a. sarajlic i islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#176 Re: a. sarajlic i islam

Post by arzuhal »

madner wrote: Ova tema je sama zivi dokaz manjka objektivnosti vjernika.
Opasna generalizacija, moj @madneru, tc tc tc...
E ba. Sada bi ti prof. dr. S. Arnautović (Historija filozofije III i IV, na odsjeku filozofije i soc. na FF-u) reko:"Pa ja i mogu samo biti subjektivan, nisam objekt!" :lol: :lol: :lol:
madner

#177 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

arzuhal wrote:
madner wrote: Ova tema je sama zivi dokaz manjka objektivnosti vjernika.
Opasna generalizacija, moj @madneru, tc tc tc...
E ba. Sada bi ti prof. dr. S. Arnautović (Historija filozofije III i IV, na odsjeku filozofije i soc. na FF-u) reko:"Pa ja i mogu samo biti subjektivan, nisam objekt!" :lol: :lol: :lol:
Dobar dobar.
Opasan dokaz mankja objektivnosti forumasa koji su prisutni na ovoj temi i izjasnjavaju se kao vjernici.

Odlican :wink:
Last edited by madner on 17/12/2008 15:44, edited 1 time in total.
madner

#178 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

fgr wrote:
madner wrote:
fgr wrote:
i da, ako nemas licnih iskustava i ako nisi svojim ocima vidio, mada sam dosad dovoljno o tebi saznao da ti ni tad ne bih vjerovao, onda nemoj da s...s!
Znas kolko mi je bitno jel mi ti vjerujes ili ne?

Ova tema je sama zivi dokaz manjka objektivnosti vjernika. Nije ni cudo da se Saja brani tako sto kaze da je otiso na hadz.
ne, nego je zivi dokaz podlosti i zlonamjernosti ljudi poput tebe!
Jos samo da se izjasnjavam kao vjernik i bio bi folu.
shalaedin

#179 Re: a. sarajlic i islam

Post by shalaedin »

Onaj koji vjeruje u Boga zivi sa ubjedjenjem da ce na sudnjem danu pred Njim i polagati racune, shodno tom ubjedjenju i zivi i radi.
Nekome je to ubijedjenje jace, a nekome slabije.
Prema tome necudi cinjenica da mozda i takvih djevojaka ima koje su pokrivene, a rade mnoge stvari koje muslimanima i muslimankama nisu dozvoljene.
Njihov iman (vjera ubijedjenje) je slabo. Lose stvari koje cine ne izvode iz vjere, sve dok one nepocnu govoriti da su sve te lose stvari koje cine halal, a istina je da su haram. Doduse za kresanje prije braka ( smatra se jednim od najvecih grijeha koje covjek moze da uradi )ima predvidjena serijatska kazna (u bosni serijata nema, osim u srcima ljudi koji ga nose sa sobom ) i ko umakne toj kazni na dunjaluku, nece moci umaci na ahiretu. Medjutim mi nismo Bogovi da znamo, ko i sta u svome srcu nosi i ko sta radi javno ili tajno. Postoje rijeci i dijela i velika je razlika medju njima. Najbolji je onaj kojem rijeci djela prate. Kaze sudite ljudima prema dijelima, a ne prema rijecima. Medjutim treba dokazati neku takvu tvrdnju... jer pretpostavka je jedno, a dokazi su drugo. Dokazi potvrdjuju te stvari. Tesko je dokazati nesto sto u javnosti nije prisutno. Prema tome glupo se baviti pretpostavkama ako dokaza o tome nema i generalizacijom svih pokrivenih djevojaka radi nesvijesnih pojedinaca.

sto se tice adija... o njemu malo znam da bi ikakvo misljenje o njemu mogao reci ...
madner

