mislila sam da zivis u nekoj islamskoj zemlji, pa da mi kazes kakav je zakon...List wrote: Zivim u specificnoj zemlji. U Bosni. Ima li specificnije?![]()
![]()
Abortus...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
velaxsa
Samo da napomenem(mozda neko ne zna) da je materica organ koji u slucaju ostecenja nema mogucnost regeneracije.....znaci ako u toku abortusa dodje do ostecenja materice ona vise nikad ne zacjeljuje,a abortus je bukvalno struganje unutrasnjeg zida materice i postoji opasnost od ostecenja iste.
Licno sam protiv abortusa(osim iz zdravstveno opravdanih razloga), niko nema pravo uzimati tudji zivot........toliko razlicitih nacina za sprecavanje trudnoce....Zato,ko ne zeli dijete neka pazi,a ako ipak dodje do trudnoce.....treba da zivi.
Licno sam protiv abortusa(osim iz zdravstveno opravdanih razloga), niko nema pravo uzimati tudji zivot........toliko razlicitih nacina za sprecavanje trudnoce....Zato,ko ne zeli dijete neka pazi,a ako ipak dodje do trudnoce.....treba da zivi.
- danas
postoji citav niz zdravstvenih problema koji se vezu za abortus, i ovo je jedina hirurska operacija koja se zapravo obavlja u mrklom mraku. ali mi apsolutno nije jasno sta mislis kada kazes da "materica ne zacjeljuje". gdje ovo nadje? postoje razne vrste "ostecenja" materice, i materica se, kao i svaki drugi organ, moze donekle regenerisati i zacijeliti. po tebi, onda zene koje su rodile dijete na carski rez (materica im je bila rasjecena hirurskim putem, te time dobro "ostecena") nikada ne bi zacijelile niti bi bile u stanju ponovo roditi, sto svakako nije tacno i nema veze sa mozgom.velaxsa wrote:Samo da napomenem(mozda neko ne zna) da je materica organ koji u slucaju ostecenja nema mogucnost regeneracije.....znaci ako u toku abortusa dodje do ostecenja materice ona vise nikad ne zacjeljuje,a abortus je bukvalno struganje unutrasnjeg zida materice i postoji opasnost od ostecenja iste.
pa mislim da se slazemo da je abortus zadnji nacin planiranja porodice, i da je uvijek preventivna metoda bolja.Licno sam protiv abortusa(osim iz zdravstveno opravdanih razloga), niko nema pravo uzimati tudji zivot........toliko razlicitih nacina za sprecavanje trudnoce....
Last edited by danas on 03/08/2005 20:36, edited 1 time in total.
-
PITARKA_SA
ne shvatam ,kako se moze "mijsati" bilo koja vjerska zajednica(kao sto je neko naveo primjer )u odluku koja je iskljucivo licne prirode!
da nece mozda vjerska zajednica da hrani i odfgaja i placa sve za to dijete kad je tako fanaticno protiv abortusa???
da nece mozda vjerska zajednica da hrani i odfgaja i placa sve za to dijete kad je tako fanaticno protiv abortusa???
-
hananah
Slazem se100_KA wrote:Hoce li pasti ova kisa ???![]()
kako je samo lijepo voditi ljubav dok napolju kisi![]()
Ja sam 100% protiv ABORTUSA
zivot je lijep,i beba kad dodje na svijet prvi dan place, vec drugi dan se smije![]()
kome to nije do zivota kakav god da je
mada bih ja tebi zabranila da pises na forumi, pa stalno mi srce krades a ja ne volim kad mi se srce krade
-
PITARKA_SA
ma "djevice" su sve ovdje na forumu

- danas
pa u nekim zemljama je vjerska zajednica ta koja utjece na formulaciju zakona (recimo, Iran). u USA, gdje ja zivim, katolicka crkva "odvraca" svoje vjernice od abortusa govoreci im da je isti zlocin i grijeh, i nastoji svim silama mijenjati zakone koji legalizuju abortus. neke osobe pri donosenju odluka ne gledaju samo sta je oficijelni/drzavni zakon, vec pokusavaju svoju odluku da usklade sa zakonima svoje vjere... kontas?PITARKA_SA wrote:ne shvatam ,kako se moze "mijsati" bilo koja vjerska zajednica(kao sto je neko naveo primjer )u odluku koja je iskljucivo licne prirode!
