Abortus

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Bumbar

#26 Re: abortus

Post by Bumbar »

sheilak wrote:
geronimove mudrolije wrote:
sheilak wrote:A ja samo kazem, da ste zene ,drugacije bi mislili o tome. Ne bi prekid trudnoce a priori odbijali. Lako je u teoriji biti protivnik toga.
ja bi kao muskarac sada, iste ove sekunde poginuo za svoje dijete
A mislis da zena ne bi deset puta prije muskarca umrla za svoje dijete?!!

Sta sad, zene jedva cekaju da se oslobode ploda? Glupost! Rekla sam da zena IMA pravo izbora i da nijedan muskarac nema pravo da joj popuje i moralizira dok ne prodje kroz ono sto zena prolazi, dok se ne suoci sa okolnostima koje natjeraju jednu zenu na abortus. Kada se suoce sa tim, vecinom su ostavljene same, nema srcanih oceva da se bore za svoje dijete! Najcesce se pokupe i ostave i zenu a i dijete, cak i zdravo.

Pitam se, da si silovana zena ili zena koja nosi mentalno ili fizicki retardiran plod ili da je tvoje zdravlje ugrozeno trudnocom, da li bi se odlucio na prekid iste. Svako bi u teoriji rekao, zadrzacu, ali u praksi stvari su puno intenzivnije. I kompleksnije. Vi gledate samo svoju stranu, sta vi osjecate, ali mislim da bi se ipak trebali postaviti i na mjesto tih zena koje prolaze krou uzasnu agoniju.
potpisujem
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Nista mi cudnije nema nego kad frajeri pocu diskutovat o abortusu. :?
Vingo

Post by Vingo »

EI Presidente wrote:Nista mi cudnije nema nego kad frajeri pocu diskutovat o abortusu. :?
Zasto? Mislis da je to samo zenski problem?
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

EI Presidente wrote:Nista mi cudnije nema nego kad frajeri pocu diskutovat o abortusu. :?
:? :? :? :? :? :? :? :? :? :?

a što to?
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 13/07/2010 21:08, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 15:14, edited 1 time in total.
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

evy wrote:ja licno sam za abortus ako majka nije spremna ili nema mogucnosti da pruzi djetetu sve ono sto mu je potrebno. ja licno bi 2x razmislila da li bi to stvarno uradila...

mislim da je potrebno da se i muskarci ukljuce u ovu diskusiju. bas me njihovo misljenje i zanima. i cudi me da pojedinci apsolutno nisu spremni pogledati situaciju iz drugog ugla :? pa nije sve crno ili bijelo
ti nemas pojma koliko su stvari relativne. sta znači "pružiti djetetu sve što mu je potrebno"...

s jedne strane imaš npr. bogatu porodicu u kojoj se rodi bogati sin koji je odgojen na školjkama i drugoj fensi hrani, išo u najskuplje škole i na kraju se navuče na hors i postane dno dna, dok s druge strane imaš ljude koji oskudno žive, ali su zaista sretni. uostalom, poznato je da su najuspješniji ljudi u historiji odrastali u užasnim okolnostima bijede i neimaštine.

ovo što si rekla nema veze sa životom.

kako znaš da majka koja misli da neće "moći pružiti djetetu sve što je potrebno" neće dobiti na lotu mjesec dana nakon abortusa i time osigurati egzistenciju.

život je toliko čudan. nikad ne znaš šta ti sprema. a ljudi su još čudniji, posebno ako pričaju ovako kao ti.

i na kraju- prvo se konta kako pružiti djetetu sve što mu je potrebno, pa se onda ostaje trudan, a ne obratno.

ko god prvo ostane trudan, pa onda konta šta će- njega je majka trebala abortirati- takva osoba (uračunavam kako žene, tako i muškarce) predstavlja kompromitirajući element u prirodnom poretku.

sociološki smo ustrojeni na način da je "planiranje porodice" jedna od najbitnijih stvari u nečijem životu.
deex

Post by deex »

SAMO zena moze donijeti odluku da li ce roditi ili ne. Naravno, nisam za abortus kao metod kontracepcije.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

a što to?
99% abortusa se i desi jer je muskarac taj koji je zasro i kasnije nece da preuzme odgovornost.

