a. sarajlic i islam
- madner
#26 Re: a. sarajlic i islam
Ko si ti da odredis ko izdaje vjeru islam? Ti racuni se polazu poslje smrti.
Ako je izdaje, ima vjecnost da odgovara, ne mora dok je ziv.
-
istocnjak
#27 Re: a. sarajlic i islam
Vezano za mene mogu ti reći da sam niko i ništa, a izgleda da ti imaš krizu identiteta i ne znaš uopće ko si i šta si?madner wrote:Ko si ti da odredis ko izdaje vjeru islam? Ti racuni se polazu poslje smrti.
- madner
#28 Re: a. sarajlic i islam
Otkud ti to Kine ti i Japana?
I kakve to veze ima sa ovom temom?
- piupiu
#29 Re: a. sarajlic i islam
Sto se bas lijepo empirijski moze ispitati na temi o Alzirskoj grupi, gdje se dosta njih izjasnilo da su im Alzirci braca, a komsija Vlado nije.madner wrote:Zanimljivo kako su neki prihvatili emisiju. Ocita je samo nesigurnost, jer inace bi se govorilo o sadrzaju a ne bi se pljuvao moderator.
A neke od teza dole su prejake. Radio 202 je privatni radio, ne place se od predplate mozgov.
Marama je marama, ima bula koje se kresu, ima hodza pedofila. Nema to veze sa islamofobijom, to su cinjenice. Naravno opet iz nekog kompleksa ispade da je to napad na cijelu vjeru.![]()
I pitanje je na mjestu. Sta si prvo: bosanac ili musliman. Ako si musliman, onda ti je valjda po pogledima na svijet blizi Nigerijski i Indonezijski musliman od tamo nekog Hrvata ili Njemca.
Nisam slusala emisiju, tako da ne znam koji je bio nivo razgovora, ali ona postavlja jedno relevantno pitanje -- Umma/Ummet jeste nadnacionalno 'covjecanstvo vjernika muslimana', po mom shvatanju, a Bosna je nad (ili supra) nacionalna drzava. Nedostatak ujedinjujuce bosanske ideologije ostavlja puno prostora za vjeru da popuni taj prostor. Ja bih rekla da vecini bosanskih muslimana pripadnost vjeri nikada nije bio 'u takmicenju' sa osjecanju pripadnosti Bosni. Mislim da danas to vise nije tako i da je pitanje u tom smislu relevantno.
Neko negdje rece da su sve religije nadnacionalne i da su u glavama vecine vjernika na svijetu nadredjene njihovom nacionalnom identitetu. To je daleko od istine. Neke od krscanskih 'ogranaka' su vrlo nacionalne i porijeklom i vezom sa kolektivnim identitetom svoje neposredne zajednice/okruzenja.
-
istocnjak
#30 Re: a. sarajlic i islam
Pa ima jer većina bošnjaka nose muslimanska imena a žive kao kršćani. Ko su oni u stvari? Ko je Adi Sarajlić koji se tako grčevito bori protiv Islama? On nosi muslimansko ime a bori se protiv svoga naroda i svoje vjere. Ko je on u stvari? Zar nije kod istog duboko izražena kriza identiteta?madner wrote:Otkud ti to Kine ti i Japana?
Last edited by istocnjak on 17/12/2008 09:58, edited 1 time in total.
- madner
#31 Re: a. sarajlic i islam
Ne znam kako Adi Sarajlic zivi, ali sumnjam da zivi kriscanski. Kriscanski zivot je pun pokajanja i redovnog nabijanja kompleksa samog sebi. Nije to bas za Bosanca.istocnjak wrote:Pa ima jer većina bošnjaka nose muslimanska imena a žive kao kršćani. Ko su oni u stvari? Ko je Adi Sarajlić koji se tako grčevito bori protiv Islama? On nosi muslimansko ime a bori se protiv svoga naroda i svoje vjere. Ko je on u stvari?madner wrote:Otkud ti to Kine ti i Japana?
To sto se covjek bori protiv politickog islama i zelje nekih da vjeru iz licnog prenesu na socijalni teren, to je vise nego legitimno i vrijedno podrzavanja.
