Abortus...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Bumbar
#1 Abortus...
Da bi se pojedini skinuli sa teme djevojke koja je zatrazila nas savjeto sto su pojedini iskoristili kao priliku da daju svoja misljenja, ne primjerena situaciji.
Dakle...gospodo (naravno)...izvolite...
Dakle...gospodo (naravno)...izvolite...
- Qler
po meni opravdano samo ako je osoba neplanirano zatrudnila a nema NIKAKVIH uslova da ima bebu, tj dijete i to sto prije, ne cekati zadnji tren (ne znam kada se najkasnije moze abortirati) ali sto duze cekate, sve je teze!
Inace, sam protiv abortusa iz objesa!
Inace, sam protiv abortusa iz objesa!
- Bumbar
Nedavno je bio prilog na televiziji o napustenoj djeci u USK. Kapaciteti ustanova za smjestanje te djece su puni...njima majke najavljuju da nece zadrzati dijete.
Bolje je da je abortirala...ako se ne mozes brinuti za dijete kako treba, ako znas da nisi spremna za to...abortus je bolji izbor za sve.
Bolje je da je abortirala...ako se ne mozes brinuti za dijete kako treba, ako znas da nisi spremna za to...abortus je bolji izbor za sve.
-
sure_alma
sto se tice abourtusa mislim da je to stvar izbora....
ali isto tako mislim da se ne treba unistavati jedan novi ljudski zivot, jer nikad se ne zna sta bi to dijete moglo biti sutra (mozda novi naucnik, novi filozof, itd.)...mislim da svakom dijetetu treba dati sansu da zivi i da prozivi...
s druge strane ako se nema uslova onda je to tesko....ja znam dosta raje koja kazu da bi radije abortirali nego dali dijete na usvajanje.,.mi smo takvi...ne bi mogli zivjeti sami sa sobom da znamo da neko drugi ima nase dijete, onda radije ga abortiraj....
ima se na ovu temu dosta pricati ili pisati, ali sve se svodi na izbor roditelja...
pozdrav svima
ali isto tako mislim da se ne treba unistavati jedan novi ljudski zivot, jer nikad se ne zna sta bi to dijete moglo biti sutra (mozda novi naucnik, novi filozof, itd.)...mislim da svakom dijetetu treba dati sansu da zivi i da prozivi...
s druge strane ako se nema uslova onda je to tesko....ja znam dosta raje koja kazu da bi radije abortirali nego dali dijete na usvajanje.,.mi smo takvi...ne bi mogli zivjeti sami sa sobom da znamo da neko drugi ima nase dijete, onda radije ga abortiraj....
ima se na ovu temu dosta pricati ili pisati, ali sve se svodi na izbor roditelja...
pozdrav svima
-
Oh-Lalaa
Bila sam protiv abortusa, ali kad se zamislim, bolje je i abortirati nego li muciti i nanositi (fizicki ili psihicki bol) tom djetetu.
Ko ne zeli dijete ne treba ni da ga ima. Ne treba svaka zena biti majka, niti svaki muskarac biti otac...
Ovo pisem zato sto svaki dan mozemo procitati vise i vise u svim novinama, slusati na vijestima, sta se dogadja sa nekom djecom. Prema tome preventiva. Ako mora onda i abortus.
U danasnje vrijeme, kada je vecina djevojaka poprimilo sve najgore osobine zapadnjackog svijeta i sa pravom mogu reci da se neke od njih uvrstavaju u white trash, mogu i konstatovati ali naravno to je samo moje misljenje da je bolje i da abortiraju nego da rode!
Neki dan sam citala sta se dogadjalo sa nekom djevojcicom u Srbiji, sta se desava zdravoj djecici, pomislim da bi bilo bolje da se osnuje neka komisija koja bi odlucivala ko smije roditi dijete, odnosno ko ga smije zadrzati i podizati....
Ko ne zeli dijete ne treba ni da ga ima. Ne treba svaka zena biti majka, niti svaki muskarac biti otac...
