dragi avicena:
naravno da je moj komentar cista kritika religije, tacnije svih religija koje obecavaju kaznu onima koje u njih ne vjeruju (a takvih je podosta). smatram to poraznom cinjenicom i sama nikada ne bih mogla biti poklonik ideologije koja izmedju ostalog propovjeda da ce -- kad-tad, ali jednom -- dohakati onima koji je ne prihvataju i sladiti se njihovom kaznom... na ovom svijetu (kao kod ovog rahme nestretnika) ili na onom, nebitno je kada kazna dolazi... elem, to je po meni vrlo nizak stupanj drustvenog organizovanja i nemam sta dodati tom vidjenju (hajde se sad ponovo uvrijedi...)
jer da nisam kriticna glede religije, valjda bih bila vjernik -- bas kao sto bi ti bio ateista da nisi kritican glede ateizma... to sto ti nemas obicaj da citiras ajete u kojima se prijeti kaznom niposto ne znaci da takvi ne postoje i sasvim sigurno ne znaci da je stav islama ili hriscanstva po pitanju nevjernika drugaciji od onog kojeg sam navela.
sve sto sam rekla u mom prvom postu je istina: od toga da je tvoja ideologija prva zauzela stav prema mojoj i okarakterisala je kao zlu (tako da nema potrebe sada kukati kako neko tebe ko biva vrijedja), pa do toga da moja ideologija tebe i tvoju vjeru tolerise mnogo bolje nego tvoja ideologija tolerise mene i moju nevjeru. kao sto sam navela, osnovna razlika je da tebi nikada niko nece sprocitavati tvoju vjeru i nikada nikome neces polagati racune zasto nisi bio sekularac, a ja cu za svoju nevjeru ispastati (pa citirao ti meni samo dobre ajete iz kur'ana, to ostaje tako....)... nisi porekao niti jednu jedinu stavku iz mog prvog posta, koji ostaje faktuelno i logicki tacan (iako nisam procitala vjeronauku za 8-i osnovne

)... elem, ja i dalje smatram da je jedno (sekularni humanizam) ipak bolje i tolerantnije od drugoga (monoteistickih religija prije svega), a jasno sam obrazlozila i zasto... dajem ovoj diskusiji (pokusavam da dam) argumente i cinjenice, a ti dajes povrijedjen ponos.... jer kada se nema argumenata... nalazimo se uvrijedjeni...
PS osvrnucu se na jos jednu stvar -- a to je mrznja islama koju mi ti i jusuff prisivate. ja nemam nikakvog razloag da mrzim islam (kojeg gledam samo kao jednu od mnogih poznatih religija): to sto ti u mom nevjerovanju vidis mrznju je nesto sto se kod freud-a naziva transferencija, a to se ti ljutis sto tretiram islam kao bilo koju drugu vjeru je nesto sto se zove egocentrizam.
od svih religija koje trenutno operisu na zemaljskoj kugli, islam dakako spada u bolje ako ga posmatramo socioloski i istorijski -- a to sam mnogo puta i rekla na ovim stranicama (a drugi je par rukava sto neki ne mogu razluciti drustveno-istorijsku evaluaciju od vjerske)... hvala bogu, pa islam nije ostavio iza sebe milione mrtvih u inkvizicijama i paljevinama heretika, niti je zasluzan za genocide i nasilna pokrstavnja kao recimo katolicka crkva...
nastojim se drzati cinjenica u svojim diskusijama, pa tako nema sanse da ne odgovorim na postove koji tvrde da su hriscani ili jevreji ispastali pod muslimanima (od balkana pa do spanije) ili da je sunecenje zena islamska tradicija... jer nista od toga nije istina... ali ako islam (kao i posestrime mu hriscanstvo i judeizam, ili bilo koja druga vjera na dunjaluku) propagira neke stvari koje ja nalazim problematicim, nema razloga da se na njih ne osvrnem -- pa nasao se ti meni uvrijedjen koliko hoces... ova konkretna tema je o covjeku kojeg serijatski zakon osudjuje na smrt i ti sada valjda ocekujes od mene da ja kazem da je to ok, i da je islam koji to praktikuje ok... samo da se ti ne bi nasao prozvan i uvrijedjen, jer uvreda je vajda svako barkanje u islam koje tebi nije po ukusu?!?!
i za kraj, zeljela bih dodati jos nesto -- ja i ti (i ostali vjernici) se slazemo u dosta stvari... recimo, ni ti ni ja ne vjerujemo da je svijet nastao iz zlatnog jajeta, kao sto vjeruju budisti; ni ti ni ja ne vjerujemo da je isus bozji sin kao sto vjeruju hriscani; ni ti ni ja ne vjerujemo da je veliki manitu pljesnuo rukama i otvorio led iz kojeg su izasli ljudi; ni ti ni ja ne vjerujemo da zemja pociva na ledjima velike kornjace; ni ti ni ja ne vjerujemo da nas amon-ra posmatra sa nebesa... razlika je samo u tome sto ja ne vjerujem ni da nas allah posmatra odozgo, a ti vjerujes... i ljutis se sto ja stavljam tvoga boga u isti red sa pernatom zmijom azteka ili manituom... zao mi je, ali meni je allah samo jedan od bogova poznatih covjecanstvu, te mu ne dajem ni vise ni manje znacaja nego bilo kojem drugom bozanstvu -- a ti to opet vidis kako neku uvredu ...
kao sto rekoh -- odrastimo, okrenimo se oko sebe; spoznajmo da nismo jedini; da milioni ljudi vjeruju u ko zna sta sve ne i da ono u sta vjerujemo mozda i nije bogomdano (ma kako primamljivo to bilo nasoj dusi)...