A Song of Ice & Fire

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Spear

#376 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Spear »

sarajevomd wrote:Na sajmu, ili merkator onaj najveci (lozionicka vlajda ?) prvi sprat, lijevo od lutrije. To je lagunina knjizara i imaju sve knjige. Kakve su cijene na laguna.rs takve su i tu, a ako nisi iz Sa mozes naruciti online na toj stranici.
eh super, hvala ti puno :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#377 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

ak si član kluba knjige
onda idu popusti do 30% :D
sarajevomd

#378 Re: A Song of Ice & Fire

Post by sarajevomd »

Meni jos nije stigla potvrda kluba :( Jos imam kupiti 2 nastavka :D
sarajevomd

#379 Re: A Song of Ice & Fire

Post by sarajevomd »

Uhh burna je ova Gozba za vrane :D

Sada malo piranja, ne mogu a da ne upitam :P

- Ko ce biti treca kraljica ?
- Da li ce Brijena biti ozibljena ?
- Pseto je ziv jer ga je ozivio neko (Gospa kamenog srca il ti ga kejtlin ) ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#380 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

ništa od toga nije odgovoreno ni u petoj knjizi koliko ja znam, tako da... :zzzz: :D
Riddle

#381 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Riddle »

sarajevomd wrote:Uhh burna je ova Gozba za vrane :D

Sada malo piranja, ne mogu a da ne upitam :P

- Ko ce biti treca kraljica ?
- Da li ce Brijena biti ozibljena ?
- Pseto je ziv jer ga je ozivio neko (Gospa kamenog srca il ti ga kejtlin ) ?
- Ne zna se. Vjerovatno Dany ili Margaery.
- Nikad nije ni umrla.
- Nije ziv. Samo drugi ljudi nose njegovu kacigu.
Chmoljo

#382 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

Riddle wrote: - Ne zna se. Vjerovatno Dany ili Margaery.
- Nikad nije ni umrla.
- Nije ziv. Samo drugi ljudi nose njegovu kacigu.
u pravu si to za kacigu, samo nije nemoguće ni da se vrati... sam znaš ko se vraća :D na velika vrata... ali baš velika :D

nego, nešto smetnuh za Brienne, za nju sam siguran da neće umrijeti (bar zasad :D), ali ona se nije pojavljivala u Dance of Dragons, je li tako?
Margita81

#383 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

Procitah prvi dio pete knjige.
Smrad mi je najveci sok. Mislim Teon idiot je zasluzio kaznu ali ono na sta je sveden..strava
Deneris= razocarenje. Zapustila je zmajeve i previse je "mekana" za onaj tamo narod divljaka.
Stanis me i dalje nervira po obicaju.
Bren-zanimljivo iako jos pojma nemam kakvu bi tacno on ulogu mogao da odigra na kraju svega. Vjerovatno zavrsni udarac za bijele hodace..
de fakto

#384 Re: A Song of Ice & Fire

Post by de fakto »

Cetvrta knjiga mi je vrlo nezanimljiva i na momente, da nema Arje, bila bi totalno nezanimljiva.
Riddle

#385 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Riddle »

Chmoljo wrote:u pravu si to za kacigu, samo nije nemoguće ni da se vrati... sam znaš ko se vraća :D na velika vrata... ali baš velika :D

nego, nešto smetnuh za Brienne, za nju sam siguran da neće umrijeti (bar zasad :D), ali ona se nije pojavljivala u Dance of Dragons, je li tako?
Prilicno sam siguran da je negdje spomenuto da je sahranjen u sumi. U ovom svijetu jeste sve moguce, ali sam se nekako pomirio sa njegovom smrcu.

Brienne se pojavljuje na samom kraju poglavlja o Jaimeu. Znas da je nesto pokusala reci kad su je htjeli objesiti i na tome se sve zavrsilo. Ili su je objesili, pa ozivili (kao druga sansa, ali to mi nema smisla, pogotovo sa Lady Stoneheart) ili je obecala dovesti Jaimea u zamjenu za svoj zivot. Vjerovatno ovo drugo.
Jaime scrambled to his feet. “My lady. I had not thought to see you again so soon.” Gods be
good, she looks ten years older than when I saw her last. And what’s happened to her face? “That
bandage … you’ve been wounded …”
“A bite.” She touched the hilt of her sword, the sword that he had given her. Oathkeeper. “My
lord, you gave me a quest.”
“The girl. Have you found her?”
“I have,” said Brienne, Maid of Tarth. “Where is she?”
“A day’s ride. I can take you to her, ser … but you will need to come alone. Elsewise, the Hound
will kill her.”
Ne znam za koga mislis da se vraca. Postoje samo dvije osobe za koje se misli/lo da su mrtve. Jedna je potvrđena kao ziva, a za drugu se to pretpostavlja, jer je previse vazan lik da bi umro ovako bez nekog jakog razloga.
Riddle

#386 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Riddle »

Margita81 wrote:Procitah prvi dio pete knjige.
Smrad mi je najveci sok. Mislim Teon idiot je zasluzio kaznu ali ono na sta je sveden..strava
Da, uzasne su te slike koje su mi prolazile kroz glavu. Jeste zeznuo stvar, ali ono malo ljudi zasluzuje. On nikako.

