Abortus...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

nebi wrote: vidis sta se desava kad se prakticira vanbracni sex,protivno naucavanju svete majke crkve.
U svim monoteistickim religijama je sex prije braka zabranjen, to se barem ocekuje od onog ko se poziva na Crkvu. Dakle zabrana vanbracnog sexa nije eksluzivitet katolickog nauka. :D
Azrijela

Post by Azrijela »

nebi wrote: vidis sta se desava kad se prakticira vanbracni sex,protivno naucavanju svete majke crkve.

:mrgreen:
Prakticiram ga i ja, svi imamo svoje potrebe i svoje planove kada cemo uci u brak. Idi pomoli se ti u crkvu za sve nas grijesnike. :x
nebi

Post by nebi »

Azrijela wrote:

:mrgreen:
Prakticiram ga i ja, svi imamo svoje potrebe i svoje planove kada cemo uci u brak. Idi pomoli se ti u crkvu za sve nas grijesnike. :x
moze biti da ga prakticiras(cast frajeru,ima jake zivce) ali argumenti su ti ko da ih je pisao walt disney....obitelj,sreca,sloga.....ko sa kongresa jehovinih svjedoka
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Nekako mi hipokratski zvuci da budem protiv abortusa, a da u isto vrijeme ne cijenim zivot generalno. Kad to kazem, mislim na milione djece koja umiru po cijelom svijetu, sto od gladi, sto od nebrige, sto zato sto su nezeljena i neplanirana.....
Volim zivot i visoko ga cijenim i smatram da oni koji su rodjeni i vec su tu, pred nasim ocima, imaju vise prava na taj zivot nego neko hipoteticno dijete, koje ce se mozda roditi a mozda i nece i koje, istina je, moze biti drugi Anstajn ili Mocart ali i drugi Hitler ili Staljin. Ako vec stajem na stranu zivota i pravo na isti, zar to pravo nemaju sva ljudska bica? Ili branim zivot samo onda kada to ima veze samnom? E to je ono sto mi zvuci hipokratski. Rasprava o abortusu i koliko je on moralan, a djeca koja su vec rodjena i vec su tu, nemaju sansu za minimalne uslove zivota?

Zbog toga sam za abortus, u slucaju kada se djete radja samo zato sto se "zalomilo". Ili zato sto je zivot svetinja. Radjanjem nezeljene i neplanirane djece, samo povecavamo broj ljudskih bica na i onako prenaseljenoj planeti.
sojka

Post by sojka »

Abortus samo u slucaju silovanja i to kod maloljetnika.

U svim preostalim slucajevima je to ubistvo. Mozemo mi ublazivati i naci milion izgovora, ali to je cinjenica.

Prvo zbog propusta nuzne informisanosti,
drugo neodgovornosti,
trece postoje i pilule koje se uzimaju do 76 sati nakon,
ukoliko nisu sigurni.

Mislim prestrogo zvuci, desava se uprkos uzimanja sredstava za kontracepciju, jer nije sredstvo na trzistu nijedno kontracepcijsko sredstvo nije 100% sigurno. Maksimum je 99,8%. Onda je to nesto drugo. Onda se to naziva nezeljenom trudnocom. Ne bih bila u kozi tih koji odlucuju.
Juce se javila djevojka koja se odlucila za abortus i nosi trajne posljedice.
Kako god okrenemo, zez u tom slucaju. Mislim da je isto tako neodgovorno donijeti na svijet nezeljeno dijete. Osjeti se to.
Last edited by sojka on 04/08/2005 14:44, edited 4 times in total.
Azrijela

Post by Azrijela »

Mislim da se abortus previse banalizira. Dodi popuni formulare pa obavi to. Ja sam za to da se mora proci razgovor s ginekologom, psihologom, obiteljskim savjetnikom, pogledati filmove o zacecu, pozvati obije strane da potpisu abortus i malo mu ipak vise dati na vaznosti.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

nebi wrote:
ti nikad nisi cuo za ironiju?..... :D :D ....toliko o argumentima,Balu
Pa ta ti ironija ne ide bas za rukom, pogotovo ne vrijedjanje drugih iako za sebe tvrdis da si vjernik i to musliman. :shock:
Azrijela wrote: Mislim da se abortus previse banalizira. Dodi popuni formulare pa obavi to. Ja sam za to da se mora proci razgovor s ginekologom, psihologom, obiteljskim savjetnikom, pogledati filmove o zacecu, pozvati obije strane da potpisu abortus i malo mu ipak vise dati na vaznosti.

