Abortus!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ima ova gluma mesa između ušiju :D :P
winetou

Post by winetou »

Neka sve te jadnice koriste pokajničke tablete dan nakon spolnog odnosa, ako su bile pripite ili slično :D
novalic

Post by novalic »

Boze moj, promijenicu misljenje...

definitivno...

jer carobna vila i ovdje rekla... ma necu :(
novalic

Post by novalic »

da se razumijemo, svakako se slazem da svako ima pravo da odlucuje o svojem tijelu... da donese odluku...

ali sam protiv abortusa u sustini !
cica

Post by cica »

Hej sacekajte da cujemo sta Arduana ima da kaze na ovu temu.
Evo materijala za novu emisiju :lol:
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

Soul_Sista wrote:A sta ako je ta curica neka siromasna koja nema kruha za sebe a kamoli za dijete??? :-? Zar nije u tom slucaju bolje abortirati?
Elizabeth_Bathory wrote:Ja sam apsolutno za abortus. Prvo i prvo nija svako sposoban da odgaja dijete. U nasim uslovima pogotovo u BiH se djeca ne radjaju zato sto neko ima zelju da odgaja dijete nego zato da "ona kona" ne bi pricala kako odredjena osoba nema djece. Kako se kod nas sire takve price znate i sami.
Neki su jos mladi za djecu,a i neke zene / djevojke (Kao npr ja) jednostavno ne zele djecu,ne zele obavezu,ne zele strije i sl po svom tijelu! Imati dijete znaci odreci se mnogo stvari!
Green razmisljanje, babies, very green.
Pitanje abortusa nije pitanje siromastva i socijalnog statusa vec pitanje odlucivanja o zivotu i smrti.

Soul Sista, zasto dijete ne bi imalo pravo biti rodjeno ako su mu roditelji siromasni? Pa nije valjda dijete krivo za to? Po tome sto ti gore kazes, mi bi isto tako mogli pobiti one siromasne crnce u Africi jer sto da zive ako su toliko siromasni da nemaju ni dovoljno hrane. Niko normalan ne bi bio za to da se ti ljudi pobiju samo zbog siromastva. Zasto onda to primjenjivati na nerodjenoj djeci? Zato im ne dati sansu na zivot?

Isto se to moze primjeniti i na Elizabethin post. Tacno je da mnogi nisu sposobni odgojiti dijete ali to samo po sebi nemoze biti razlog oduzimanja zivota nerodjenoj djeci. Ovdje u USA mnoge dobrostojece familije godinama cekaju u redu da bi usvojili dijete. Pa zar nije bolje dati dijete nekome ko hjoce i ko se moze brinuti za njega ili jos uvijek mislis da ga je bolje ubiti prije nego sto se rodi?

Pitanje abortusa nije pitanje kako bi dijete zivjelo nakon sto se rodi nego pitanje odlucivanja o zivotu i smrti. Drugim rijecima, debata je o tome kada u stvari pocinje covjekov zivot, da li po rodjenju ili u majcinom stomaku.
Da vam posteno kazem, i ja sam bio velika pristalica abortusa sve dok nisam prvi put cuo lupanje srca mog tada jos nerodjenog djeteta u majcinom stomaku. Sta mislite koliko dugo mi je zena bila trudna tada? Samo 8 sedmica!
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

SF-Mujo:
"Soul Sista, zasto dijete ne bi imalo pravo biti rodjeno ako su mu roditelji siromasni? Pa nije valjda dijete krivo za to? Po tome sto ti gore kazes, mi bi isto tako mogli pobiti one siromasne crnce u Africi jer sto da zive ako su toliko siromasni da nemaju ni dovoljno hrane. Niko normalan ne bi bio za to da se ti ljudi pobiju samo zbog siromastva. Zasto onda to primjenjivati na nerodjenoj djeci? Zato im ne dati sansu na zivot?"

