Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nebi wrote:Tko smo mi uopce da se igramo boga i glede toga zelim priopciti moje mnjenje u ovom disputu:
cemu borba za prava radnika.....ako im bog nije dao nafaku?
cemu emancipacija zena...ako ih je bog stvorio nizima od muskaraca?
cemu medicina...ako mi je bog poslao bolest?
Fakat ne znam.Morel mi ko rec?
Protiv toga sam da se nekome uskracuje pravo na zivot samo zato jer je bolestan pa makar je to embrij.
Kad i ako ti se desi tako nesto......dodji pa cemo popricati...i popiti kavicu...ali ti otrov necu dati ma koliko budes molila.
I za sve vas:lahko je tudjim kurcem gloginje mlatiti.
Ja sam bila jednom mislila da sam trudna, cak je i moja mama primjetila fizicke promjene na meni i posumljala, a tada sam jos studirala. Sve je meni preletjelo kroz glavu, da nisam spremna, da sam premlada, da moram zavrsiti faks, ljutila sam se na sebe, ali nisam pomisljala na abortus. Samo se sjecam panike i straha.
Ti Nebi dosta agresivno shvacas te postove i daj se smiri. Ja ne osudujem nikog tko napravi abortus, samo smatram da ga je ipak tesko moralno opravdati.
Svatko zivi sa svojim odlukama, mislim da je curi koja je potaknula cijelu ovu raspravu bas njen abortus prekretna tacka u zivotu, ne samo da je izgubila dijete, nego i muza i sebe.
Ti mene jos nisi dozivjela agresivnog...dakle,ohladi.
Super je to sta si i kako si mislila kad si vjerovala da je pojeb urodio plodom....i?
trebaju li ostali isto misliti?
Mislis da je abortus teska odluka?Otkud?Jesi li imala abortus?
Ja sam bila jednom mislila da sam trudna, cak je i moja mama primjetila fizicke promjene na meni i posumljala, a tada sam jos studirala.
Sve je meni preletjelo kroz glavu, da nisam spremna, da sam premlada, da moram zavrsiti faks, ljutila sam se na sebe, ali nisam pomisljala na abortus. Samo se sjecam panike i straha.
Sorry ali nesto ne stima u ovom tvom postu.
Sta je bio razlog tvojih fizickih promjena???? Drugo je misliti a drugo je pronaci da si trudna...
I koliko si "mislila" da si trudna a nisi nista poduzela da pronadjes da li su tvoje misli realnost? Mislim kad vec kazes da ti je dosta toga proletjelo kroz glavu u toku te sumnje...[/u]
nebi wrote: Mislis da je abortus teska odluka?Otkud?Jesi li imala abortus?
Da mislim da je teska odluka, ne trebamo svi isto misliti. Ni moje prijateljice jedanko ne misle na ovu temu i ja postujem svacije misljenje.
Jedna moja poznanica je ostala trudna jos u srednjoj skoli i zeljela je abortus, ali je imala spontani pobacaj. Koliko god ona tada osjecala olaksanje, ipak je pala u zescu depresiju zbog gubitka djeteta.
Nisam ja imala abortus, ali sam slusala cure koji su bili u dilemama i nijedna nije mogla otici i hladno napraviti abortus, uvijek ostaju posljedice, ako ne fizicike, psihicke su neizbjezne.
Ja sam bila jednom mislila da sam trudna, cak je i moja mama primjetila fizicke promjene na meni i posumljala, a tada sam jos studirala.
Sve je meni preletjelo kroz glavu, da nisam spremna, da sam premlada, da moram zavrsiti faks, ljutila sam se na sebe, ali nisam pomisljala na abortus. Samo se sjecam panike i straha.
Sorry ali nesto ne stima u ovom tvom postu.
Sta je bio razlog tvojih fizickih promjena???? Drugo je misliti a drugo je pronaci da si trudna...
I koliko si "mislila" da si trudna a nisi nista poduzela da pronadjes da li su tvoje misli realnost? Mislim kad vec kazes da ti je dosta toga proletjelo kroz glavu u toku te sumnje...[/u]
Mestruacija mi je kasnila, udebljala sam se, valjda sam od stresa pod sumljom pocela i povracati, bilo me strah kupiti test, znam da je bolje odmah znati na cemu si, ali nisam htjela mijenjati svoj nacin zivota, nisam htjela potvrdu svojih sumlji, mislila sam ako mi test pokaze da sam pozitivna tada vise necu ni imati nade da se varam. Znam da ludo zvuci. Na kraju me mama natjerala na test i bio je negativan. I nakon te spoznaje organizam mi se sam vratio u normalno stanje. Psiha je jebena stvar.