Mislim da je abortus nesto veoma privatno, i treba da bude odluka muskarca i zene koji su u vezi. Ako je muskarac mis, pa je ostavi, onda je to cisto njena odluka. A ne Muje, Pere, Georga Busha, ili ko zna koga.

Muskarci, barem ovdje u USA obicno politicari, su licemjerni supci koji na osnovu ove veoma senzitivne teme prikupljaju jeftine politicke poene.

Pobornik sam spolne jednakosti u svakom pogledu, ali cinjenice kazu da kad zena ide da obavi abortus, obicno ide sama, ili sa prijateljicom, ili sa sestrom, a veoma rijetko s muskarcem. Ali su muskarci veoma glasni kada treba izraziti misljenje, kao da su njihova tijela u pitanju. Lako je tudjim k.... gloginje mlatit' (no pun intended :D )
EI Presidente

Post by EI Presidente »

a što to?
99% abortusa se i desi jer je muskarac taj koji je zasro i kasnije nece da preuzme odgovornost.

Mislim da je abortus nesto veoma privatno, i treba da bude odluka muskarca i zene koji su u vezi. Ako je muskarac mis, pa je ostavi, onda je to cisto njena odluka. A ne Muje, Pere, Georga Busha, ili ko zna koga.

Muskarci, barem ovdje u USA obicno politicari, su licemjerni supci koji na osnovu ove veoma senzitivne teme prikupljaju jeftine politicke poene.

Pobornik sam spolne jednakosti u svakom pogledu, ali cinjenice kazu da kad zena ide da obavi abortus, obicno ide sama, ili sa prijateljicom, ili sa sestrom, a veoma rijetko s muskarcem. Ali su muskarci veoma glasni kada treba izraziti misljenje, kao da su njihova tijela u pitanju. Lako je tudjim k.... gloginje mlatit' (no pun intended :D )
deex

Post by deex »

evy wrote:ja licno sam za abortus ako majka nije spremna ili nema mogucnosti da pruzi djetetu sve ono sto mu je potrebno. ja licno bi 2x razmislila da li bi to stvarno uradila...

mislim da je potrebno da se i muskarci ukljuce u ovu diskusiju. bas me njihovo misljenje i zanima. i cudi me da pojedinci apsolutno nisu spremni pogledati situaciju iz drugog ugla :? pa nije sve crno ili bijelo
ti nemas pojma koliko su stvari relativne. sta znači "pružiti djetetu sve što mu je potrebno"...

s jedne strane imaš npr. bogatu porodicu u kojoj se rodi bogati sin koji je odgojen na školjkama i drugoj fensi hrani, išo u najskuplje škole i na kraju se navuče na hors i postane dno dna, dok s druge strane imaš ljude koji oskudno žive, ali su zaista sretni. uostalom, poznato je da su najuspješniji ljudi u historiji odrastali u užasnim okolnostima bijede i neimaštine.
ovo što si rekla nema veze sa životom.

kako znaš da majka koja misli da neće "moći pružiti djetetu sve što je potrebno" neće dobiti na lotu mjesec dana nakon abortusa i time osigurati egzistenciju.

život je toliko čudan. nikad ne znaš šta ti sprema. a ljudi su još čudniji, posebno ako pričaju ovako kao ti.

i na kraju- prvo se konta kako pružiti djetetu sve što mu je potrebno, pa se onda ostaje trudan, a ne obratno.

ko god prvo ostane trudan, pa onda konta šta će- njega je majka trebala abortirati- takva osoba (uračunavam kako žene, tako i muškarce) predstavlja kompromitirajući element u prirodnom poretku.

sociološki smo ustrojeni na način da je "planiranje porodice" jedna od najbitnijih stvari u nečijem životu.
He, he, he... Ovo me podsjeca na onu idiotsku dilemu da li je bolje biti sretni siromah ili nesretni bogatas. A da obrnemo: sretni bogatas ili nesretni siromah? :D
Vingo

Post by Vingo »

EI Presidente wrote:

a što to?

