ABECEDA Karijere da/ne?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Rosey

#1 ABECEDA Karijere da/ne?

Post by Rosey »

Jutros sam bila u prilici da gledam Hayat i naisla je tema o kako i na koji nacin mladi ljudi trebaju da grade svoju karijeru. Prije toga prvo su spominjali koliko imamo nezaposlenih studenata i od tih su najvise : Ekonomisti, Pravnici, Sociolozi itd itd sto se tice strucne spreme: mehanicari i mnogo vise. Gost koji je bio tu u toku emisije je rekao da roditelji trebaju da vode evidenciju sta ce njihovo dijete upisati od srednje skole pa do fakulteta, i moraju voditi racuna sta se to trazi u Bosni i gdje ima najvise mjesta zaposljavanja. Meni je to sve freaky.. npr. ako nekome ide Ekonomija ta osoba znaci nece upisati Ekonomiju jer zna da od njegove/njene buducnosti nista nema, jer nema mjesta za njih u nasoj Drzavi pa tako vrijedi i za ostale. Sad su oni spomenuli ovu str: www.abecedakarijere.ba
I ova str. kao daje mogucnost prilikom odabira studija itd da prvo pogledamo sta se najvise trazi. Ok recimo da to nije lose, ali zar je doslo do toga da mi nemamo vise pravo da izaberemo ono sto volimo zbog manjka mjesta te neke pozicije... i tako smo primorani da upisemo nesto sto ne volimo/zelimo .... zar to nije apsurdno! :S
I da li uopste mislite da ce se ljudi pridrzavati ove str i koliko ce nam ova str. poboljsati buducnost inace?
Koliko cemo mi biti sretni time sto cemo izabrati nesto u cemu necemo uzivati? :run:
Rosey

#2 ABECEDA Karijere da/ne?

Post by Rosey »

Jutros sam bila u prilici da gledam Hayat i naisla je tema o kako i na koji nacin mladi ljudi trebaju da grade svoju karijeru. Prije toga prvo su spominjali koliko imamo nezaposlenih studenata i od tih su najvise : Ekonomisti, Pravnici, Sociolozi itd itd sto se tice strucne spreme: mehanicari i mnogo vise. Gost koji je bio tu u toku emisije je rekao da roditelji trebaju da vode evidenciju sta ce njihovo dijete upisati od srednje skole pa do fakulteta, i moraju voditi racuna sta se to trazi u Bosni i gdje ima najvise mjesta zaposljavanja. Meni je to sve freaky.. npr. ako nekome ide Ekonomija ta osoba znaci nece upisati Ekonomiju jer zna da od njegove/njene buducnosti nista nema, jer nema mjesta za njih u nasoj Drzavi pa tako vrijedi i za ostale. Sad su oni spomenuli ovu str: http://www.abecedakarijere.ba
I ova str. kao daje mogucnost prilikom odabira studija itd da prvo pogledamo sta se najvise trazi. Ok recimo da to nije lose, ali zar je doslo do toga da mi nemamo vise pravo da izaberemo ono sto volimo zbog manjka mjesta te neke pozicije... i tako smo primorani da upisemo nesto sto ne volimo/zelimo .... zar to nije apsurdno! :S
I da li uopste mislite da ce se ljudi pridrzavati ove str i koliko ce nam ova str. poboljsati buducnost inace?
Koliko cemo mi biti sretni time sto cemo izabrati nesto u cemu necemo uzivati? :run:
palamuda

#3 Re: ABECEDA Karijere da/ne?

Post by palamuda »

Priča o potražnji na tržištu rada je obična prdimahovina i teza država koje su pred kolapsom i nemaju minimum programa za rješavanje svojih problema, pa je eto krivo tržište rada što su oni nesposobni, što su bankari kamatari, što ne možeš registrovat firmu, što nemaš hljeba da jedeš,što živiš sa babom i materom do 55 godine i onda umreš od srčanog kome god nešto kažeš počne ti pričat priču o tržištu rada i deficitarnim zanimanjima. Samo me zanima kad se ta zanimanja zasite šta će onda biti deficitarno. Kome ćeš završavat mašinstvo kad nema kompanije koja se ozbiljno bavi ovim poslom, tako da ćeš na kraju završit ko komercijalista i prodavač uvezenih mašina, kome ćeš završit medicinu kad ćeš biti prodavač lijekova u farmaceutskim kućama, ma ja tržište rada.

