Abortus...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
danas

Post by danas »

Bumbar wrote:
pitt wrote:[quotDobro sad...ima i druga strana medalje. I otac bi trebao imat pravo odlcivati o tome (u normalnim slucajevima) :oops:
u normalnim slucajevima...mozda...odnosno ako je vec on spreman preuzeti odgovornost. ali ako je on protiv pa onda digne sidro kao ona zadje u 4 mjesec ili nakon sto rodi.
naravno... oba partnera idealno treba da odluce zajednicki o svemu... i dobro bi bilo kada bi ovoga bilo vise u praksi...

ali mislim da je ultimatno to ipak zenina odluka, jer se radi o njenom tijelu -- ona je ta koja je trudna, ona je ta koja ce se poradjati, ona je ta na cijoj ce sisi dijete dojiti (da ne idem dalje, postaje banalno). niko zenu ne bi trebao prisiljavati na trudnocu i radjanje i uzganjanje toga djeteta ako ona sama ne zeli (iz nebitno kojih razloga) da bude majka u tom trenutku...
sojka

Post by sojka »

hananah wrote:De ba Sojka, koliko god se u nekim stvarima slozila s tobom tu ne mogu. Pa ima li sta ljepse od dobrog sexa, da smo predvidjeni samo za produzenje vrste ne bismo osjecali nikakvo sexyalno zadovoljstvo, a osjecamo ga zar ne?
Hana, sve ostalo smatram ruznim i gluposhcu. Ne govorim ti ja o ubijanju sexualne crte u nama i unistavanju te iste, nego o njenoj pravilnoj svrhi. A sve ostalo su iskrivljene slike, pogresne, stranputice, blud.
A zar je to lijepo? Dabome da nije. :)

Svako za sebe mora da zna.
hananah

Post by hananah »

Ne znam koliko smo se razumjeli, Sojka, ali meni je sasvim normala jedna zdrava veza i dobar sex, e sad da li su partneri manje ili vise vatreni, da li to rade jednom ili pet puta dnevno, da li su malo perverzni to je njihova stvar sve dotle dok neko treci ne ispasta. A ako se uziva u sexy a pri tom se ne planira dijete, a ne koristi se kontracepcija onda je to krajnja sebicnost i glupost. Jer onda moze lako doci do nezeljene trudnoce, koja moze da ucini nesretnima jako puno ljudi, bez obzira da li se ta trudnoca realizovala do kraja ili prekinula.
hananah

Post by hananah »

Naravno sex kao nacin zarade, tj. blud, ne odobravam :( radije klozete cistiti nego to, na zalost mnoge zene ne misle tako, mada ima i onih koje su na prevaru natjerane na blud (trgovina zenama kao robljem) :( sto je druga tema te ne bih da skrecem pisuci opsirnije o tome
sojka

Post by sojka »

Svaka veza trebala bi vjerovatno imati zajednicki cilj i smisao, tako da bi ovakve vrste tema bile i izlisne.

Pitanje je ukoliko ja ne zelim dijete, a trujem se pilulama sa tim nekim i narusavam na kraju krajeva svoje zdravlje, sta radim uopste sa tim nekim? Gubim vrijeme i zdravlje.

Ali svako ima slobodu da bira zeli li dijete ili ne. Abortus je totalno izlisan.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Posto zivim u US vec mnogo godina, mogu vam reci samo da ste sto se tice razmisljanja o abortusu, odgovornosti koju za sobom nosi sex i veza sa drugom osobom, otisli.....pa jedno 150 godina ispred Amerikanaca, bar ovih koje ja poznajem. Pa hebo te, kod njih je abortus pitanje po kome se biraju predsjednici :shock: i mozete misliti da meni djedovi od 65-70 godina odlucuju imam li ja pravo legalno abortirati ili ne :roll:
danas

Post by danas »

Lucy01 wrote:Posto zivim u US vec mnogo godina, mogu vam reci samo da ste sto se tice razmisljanja o abortusu, odgovornosti koju za sobom nosi sex i veza sa drugom osobom, otisli.....pa jedno 150 godina ispred Amerikanaca, bar ovih koje ja poznajem. Pa hebo te, kod njih je abortus pitanje po kome se biraju predsjednici :shock: i mozete misliti da meni djedovi od 65-70 godina odlucuju imam li ja pravo legalno abortirati ili ne :roll:
pa gdje to zivis :shock:
ovo je "issue" samo za katolike, i ove zadrte born-again hriscane sa juga... doduse, oni kroje politiku... :roll:
pitt

Post by pitt »

jesusland.......eto gdje zivi :D:D da znas prevrnuo bi ti se stomak :D:D:D
List

Post by List »

:D Ako bi osoba koju volim izvrsila abortus ja bih ju ostavio. :roll: :D

------------------------

Salu na stranu......abortus trajno narusava i fizicko i psihicko zdravlje zene.....zena koja to ucini osjecat ce posljedice cijelog zivota......