Volim ovo licitiranje podacima....Daj izvor! :D Nemas naravno....
Ovo dole sto pises stoji i stvarno je tako i bas zato i muskarci treba da se ukljuce u pricu koja ih se itekako tice. Danas Himzo sutra mozda Pero....
EI Presidente

Post by EI Presidente »

jOFLA wrote:
Vingo wrote:
Zasto? Mislis da je to samo zenski problem?
ili, šta je konkretno to što muškarcima koji to isto dijete nisu napravili, daje za pravo da odlučuju o životu žene koja ga nosi, kao i o tom djetetu s kojim nemaju nikakve biološke veze.
Sami sebi daju (nelegitimno) pravo, umjesto da se bave prevencijom stvaranja nezeljene djece, ili ne daj Boze, preuzimanjem odgovornosti kad je stvar gotova.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Vingo wrote:
EI Presidente wrote:
geronimove mudrolije wrote: :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?

a što to?

Ovo dole sto pises stoji i stvarno je tako i bas zato i muskarci treba da se ukljuce u pricu koja ih se itekako tice. Danas Himzo sutra mozda Pero....

To je moja slobodna procjena, i ako sam u krivu, nisam puno jer su ove stvari opste. Svi znamo osobe koje su obavile abortus, i rijetko sam cuo da je zagondzija bio tu da joj drzi ruku. Obicno ponudi da plati i to je to. Boli njega sto ce njoj matericu ostrugat, jer ON nema tog organa...
mAAm

Post by mAAm »

EI Presidente wrote:
Vingo wrote:
EI Presidente wrote: 99% abortusa se i desi jer je muskarac taj koji je zasro i kasnije nece da preuzme odgovornost.

To je moja slobodna procjena, i ako sam u krivu, nisam puno jer su ove stvari opste. Svi znamo osobe koje su obavile abortus, i rijetko sam cuo da je zagondzija bio tu da joj drzi ruku. Obicno ponudi da plati i to je to. Boli njega sto ce njoj matericu ostrugat, jer ON nema tog organa...
to volim, kad muskarac nije licemjeran...
luksica

Post by luksica »

Eh evo i mene ...

Da i ja kazem nesto na ovu temu....

Inace sam protiv abortusa i ja da sada zatrudnim ne bih abortirala ma koja situacija <da me prati...

Medjutim postoje neke okolnosti gdje opravdavam .....

:roll:
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Tesko je reci da ili ne. Zavisi. Ako se radi o tome da je nekog za jedno vece srela, pa sad bi da se rijesi problema, onda sam definitivno PROTIV. Ako se vec radi o nekom drugom slucaju, kao npr silovanje, onda sam ZA. Bas sam sinoc na radiju slusala o jednoj djevojci od 17 god, koja je kad je saznala da je trudna, odlucila da zadrzi dijete, ali su doktori otkrili da je dijete tesko bolesno i da ce nakon rodjenja zivjeti najvise 2-3 dana, i da joj vlasti ne daju da ide izvan zemlje da bi abortirala. U ovom slucaju je to sasvim glupo, jer zamislite djevojku od 17 god, koja nosi dijete 9 mjeseci, veze se sa bebom, i da na kraju gleda kako umire? A dijete se nece ni razviti kako treba?
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

jOFLA wrote:
Nosferatu wrote:Tu i tad, mi se nesto zgadilo, nema veze ni sa kakvim vjerskim popovanjima, ipak je jace od covjeka kad vidis od 5cm fetus, izgleda kao covjek, i pregledas onda - da li svi sve djelove izvukao il' je ostala, najcesce to bude glava. I tako, pincetom s povecalom, pregledas jetru, pluca, crijeva, noge, ruke, obije sa po 5 pristuju, i glava naravno, koja je morbidna, jer ima i lice.
Teška laž. Fetus od 5cm nema razvijene sve organe koji su gore nabrojani, još manje lice. Jedna od uspješnijih propagandističkih metoda ili metoda indoktrinacije omladine na internetu ili u raznim magazinima je reći kako mi nemamo veze s tim ali smo eto kao vidjeli nešto. Vrlo vjerovatno tvoja laž na ovoj temi je vjerski motivirana.
obrazuj se...
http://www.pregnancy.org/pregnancy/feta ... .php#week2
http://www.wprc.org/parenting/fetal-dev ... trimester/
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 15:13, edited 1 time in total.
boletus67