-
istocnjak
#32 Re: a. sarajlic i islam
Jesi li to ti Adi?madner wrote:Ne znam kako Adi Sarajlic zivi, ali sumnjam da zivi kriscanski. Kriscanski zivot je pun pokajanja i redovnog nabijanja kompleksa samog sebi. Nije to bas za Bosanca.istocnjak wrote:Pa ima jer većina bošnjaka nose muslimanska imena a žive kao kršćani. Ko su oni u stvari? Ko je Adi Sarajlić koji se tako grčevito bori protiv Islama? On nosi muslimansko ime a bori se protiv svoga naroda i svoje vjere. Ko je on u stvari?madner wrote:Otkud ti to Kine ti i Japana?
To sto se covjek bori protiv politickog islama i zelje nekih da vjeru iz licnog prenesu na socijalni teren, to je vise nego legitimno i vrijedno podrzavanja.
- piupiu
#33 Re: a. sarajlic i islam
I u cemu je tu problem? Imaju li oni pravo izbora da zive kako hoce sve dok tebe ne tjeraju da zivis kao oni (a ni ti njih da zive kao ti)?istocnjak wrote:Pa ima jer većina bošnjaka nose muslimanska imena a žive kao kršćani. Ko su oni u stvari? Ko je Adi Sarajlić koji se tako grčevito bori protiv Islama? On nosi muslimansko ime a bori se protiv svoga naroda i svoje vjere. Ko je on u stvari? Zar nije kod istog duboko izražena kriza identiteta?madner wrote:Otkud ti to Kine ti i Japana?
- madner
#34 Re: a. sarajlic i islam
Ma dobro, logicno je da jedna smisljenja i organizovana kamapanja ispiranja mozga i promjene indenditeta ima nekog uspjeha.piupiu wrote:Sto se bas lijepo empirijski moze ispitati na temi o Alzirskoj grupi, gdje se dosta njih izjasnilo da su im Alzirci braca, a komsija Vlado nije.madner wrote:Zanimljivo kako su neki prihvatili emisiju. Ocita je samo nesigurnost, jer inace bi se govorilo o sadrzaju a ne bi se pljuvao moderator.
A neke od teza dole su prejake. Radio 202 je privatni radio, ne place se od predplate mozgov.
Marama je marama, ima bula koje se kresu, ima hodza pedofila. Nema to veze sa islamofobijom, to su cinjenice. Naravno opet iz nekog kompleksa ispade da je to napad na cijelu vjeru.![]()
I pitanje je na mjestu. Sta si prvo: bosanac ili musliman. Ako si musliman, onda ti je valjda po pogledima na svijet blizi Nigerijski i Indonezijski musliman od tamo nekog Hrvata ili Njemca.![]()
Nisam slusala emisiju, tako da ne znam koji je bio nivo razgovora, ali ona postavlja jedno relevantno pitanje -- Umma/Ummet jeste nadnacionalno 'covjecanstvo vjernika muslimana', po mom shvatanju, a Bosna je nad (ili supra) nacionalna drzava. Nedostatak ujedinjujuce bosanske ideologije ostavlja puno prostora za vjeru da popuni taj prostor. Ja bih rekla da vecini bosanskih muslimana pripadnost vjeri nikada nije bio 'u takmicenju' sa osjecanju pripadnosti Bosni. Mislim da danas to vise nije tako i da je pitanje u tom smislu relevantno.
Neko negdje rece da su sve religije nadnacionalne i da su u glavama vecine vjernika na svijetu nadredjene njihovom nacionalnom identitetu. To je daleko od istine. Neke od krscanskih 'ogranaka' su vrlo nacionalne i porijeklom i vezom sa kolektivnim identitetom svoje neposredne zajednice/okruzenja.
- madner
#35 Re: a. sarajlic i islam
Nisam, samo se slazem u par tacki.istocnjak wrote:Jesi li to ti Adi?madner wrote:Ne znam kako Adi Sarajlic zivi, ali sumnjam da zivi kriscanski. Kriscanski zivot je pun pokajanja i redovnog nabijanja kompleksa samog sebi. Nije to bas za Bosanca.istocnjak wrote:
Pa ima jer većina bošnjaka nose muslimanska imena a žive kao kršćani. Ko su oni u stvari? Ko je Adi Sarajlić koji se tako grčevito bori protiv Islama? On nosi muslimansko ime a bori se protiv svoga naroda i svoje vjere. Ko je on u stvari?