-
hananah
Nemam Nebi, i jos konkretnije, nisam nikad imala abortus, i jos najkonkretnije - savrseno se cuvam od trudnoce, i najnajkonkretnije - kad budem imala uvjete i covjeka koji me zadovoljava u svakom segmentu zivota tad cu razmisljati o obitelji i djeci 
Zadooljan odgovorom
I jos nesto - otac mi je za punoljetstvo poklonio nesto predivno - savjet. Objasnio mi je mnoge stvari i rekao mi da ne zeli da medju nama bude tajni, da zna da sam velika, premda cu za njega vazda biti mala curica ali eto...kad pocnem sa vodjenjem ljubavi neka znam kako to funkcionira i kako da se zastitim. I poslusala sam ga i kad/ako budem imala djecu dat cu im isti savjet od rijeci do rijeci.
Zadooljan odgovorom
I jos nesto - otac mi je za punoljetstvo poklonio nesto predivno - savjet. Objasnio mi je mnoge stvari i rekao mi da ne zeli da medju nama bude tajni, da zna da sam velika, premda cu za njega vazda biti mala curica ali eto...kad pocnem sa vodjenjem ljubavi neka znam kako to funkcionira i kako da se zastitim. I poslusala sam ga i kad/ako budem imala djecu dat cu im isti savjet od rijeci do rijeci.
-
nebi
Potpuno zadovoljan odgovorom..ali iz ranijih caskanja zakljucujem da se priblizavas danger zone...kad vise nije ni moguce radjati djecu.....
a vidim da si protiv abortusa.....pa to ispade ono "lahko je tudjim gloginje mlatiti"
solo,situirana,seksualno osvijescena i slobodna.......
hajmo mi etiopljanima malo objasniti kako je kavijar dobar...sa maslacem i krekerima
a vidim da si protiv abortusa.....pa to ispade ono "lahko je tudjim gloginje mlatiti"
solo,situirana,seksualno osvijescena i slobodna.......
hajmo mi etiopljanima malo objasniti kako je kavijar dobar...sa maslacem i krekerima
- danas
ne znam na sta insinuiras? da kada budem imala djecu da ce mi se otvoriti oci i da nikada necu pomisliti na abortus? kao i hananah (i mislim vecina osoba ovdje na forumu), ja koristim preventivna sredstva, sve do trenutka kada sam svjesno odlucila da budem majka. i nikada ne bih koristila abortus kao sredstvo planiranja porodice, a hvala bogu, nikad nisam ni morala.nebi wrote:Jos uvijek cekam odgovor.Dakle,drage moje djevice....hajmo malo o seksu....ko ima djecu?
a ostavljam svim zenama tu opciju da ne postaju majke na silu i protiv svoje volje i zelje.
-
PITARKA_SA
ma sve je to meni jasno kao dan,vjeruj mi.nego ja sam mislila bas na tu recenicu koja je napisana:"odvraca od abortusa,govoreci im da je isti zlocin i grijeh"danas wrote:pa u nekim zemljama je vjerska zajednica ta koja utjece na formulaciju zakona (recimo, Iran). u USA, gdje ja zivim, katolicka crkva "odvraca" svoje vjernice od abortusa govoreci im da je isti zlocin i grijeh, i nastoji svim silama mijenjati zakone koji legalizuju abortus. neke osobe pri donosenju odluka ne gledaju samo sta je oficijelni/drzavni zakon, vec pokusavaju svoju odluku da usklade sa zakonima svoje vjere... kontas?PITARKA_SA wrote:ne shvatam ,kako se moze "mijsati" bilo koja vjerska zajednica(kao sto je neko naveo primjer )u odluku koja je iskljucivo licne prirode!
i rodi se dijete.....da se nebi pocinio"zlocin ili grijeh" i........????
jel se uslovi za zivot tog djeteta nabavljaju novcem ili moralom??!
na to sam mislila
-
nebi
au contraire,ma chere danas......ali mi malo bezze da neko propisuje nekome sta je dobro,a sta lose....kao pokojna francuska carica....nemaju hljeb...pa neka jedu kolacedanas wrote:ne znam na sta insinuiras? da kada budem imala djecu da ce mi se otvoriti oci i da nikada necu pomisliti na abortus? kao i hananah (i mislim vecina osoba ovdje na forumu), ja koristim preventivna sredstva, sve do trenutka kada sam svjesno odlucila da budem majka. i nikada ne bih koristila abortus kao sredstvo planiranja porodice, a hvala bogu, nikad nisam ni morala.nebi wrote:Jos uvijek cekam odgovor.Dakle,drage moje djevice....hajmo malo o seksu....ko ima djecu?
a ostavljam svim zenama tu opciju da ne postaju majke na silu i protiv svoje volje i zelje.