#180 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

shalaedin wrote:Onaj koji vjeruje u Boga zivi sa ubjedjenjem da ce na sudnjem danu pred Njim i polagati racune, shodno tom ubjedjenju i zivi i radi.
Nekome je to ubijedjenje jace, a nekome slabije.
Prema tome necudi cinjenica da mozda i takvih djevojaka ima koje su pokrivene, a rade mnoge stvari koje muslimanima i muslimankama nisu dozvoljene.
Njihov iman (vjera ubijedjenje) je slabo. Lose stvari koje cine ne izvode iz vjere, sve dok one nepocnu govoriti da su sve te lose stvari koje cine halal, a istina je da su haram. Doduse za kresanje prije braka ( smatra se jednim od najvecih grijeha koje covjek moze da uradi )ima predvidjena serijatska kazna (u bosni serijata nema, osim u srcima ljudi koji ga nose sa sobom ) i ko umakne toj kazni na dunjaluku, nece moci umaci na ahiretu. Medjutim mi nismo Bogovi da znamo, ko i sta u svome srcu nosi i ko sta radi javno ili tajno. Postoje rijeci i dijela i velika je razlika medju njima. Najbolji je onaj kojem rijeci djela prate. Kaze sudite ljudima prema dijelima, a ne prema rijecima. Medjutim treba dokazati neku takvu tvrdnju... jer pretpostavka je jedno, a dokazi su drugo. Dokazi potvrdjuju te stvari. Tesko je dokazati nesto sto u javnosti nije prisutno. Prema tome glupo se baviti pretpostavkama ako dokaza o tome nema i generalizacijom svih pokrivenih djevojaka radi nesvijesnih pojedinaca.

sto se tice adija... o njemu malo znam da bi ikakvo misljenje o njemu mogao reci ...
Jedna bitna stvar, niko nije rekao da su sve.
izvor

#181 Re: a. sarajlic i islam

Post by izvor »

madner wrote:os samo da se izjasnjavam kao vjernik i bio bi folu.
Ma ti da si vjernik, bio bi vehabija., 100%. :lol:
Nesto te zamisljam, za koju godinu, a mozda i prije, "Madnerova ispovijest, kako je dosao tobe". A istocnjak likuje, i kaze "Znao sam da ce biti nesto od tebe." :-D
P.S. Bugari, a ne Bulgari. Nije lijepo niti kulturno ismijavati se covjekovu prezimenu.
fgr

#182 Re: a. sarajlic i islam

Post by fgr »

madner wrote:
fgr wrote:
madner wrote: Znas kolko mi je bitno jel mi ti vjerujes ili ne?

Ova tema je sama zivi dokaz manjka objektivnosti vjernika. Nije ni cudo da se Saja brani tako sto kaze da je otiso na hadz.
ne, nego je zivi dokaz podlosti i zlonamjernosti ljudi poput tebe!
ti malo vrijedjas a?
madner

#183 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

izvor wrote:
madner wrote:os samo da se izjasnjavam kao vjernik i bio bi folu.
Ma ti da si vjernik, bio bi vehabija., 100%. :lol:
Nesto te zamisljam, za koju godinu, a mozda i prije, "Madnerova ispovijest, kako je dosao tobe". A istocnjak likuje, i kaze "Znao sam da ce biti nesto od tebe." :-D
P.S. Bugari, a ne Bulgari. Nije lijepo niti kulturno ismijavati se covjekovu prezimenu.
Oko 89 godine kontam prec u vjernike, dotad malo uzivat u ovih par godina patnje do vjecnog raja. :D
madner

#184 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

fgr wrote:
madner wrote:
fgr wrote: ne, nego je zivi dokaz podlosti i zlonamjernosti ljudi poput tebe!
ti malo vrijedjas a?
Ovo podvuceno bilo kompliment a?
Charuga
Globalni moderator

#185 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

shalaedin wrote:Prema tome glupo se baviti pretpostavkama ako dokaza o tome nema i generalizacijom svih pokrivenih djevojaka radi nesvijesnih pojedinaca.

O ovoj gore recenici svo vrijeme pisem ali ljudi nece da cuju! Dokazi su najbitniji u svemu tome a ne lupetanje i supljiranje.