Od svih jedinki zivih bica na ovom svijetu, od amebe do drveta i covjeka, samo COVJEK kao zivo bice IMA PRAVO, tj IMA IZBOR povodom stvaranja zivota ili ne. Samo covjek moze da odluci da se ne razmnozi, tj da ne ostavi potomke iza sebe, da ne ucestvuje u produzavanju vrste.
Iz istog razloga, normalno, samo covjek, tj ZENA, ima pravo da prekine "sucajnu" trudnocu i da sprijeci razvoj od jaja do emriona, od embriona do homosapiensa. Citav nas univerzum (mislim na zemlju, kao mikrokosmom) je BAZIRAN na DAVANJU, tj na stvaranju zivota, ako mogu tako da se izrazim metafizicki sho bi se reklo.
Ako se zeni desi, tj m njemu i njoj...NJENO OSNOVNO PRAVO KOJA ONA POLAZE NA ZACETAK TOG ZIVOTA U NJENOM TIJELU JE DA OKONCA RAZVOJ ISTOG.
Jer ako jedino ljudi imaju pravo izbora na produzenje vrste ili ne, tj jedini imaju kapacitet da donesu tu odluku (lav, ili ameba nemaju taj kapacitet, tu mogucnost izbora), iz toga proizilazi da imaju i pravo da prekinu i razvoj tog zivota.
Moze se gledati da je to u principu unistavanje jednog zivota, ali vise je to sprijecavanje mogucnosti, koje je isto kada na prijmjer neko kaze: NIKADA NECU DA IMAM DJECE, ODOH DA SE STERLISEM, ili necu iz principa i gotovo....
Zasto je izbor uopste neimati djecu manji "zlocin" od sprijecavanja razvoja "slucajnog" zacetka???
Ja sam apsolutno za pravo abortusa, i tvrdo iza toga stojim, vidim da su misljenja dosta podjeljenja...
zadig,to ja sve vrijeme govorim...ja sam za PRAVO
ne za OBAVEZU....
ali neki ovdje misle za druge ljude.....i objasnjavaju situaciju u kojoj nisu bili.
I ova Azraela koja je bila zamalo trudna...kao bigijev stari koji zamalo nije zaglavio robije zbog vica
nebi wrote:A ja poznajem nekoliko zena koje su imale vise abortusa i na to su obracale paznju kao na jutarnji poser.I? ne slaze se sa petparackim romanima?
steta
velika je razlika kada abortus uradi zena cija je to prva trudnoca i zena koja je vec radjala ima djecu. Kod prvog slucaja moze doci i psihickih i fickih poremecaja,i da vise nikad ne zatrudni, a vala ne znam ni kakve su to zene
koje se odnose prema abortusu kao sto to @nebi opisa to su totalno neodgovorne osobe i bez imalo savjesti
[quote="rei a vala ne znam ni kakve su to zene
koje se odnose se na abortus kao sto to nebi opisa to su totalno neodgovorne osobe i bez imalo savjesti [/quote]
stvarno ne znam kakve su.....ali takvih se ne bojim.bojim se ovakvih zamalo trudnih kao azraela
nebi wrote:A ja poznajem nekoliko zena koje su imale vise abortusa i na to su obracale paznju kao na jutarnji poser.I? ne slaze se sa petparackim romanima?
steta
Tesko mi je povjerovati da neko moze donijeti takvu odluku tek tako jednostavno a da ga ne pece savjest koliko - toliko.
Ne znam, razliciti smo pa sve je moguce...
steta
Tesko mi je povjerovati da neko moze donijeti takvu odluku tek tako jednostavno a da ga ne pece savjest koliko - toliko.
Ne znam, razliciti smo pa sve je moguce...
nebi wrote:[quote="rei a vala ne znam ni kakve su to zene
koje se odnose se na abortus kao sto to nebi opisa to su totalno neodgovorne osobe i bez imalo savjesti
stvarno ne znam kakve su.....ali takvih se ne bojim.bojim se ovakvih zamalo trudnih kao azraela[/quote]
Pa gdje ti radis, u javnoj kuci, pa imas doticaj s toliko zena s visestrukim abortusima?