Mislim da bi se to dijete patilo i mucilo, njegovi bi se roditelji patili ako mu ne mogu dati uslove za barem malo dobar zivot. Ja mislim da koliko jedna mama ima pravo da rodi toliko ima pravo i da odluci da ne rodi. :roll: Kao sto je alek rekla, vazno je da barem zene imaju pravo na izbor. Ne krivim ja djecu, djeca nisu nikad kriva! Krivim one koji radzaju djecu a ponasaju se prema njima kao prema svinjama, kao da su ta djeca kriva sto su dosla na ovaj svijet i sve njihove greske sto su oni sami napravili ili nisu razmisljali prije. :(
Mozda kad bi zene imale veca prava u Africi, i kad bi cak imale vece sanse da se skoluju pa cak i pravo na abortus u slucaju da zatrudne, mozda bi izabrale da ne radzaju djecu bas kao i zene u USA. Velika je to stvar kad si u losim ekonomskim i socijalnim okolnostima. Lako je nama sjediti i pricati, a zaista ne znamo!

Nije bila namjera da nikoga ljutim sa ovom temom, samo sam htjela misljenja da cujem i ovo me je stvarno bacilo u razmisljanje. :(
konyan

Post by konyan »

alek wrote:ja sam ZA slobodu izbora
BigusDickus wrote:tvoje tijelo tvoja odluka
I ja sam za demokratske promjene. :D
pitt

Post by pitt »

Protiv, sem u slucaju silovanja ili mozda nekih potencionalnih komplikacija koje bi mogle ugroziti zivot od oboje :oops:
TO je moje licno milsjenje ali postujem da svako ima pravo izbora.

Ako je abortus ubistvo, onda je drkanje genocid :D
alek

Post by alek »

Soul_Sista wrote: Mozda kad bi zene imale veca prava u Africi, i kad bi cak imale vece sanse da se skoluju pa cak i pravo na abortus u slucaju da zatrudne, mozda bi izabrale da ne radzaju djecu bas kao i zene u USA. Velika je to stvar kad si u losim ekonomskim i socijalnim okolnostima. Lako je nama sjediti i pricati, a zaista ne znamo!
ne radi se ovdje (samo) o pravima zena (i nisu samo africke zene obespravljene!).
nikita

Post by nikita »

Ma abortus katastrofa, sto psihicka, sto fizicka, sto grijeh i unatoc svemu u svijetu godisnje od 36 do 53 miliona vjestackih prekida trudnoce.

Zena treba imati pravo izbora, ali i malo pameti majku mu, apoteke na svakom cosku, kontracepcije metar, ali djabe ono zalomilo se* postaje izlizana parola gluposti...a to sve samo govori o kulturi odnosa prema sebi prvenstveno, svom tjelu , duhu i savjesti...
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

Soul_Sista wrote:
Mislim da bi se to dijete patilo i mucilo, njegovi bi se roditelji patili ako mu ne mogu dati uslove za barem malo dobar zivot. Ja mislim da koliko jedna mama ima pravo da rodi toliko ima pravo i da odluci da ne rodi. :roll: Kao sto je alek rekla, vazno je da barem zene imaju pravo na izbor. Ne krivim ja djecu, djeca nisu nikad kriva! Krivim one koji radzaju djecu a ponasaju se prema njima kao prema svinjama, kao da su ta djeca kriva sto su dosla na ovaj svijet i sve njihove greske sto su oni sami napravili ili nisu razmisljali prije. :(
Znaci treba ubiti dijete zato sto su mu roditelji siromasni? Svaka mama treba da ima pravo da ne rodi, slazem se. Zasto ona nebi to pravo koristila prije nego sto zatrudni? Zasto dijete mora ispastati za majcine grijehove?
Soul_Sista wrote: Mozda kad bi zene imale veca prava u Africi, i kad bi cak imale vece sanse da se skoluju pa cak i pravo na abortus u slucaju da zatrudne, mozda bi izabrale da ne radzaju djecu bas kao i zene u USA. Velika je to stvar kad si u losim ekonomskim i socijalnim okolnostima. Lako je nama sjediti i pricati, a zaista ne znamo!
Ljudska prava i materijalno bogastvo se nemogu mijesati sa abortusom. Mnogi su ljudi uspjeli u zivotu a bili su siromasni. jos je veci broj ljudi zivio dobar zivot u siromastvu. Svako od nas samo jednom dobije sansu da zivi i umre. Zamisli da je tebi tvoja mati uskratila pravo da nebudes rodjena. Treba li ona biti ta koja ce odluciti o tome? Samo si jednom imala to sansu da zivis i dobila si je. I samo si ti mogla biti ti iz tog istog fetusa. Odlucila se tvoja mati na abortus ili ne, taj fetus je bio ti, niko drugi. Kad je o abortusu rijec onda nema popravnog!