Post by boletus67 »

ne pricaj gluposti cuj vjerski motivirana laz , svega na ovome svijetu

GLEDAJ GLEDAJ GLEDAJ

http://www.pro-leben.de/abtr/uebersicht_bilder.php

i ne pricajte o izuzecima kad je u pitanju zivot majke,
nego pricajte o 99 posto slucajeva kad se pobaci
jer se zeli kupiti auto ili stan renovirati ili se nema navodno para ili ili ....
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 15:13, edited 1 time in total.
dacina_curica

#47 Re: abortus

Post by dacina_curica »

sheilak wrote:
U redu, ali opet cu reci : SAMO OSOBA KOJA IMA MATERICU IMA PRAVO ODLUCITI SE ZA ILI PROTIV ABORTUSA!
I niko drugi nema pravo da je osudjuje, dok ne osjeti to sto zena osjeca pri donosenju takve teske odluke.

I opet se moram zapitati, da li bi ti gorljivi protivnici koji su muskog spola, drugacije razmisljali da su zene, da li bi tako olako osudjivali druge, da se radi o njima, o njihovom zdravlju, zivotu.

Uvijek cu braniti pravo zene ( ili bilo koga drugoga ) na izbor, makar to bio, u ocima drugih, i pogresan izbor( sto ovdje u vecini slucajeva nije istina ) jer na kraju svi snosimo odgovornost za sebe. Lako je glumiti moralistu i zastitnika zivota iz sigurne udaljenosti.
:thumbup:
Potpisujem svaku rijec :)
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 13/07/2010 21:08, edited 1 time in total.
bedifferent12

Post by bedifferent12 »

stvarno vise ne mogu da ovo citam!!

svi koji tvrde da se radi o zeninom tijelu, lazu! radi se o tijelu djeteta, koje je u zeni... vjerovatno nikad nisu vidjeli ultrazvucne snimke djeteta koje se bori za zivot tokom abortusa.. djeteta koje bjezi od sprava koje doktor gura u maternicu.. nikad nisu vidjeli male noge i ruke, crijeva i pluca u krvi... nikad nisu culi price zena, koje sanjaju nerodjenu djecu, koje kazu da nema razlike izmedju silovanja i abortusa...

abortus je star koliko i ljudski rod... medjutim, prije su to bili ocajnicki potezi.. o njima se samo saptalo... danas je abortus postao drustveno prihvatljiv... imam osjecaj da djevojke vise u abortusu ne vide posljednji izlaz.. nego, vise-manje, ma ako se sta desi.. ima i abortus! to me ljuti! ljute me neodgovorni ljudi! ljuti me sto je takav jedan nasilan cin postao dio svakodnevice!

jos me vise ljute ljudi, koji pokupe fraze koje se vrte po medijima tipa: zena odlucuje o svome tijelu, bez truna kriticke analize!! bez kritickog preispitivanja posiljaoca poruke!! dajte, molim vas! smislite nesto orginalnije i obrzlozite!!

asicare primjer:
evy wrote:
Sto sam zapravo htjela da kazem jeste da je zena odgovorna za svoje tijelo. Ona odlucuje da li je spremna i za sto i ona odlucuje da li ima mogucnosti i da li se moze nositi citav zivot sa svojom odlukom. O idealnim uslovima za trudnocu ne trebamo ni raspravljati, mozda je danas sve kako zelimo ali ko zna sta ce biti sutra? Dakle slazem se s tobom.