U principu, bolje da rodi dijete pa makar i da ga da u sirotiste.....ma koliko monstruozno zvucalo.......za pojedince......(al ne da ga baci u saht kao sto neki rade vec da ga fakat odnese u sirotiste).
water

Post by water »

ali mislim da je ultimatno to ipak zenina odluka, jer se radi o njenom tijelu -- ona je ta koja je trudna, ona je ta koja ce se poradjati, ona je ta na cijoj ce sisi dijete dojiti (da ne idem dalje, postaje banalno). niko zenu ne bi trebao prisiljavati na trudnocu i radjanje i uzganjanje toga djeteta ako ona sama ne zeli (iz nebitno kojih razloga) da bude majka u tom trenutku...[/quote]

Ne zelim da polemiziram, niti sam i sam siguran da imam cvrsto definirano misljenje po ovom pitanju, ali uvijek me kopka ovaj argument o abortusu kao zenskom pravu. Interesuje me da li mislite da je ljudsko bice postaje bice samo cinom rodjenja; ili da postavim ovo jasnije: Znaci majka moze unistiti dijete jedan dan prije poroda (jos u majcinoj utrobi) to bi bilo njeno pravo, ali ako unisti to isto dijete jedan dan poslije poroda onda je to ubistvo. Prosto nema logike za mene. Da se razxumijemo, u neka stara vremena (dok sam bio mlad i...) ja sam cvrsto vjerovao u legalitet abortusa, medjutim to se promijenilo rodjenjem moje djece. Prisustvujuci cinu njihovog rodjenja, vidjevsi svojim rodjenim ocima kako izlaze iz majcine utrobe nemogu a da nemislim o djeci kao zivim bicima u majcinoj utrobi. Sa druge strane kao muslimana istinski me interesira preovladajuce misljenje i odakle je izvedeno sto se tice abortusa. Cini mi se da sam negdje procitao da u islamu zivo bice se pocinje smatrati ljudskim 40 dana nakon zaceca, i da bi to prirodno bio nekakav prelom gdje bi unistenje djeteta bilo dopusteno. Vjerovatno neko od dezurnih interpretatora islama bi mogao ovo malo bolje razjasniti.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

mislim da je abortus stvar izbora pojedinca,naravno
ali nemogu da vjerujem da je neko iskljucivo protiv abortusa..mislim,da "djevojka" od nekih 16,17 godina zatrudni,da li bi i tada bili protiv abortusa??
kao sto je neko rekao,bolje abortirat nego unistit tri zivota,al opet naglasavam stvar izbora,naravno :roll:
danas

Post by danas »

water wrote: Ne zelim da polemiziram, niti sam i sam siguran da imam cvrsto definirano misljenje po ovom pitanju, ali uvijek me kopka ovaj argument o abortusu kao zenskom pravu. Interesuje me da li mislite da je ljudsko bice postaje bice samo cinom rodjenja; ili da postavim ovo jasnije: Znaci majka moze unistiti dijete jedan dan prije poroda (jos u majcinoj utrobi) to bi bilo njeno pravo, ali ako unisti to isto dijete jedan dan poslije poroda onda je to ubistvo. Prosto nema logike za mene. Da se razxumijemo, u neka stara vremena (dok sam bio mlad i...) ja sam cvrsto vjerovao u legalitet abortusa, medjutim to se promijenilo rodjenjem moje djece. Prisustvujuci cinu njihovog rodjenja, vidjevsi svojim rodjenim ocima kako izlaze iz majcine utrobe nemogu a da nemislim o djeci kao zivim bicima u majcinoj utrobi. Sa druge strane kao muslimana istinski me interesira preovladajuce misljenje i odakle je izvedeno sto se tice abortusa. Cini mi se da sam negdje procitao da u islamu zivo bice se pocinje smatrati ljudskim 40 dana nakon zaceca, i da bi to prirodno bio nekakav prelom gdje bi unistenje djeteta bilo dopusteno. Vjerovatno neko od dezurnih interpretatora islama bi mogao ovo malo bolje razjasniti.
nisam sigurna sta da ti odgovorim, jer ne znam ni sta me tacno pitas. abortus je (sa pravnog i medicinskog stanovista) dozvoljen uglavnom u prvom trimestru (mada moze da varira od drzave do drzave), i ja ni u ludilu nikada ne bih rekla da je "abortus" ubijanje fetusa od 8 mjeseci?!? to je po meni apsolutno nedopustivo!
znaci, kada govorim o abortusu, govorim o legalnom abortusu u prvim mjesecima trudnoce, kada o "djetetu" zaista i nema govora. mislim da ljudsko bice ne nastaje u trenutku koncepcije, mada znam da ima dosta ljudi koji se sa time ne slazu pa ne bih da pocinjemo raspravu o tome. meni je bitno da je abortus legana opcija za zene, jer njegova eliminacija nece smanjiti broj istih, samo ce ih naciniti nelegalnim, opasnim, i skupim. i svakako smatram da abortus treba da je zadnja opcija, i ne odobravam abortus kao kontraceptivni metod (kad vec ima toliko sigurnijih i zdravijih metoda)... ali nije moje da se petljam ko i zasto abortira...