I BTW, nisam bio ljut. Zar je tako izgledalo?
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ona slika (koju sam uklonio BTW) jeste bila preagresivna propaganda, priznajem, ali natpis na njoj je kaze "Freedom of choice???".

Interesantno, majka insistira na sloboda izbora, a ko pita dijete. Gdje je njegova sloboda, da se izjasni hoce li da ga raskomadaju, ili da ga njegova mamica ipak donese na svijet, zivo i u jednom komadu :-?

Ovdje mislim samo na kasne abortuse, kada je dijete vec formirano, ali nisam naklonjen abortusu, nikada. U doba komunikacija i interneta, reci kako su oboje bili neobavjesteni, pa se eto "zalomilo", je cisto glupo i neodgovorno :sad:
Baghira

Post by Baghira »

Image
3D-Ultraschalldarstellung eines Fetus.
12. Schwangerschaftswoche.
Universitäts-Frauenklinik Basel

Fetus, u 12. sedmici trudnoce. U mnogim zemljama je do 12. sedmice dozvoljen prekid trudnoce.

http://www.unibas.ch/anatomie/museum/leben/home.htm
Stari

Post by Stari »

BigusDickus wrote:Ona slika (koju sam uklonio BTW) jeste bila preagresivna propaganda, priznajem, ali natpis na njoj je kaze "Freedom of choice???".

Interesantno, majka insistira na sloboda izbora, a ko pita dijete. Gdje je njegova sloboda, da se izjasni hoce li da ga raskomadaju, ili da ga njegova mamica ipak donese na svijet, zivo i u jednom komadu :-?

Ovdje mislim samo na kasne abortuse, kada je dijete vec formirano, ali nisam naklonjen abortusu, nikada. U doba komunikacija i interneta, reci kako su oboje bili neobavjesteni, pa se eto "zalomilo", je cisto glupo i neodgovorno :sad:

Cekaj malo ...nemoj pretjeravati....ti ovime apriori iskljucujes mogucnost ...bezgrijesnog zaceca ili sam mozda ja sve to krivo prokonto
BigusDickus

Post by BigusDickus »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tempora

Post by tempora »

Jedan podatak: Problem broj jedan u Evropi su maloljetne majke. U tom problemu prednjaci Engleska, a potom se redaju ostale evropske zemlje.
Nekima ce ovaj podatak vec nesto reci, nekima vjerovatno ne?

Iako je sveopste misljenje da liberalnije zemlje cine sve na prevenciji i seksualnoj edukaciji, u praksi je to daleko od istine. Da nije, gore navedeni problem ne bi postojao ili bi bio nihilan.
Sve vrste prezervativa su i dalje veoma skupi a koristenje istih, pogotovo kod muske poluacije ( sto opet povlaci isti dio krivice i na zenu) apsolutno je nepopularan!

Meni licno nije jasno, kako neko moze reci da NIJE ili JESTE za abortus, ukoliko se ne radi SAMO o njemu!
Pravo izbora na donosenje odluka je licna i samo licna stvar!
Mozemo se mi pozivati na etiku, moral, religiju te kojekakva "subjektivna" ubjedjenja kada je rijec o drugima. Sto je hipoteticki gledano i najasnija stvar. :?

No "oduzimati" pravo drugome na izbor iz vizira subjektivne perspektive krajnje je bezobrazno!

U Africi, zemlji koja umire od gladi te raznoraznih bolesti, katolicki svecenici propovjedaju protiv kondoma! :?
Americki predsjednik Bus, ide tako daleko da trazi da se zabrani rijec abortus u skolskim udzbenicima, a sve projekte sirom svijeta koji su do sada finansijski podrzavani od strane ove drzave na ovaj nacin, gase se.

U Egiptu je silovanje dnevna praksa, a abortus misaona imenica. :?

Ovi i slicni primjeri dokaz su ugnjetavanja i ponizavanja zene na najodvratniji moguci nacin.

