Aaaaaaaaaa

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mlad i Nevin

#276 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Mlad i Nevin »

Da ne pominjem Porše Kajene i Hamere H2 koje sam vidio sa plinskim instalacijama...
goran16v

#277 Re: Aaaaaaaaaa

Post by goran16v »

ElRe wrote:Po meni tu nema nista lose. Sto bi placao nesto po 2.35KM kad moze 1.20 KM.
Koliko sam samo vidio Q7, X5 i sl statusnih simbola sa plinom.
Gledajuci tako sto bi neko placao 100k KM za nov auto kad moze 20k KM.
Potrosnja i cijena goriva nisu btni ciljanoj kategoriji kupaca jednogX5, Q7 ili ML, a to sto je protezanje preko jorgana i ciganija sastavno dio naseg genetskog koda, pa takve aute kupuju oni koji ih tesko mogu sipati i odrzavati i onda im ugradjuju plin i voze na jeftinim gumama, je nesto savim drugo.
bordo_boy

#278 Re: Aaaaaaaaaa

Post by bordo_boy »

Izvini molim te, evo ostaću na benzinu, i voziću auto sve drugom brzinom, da što više para potrošim na benzin, i da što više zraka zagadim, al ću bit hadžo... Daj molim te...

Inače, ugradnjom plina, ne znači da gubiš snagu na motoru, ili da si nešto uradio mašini. Ti i dalje imaš opciju vožnje na benzin. Kad ti se vozi na benzin, voziš, kad ti se štedi i vozi pristojno, pređeš na plin. Dakle, plin je samo dodatna oprema u cilju niže potrošnje goriva. Ako imam BMW E46, nemam auto od 200 000 KM da mi je svejedno koliko para dajem, nego imam dobro auto, od 15 000 KM. A te pare koje bih dao za benzin, radije ću ostaviti na kupovinu kvalitetnih dijelova, guma i redovno održavanje automobila. Ja tu ne vidim ništa loše.

Svi koji imaju filozofiju "voziš BMW, a ugrađuješ plin" su mi nejasni. Često sam čuo i glupe komentare, na pitanje vlasnika BMW X5 o tome, gdje da vozi auto na servis, a onda se javi intelektualac sa komentarom : "joj što ne mogu ovih, kupio BMW X5 a gleda gdje će ga popravit.. idi u ovlašteni, što si kupovao BMW ako ga ne možeš održavat?"

Dakle, pošto imaš para, trebaš biti glup, pa ih ne znati cijeniti, da bi ispao "gazda" pred ostalima... A zašto vozim BMW a hoću plin? Zato što mi je BMW omiljeni brend, auto me ispunjava u potpunosti i prezadovoljan sam osjećajem kojeg imam dok ga vozim, i to mi je jedino važno kod automobila, a ugrađujem plin, jer trenutno ne želim plaćati duplu cijenu za isto... Toliko o tome.
goran16v

#279 Re: Aaaaaaaaaa

Post by goran16v »

bordo_boy wrote:
Svi koji imaju filozofiju "voziš BMW, a ugrađuješ plin" su mi nejasni. Često sam čuo i glupe komentare, na pitanje vlasnika BMW X5 o tome, gdje da vozi auto na servis, a onda se javi intelektualac sa komentarom : "joj što ne mogu ovih, kupio BMW X5 a gleda gdje će ga popravit.. idi u ovlašteni, što si kupovao BMW ako ga ne možeš održavat?"
Kupovina auta vrijiednog 50 - 100k KM je cin luksuza visokog sloja drustva i kojem je taj auto namjenjen (pogotovo u nasem drustvu) u kojem pitanje troska za odrzavanje i potrosnje ne postoji.
Kupovina vrijednog 50 - 100k KM pri cemo si vlasnik ne moze pristiti predjidjen nacin odrzavanja i troskova ekspoatacije je cin naseg mentaliteta.
Plinska boca u jednom X5, Grand Cheerokeu, ML, A8, BMW 7 i sl starim svega par godina ima svakako ekonomsku racunicu ali nema smisla
1946-1987