o islamskim zakonima o abortusu ne znam nista, ali mislim da nije dopusten. najvise me nerviraju katolici, jer ne dopustaju upotrebu kontracepcije nikako, a onda si kao ubica ako abortiras...
List

Post by List »

Danas, u islamskom zakonu abortus je dopusten u slucaju silovanja i u slucaju da se utvrdi da dijete nece biti normalno.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

List wrote:Danas, u islamskom zakonu abortus je dopusten u slucaju silovanja i u slucaju da se utvrdi da dijete nece biti normalno.
"dopusten"?? :?
danas

Post by danas »

List wrote:Danas, u islamskom zakonu abortus je dopusten u slucaju silovanja i u slucaju da se utvrdi da dijete nece biti normalno.
kako se moglo bez ultrazvuka ili drugih naprednih medicinskih metoda ranije utvrditi da dijete nece biti normalno? i postoji li vremenska granica? 3, 5, 7, mjeseci?

(ovo ozbiljno pitam, zanima me kako je to rijeseno. znam da je katolicka crkva mijenjala stavove po ovom pitanju kroz istoriju).
List

Post by List »

Danas, pa to su odlucili tek kad je to bilo moguce utvrditi ultrazvukom.

A ni tada abortus nije obavezan. Trudnica odlucuje.
water

Post by water »

Ja nikada u Quranu nisam naisao na nesto sto bi se moglo smatrati definitivnim tumacenjem. Kada kazes islamski zakon mislis li na zakon u nekoj od islamskih zemalja, preovaldujeuce misljenje islmaskih skolara, ili pak nesto trece.
danas

Post by danas »

List wrote:Danas, pa to su odlucili tek kad je to bilo moguce utvrditi ultrazvukom.

A ni tada abortus nije obavezan. Trudnica odlucuje.
ah, OK... hvala na pojasnjenju.
ja sam mislila da je nesto receno direktno u Kur'anu po ovom pitanju. znam da pise da je zivot bozji dar covjeku, ali nisam se se mogla sjetiti da sam procitala ista konkretno vezano za pitanje abortusa.

i naravno, shvatila sam da nista nije obavezno, da zena odluci na kraju da li da zadrzi trudnocu. hvala jos jednom.
List

Post by List »

Danas, pojma nemam pise li ista u Kur'anu o ovome......znam samo kakav je zakon po tom pitanju u islamskim zemljama.......
danas

Post by danas »

List wrote:Danas, pojma nemam pise li ista u Kur'anu o ovome......znam samo kakav je zakon po tom pitanju u islamskim zemljama.......
mozes li mi reci gdje tacno? ne bih da skrecem sa teme, ali vrlo sam radoznala kako je abortus legalizovan sirom svijeta.
List

Post by List »

Mislis u kojim zemljama? Da nabrajam? Pa kukala ti majka.....koliko toga ima.....od Kazablanke do Indonezije...... :D
danas

Post by danas »

List wrote:Mislis u kojim zemljama? Da nabrajam? Pa kukala ti majka.....koliko toga ima.....od Kazablanke do Indonezije...... :D
pa ne znam jel' u svim isto, mislila sam da zivis u nekoj specificnoj drzavi pa da mi kazes. :-? sorry...

ja sam zivjela u turskoj, i znam da je abortus dopusten kao i kod nas (ali naravno, turska nije islamska zemlja).
pitt

Post by pitt »

ma on ti bona jos nije chari sexa upoznao a ovdje nesto truni o abortusu :D:D
List

Post by List »

danas wrote:ja sam zivjela u turskoj, i znam da je abortus dopusten kao i kod nas (ali naravno, turska nije islamska zemlja).
U Turskoj su muslimani obespravljeni. :D
danas wrote:pa ne znam jel' u svim isto, mislila sam da zivis u nekoj specificnoj drzavi pa da mi kazes. :-? sorry...
Naravno da nije u svim isto. Al u dobrom djelu zemalja je tako.

Zivim u specificnoj zemlji. U Bosni. Ima li specificnije? :shock: :D
danas wrote:sorry...
U redu je. :roll: :D
List

Post by List »

pitt wrote:ma on ti bona jos nije chari sexa upoznao a ovdje nesto truni o abortusu :D:D
Cari abortusa nisam upoznao. 8-) A cari sexa sam davno spoznao. :-)
Post Reply