A Adija ni ja nisam nigdje spominjao.
Charuga
Globalni moderator

#186 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

madner wrote:Sad budi dobar pa mi objasni razliku izmedju pokrivene i prekrivene.
Ja da ti objasnjavam razliku? Pa zar nisi ti si taj koji sudi i donosi zakljucke (izmislja) a pojma nemas koja je pokrivena a koja prikrivena. Imas brate google pa upisi rijec koja te interesuje i sve ces naci ako ti je vec tesko da citas knjige.
madner

#187 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

Kratki sazetak kako smo dosli do ovog:

Jedan od prvih forumasa na temi je spomenuo da A.S. spominje da se bule taslace prije braka i da je to dokaz njegove islamofobije.
Ja sam rekao da je to tacno, ali da to nije dokaz islamofobije nego iznosenje cinjenice.

Oko ovog gore se mozemo slozit, sigurno ne sve i ne treba generalizovat za sve, ali vazi i obrnuto. :wink:
madner

#188 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

Plavih_11 wrote:
madner wrote:Sad budi dobar pa mi objasni razliku izmedju pokrivene i prekrivene.
Ja da ti objasnjavam razliku? Pa zar nisi ti si taj koji sudi i donosi zakljucke (izmislja) a pojma nemas koja je pokrivena a koja prikrivena. Imas brate google pa upisi rijec koja te interesuje i sve ces naci ako ti je vec tesko da citas knjige.
Zelim da cujem tebi sopstvenu definiciju, posto je lako mjenjati istu po potrebi ako se ne fiksira.
fgr

#189 Re: a. sarajlic i islam

Post by fgr »

madner wrote:
fgr wrote:
madner wrote: Jos samo da se izjasnjavam kao vjernik i bio bi folu.
ti malo vrijedjas a?
ne, nego moj dozivljaj tebe na osnovu tvog pisanja ovdje..
a gdje sam ja zasluzio uvrede?
madner

#190 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

fgr wrote:
madner wrote:
fgr wrote: ti malo vrijedjas a?
A ko je tebe licno vrijedao?
Loulou

#191 Re: a. sarajlic i islam

Post by Loulou »

Hmmm...
U naslovu teme stoji "a. sarajlić....", pa reko' da se osvrnem...

Nikako ne slažem, niti mi se svidja njegov "stil" vođenja emisija (kako je neko prije spomenuo - ismijavanje ljudi koji su očito "posebni", da bi se na taj način dokazala vlastita, tobož, superiornost ili nasmijao auditorij). Takve situacije, mislim, više govore o samom voditelju nego o "nesretnicima" koji su gosti iste.
On, ipak, ima pravo za temu emisije postaviti bilo šta, razgovarati o kontraverznim i inim pitanjima. Bitan je samo način na koji se to radi.
Smatram da, ni u kom slučaju, uloga/zadatak/posao radio/TV voditelja nije iznošenje vlastitih stavova, mišljenja, pogleda... To je klasična zloupoterba pozicije. U situaciji kada neko njega pozove da gostuje u emisiji, to mu je prilika za gore navedeno.
Uloga voditelja je da postavlja pitanja koja u sebi ne nose neku vrijednosnu procjenu (value judgement), da "testira" odgovore gosta na adekvatan način. A na slušateljima/gledateljima je da donose sud.
Nekima će se, naravno, svidjeti, nekima ne. I uvijek je tako.
Samo smatram da bi se, ipak, trebalo voditi više računa o nekim etičkim kodeksima.
saibaba

#192 Re: a. sarajlic i islam

Post by saibaba »

Adi meni apsolutno niti je inteligentan niti je duhovit.. Jedino gdje je on mogao dokazati svoju verbalnu superiornost od odnosu na nekoga su vatrene ulice... a i to ne uvijek... U principu on je kita koja je na neki način postala novinar...
Ali i kao takav što je najzalosnije daleko je bolji novinar od tetki koje uređuju i vode dnevnik na FTV ...
fgr

#193 Re: a. sarajlic i islam

Post by fgr »

madner wrote:
fgr wrote:
madner wrote: Ovo podvuceno bilo kompliment a?
A ko je tebe licno vrijedao?
ne moras mi licno u prvom licu reci pa da se uvrijedim ,nismo djeca, kontam ja stvari..
MUNAFIK

#194 Re: a. sarajlic i islam

Post by MUNAFIK »

pricam iskljucivo za teritorij BIH...

koliko ja znam pokrivenih djevojaka, a znam ih poprilican broj, za svaku smijem ruku staviti u vatru da se ne ''krese''.