Stas sad?
-
istocnjak
#36 Re: a. sarajlic i islam
piupiu,piupiu wrote:I u cemu je tu problem? Imaju li oni pravo izbora da zive kako hoce sve dok tebe ne tjeraju da zivis kao oni (a ni ti njih da zive kao ti)?istocnjak wrote:Pa ima jer većina bošnjaka nose muslimanska imena a žive kao kršćani. Ko su oni u stvari? Ko je Adi Sarajlić koji se tako grčevito bori protiv Islama? On nosi muslimansko ime a bori se protiv svoga naroda i svoje vjere. Ko je on u stvari? Zar nije kod istog duboko izražena kriza identiteta?madner wrote:Otkud ti to Kine ti i Japana?
Niko ne tjera bilo koga ali isti tjeraju ljude na silu da plačaju RTV pretplatu i tako finasiraju napade na njihovu vjeru i identitet. Dakle radi se o zulumu tj. nasilju?
-
istocnjak
#37 Re: a. sarajlic i islam
Vidi ako uzmeš jedan narod kao jedno tijelo koje se sastoji od pojedinaca i ako to tijelo ima u sebi bolesne pojedince koji truju druge onda je takvo tijelo bolesno.madner wrote:Ma dobro, logicno je da jedna smisljenja i organizovana kamapanja ispiranja mozga i promjene indenditeta ima nekog uspjeha.
-
neshto
#38 Re: a. sarajlic i islam
lagumdžijiistocnjak wrote:
Ako neko nosi muslimanko ime a mrzi i izdaje vjeru Islam radi ličnog sitnog novčanog interesa kome je najbliži?
ako neko nosa tespih ili maramu, ide petkom na džumu, svima govori merhaba i selam a kući tuče i malteretira djcu, u firmi krade i laže, ne poštuje komšije druge vjeroispovjsti, pravi vile dok narod gladuje i javno ističe svoja vjerska uvjerenja, kome je najbliži?
ovo je odprilike opis 50% muslimana vjernika u BiH, poštujem samo one za koje i ne znam da su vjernici dok ih ne sretnam na džumi ili bajram namazu...
- madner
#39 Re: a. sarajlic i islam
Narod nije jedno tijelo, i ako bi i bilo onda bi bolesni pojedinci bili osobe koju pokusavaju da uvodu vjeru u politiku.istocnjak wrote:Vidi ako uzmeš jedan narod kao jedno tijelo koje se sastoji od pojedinaca i ako to tijelo ima u sebi bolesne pojedince koji truju druge onda je takvo tijelo bolesno.madner wrote:Ma dobro, logicno je da jedna smisljenja i organizovana kamapanja ispiranja mozga i promjene indenditeta ima nekog uspjeha.
-
fgr
#40 Re: a. sarajlic i islam
gledao sam neke njegove emisije sa tematikom islama i moj je jedini zakljucak poslije svake da je adi sarajlic papak koji ima kompleks sto je rodjen kao musliman!
- nosara
#41 Re: a. sarajlic i islam
Neshto, fino si to srocio! Samo postotak je veci...
- JThomas
#42 Re: a. sarajlic i islam
neko ti već reče, radio 202 je privatni radio.istocnjak wrote: piupiu,
Niko ne tjera bilo koga ali isti tjeraju ljude na silu da plačaju RTV pretplatu i tako finasiraju napade na njihovu vjeru i identitet. Dakle radi se o zulumu tj. nasilju?
