se dodavao sa drugim komsijom i meni stetu na autu napravio, eh sada posto njega murija tjera krivicno i to ie na sudu ja hocu da ga malo tuzim posto mi je zivce izvuko maksimalno.imam sve papire policiski zapisnik,zapisnik od osiguranja jos mi treba racun za stetu.posto znam da je klosar da necu dobiti ni marke sto cu ga tuzit nedam ovim pederima iz FIATA 50 km za predracun.A što se tice mail-a za fiat sto je neko gore napisao to je super ideja!!to uradim ovih dana pa vam javim::)pozdrav svima.

PS.jako je zalosno sto ce ovaj slucaj na sudu biti tamo negdje 2017-te godine:)
preludezalude

#24 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by preludezalude »

Prijatelju, ja da sam na tvom mjestu, ja bih otisao u svoje osiguranje i tamo predao zahtjev za nadoknadu stete.

Nekad sam i ja davno imao jednu nezgodu koja ima slicne ucesnike. Vozim cestom i nailazim na covjeka koji pored ceste vodi kravu na konopcu . Trenutak prije sto cu naici uporedo njih, krava se nesto trznu i iskoci na cestu. Slomila mi desni retrovizor i ostetila zadnja vrata i zadnji blatobran. Pozovem policiju, napravi se zapisnik i ja nakon toga predam zahtjev za naknadu stete u svoje osiguranje. I osiguranje mi je isplatilo stetu bez ikakvih problema. Nije bila velika steta ali to nije ni bitno.
zastita

#25 Re: AC.FIAT sarajevo Predračun radova.

Post by zastita »

ne znam drug rekose mi da ne mogu dobiti nista!?dajte savjeta ako mislite mgu li sta dobit!!znaci steta nanesena bombom od treceg lica koji je uhapsen.pozz
Post Reply