Last edited by nebi on 03/08/2005 21:38, edited 1 time in total.
- danas
e, pa to njih pitaj... lako je popovima palamuditi, nece nikoga oni hraniti, to sam sigurna...PITARKA_SA wrote: ma sve je to meni jasno kao dan,vjeruj mi.nego ja sam mislila bas na tu recenicu koja je napisana:"odvraca od abortusa,govoreci im da je isti zlocin i grijeh"
i rodi se dijete.....da se nebi pocinio"zlocin ili grijeh" i........????
jel se uslovi za zivot tog djeteta nabavljaju novcem ili moralom??!
na to sam mislila
a vec sam rekla da me se narocito dojmi politika katolicke crkve, koja brani kontracepciju (kakva pilula, kakav kondom) i maltene i kontracepciju poistovjecuje sa abortusom. sve je to smrtni grijeh...
-
hananah
E Nebi, radije djece necu imati nego nemati uvjeta za njih i nemati osobu kakvu zelim da mi ih napravi 
btw. zene su upravo u mojim godinama najpogodnije da budu majke, a koliko ti je poznato (nadam se da jeste) zena koja ima puno vise godina nego ja (37) moze da postane majka, i jos ne znam da li ti je poznato (a nadam se da jeste) da su kod muskaraca iznad 40 spermici znatno usporeni i nekvalitetniji nego kod mladjih muskaraca. Znaci, veci je rizik da se napravi dijete sa nekim fizickim i drugim nedostacima kod muskaraca koji su presli 40
Zadovoljan odgovorom
premda si me zbog svoga tipicno balkanskog (ne) razmisljanja malo i naveo na to da li da ti uopce i odgovorim 
Nema ljutnje ok, googlaj malo za potvrdu ovoga sto sam ti napisala
btw. zene su upravo u mojim godinama najpogodnije da budu majke, a koliko ti je poznato (nadam se da jeste) zena koja ima puno vise godina nego ja (37) moze da postane majka, i jos ne znam da li ti je poznato (a nadam se da jeste) da su kod muskaraca iznad 40 spermici znatno usporeni i nekvalitetniji nego kod mladjih muskaraca. Znaci, veci je rizik da se napravi dijete sa nekim fizickim i drugim nedostacima kod muskaraca koji su presli 40
Zadovoljan odgovorom
-
PITARKA_SA
smrtni grijeh je kontracepcija a i smrtni grijeh je abortus???
jel tu ima nesto ne logicno ili se meni samo cini tako?
u svakom slucaju,stvar izbora pojedinca
jel tu ima nesto ne logicno ili se meni samo cini tako?
u svakom slucaju,stvar izbora pojedinca
- danas
pa opet ne znam na sta ciljas... ja vala nikome ne moralisem, i mislim da je licemjerno zabranjivati abortus jer on nece samim po tebi nestati vec ce ga obavljati neke babe sa zahrdjalim pletacim iglama umjesto strucnih lica. svaka zena neka odlucuje za sebe sta joj je raditi, a sretna je ona koja ima opcije. mnoge nemaju nikakvih opcija, i to je zalosno.nebi wrote: au contraire,ma chere danas......ali mi malo bezze da neko propisuje nekome sta je dobro,a sta lose....kao pokojna francuska carica....nemaju hljeb...pa neka jedu kolace
a drustvenu politiku radjanja nezeljene djece nikako ne mogu da podrzim, jer to nikako ne vodi dobru -- ni licnom, ni drustvenom.
-
nebi
thx,hani,necu guglati....po obrazovanju sam medicinar,mada odavno izvan profesije...i nije bas tako kako kazes,ali dobro...hananah wrote:E Nebi, radije djece necu imati nego nemati uvjeta za njih i nemati osobu kakvu zelim da mi ih napravi
Zadovoljan odgovorompremda si me zbog svoga tipicno balkanskog (ne) razmisljanja malo i naveo na to da li da ti uopce i odgovorim
ne radi se o tome hoces li i kada ces imati djecu....ali nemati djecu (iako imas sve uslove),a biti protiv abortusa bez obzira na zivotne okolnosti involviranih zena..to mi je bas malo onako.....