Bilo bi krajnje lijepo da niti jedna zena ne mora proci tu golgotu abortusa, no na zalost stvarnost je nesto drugo.
Stari

Post by Stari »

Pa eto ...kod silovanja isto kao i u slucaju tesko degenerisanog fetusa te takodjer ugrozavanja zivota trudnice (jer moze biti sa fetusom sve u redu ali da je trudnica bolesna te da nemoze sacuvati i trudnocu i vlastiti zivot) ... je abortus dozvoljen...i tu suplje price ...ne bi trebalo biti.

Okrenimo se malo onima , koje su cini mi se u vecini, u zapadnoevropskim i ostalim zemljama evropske zajednice i Evrope uopste.

Dakle mlade zenske pripadnice ljudskog roda.....koje su se ...da izvinete na izrazu....zbunile ....kad im je menstruacija prestala, a stomak poceo rasti...abortus tu dodje kao posljedica ....sexa iz obijesti ....kad vise neznas shta's od sebe. I razmisljaju rezonom...."zasto da si upropastim ostatak zivota ...zbog jednog bezpotrebnog tucanja (koje je ionako bilo lose) ..."...I naravno uzimaju si za pravo da upropaste jedan drugi zivot.

Njih bi bilo interesantno malo prodiskutovati
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nisi fer Stari! Nisu samo male glupacice krive. Sta je sa njihovim muskim pandanima, koji ih navuku na naku suplju? :roll:

Sjecam se da sam u jednom periodu u zivotu, koliko god to bezobrazno zvucalo, bio u stanju lagati i svasta obecati, samo sa jednim ciljem, SEX. A naivnih nikad nije nedostajalo.

Ni na kraj pameti mi nije bilo da razmisljam o mogucoj trudnoci ili o nekim vecim posljedicama... glupo, priznajem, ali vjerovatno posljedica nepridavanja vaznosti ovim stvarima, u obrazovnim institucijama i u vecini nasih porodica.
Elizabeth_Bathory

Post by Elizabeth_Bathory »

SF-Mujo wrote:
Green razmisljanje, babies, very green.
Pitanje abortusa nije pitanje siromastva i socijalnog statusa vec pitanje odlucivanja o zivotu i smrti.

Soul Sista, zasto dijete ne bi imalo pravo biti rodjeno ako su mu roditelji siromasni? Pa nije valjda dijete krivo za to? Po tome sto ti gore kazes, mi bi isto tako mogli pobiti one siromasne crnce u Africi jer sto da zive ako su toliko siromasni da nemaju ni dovoljno hrane. Niko normalan ne bi bio za to da se ti ljudi pobiju samo zbog siromastva. Zasto onda to primjenjivati na nerodjenoj djeci? Zato im ne dati sansu na zivot?

Isto se to moze primjeniti i na Elizabethin post. Tacno je da mnogi nisu sposobni odgojiti dijete ali to samo po sebi nemoze biti razlog oduzimanja zivota nerodjenoj djeci. Ovdje u USA mnoge dobrostojece familije godinama cekaju u redu da bi usvojili dijete. Pa zar nije bolje dati dijete nekome ko hjoce i ko se moze brinuti za njega ili jos uvijek mislis da ga je bolje ubiti prije nego sto se rodi?

Pitanje abortusa nije pitanje kako bi dijete zivjelo nakon sto se rodi nego pitanje odlucivanja o zivotu i smrti. Drugim rijecima, debata je o tome kada u stvari pocinje covjekov zivot, da li po rodjenju ili u majcinom stomaku.
Da vam posteno kazem, i ja sam bio velika pristalica abortusa sve dok nisam prvi put cuo lupanje srca mog tada jos nerodjenog djeteta u majcinom stomaku. Sta mislite koliko dugo mi je zena bila trudna tada? Samo 8 sedmica!
Lako je vama muskim reci to,kada u 90% slucajeva gdje djevojka zatrudni mlada vi samo pobjegnete glavom bez razmisljanja! A sto se tice pduzimanja zivota nerodjenoj djeci, je li to po tebi bilje da dijete bude poremeceno ili uskraceno u necemu??? Ili hoces da kazes da je bolje dijete postaviti u sirotistu. Ostaviti dijete bez prezimena,bez icega! Imam ja prijateljicu iz doma za nezbrinutu djecu,nemas ti pojma kako je to kada cekas da te neko usvoji! Nemas ti pojma! Kakva logika.... :roll:
Stari

Post by Stari »