#280 Re: Aaaaaaaaaa

Post by 1946-1987 »

Naziv teme je totalno glup.
Seyfo

#281 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Seyfo »

karanana wrote:ima li neko cijene sa pumpi iz 2008 kada je barel nafte bio preko 150 dolara?
cisto da uporedim cijenu barela i litra danas sa cijenom barela i litra tada kada je nafta bila najskuplja na trzistu.
Sjećam se ljeta 2008 kad je barel mio maksimalnih 147 dolara i tad je dizel bio 2,56 KM.
Nakon toga je naglo pao čini mi se na 1,80 KM, i od tad lagano raste.

Ma mogu oni šta hoće, dogovore se da svi dignu cijene zbog bilo kojeg razloga; Gadafi, Iran, šta god...eno Kim Jong Il odapeo, više nego dovoljan im razlog...što ne bi kad im se može, govna profiterska :x

BTW, neki dan naletih na info da je cijena atesta plinske instalacije u BiH skočio sa 80 KM na 400 KM !!
Jadni narod, jadni jadni..
AmADin_gospo

#282 Re: Aaaaaaaaaa

Post by AmADin_gospo »

bordo_boy wrote: Svi koji imaju filozofiju "voziš BMW, a ugrađuješ plin" su mi nejasni. Često sam čuo i glupe komentare, na pitanje vlasnika BMW X5 o tome, gdje da vozi auto na servis, a onda se javi intelektualac sa komentarom : "joj što ne mogu ovih, kupio BMW X5 a gleda gdje će ga popravit.. idi u ovlašteni, što si kupovao BMW ako ga ne možeš održavat?"

Dakle, pošto imaš para, trebaš biti glup, pa ih ne znati cijeniti, da bi ispao "gazda" pred ostalima... A zašto vozim BMW a hoću plin? Zato što mi je BMW omiljeni brend, auto me ispunjava u potpunosti i prezadovoljan sam osjećajem kojeg imam dok ga vozim, i to mi je jedino važno kod automobila, a ugrađujem plin, jer trenutno ne želim plaćati duplu cijenu za isto... Toliko o tome.
prijatelju, i tvoja pije vode, ali brate, jaran mi radi na INA pumpi na stupu i nije mu se jednom deslo da dođe lik s autom od 50-60k kerma i sipa za 5 KM, da može do iliđe doči da ga parkira na autobuskom okretalištu.
leo_

#283 Re: Aaaaaaaaaa

Post by leo_ »

goran16v wrote:
ElRe wrote:Po meni tu nema nista lose. Sto bi placao nesto po 2.35KM kad moze 1.20 KM.
Potrosnja i cijena goriva nisu btni ciljanoj kategoriji kupaca jednogX5, Q7 ili ML, a to sto je protezanje preko jorgana i ciganija sastavno dio naseg genetskog koda, pa takve aute kupuju oni koji ih tesko mogu sipati i odrzavati i onda im ugradjuju plin i voze na jeftinim gumama, je nesto savim drugo.
:thumbup: :bih:

razumijem ja da neko hoce da ustedi, iz ovog ili onog razloga, pa kupi odmah sa ugradjenim plinom, fabricki znaci, ali ovo je kao da kupis stan od 300 kvadrata na Menhetnu i odes u Peni plus po plocice, jer plocice su plocice, sto davati 2000KM po komadu, kad za 2000 moze citavo kupatilo uraditi. :D

Doduse, bas me briga, nek radi ko sta hoce. :)
Šizika

#284 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Šizika »

1946-1987 wrote:Naziv teme je totalno glup.
Da imaš auto ili upaljač ne bi ti bio glup.
Ovako ti krivo što se ne možeš izjasniti