Ovo pisem zato sto svaki dan mozemo procitati vise i vise u svim novinama, slusati na vijestima, sta se dogadja sa nekom djecom. Prema tome preventiva. Ako mora onda i abortus.
U danasnje vrijeme, kada je vecina djevojaka poprimilo sve najgore osobine zapadnjackog svijeta i sa pravom mogu reci da se neke od njih uvrstavaju u white trash, mogu i konstatovati ali naravno to je samo moje misljenje da je bolje i da abortiraju nego da rode!
Neki dan sam citala sta se dogadjalo sa nekom djevojcicom u Srbiji, sta se desava zdravoj djecici, pomislim da bi bilo bolje da se osnuje neka komisija koja bi odlucivala ko smije roditi dijete, odnosno ko ga smije zadrzati i podizati....
-
hananah
Totalno sam protiv abortusa, jedina iznimnost je ako plod nije zdrav. Mislim da se treba uvesti seksualno obrazovanje jos u osnovno skole i da se djeca od malih nogu moraju uciti da bebe ne rastu u kupusu, kao i to na koji se nacin zastititi od nezeljene trudnoce.
- Bumbar
Hm...odlicno bi bilo kad bi bio seksualni odgoj u skolama, medjutim trenutno kako je navedeno na profesorima je da to predaju sto onda dovede do situacije da jedni misle da je to glupa ideja, drugu da bi to podstaklo djecu na seksualne odnose, a treci opet nemaju blage veze sta da pricaju.hananah wrote:Totalno sam protiv abortusa, jedina iznimnost je ako plod nije zdrav. Mislim da se treba uvesti seksualno obrazovanje jos u osnovno skole i da se djeca od malih nogu moraju uciti da bebe ne rastu u kupusu, kao i to na koji se nacin zastititi od nezeljene trudnoce.
Za seksualni odgoj se slazem...sreca pa postoji peer edukacija po skolama pa eto barem se dopre do nekih skola i ucenika.
Medjutim ono sto je meni interesantno i nadasve zacudjujuce je to da starija raja (ok iznad 20) koja zna da djeca ne rastu u kupusu jednostavno ne koristi sredstva zastitite (naravno ne svi ali dosta)...
- danas
svakako bi bilo bolje da se abortus ne koristi kao kontraceptivno sredstvo, vec da se upraznjavaju jednostavnije i zdravije metode. ako zena ne zeli to dijete, iz bilo kojih razloga, to je njen izbor i nema se tu ko sta mijesati.
- pitt
Ma ja imam problema sa tim "iz objesti" razlogom. Mislim....ko sam ja (ili bilo ko) da nekom tupim sta da radi sa svojim tijelom i jel to neka objest ili sta li vec. Drugo, to opravdanje ko zna sta to djete moze biti (einstein, mozart, ili sta vec) ne znaci nista. Moze isto tako biti novi hitler, bin laden, charlie mason, itd. Pustite odluku onima koje najvise pogadja jer ce oni na kraju morati zivjeti sa tim.
- sojka
Abortus je u iznimnim slucajevima sevap.
Zamislimo da vratimo Hitlera, Staljina, Busha i stadij embrija, mislim da bi svijet bio daleko ljepsi.
Ironiju na stranu.
Svi smo culi za sredstva za kontracepciju, koje nam obilato nudi trziste.
Vecina sredstava od dijafragme do pilula su do 98% sigurna i naravno postoje i ona dugorocnija, recimo umetci koji se ubrizgavaju pod rame i njihova sigurnost je 99,8% i djeluju do 3 godine. Ne znam koliko su preporucljiva, jer preuzimaju sav hormonalni sistem pod svoju kontrolu i tako moze doci do povremenih fluktacija.
Postoje i za muskarce ista takva sredstva.
Tako da do abortusa bar u danasnjici ne bi trebalo doci. Jedino ukoliko je neki zaista izniman slucaj u pitanju, recimo nasilje, silovanje.