Upravo tako.
sojka

Post by sojka »

A Poslano: 04/08/2005 13:43
sojka (citat):
Abortus samo u slucaju silovanja i to kod maloljetnika.

Znaci - punoljetna silovana zena mora da rodi. Iako poslije kazes :
sojka (citat):
Mislim da je isto tako neodgovorno donijeti na svijet nezeljeno dijete. Osjeti se to.

Sta da zakljucimo?

Uopste, i van silovanja, ako je neodgovorno roditi nezeljeno dijete, a abortus (po tebi) zabranjen - sta je rjesenje?

Angela,
opet vadis iz kontexta, nesto sto nisam mislila. :-)
Ukoliko sam nejasna pitaj me, ali ne dovodi stvari pred svrsen cin.
Mislim da bi to bilo jako lijepo sa tvoje strane.

Za punoljetne silovane zene postoje pilule 76 sati nakon silovanja.
Vjerovatno ce svaka silovana zena otici i prijaviti slucaj, ako ne u policiju, onda doktoru. Ukoliko to iz nekog razloga ne moze, recimo u slucaju otmice, fizicke nemoci, koju su pretrpile nisu u stanju,onda u tom slucaju vazi abortus kao legitiman. Dakle postoje iznimke.

Rekla sam da nam ne gine jedno kajanje.
A sta je rijesenje, rekla sam skoro na samom pocetku.;)

Nemoj, pa se i ne boj. :D :-)
mosor1

Post by mosor1 »

Mislim da vecina protivnika abortusa zaboravlja da to nije nimalo ugodan, ni bezopasan medicinski zahvat, i da se nikoja zena njemu ne podvrgava bez ljute nevolje.

Kiretaza ("struganje unutrasnjeg zida maternice" o kome je velaxsa pisao kao o posebno opasnom dijelu abortusa) obavezna je kod poroda, da bi se potpuno uklonili dijelovi posteljice.

Sto se situacija u kojima je abortus "medicinski opravdan" tice, imam dilema, jer x-u stanje u zdravstvu i medicinska dijagnostika nisu na visini. Moji prijatelji nakon amniocenteze nisu pristali na (od medicinskog osoblja preporuceni) abortus, a dijete je rodeno bez ostecenja, i danas je zdrav desetogodisnjak. S druge strane, drugi par mojih prijatelja je nakon slicnih uvjeravanja pristao na abortus, i to im je kasnije najvjerojatnije unistilo brak. Moja je preporuka u takvim situacijama traziti drugo, i trece misljenje.

Inace, slazem se sa svima koji su za abortus kao legalnu i dozvoljenu opciju, koja nije alternativa kontracepciji.
Zadig

Post by Zadig »

Blago vama, ja nisam takva, ja sam obicno ljudsko stvorenje podlozno greskama i nesavrsenstvu.
zato nam je univerzalno dato exkluzivno pravo izbora

A mnogi od nas, bi nama samima bas i taj izbor oduzeli...

boze svasta
sojka

Post by sojka »

A wrote:Sojka, opet nisam sigurna da sam razumjela - sta je rjesenje po tebi? Voditi ljubav iskljucivo sa osobom i u momentu u kojem mozes prihvatiti eventualnu trudnocu?
Znaci, iskljucivo sa covjekom svog zivota, izmedju 25-te i 35-te godine?

Ljudi, zaboravljate da je abortus tu samo kao zadnja opcija, kad sve druge propadnu - pijanstvo, neobavijestenost, onih 1% nesigurnosti tableta i spirala, probuseni prezervativi... Pa nije valjda da ste svi tako savrseni, da znate da vam je kontracepcija bezprijekorna, da vam je decko pouzdan (da draga, naravno da sam sretan sto nam je kurton puko, pa cemo imati dijete, kako mozes uopste da me pitas takvo sto ??? hajde da biramo ime), da vam je buduca beba zdrava (sto vam od srca zelim)?

Blago vama, ja nisam takva, ja sam obicno ljudsko stvorenje podlozno greskama i nesavrsenstvu.

Sta mogu, to i jeste tacka moga stradanja i neka zbog nje i stradam. Moja jedna greskica uzima nevidjene razmjene. ;)
Stoga ja nisam u poziciji da grijesim. :(
Post Reply