šala :evil:
goran16v

#285 Re: Aaaaaaaaaa

Post by goran16v »

leo_ wrote:
goran16v wrote:
:thumbup: :bih:

razumijem ja da neko hoce da ustedi, iz ovog ili onog razloga, pa kupi odmah sa ugradjenim plinom, fabricki znaci, ali ovo je kao da kupis stan od 300 kvadrata na Menhetnu i odes u Peni plus po plocice, jer plocice su plocice, sto davati 2000KM po komadu, kad za 2000 moze citavo kupatilo uraditi. :D

Doduse, bas me briga, nek radi ko sta hoce. :)
U stambenim parametrima to bi bilo isto kao kad bi kupio stan od 150 m2 u centru grada, ukinuo plinsko/ili centralno grijanje, kupio tish sporet, 8 metara drva i poceo se grijati na drva. :D
motorola01

#286 Re: Aaaaaaaaaa

Post by motorola01 »

Jel ono benzin skocio na 2,40 :shock: ?!Sinoc vidim na hifinoj pumpi 95-ica 2,40...Jbt do neki dan (prije onog najavljenog poskupljenja od 5 feninga,a digli 10pf) 95-ica bila 2,25..Nisu valjda digli za 15 feninga u ovih 15-20 dana :?:
ElRe

#287 Re: Aaaaaaaaaa

Post by ElRe »

U 20 dana je benzin otisao 15 pf.
AmADin_gospo

#288 Re: Aaaaaaaaaa

Post by AmADin_gospo »

Mlad i Nevin wrote:Da ne pominjem Porše Kajene i Hamere H2 koje sam vidio sa plinskim instalacijama...
vjerujte, sve te koje vidite na ulici na plin, su kupljeni goli ko pištolj, jer su naši kompleksaši prodali čačin i materin stan il zemlju, pa kupili gokog kajena i q7icu pa morali plin ugraditi da mogu preživjeti s potrošnjom...

vazda je važila stara da se za bentley, mercedes, rolce-rolce, maybach itd itd ne pita koliko je potrošnja, jer ko ima para da kupi to auto, potrošnja ga ne zanima.

hoče naša stoka da bude baja s petakom u đepu.. nemože brate, nemože...
bordo_boy wrote:Inače, ugradnjom plina, ne znači da gubiš snagu na motoru, ili da si nešto uradio mašini. Ti i dalje imaš opciju vožnje na benzin. Kad ti se vozi na benzin, voziš, kad ti se štedi i vozi pristojno, pređeš na plin. Dakle, plin je samo dodatna oprema u cilju niže potrošnje goriva. Ako imam BMW E46, nemam auto od 200 000 KM da mi je svejedno koliko para dajem, nego imam dobro auto, od 15 000 KM. A te pare koje bih dao za benzin, radije ću ostaviti na kupovinu kvalitetnih dijelova, guma i redovno održavanje automobila. Ja tu ne vidim ništa loše.
prijatelju voziš auto srednje klase staro 10 godina pa je glupo da ti neko prigovara za plin, al ovde raja misli na likove koje na nova auta stave plin.
u normalnom svijetu, osoba koja kupi auto od 100.000 KM je vlasnik kuče od 400-500k KM, viekndice od 150-200k KM, ima mjesečnu platu od 10-15k KM i njega boli Qurac koliko je gorivo, a ne naš "klem de la krem" koji proda sve što je ikada imao, svu ušteđevinu skrpi da bi kupio Q7 golog ko pištolj, na njega stavio Magbel gume i ugradio plin, pa se vozikao jeftino i fatao kokice po gradu.
leo_

#289 Re: Aaaaaaaaaa

Post by leo_ »

AmADin_gospo wrote:eno u avazu danas piše ako bude otvorene pizdarije s Iranom, ode dizel na 4 kerma.
To nam i treba. Gras ce odmah bankrot proglasiti. Niko nece moci na posao otici itd. Veselo! :D
Fauja Singh

#290 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Fauja Singh »

