water wrote:
Ne zelim da polemiziram, niti sam i sam siguran da imam cvrsto definirano misljenje po ovom pitanju, ali uvijek me kopka ovaj argument o abortusu kao zenskom pravu. Interesuje me da li mislite da je ljudsko bice postaje bice samo cinom rodjenja; ili da postavim ovo jasnije: Znaci majka moze unistiti dijete jedan dan prije poroda (jos u majcinoj utrobi) to bi bilo njeno pravo, ali ako unisti to isto dijete jedan dan poslije poroda onda je to ubistvo. Prosto nema logike za mene. Da se razxumijemo, u neka stara vremena (dok sam bio mlad i...) ja sam cvrsto vjerovao u legalitet abortusa, medjutim to se promijenilo rodjenjem moje djece. Prisustvujuci cinu njihovog rodjenja, vidjevsi svojim rodjenim ocima kako izlaze iz majcine utrobe nemogu a da nemislim o djeci kao zivim bicima u majcinoj utrobi. Sa druge strane kao muslimana istinski me interesira preovladajuce misljenje i odakle je izvedeno sto se tice abortusa. Cini mi se da sam negdje procitao da u islamu zivo bice se pocinje smatrati ljudskim 40 dana nakon zaceca, i da bi to prirodno bio nekakav prelom gdje bi unistenje djeteta bilo dopusteno. Vjerovatno neko od dezurnih interpretatora islama bi mogao ovo malo bolje razjasniti.
nisam sigurna sta da ti odgovorim, jer ne znam ni sta me tacno pitas. abortus je (sa pravnog i medicinskog stanovista) dozvoljen uglavnom u prvom trimestru (mada moze da varira od drzave do drzave), i ja ni u ludilu nikada ne bih rekla da je "abortus" ubijanje fetusa od 8 mjeseci?!? to je po meni apsolutno nedopustivo!
znaci, kada govorim o abortusu, govorim o legalnom abortusu u prvim mjesecima trudnoce, kada o "djetetu" zaista i nema govora. mislim da ljudsko bice ne nastaje u trenutku koncepcije, mada znam da ima dosta ljudi koji se sa time ne slazu pa ne bih da pocinjemo raspravu o tome. meni je bitno da je abortus legana opcija za zene, jer njegova eliminacija nece smanjiti broj istih, samo ce ih naciniti nelegalnim, opasnim, i skupim. i svakako smatram da abortus treba da je zadnja opcija, i ne odobravam abortus kao kontraceptivni metod (kad vec ima toliko sigurnijih i zdravijih metoda)... ali nije moje da se petljam ko i zasto abortira...
o islamskim zakonima o abortusu ne znam nista, ali mislim da nije dopusten. najvise me nerviraju katolici, jer ne dopustaju upotrebu kontracepcije nikako, a onda si kao ubica ako abortiras...