O karijeri je lijepo maštati kad imaš 15 godina i misliš da ćeš biti gospodin pun love i stručnjak u svojoj branši, sa 18 si se već dovoljno osvjestio jer si vidio da ne možeš otići u Beč da studiraš jer ti otac radi za 500 km i nema za biber, sa 22 već te panika hvata jer nema ništa od dodatnih vještina u Londonu. Sa 25 počinješ radit u hipermarketu ili u najboljem slučaju u nekoj državnoj kompaniji ako te daidža uvali i tako... do one 55 godine.

ABECEDA karijere glupost, ovdje ekonomija funkcioniše na paroli snađi se. Imam dvoje djece i previše životnog iskustva da bi vjerovao u Bosni u razvoj karijere na poštenim principima i međusobnim uvažavanjima na relaciji poslodavac stručnjak.
atko

#4 Re: ABECEDA Karijere da/ne?

Post by atko »

Posjeti me ova stranica na skec cini mi se nadreality show-a ...

kad dedo i nana ... povratnici negdje u IB na dinamu od bicikla slusaju radio u drvenoj kolibi...
"jednim klikom misa kliknite i applicirajte za povratnicku pomoc" bilo bi :D da nije :(

sve je to jedenje govana ... ta prica o karijeri ... o trazenju posla ... od CV jos malo pa ce fakultet napraviti :roll: :-)
I sto je trziste rada vise u klincu to je vise tih "profesora" da te prosvijetle ...

S druge strane malo je glupavo i reci ja volim ekonomiju to mi ide i ja cu to upisati i biti 5735 ekonomista na birou ...
prvo sta se tu ima voliti :D drugo ... u 95% slucajeva to je samo pokrice da se upise faks koji se moze zavrsiti ... da bi se dobio PAPIR ... ok cilj je ostvaren ... imas PAPIR ... a papir je nako roba siroke upotrebe :wink: :D

dobro dosli u kapitalizam ... pojedi ili ces biti pojeden ;) ... komunisticka izmsljanja radnih mjesta su izumrla u proslom vijeku ;)
Ateista

#5 Re: ABECEDA Karijere da/ne?

Post by Ateista »

Koliko znam, to bi trebalo da ragulise drzava po broju studenata i djaka koji primaju na odredjene fakultete i skole, ako drzava ima previse ekonomista smanje broj studenata koje primaju na ekonomskom, treba vise tehnickih recimo, primaju vise na tehnickim fakultetima i skolama.

Problem je u tome sto u ovoj drzavi svaka struka ima visak kadra, odnosno nema dovoljno posla, tako da dodje svejedno, jedino da samo 20% studenata prime na sve fakultete, a ostali neka se ubiju jer za njih nema posla. :-)
Industrialyzer

#6 Re: ABECEDA Karijere da/ne?

Post by Industrialyzer »

Paradoks je to sto ekonomista ima skoro najvise nezaposlenih a takodje su navedeni i kao najtrazeniji kadar. I sta shvatiti iz toga , upisati Ekonomiju ili ne ? :D
MAN-lion's coach

#7 Re: ABECEDA Karijere da/ne?

Post by MAN-lion's coach »

Rosey wrote:Jutros sam bila u prilici da gledam Hayat i naisla je tema o kako i na koji nacin mladi ljudi trebaju da grade svoju karijeru. Prije toga prvo su spominjali koliko imamo nezaposlenih studenata i od tih su najvise : Ekonomisti, Pravnici, Sociolozi itd itd sto se tice strucne spreme: mehanicari i mnogo vise. Gost koji je bio tu u toku emisije je rekao da roditelji trebaju da vode evidenciju sta ce njihovo dijete upisati od srednje skole pa do fakulteta, i moraju voditi racuna sta se to trazi u Bosni i gdje ima najvise mjesta zaposljavanja. Meni je to sve freaky.. npr. ako nekome ide Ekonomija ta osoba znaci nece upisati Ekonomiju jer zna da od njegove/njene buducnosti nista nema, jer nema mjesta za njih u nasoj Drzavi pa tako vrijedi i za ostale. Sad su oni spomenuli ovu str: http://www.abecedakarijere.ba
Previše sve doživljavaš dramatično.Drugo,ova stranica,priča gosta u emisiji kao i statistika ne obavezuje,ne prisiljava i ne naređuje kako će sebi neko kapu skrojiti.
Baudelaire

#8 Re: ABECEDA Karijere da/ne?

Post by Baudelaire »

Pa kod nas svako živ ionako studira, problem je što posla nema za one koji ne žele studirati pa iz dosade i oni upisuju fakultete. Ta deficitarna zanimanja su šuplja priča, ove godine preko 250 ljudi se upisalo na ETF. Nek ih trećina završi, garant ih sve čeka posao :-) A svake naredne godine će se još ljudi upisivati.
Post Reply