-
istocnjak
#43 Re: a. sarajlic i islam
Dobro ali razlika između tih loših vjernika kojih zaista ima i onih koji se bore protiv vjere a nose muslimanska imena je neuporediva. Loš vjernik se bar trudi ako ništa drugo da se ispravi i kaje se a ovi se ne kaju ni za šta i grčevito se bore protiv Islama. Adi Sarajlić je jedna neuravnotežena osoba koja je zrela za liječenje na nekoj od psihijatrijskih bolnica to možete vidjeti po njegovom izgledu i odjevanju. Kada isti obuće odijelo i kravatu, na glavu stavi maramu. Niđe veze.neshto wrote:lagumdžijiistocnjak wrote:
Ako neko nosi muslimanko ime a mrzi i izdaje vjeru Islam radi ličnog sitnog novčanog interesa kome je najbliži??
ako neko nosa tespih ili maramu, ide petkom na džumu, svima govori merhaba i selam a kući tuče i malteretira djcu, u firmi krade i laže, ne poštuje komšije druge vjeroispovjsti, pravi vile dok narod gladuje i javno ističe svoja vjerska uvjerenja, kome je najbliži?
ovo je odprilike opis 50% muslimana vjernika u BiH, poštujem samo one za koje i ne znam da su vjernici dok ih ne sretnam na džumi ili bajram namazu...
-
fgr
#44 Re: a. sarajlic i islam
kakve ti gluposti pises, kakvih 50%??????????????neshto wrote:lagumdžijiistocnjak wrote:
Ako neko nosi muslimanko ime a mrzi i izdaje vjeru Islam radi ličnog sitnog novčanog interesa kome je najbliži??
- NIN
#45 Re: a. sarajlic i islam
Ako mi dopustis, pitao bih te kome su onda bili blizi tvoji preci koji su izdali svoju dotadasnju vjeru i presli na novu, sto radi interesa sto radi drugih faktora?istocnjak wrote:Ako neko nosi muslimanko ime a mrzi i izdaje vjeru Islam radi ličnog sitnog novčanog interesa kome je najbliži?
- nosara
#46 Re: a. sarajlic i islam
istocnjak, ti si bolestan od predrasuda. sigurno ti smetaju i pokrivene zene i Suljo Bugari koji nosi onu kapicu uz kravatu i odijelo. I kako to los vjernik moze biti vjernik. Malo si pobrko. To je ono "malo trudna"...
- madner
#47 Re: a. sarajlic i islam
Ovo sa vjernicima postade gore od komunista. Ono teoretski sve je to ljepo, divno krasno, samo u praksi malo zariba. 
-
istocnjak
#48 Re: a. sarajlic i islam
Ti si znači jedan od oni srpski nacionalista sa Facebooka. Neka si se identifikovao da znamo sa kim razgovaramo.NIN wrote:Ako mi dopustis, pitao bih te kome su onda bili blizi tvoji preci koji su izdali svoju dotadasnju vjeru i presli na novu, sto radi interesa sto radi drugih faktora?istocnjak wrote:Ako neko nosi muslimanko ime a mrzi i izdaje vjeru Islam radi ličnog sitnog novčanog interesa kome je najbliži?
Last edited by istocnjak on 17/12/2008 10:27, edited 1 time in total.
-
istocnjak
#49 Re: a. sarajlic i islam
Raja ovo je sigurno Adi Sarajlić vidite nick "nosara" jer on zaista ima veliki nos u životu da osjeti tudji smrad a ne vidi kako i koliko isti sam od sebe smrdi.nosara wrote:istocnjak, ti si bolestan od predrasuda. sigurno ti smetaju i pokrivene zene i Suljo Bugari koji nosi onu kapicu uz kravatu i odijelo. I kako to los vjernik moze biti vjernik. Malo si pobrko. To je ono "malo trudna"...
Last edited by istocnjak on 17/12/2008 10:30, edited 1 time in total.
- NIN
#50 Re: a. sarajlic i islam
Jest, jest, svi izvan tvog klana su zlo!istocnjak wrote:Ti si znači jedan od oni srpski nacionalista sa Facebooka. Neka si se identifikovao da znamo sa kim razgovaramo.NIN wrote:Ako mi dopustis, pitao bih te kome su onda bili blizi tvoji preci koji su izdali svoju dotadasnju vjeru i presli na novu, sto radi interesa sto radi drugih faktora?istocnjak wrote:Ako neko nosi muslimanko ime a mrzi i izdaje vjeru Islam radi ličnog sitnog novčanog interesa kome je najbliži?
Nego, de ti meni odgovori na pitanje. Kome su blizi tvoji preci? Kako njih vidis u svemu ovome?