Ne trebas se bojati takvih kao ja, ja bi preuzela posljedice i rodila dijete. Ne osudujem tude abortuse, sama ga ne bi htjela napraviti, a mogla bi ga shvatiti i opravdati tek u iznimnim situacijama.
Izvini rei, ali pises gluposti. Ako ce doci do posljedica doci ce i pri 17om abortusu, nema veze koji je po redu.
Azraela, vidim tebi je od te zamalo trudnoce bila poprilicna frka. Nisi zeljela dijete, ali svejedno bi ga rodila jer nisi ni za abortus...E jadno bi to dijete bilo kog bi mati rodila iako ga ne zeli, ali eto ni taj abortus nije bas po ps-u....
[quote="AzrijelaNe trebas se bojati takvih kao ja, ja bi preuzela posljedice i rodila dijete.[/quote]
Bas zato se bojim...onda bi dosle neuroze,depresije,mrznja....i sve sto slijedi.
Uostalom...test yourself...rodi dijete iz nezeljene trudnoce.ako ti treba pomoc,ima nas
pa se onda vidimo za par godina.......
opet kazem,lahko je tudjim kurcem gloginje mlatiti.
Koja komparacija....koji bullshit.
Voljela bih da svim prohibitno orjentisanim likovima mama jednog dana kaze kako ih je rodila reda (i mandarina) radi.
Vingo wrote:Izvini rei, ali pises gluposti. Ako ce doci do posljedica doci ce i pri 17om abortusu, nema veze koji je po redu.
Azraela, vidim tebi je od te zamalo trudnoce bila poprilicna frka. Nisi zeljela dijete, ali svejedno bi ga rodila jer nisi ni za abortus...E jadno bi to dijete bilo kog bi mati rodila iako ga ne zeli, ali eto ni taj abortus nije bas po ps-u....
To sto bi moje dijete bilo neplanski, ne znaci da ga ne bi voljela. Mozda bi mi poremetilo sve planove, ali bilo bi vrijedno da mijenjam zivot iz korijena za njega. Bila sam treca godina fakulteta i vec sam cijeli plan razradila, koje cu ispite prije dati, koje cu ostaviti za visoku trudnocu, da cu se prebaciti na izvanredan studij. I jesam ja osjetila olaksnje nakon testa, ali ipak i neku tugu kad bih pogledala male bebe.
Koja komparacija....koji bullshit.
Voljela bih da svim prohibitno orjentisanim likovima mama jednog dana kaze kako ih je rodila reda (i mandarina) radi.
Vingo wrote:Koja komparacija....koji bullshit.
Moj brat je bio slucajka i ne smatram da to sto nije bio planiran utjece na roditeljsku ljubav
stochar wrote:Tu u stvari, najbolje pomazhe 'Dilema o Mandarinu'. Znachi, ako bi ti neko rekao: 'Dobices milion maraka, kucu i vikendicu na Ibizi, ali za to treba da umre mandarin u malom Kineskom selu, koji ima zenu i dvoje djece. Ti ga ne poznajes, on je jedan od tri miliona mandarinskih seljaka u Kini, neces ga vidjeti, i neces vidjeti njegovu djecu, i njegova smrt je cijena za tvoju srecu, da li bi ti na to pristao? I da li bi mogao zivjeti mirno ostatak zivota u svojoj vili a da ne pomislis na smrt neduzhnog mandarina i zhivot njegove djece?
Vingo wrote:Izvini rei, ali pises gluposti. Ako ce doci do posljedica doci ce i pri 17om abortusu, nema veze koji je po redu.
Vingo naravno da moze doci do posljedica kada to zena uradi i pri 17 putu,
ali u stvari mislila sam da zena koja nije radjala a uradi abortus da vrlo cesto dolazi do takvih posljedica da zena vise ne moze zatrudniti.
A sad bilo ko da je u pitanju i jedni i drugi trebamo biti odgovorniji ...
a ne kako @nebi rece "na abortus obracaju kao na jutarnji ..... "
Vingo wrote:Koja komparacija....koji bullshit.
Moj brat je bio slucajka i ne smatram da to sto nije bio planiran utjece na roditeljsku ljubav