A mislim da partner zasluzuje priliku da se izjasni ali konacna odluka je zenina jer ona, uvijek ili u vecini slucajeva, mora da se nosi sa posljedicama.
svi mi ganjamo naka svoja prava... da li iko ispunjava svoje duznosti?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

jOFLA wrote:
Vozdra_123 wrote:
jOFLA wrote: Teška laž. Fetus od 5cm nema razvijene sve organe koji su gore nabrojani, još manje lice. Jedna od uspješnijih propagandističkih metoda ili metoda indoktrinacije omladine na internetu ili u raznim magazinima je reći kako mi nemamo veze s tim ali smo eto kao vidjeli nešto. Vrlo vjerovatno tvoja laž na ovoj temi je vjerski motivirana.
obrazuj se...
http://www.pregnancy.org/pregnancy/feta ... .php#week2
http://www.wprc.org/parenting/fetal-dev ... trimester/
Već jesam, hvala. Abortus je zakonski dozvoljen od prvog mjeseca najranije odnosno četvrte, do desete sedmice regularno, odnosno dvanaeste sedmice u hitnim slučajevima kad je ugroženo zdravlje žene, na primjer u vanmateričnoj trudnoći ili sl. Sve preko toga više nije zakonski dozvoljen abortus, iako se i takav radi radi kod baba ili velebiljem, skakanjem sa grane i tako dalje, ali takav preko dvanaest nije zakonski regulisan.
Do desete sedmice upravo na jednom od ovih gore siteova, nigdje se ne vidi nikakvo razvijeno tipično ljudsko lice. Navodi između ostalog da je srce u dvanaestoj sedmici skoro već potpuno razvijeno. I stoga, opet sa sigurnošću reći "Jedna od uspješnijih propagandističkih metoda ili metoda indoktrinacije omladine na internetu ili u raznim magazinima je reći kako mi nemamo veze s tim ali smo eto kao vidjeli nešto. Vrlo vjerovatno tvoja laž (njegova sada) na ovoj temi je vjerski motivirana.[/quote]
Propangadisticka, kad predjes gramatiku maternjeg, onda cemo popricati o o embriologiji. Dotle - kad vidis kako se konjce podkiva, pokusaj da ne dizes nogu.
PROVIDERS AND SERVICES

The number of U.S. abortion providers declined by 11% between 1996 and 2000 (from 2,042 to 1,819). Eighty-seven percent of all U.S. counties lacked an abortion provider in 2000. These counties were home to 34% of all 15–44-year-old women.[18]

Thirty-seven percent of providers offer abortion at four weeks’ gestation, and 97% offer abortion at eight weeks. Thirty-three percent offer abortion at 20 weeks, after which the number of providers offering abortion services drops off sharply. Only 2% of all abortion providers provide abortions at 26 weeks’ gestation.[19]

The proportion of providers offering very early abortion (at four weeks’ gestation) increased from 7% in 1993 to 37% in 2001.[20]

In 2001, the cost of a nonhospital abortion with local anesthesia at 10 weeks’ gestation ranged from $150 to $4,000, and the average amount paid was $372.[21]
Sta kaze? U Americi 33% klinika za abortus - nude isti do 20 sedmica, a 2% i do 26 sedmica gestacije. Sta bi sa 12 sedmica poslje kojih - ILEGALNO! Nije ilegalno u trecoj zemlji po velicini na svijetu. Ilegalno - jeste, tek u trecem trimestru, u kojem jedino - moze sudija, donjeti odluku o abortusu dijeteta, tj. sud predstavlja dijete. Do treceg trimestra - majka ima prava, da zastupa svoje interese i interese dijeteta. Sto znaci da ona moze sama, svojom odlukom - abortirati dijete. Naravno, poslje 1 trimestra je teze, pobaciti dijete jer ima vise papirologije, manje mjesta na kojima se ovo moze uraditi i postoja riskatnije. Nakon 6 mjeseci - neciji plod - postaje legalno-pravni subjekt, kojeg drzava stiti kao svog gradjanina. Sto znaci - da majka - ne moze donjeti odluku da pobaci dijete vise jer takva odluka se smatra - ubistvom, vec samo - kao sto rekoh, sudija, i to prema zahtjevu doktora, u kojem - postoje razlozi, ne prefernce, vec ugrozenost zdravstvenog stanja ili komplikacija vezanih za trudnocu po kojima - se ista MORA terminirati, bez razmatranja drugih opcija, a i to ASAP, tj. ako je moguce isti sat.

Image

88% abortusa - se desi prije 12 sedmice.

ALI - 12% - poslje 12 sedmica i 1.2% poslje 20 sedmica trudnoce.
Last edited by Nosferatu on 03/05/2007 01:06, edited 3 times in total.
Post Reply