Prvo postoji mnogo djevojaka koje apsolutno nisu pokrivene, pa se ne kresu.

Drugo postoji mnogo djevojaka koje nisu pokrivene i NEMAJU neku veliku vezu sa VJEROM pa se opet ne kresu.

Ove gore tipove djevojaka svi mi znamo i ima ih poprilican broj, djevojke se jednostavno ne kresu iz svojih LICNIH ubjedzenja i razloga i cuvaju se za svog MUZA, sto bi trebalo biti vrlo pohvalno!!!

E sada postoje pokrvene djevojke, koje su svjesne sta taj njihov hidzab znace i radi cega ga nose, i mogu reci da mozda MOZDA od 1000 se jedna i krese, ko ce znati, ali OPET za to nema DOKAZA, niti taj isti ADI nema dokaza nego samo onako MLATI suplje price na koje se raja LOZI!!!

A posto nema DOKAZA za takve stvari onda cu ja izjave ADIJA o tome kako se i 'pokrivene kresu' svatiti kao jednu zlonamjernu provokaciju, gdje on namjerno pokusava minimizirati svu pozitivu onoga sto ZNACI POKRIVENA ZENA, iznoseci neka nagadzanja o tome kako se eto neke kresu i to umjesto negativni IZUZETAK prestavlja kao PRAVILO, sto ce onda u daljoj raspravi koristiti da eto 'zacepi usta' svakome ko ne misli kao on...

da zakljucim uvjek postoji 1 % sanse da se neka pokrivena zena i krese a jos manje sanse da Adi to zna...

I evo jednog primitivizma od naseg naroda, kupovala jedna pokrivena djevojka tange u radnji na carsiji i prodavacice su sokirane ostale i kada je izasla odmah su usljedili komentari kao su pokrivene FUJ, kako su one KURVE, sta ce to njoj, sram je bilo i tako ta mahalska prica.... a to jel ona IMA MUZA (a ima) i jel to kupila da se malo njemu 'sredi' (a jeste) kao sto urade i mnoge druge zene to nije bitno ona je kurva...

evo Adi ovo slobodno spomeni u svojoj novoj emisiji i OBAVEZNO iskljuci iz programa svakoga ko je pametan, ljepo i pametno prica i ima jake argumente protiv tvojih cesto sovinistickih i huskaskih komentara, takvi odmah budu skinuti sa linije...
fgr

#195 Re: a. sarajlic i islam

Post by fgr »

MUNAFIK wrote:pricam iskljucivo za teritorij BIH...

koliko ja znam pokrivenih djevojaka, a znam ih poprilican broj, za svaku smijem ruku staviti u vatru da se ne ''krese''.

Prvo postoji mnogo djevojaka koje apsolutno nisu pokrivene, pa se ne kresu.

Drugo postoji mnogo djevojaka koje nisu pokrivene i NEMAJU neku veliku vezu sa VJEROM pa se opet ne kresu.

Ove gore tipove djevojaka svi mi znamo i ima ih poprilican broj, djevojke se jednostavno ne kresu iz svojih LICNIH ubjedzenja i razloga i cuvaju se za svog MUZA, sto bi trebalo biti vrlo pohvalno!!!

E sada postoje pokrvene djevojke, koje su svjesne sta taj njihov hidzab znace i radi cega ga nose, i mogu reci da mozda MOZDA od 1000 se jedna i krese, ko ce znati, ali OPET za to nema DOKAZA, niti taj isti ADI nema dokaza nego samo onako MLATI suplje price na koje se raja LOZI!!!