Ipak mislim da Theon ima jos svasta za reci u nastavku price. Iako jeste imao krizu identiteta, mislim da je sazrio kroz svoje muke. Nije on nimalo glup, cak sta vise, vrlo je sposoban. Odgojio ga je castan covjek i odrastao je i kasnije zajedno jahao sa vjerovatno najboljim generalom u Westerosu. Mislim da ce mu se pruziti prilika za iskupljenje i da ce on uciniti sve da je iskoristi. Da li ce prezivjeti, to je druga stvar. Najveci problem je to sto Sjever pamti.
Margita81

#387 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

Riddle wrote:
Margita81 wrote:Procitah prvi dio pete knjige.
Da, uzasne su te slike koje su mi prolazile kroz glavu. Jeste zeznuo stvar, ali ono malo ljudi zasluzuje. On nikako.

Ipak mislim da Theon ima jos svasta za reci u nastavku price. Iako jeste imao krizu identiteta, mislim da je sazrio kroz svoje muke. Nije on nimalo glup, cak sta vise, vrlo je sposoban. Odgojio ga je castan covjek i odrastao je i kasnije zajedno jahao sa vjerovatno najboljim generalom u Westerosu. Mislim da ce mu se pruziti prilika za iskupljenje i da ce on uciniti sve da je iskoristi. Da li ce prezivjeti, to je druga stvar. Najveci problem je to sto Sjever pamti.

I ja mislim da on jos ima neku veliku ulogu za odigrati. On zna da djevojcica koju predstavljaju kao Arju to nije..ne znam jel jedini on koji to zna ali moglo bi i to nesto da znaci. Samo ne znam kako ponovo od njega napraviti covjeka.

I gdje su Rikon i ona cura sto ga je odvela? Sta je s njima, spominju li se ikako u drugom dijelu pete knjige?
Riddle

#388 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Riddle »

Margita81 wrote:I ja mislim da on jos ima neku veliku ulogu za odigrati. On zna da djevojcica koju predstavljaju kao Arju to nije..ne znam jel jedini on koji to zna ali moglo bi i to nesto da znaci. Samo ne znam kako ponovo od njega napraviti covjeka.

I gdje su Rikon i ona cura sto ga je odvela? Sta je s njima, spominju li se ikako u drugom dijelu pete knjige?
Svakako da nece biti ono sto je bio, ali naprimjer godina dana plemickog zivota bi ga vratilo u formu. Mogao bih ti jos nesto reci o Theonu, ali bojim se da cu ti pokvariti citanje, jer ne znam gdje si tacno stigla.

Rickon je na nepoznatoj lokaciji. Citaj dalje, negdje ce se i on spomenuti.

Btw, ja pravo gotivim Stannisa. Taj ce se prije slomiti nego saviti. Izvrsava svoju duznost do kraja i pravda uvijek mora biti zadovoljena. Oni koji nisu odani nece ni postojati. Super je bila scena kad Jon smaknu onog lika na Zidu, a Stannis mu potvrdno kimnu. :D

Robert told me to hold Storm's End, so I held it. 8-) Nema zajebancije.

Jako bih volio da i on postane POV lik i da vidim o cemu razmislja. Mislim, znamo kakav je lik i kako postupa, ali volio bih zaviriti u njegovu glavu kad zuri u daljinu i steze vilicu. :D
Margita81

#389 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

Stanis je pretjerano tvrd :mrgreen:
I Ned Stark je bio od casti i duznosti ali su ga vise i voljeli i postovali nego Stanisa njegovi.

Reci mi za Teona nema veze sto je spoiler ne smeta :)
I sta bi sa njegovom sestrom, ima li jos sta o njoj nakon one bitke u sumi? :?:
Riddle

#390 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Riddle »

Ashu je zarobio Stannis.

A sta se desilo sa Theonom ti necu reci. Njegovo zadnje poglavlje je nesto najnapetije u citavoj knjizi i iskreno ti savjetujem da to sama iskusis. Prethodno ce biti peglanja sa desavanjima preko mora, ali izdrzi. :D

Nakon toga cemo moci nastaviti razgovor. Ono sto sam htio reci nije bas direktan spoiler, vec pretpostavka o buducnosti, ali bi iz toga vjerovatno lako mogla izvuci tacne zakljucke o prethodnim desavanjima.
Chmoljo

#391 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

za Rickona, ja iz nekog razloga tipujem na Skagos.

jer vladar White Harbour (zaboravio sam ime, jel ono bješe Manderly?) posla Davosa na "grozno mjesto", a Skagos se spominje baš u tom kontekstu.

a taj lik koji će se pojaviti... pa mislim na Gregora... :) ili bar, ostatak njegoovg tijela :oops: :mrgreen:
Riddle

#392 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Riddle »

Malo mi je tesko povjerovati da bi zena i djecak sami prezivjeli na takvom mjestu. Cak i da stanovnici otoka saznaju ko je Rickon, nisu bas toliko odani koliko i ostali ljudi sa Sjevera. Pogotovo sad u ovim burnim vremenima. Ali ko zna, svasta se moze desiti. Ja iskreno nemam nikakvu pretpostavku gdje je on, niti sam puno i razmisljao o Rickonu, jer se gotovo nije ni pojavljivao niti imao neku ulogu u dosadasnjim desavanjima.