Ma vala nek ode na 10, nisam se rodio u autu, dosta je vise i avaza i njihovog plasenja. Do prije par dana sam palio auto zbog 100 metara, a danas pjesacim po 5km u jednom pravcu do posla i uopste mi ne smeta. Jbt vozim dizela i ne moze mi biti 150 KM mjesecno za gorivo, zato cu ovih dana otici u ciklocentar i pazariti kakav bike, a auto nek stoji samo za duge relacije i eventualno kad se ide po namirnice. Sigurno cu ustediti a i zdravije je

Sent from my Samsung Galaxy S using Tapatalk
Optimist

#291 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Optimist »

http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /120215074

Zabrana stupila na snagu. Cudo da vec nasi naftasi nisu povecali cijene goriva. Kako je krenulo daBogda da nam 3 KM bude limit. :x
Melami

#292 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Melami »

U US skocila cijena goriva strasno zadnjih 7 dana.
Ne znam samo kakva je cijena dizela u BiH. Imam osjecaj da tmao napumpaju cijenu dizela jer je mnogo dizelasa, tako da se ne isplati imati dizela, isto nekako dodje na kraju. Ovjd je cijena dizela i benzinca nekako slicna, da kazem ista, tako da imati dizelasa i ima neku svrhu.
Quark_m

#293 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Quark_m »

Opet skocila cijena goriva, benzin 2.45KM, a dizel 2.55KM :x
ibizza

#294 Re: Aaaaaaaaaa

Post by ibizza »

Quark_m wrote:Opet skocila cijena goriva, benzin 2.45KM, a dizel 2.55KM :x
Sad ce proljece,lagano biciklo i pedalajmo :D
Tahta

#295 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Tahta »

ma u redu je jebo auto toga se možeš odreći, ali valjda znamo da ako benzin bude 4 km hljeb je 2 km ko da gledam
koliko će biti cijena plina ? a grijanje
a i sve ostale životne namjernice nema veze što raja kupuje samo brašno ulje i šećeš....
ode sve živo u tri materine
biće jeftino auta za kupiti :D:D:D:D
i imat će od pdv političari para koliko hoće
AS_sa

#296 Re: Aaaaaaaaaa

Post by AS_sa »

Tahta wrote:ma u redu je jebo auto toga se možeš odreći, ali valjda znamo da ako benzin bude 4 km hljeb je 2 km ko da gledam
a i sve ostale životne namjernice nema veze što raja kupuje samo brašno ulje i šećeš....
slazem se u potpunosti ... nije stvar hocemol mi ici na posao romobilom ili bicklom, nego je belaj sto ce nam cijene prije svega hrane porasti drasticno ... a i na ovim cijenama goriva je situacija na rubu propasti, a nekamoli za jedno pola godine ... nek nam je Bog na pomoci ... i molimo Boga da se smiri situacija na Bliskom Istoku, da ona *ovna od Izraela ne napadnu Iran ... :x
Tahta

#297 Re: Aaaaaaaaaa

Post by Tahta »

AS_sa wrote:
Tahta wrote:ma u redu je jebo auto toga se možeš odreći, ali valjda znamo da ako benzin bude 4 km hljeb je 2 km ko da gledam
slazem se u potpunosti ... nije stvar hocemol mi ici na posao romobilom ili bicklom, nego je belaj sto ce nam cijene prije svega hrane porasti drasticno ... a i na ovim cijenama goriva je situacija na rubu propasti, a nekamoli za jedno pola godine ... nek nam je Bog na pomoci ... i molimo Boga da se smiri situacija na Bliskom Istoku, da ona *ovna od Izraela ne napadnu Iran ... :x
nemaš šta boga moliti to ti ovi globani velik igraći i rade da bi sakrili svoj jad i bijedu propast globalne"tržišne ekonomije!" pa idu namjerno u ratove da bi zamazali oči glupom narodu. Na lokalnom nivo to ti je da bi ovi naši Dodici i Reisovi u stanju bili ići i u rat samo da bi ostali na funkcijama i riješili se ekonomske krize i cijene goriva.

Da nije globalni cilj profit u 10 god najviše do sad bi izmislili tehnologiju alternativnog goriva za masovnu upotrebu ali to nije bio cilj "profita"
Post Reply