A posto nema DOKAZA za takve stvari onda cu ja izjave ADIJA o tome kako se i 'pokrivene kresu' svatiti kao jednu zlonamjernu provokaciju, gdje on namjerno pokusava minimizirati svu pozitivu onoga sto ZNACI POKRIVENA ZENA, iznoseci neka nagadzanja o tome kako se eto neke kresu i to umjesto negativni IZUZETAK prestavlja kao PRAVILO, sto ce onda u daljoj raspravi koristiti da eto 'zacepi usta' svakome ko ne misli kao on...

da zakljucim uvjek postoji 1 % sanse da se neka pokrivena zena i krese a jos manje sanse da Adi to zna...

I evo jednog primitivizma od naseg naroda, kupovala jedna pokrivena djevojka tange u radnji na carsiji i prodavacice su sokirane ostale i kada je izasla odmah su usljedili komentari kao su pokrivene FUJ, kako su one KURVE, sta ce to njoj, sram je bilo i tako ta mahalska prica.... a to jel ona IMA MUZA (a ima) i jel to kupila da se malo njemu 'sredi' (a jeste) kao sto urade i mnoge druge zene to nije bitno ona je kurva...

evo Adi ovo slobodno spomeni u svojoj novoj emisiji i OBAVEZNO iskljuci iz programa svakoga ko je pametan, ljepo i pametno prica i ima jake argumente protiv tvojih cesto sovinistickih i huskaskih komentara, takvi odmah budu skinuti sa linije...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Vozdra raja :-)

#196 Re: a. sarajlic i islam

Post by Vozdra raja :-) »

madner wrote: Sta si prvo: bosanac ili musliman. Ako si musliman, onda ti je valjda po pogledima na svijet blizi Nigerijski i Indonezijski musliman od tamo nekog Hrvata ili Njemca.
Koje glupo pitanje!! :roll:

Jedno je nacija a drugo vjera!

Ja sam i jedno i drugo u isto vrijeme! Problem?
pure_love

#197 Re: a. sarajlic i islam

Post by pure_love »

Vozdra raja wrote:
madner wrote: Sta si prvo: bosanac ili musliman. Ako si musliman, onda ti je valjda po pogledima na svijet blizi Nigerijski i Indonezijski musliman od tamo nekog Hrvata ili Njemca.

to je isto kao kad pitas ,koga vise volis mamu ili suprugu?

volim i jednu i drugu isto,ali na drugacije nacine-ne moze se to "mjeriti",isto je sa nacijom i religijom
fgr

#198 Re: a. sarajlic i islam

Post by fgr »

pure_love wrote:
Vozdra raja wrote:

to je isto kao kad pitas ,koga vise volis mamu ili suprugu?

volim i jednu i drugu isto,ali na drugacije nacine-ne moze se to "mjeriti",isto je sa nacijom i religijom
da!
sama formulacija pitanja je glupa..
pustopoljina

#199 Re: a. sarajlic i islam

Post by pustopoljina »

adi sarajlic je bio nadobudan prije jedno 10 godina. vise nije. sad je arogantan i tup.
da li je neko prvo musliman/krscanin pa onda bosanac/talijan je stvar pogleda na svijet.
sta je vaznije? bog ili drzava? onaj ili ovaj svijet?

ne kontam zasto bi moja vjera u boga bila protudrzavni udar?!
pustopoljina

#200 Re: a. sarajlic i islam

Post by pustopoljina »

moze li iko doticnom reci da u serijatu postoje propisane kazne za blud i preljubu (i za musko i za zensko)...tj. da -kresu se i pokrivene. i da-ne bi se trebale kresati.
i-ne-glupanderu-pokrivene zene NISU isto sto i casne sestre i nisu isusove nevjeste.
i kad vec o pedofilima-bilo bi dobro kad bi pedofila bilo samo medju muslimanima.
adi- drz' se pricanja sa sebi ravnima (retardiranima) ili pisi memoare-u dijalog se ne kontas.
Locked