Pa dobro de sad ti bigus .. 8-) .sto odmah mene napadas 8-) ...evo u redu priznajem mozda sam malo pretjerao...al' cilj je bio da se ovo preusmjeri ....ove ovdje se uhvatile... silovanje pa silovanje...kao da se abortusi upraznjavaju samo u tom slucaju.
novalic

Post by novalic »

tempora,
svecenici govore protiv kondoma ne samo u africi, nego posvuda, osim par izuzetaka.. ali ti isti svecenici predlazu jednu drugu vrstu... kontracepcije.. abstinaciju... sto je i moja baka vruce predlagala 8-)

al' to je vec druga tema..

osim bigneznamtijacega, i staroga koji to na vrlo ironican i prilicno karikaturalan nacin objasnjava, niko od muskih ne rece ni rijeci direktno kakvo je njihovo misljenje glede abortusa njihovog djeteta... npr.

zenska mi veli, trudna sam.. sta ti mislis..

Lako je vama muskim reci to,kada u 90% slucajeva gdje djevojka zatrudni mlada vi samo pobjegnete glavom bez razmisljanja! A sto se tice pduzimanja zivota nerodjenoj djeci, je li to po tebi bilje da dijete bude poremeceno ili uskraceno u necemu??? Ili hoces da kazes da je bolje dijete postaviti u sirotistu. Ostaviti dijete bez prezimena,bez icega! Imam ja prijateljicu iz doma za nezbrinutu djecu,nemas ti pojma kako je to kada cekas da te neko usvoji! Nemas ti pojma! Kakva logika....

ovo citiram kao primjer...

ako je svako zensko odgovorno za svoje tijelo, ako je iole pametno, onda ce sve napraviti da se ne nadje u toj situaciji... ni da vidi to svoje...hm..... musko... kako bjezi glavom bez obzira, niti da se nadje u situaciji da mora prekinuti trudnocu...

edukacija mladih djevojcica pocinje rano, na zalost, sve ranije i ranije, i mislim da je u tome rijesenje....
BigusDickus

Post by BigusDickus »

novalic wrote:...osim bigneznamtijacega...
Znas, znas :D :D :D
Stari

Post by Stari »

Novalic:
i staroga koji to na vrlo ironican i prilicno karikaturalan nacin objasnjava

Stari:
:x :x E ovo ti novo sine ...nije bilo bas najpotrebnija stvar u zivotu....cuj ja ...pa ironican i karikaturalan....pa to je cista provokacija s namjerom da mi se nanese teska uvreda imidza, dostojanstva i casti :x :x :x Reagovacu odlucno i zestoko....na slijedeci nacin

Sta je to sto te vuce za jezik pa moje komentare izjednacavs sa ironijom?

Hajde da cujem ....
13

Post by 13 »

tema je ozbiljna .... .ali isto tako i bezveze ..... jerbo svak ima razlicite poglede po tom pitanju ..... mozda je neko i to dozivio od nas .... pa smatra to losim ili nije pa niti sam ne zna o cemu prica ....znaci to su sve nagadjanja .... sta bi bilo kad bi bilo .....
covjek je zato i izmislio gumicu ..... da nebi doslo do nezeljenih posljedica jer ljudi dragi to su posljedice necega za sto smo sami krivi ..... ali igracka iz izloga nije isto sto i igracka u ruci .... tako da se vecina nas time ne opterecuje (gumicama),pa onda idemo koza o kozu (ledja o ledja),zato decki dragi zajebi te ono njihovo svrsi u meni jer ko biva neplodni su mi dani ili vec mi se blizi menzes i sl. pa vi i ostanete ..... ne zelim da kazem da su zene krive .... vec ima i momaka koji onog tipa ..... "volio bih da ostanem u tebi jer te volim do neba" ... i sl., ja sam iskreno protiv abortusas jer nije zdrav za zenu sto na psihickoj a sto na zdravstvenoj bazi ..... niste niti svjesni sta to znaci nezeljena trudnoca ..... i koje ona posljedice nosi ...... trudnoca koja je planirana ..... to je period u zivotu koji puno znaci sa ljude i imaju svoju tezinu naravno pozitivnu ..... dok se radi tih takvih stvari ..... neodgovornog i malodobnog ponasanja desavaju nelagodne situacije ....

ps. ko sa djecom spava posran se budi .......
Post Reply