Abortus u suprotnom drzim neopravdanim i nedozvoljivim, neodgovornim cinom, nezrelim tj. ubistvom u mojim ocima.
Zamislimo da vratimo Hitlera, Staljina, Busha i stadij embrija, mislim da bi svijet bio daleko ljepsi.
Ironiju na stranu.
Svi smo culi za sredstva za kontracepciju, koje nam obilato nudi trziste.
Vecina sredstava od dijafragme do pilula su do 98% sigurna i naravno postoje i ona dugorocnija, recimo umetci koji se ubrizgavaju pod rame i njihova sigurnost je 99,8% i djeluju do 3 godine. Ne znam koliko su preporucljiva, jer preuzimaju sav hormonalni sistem pod svoju kontrolu i tako moze doci do povremenih fluktacija.
Postoje i za muskarce ista takva sredstva.
Tako da do abortusa bar u danasnjici ne bi trebalo doci. Jedino ukoliko je neki zaista izniman slucaj u pitanju, recimo nasilje, silovanje.
Abortus u suprotnom drzim neopravdanim i nedozvoljivim, neodgovornim cinom, nezrelim tj. ubistvom u mojim ocima.
- pitt
Dobro sad...ima i druga strana medalje. I otac bi trebao imat pravo odlcivati o tome (u normalnim slucajevima)danas wrote:kad ga babo bude nosao 9 mjeseci i radjao, onda ce se i pitatiBumbar wrote:Zena ima pravo odluke...(naravno dolazimo do pitanja a sta je sa ocem...)
- Bumbar
Upravo tako danas
sve je to divno i krasno ali kako onda objasniti da neki ljudi ne koriste nista...jer zaboga nece to njih...ili ma daj, ako do sada nisam ostala trudna...ili ma kakav HIV (ili nesto drugo od STI) pa ne povlacim se ja sa svakim.
sve je to divno i krasno ali kako onda objasniti da neki ljudi ne koriste nista...jer zaboga nece to njih...ili ma daj, ako do sada nisam ostala trudna...ili ma kakav HIV (ili nesto drugo od STI) pa ne povlacim se ja sa svakim.
- Bumbar
[quote="sojka"]I argument para, nema se love za tako nesto je izgovor. Ima se za sve kad se hoce. Samo treba upaliti mozak, vijuge i raspitati se tj. drzati znanje na aktuelnom stadiju.
quote]
Argument pare meni ne pije vode bas nesto jer nevladine organizacije dijele besplatno kondome.
quote]
Argument pare meni ne pije vode bas nesto jer nevladine organizacije dijele besplatno kondome.
-
hananah
Da, zaboravila sam silovanje - to je vec stvar izbora da li abortirati u tom slucaju ili ne. Premda sam ja zaista protiv abortusa ne znam sta bih da se nadjem u takvoj situaciji.
I nekad zbilja ne mozemo ni znati kako bismo reagirali u nekoj situaciji dok se ne nadjemo u istoj
I nekad zbilja ne mozemo ni znati kako bismo reagirali u nekoj situaciji dok se ne nadjemo u istoj
- sojka
Bumbar wrote:sojka wrote:I argument para, nema se love za tako nesto je izgovor. Ima se za sve kad se hoce. Samo treba upaliti mozak, vijuge i raspitati se tj. drzati znanje na aktuelnom stadiju.
quote]
Ja sam ipak misljenja da sex, vodjenje ljubavi, naziva ima raznih stoji iskljucivo u svrhu produzenja vrste, sve ostalo smatram veoma neukusnim i izlisnim.
- Bumbar
u normalnim slucajevima...mozda...odnosno ako je vec on spreman preuzeti odgovornost. ali ako je on protiv pa onda digne sidro kao ona zadje u 4 mjesec ili nakon sto rodi.pitt wrote:[quotDobro sad...ima i druga strana medalje. I otac bi trebao imat pravo odlcivati o tome (u normalnim slucajevima)