Zar Gregorovo tijelo nije stiglo u Dorne? Znam da su na gozbi svi gledali njegovu glavu. Mozda me i iznenadi, ali je zasad otpisan sto se mene tice. :D
saga

#393 Re: A Song of Ice & Fire

Post by saga »

Ha nije to bilo koja žena, ipak je Osha sa sjevera, zna se ona snaći :P

A nisu poslali Gregorovu lobanju u Dorne garant, to je onaj, kako se bješe zove... za Cersei napravio čudovište od njega (k'o da i prije nije bio :-) )
Chmoljo

#394 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

Riddle wrote:Malo mi je tesko povjerovati da bi zena i djecak sami prezivjeli na takvom mjestu. Cak i da stanovnici otoka saznaju ko je Rickon, nisu bas toliko odani koliko i ostali ljudi sa Sjevera. Pogotovo sad u ovim burnim vremenima. Ali ko zna, svasta se moze desiti. Ja iskreno nemam nikakvu pretpostavku gdje je on, niti sam puno i razmisljao o Rickonu, jer se gotovo nije ni pojavljivao niti imao neku ulogu u dosadasnjim desavanjima.

Zar Gregorovo tijelo nije stiglo u Dorne? Znam da su na gozbi svi gledali njegovu glavu. Mozda me i iznenadi, ali je zasad otpisan sto se mene tice. :D
glavu, ali ne i tijelo :D kako se zvao onaj Maester što ga je postavila Cersei? Qyiburn, tako nekako... ne sjećaš se da je naručio ogromni oklop, koji nijedan normalan čovjek ne bi mogao ponijeti? :D

kao i to da je Cersei čula Gregorove urlike, ali nikad nije eksplicitno uvrđeno je li Gregor umro, umro. ono baš, baš :D
mrgreen

#395 Re: A Song of Ice & Fire

Post by mrgreen »

Riddle wrote:Zar Gregorovo tijelo nije stiglo u Dorne? Znam da su na gozbi svi gledali njegovu glavu. Mozda me i iznenadi, ali je zasad otpisan sto se mene tice. :D
ma on se sigurno vraća u vidu nekog monstruma, kiburn je valjda radio na njemu u mračnim odajama :-D a glavu su mogli neku sličnu proturiti.
mrgreen

#396 Re: A Song of Ice & Fire

Post by mrgreen »

svi ekspresno odgovaramo :D mislim da bi čmoljo pobijedio u nekom trivia kvizu, sve pamti :-D
Chmoljo

#397 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

ma ne bih baš, samo sam jednom pročitao knjige :D kad obnovim znanje, onda :D
Riddle

#398 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Riddle »

Ali to za Gregora su sve pretpostavke. Vise mi je vjerovatno da je mrtav. Uboden je otrovnim kopljem, a taj otrov izaziva uzasnu smrt. Mislim da je cak spomenuto da niko nikad takvu ranu nije prezivio. Ja sam zakljucio da su njegovi krici posljedica tih bolova i mestrovih pokusaja da ga spasi. I zar taj oklop nije stigao prije borbe sa Viperom? Zar ga Gregor nije nosio tokom borbe?

Sad sam se uznemirio. Moram opet preci taj dio. :lol:
mrgreen wrote:svi ekspresno odgovaramo :D mislim da bi čmoljo pobijedio u nekom trivia kvizu, sve pamti :-D
Smetnuo je Brienne i Hounda. :D Mozda cak nije ni procitao to poglavlje. Meni se desilo da mi fale 2 poglavlja u zadnjoj knjizi. Melissandre i Jon. Slucajno sam to otkrio. Tako da sam se iznervirao i ostatak procitao na engleskom jeziku. A razgovor je sigurno dobra stvar, jer vise glava je uvijek pametnije od jedne. Sad ja moram ponovo preci gradivo, jer me zanima nekoliko stvari koje sam mozda previdio. :D
Chmoljo

#399 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

ne, maester je bio izrazito tajnovit i htio je da se on pobrine za Gregora i taj oklop je stigao POSLIJE borbe.

Brienne sam fakat smetnuo sa uma u poglavlju sa Jaimeom, ali se odlično sjećam njenog pokušaja vješanja.
sarajevomd

#400 Re: A Song of Ice & Fire

Post by sarajevomd »

Pa njeno poglavlje se zavrsava nekako sa rijecima "I onda je osjetila kako joj omca steze vrat nakon sto je izgubila tlo pod nogama"...naravno na vjesalima :D
Post Reply