A sad malo o Aliji.....
-
nebi
gospodo,bez zamjerke,ali volio bih da ova diskusija zadrzi nivo.
svadjali smo se na skoro svim ostalim temama(ja ponajvise)...
dakle,bez optuzbi i vrijedjanja,a ako se iznosi misljenje o Izetbegovicu
onda argumentirano i sa pojasnjenjima.Izvinite,ali "izdajnik" nije pojasnjenje...bas kao i "da ga nije bilo,ne bi bilo ni nas".
argumenti i cinjenice se broje...
onda argumentirano i sa pojasnjenjima.Izvinite,ali "izdajnik" nije pojasnjenje...bas kao i "da ga nije bilo,ne bi bilo ni nas".
-
Kwaheri
...ja sam ga nekako postovala i voljela...kad je preselio...plakala sam ko da je najrodeniji otisao..nebi wrote:gospodo,bez zamjerke,ali volio bih da ova diskusija zadrzi nivo.
nije bas doprinos raspravi
-
Prenj
Ovo je mozda i najbolji tekst napisan o A. Izetbegovicu
The Guardian wrote: http://www.guardian.co.uk/obituaries/st ... 94,00.html
Alija Izetbegovic
Bosnia's first president, a devout Muslim who fought for his country's survival in war and peace during the 1990s
Ian Traynor
Monday October 20, 2003
The Guardian
Alija Izetbegovic, the first president of Bosnia and Herzegovina, has died aged 78 in Sarajevo's Kosevo hospital, which overlooks the graves of so many of that city's siege victims. His was a short - and a late - political career, and one to which he always seemed ill-suited, as if history had played a cruel joke in casting him in a key role in the sad and brutal war disfiguring the Balkans.
Article continues
Izetbegovic, a Slav Muslim, survived first Serbian and then Croatian assaults on his people and their ancestral lands, Yugoslav army arrest, Serbian rocketing and sniper fire of his offices, the backstabbing of rival Muslim leaders, and the contempt of western mediators before dying of a heart attack in the city he had inhabited since his youth.
Always an improbable national leader, devout and mild-mannered, he chalked up just over five years as president of Bosnia (1990-96) and after that, four years as co-president (1996-2000) in the wake of the Dayton peace treaty of December 1995.As president, he spent most of that time leading the fight for his country's very survival.
In a former Yugoslavia destroyed by misrule and betrayed by a host of treacherous, power-hungry leaders, Izetbegovic stood out as a decent sort. Even so, he blundered and schemed to the detriment of the cause he professed to be serving - that of an integrated Bosnia. He was more sinned against than sinning, but in the political, military, and diplomatic games of the Balkans, he was no angel either.
Izetbegovic emerged from obscurity at the end of the 1980s, just as the political battles that accompanied the collapse of communism and the nationalist ascendancy were being played out. In the spring of 1990, he helped form and was chosen leader of the Democratic Action Party.
In the first modern multi-party elections in November of that year, the Muslim party was strongest, by virtue of representing the biggest single national group, 44% of the pre-war population. By this time, the Bosnian political spectrum had already split along ethnic lines. President Franjo Tudjman of Croatia sponsored the creation of the Bosnian wing of his Croatian Democratic Union, while Radovan Karadzic's Serbian Democratic Party, controlled by Belgrade, became the other main force. Such a politics of ethnic exclusiveness made the war predictable. In opting for ethnic politics, Izetbegovic was as guilty as the Serbian and Croatian fanatics who hated him so viscerally.
As head of the strongest party, Izetbegovic became president, or rather first among equals in the collective presidency. Of all the heads of state in the six republics of former Yugoslavia, Izetbegovic uniquely had been a lifelong anti-communist. All the other leaders had been senior apparatchiks in the communist regime, although Tudjman swapped his communism for nationalism at the end of the 1960s.
By the summer of 1991, war was raging first in Slovenia, then much more seriously in Croatia. In a vain attempt to avert the looming bloodbath, Izetbegovic backed a new, looser structure for Yugoslavia, and sought to sweet-talk the (Serb) Yugoslav army, with its considerable stockpiles of arms and garrisons in Bosnia, into reason. However, he did little to prepare his people for what was about to befall them.
When western Europe bowed to German pressure and recognised Croatia's independence at the beginning of 1992, the Bosnian die was cast. Izetbegovic was forced to decide whether to request international recognition, too, or opt to remain as what would be an appendage of a Greater Serbia run by the Milosevic regime in Belgrade. The choice between following Tudjman or running with Milosevic, both of whom were scheming in secret to carve up Bosnia between them, was like having to choose between leukaemia and a brain tumour, he once memorably remarked.
Following an independence plebiscite, European recognition of a state called Bosnia-Herzegovina came on April 5 1992, and the Serbs launched their partitionist war the next day. The Serbs instituted the Sarajevo siege, and Izetbegovic looked to the wider Muslim world for financial support and hundreds of troops. There followed long weeks bunkered in the Sarajevo presidency where Izetbegovic veered between panic and other-worldly serenity, punctuated by endless negotiating sessions in Geneva, Vienna, London, and Ohio, culminating in the Dayton deal in 1995.
Izetbegovic often seemed a lonely old man. Throughout the terrible waves of ethnic cleansing in what was primarily a war against civilians, Izetbegovic alone among the rival leaders retained a moral stature. "Those who have bloodied their hands cannot be forgiven," he said. "But the only ones who are to be forgiven regardless of everything are the women and children. Let us not be an army that does what they are doing to us. Let us never fight against women and children. We will never win if we do."
The Serb and Croat leaders hated him for that kind of talk. In the propaganda of both regimes, Izetbegovic was a closet ayatollah, scheming to establish an Islamic theocracy.
He was a devout Muslim, who once affirmed that he had "no national feelings at all". The religious activism that earned him two jail terms under the communists was distorted by the Serb and Croat regimes to paint him as an Islamic supremacist.
Izetbegovic was born in the north Bosnian town of Bosanski Samac, and moved as a child to Sarajevo, where he spent the second world war. Just after the war, as Tito's communists tightened their grip on Yugoslavia, he was jailed for three years for religious agitation. He later studied law at Sarajevo university and worked as a legal consultant to Bosnian firms.
In 1970, he published his Islamic Declaration, a tract that says Islam is incompatible with non-Islamic systems and calls for Islamic religious and political revolution. The book made no reference to Bosnia, but it remained the basis for the well-funded and well-organised Serb and Croat campaigns to label Izetbegovic a fundamentalist.
In 1982, with Bosnia under hardline communist rule, Izetbegovic got a 14-year term for his publication Islam Between East And West, an attempt to define the curious status of Bosnia's Muslims, a population of semi-westernised Balkan Slavs. He served five years in Foca, south-east of Sarajevo, where Serbs massacred Muslims during the second world war and again in 1992.
He emerged from jail in 1988 to a Yugoslavia in its death throes, a process seriously set in train the previous year by the arrival in power of Slobodan Milosevic in Belgrade.
With the bigger and more powerful Serbian and Croatian nationalist rulers bent on helping themselves to Bosnia and confining the Muslims to the status of second-class citizens, the odds were stacked against Izetbegovic.
In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines. And embittered by the ferocity of the assault on Bosnia's Muslims and what he perceived as their betrayal by the west, he eschewed all claim to multi-ethnic leadership.
However, above all, Izetbegovic, branded a fundamentalist by his enemies but who embodied the wish to live-and-let-live more than those enemies ever did, leaves behind a country partitioned and destroyed by the real fundamentalists, the Serb and Croat leaderships, in the worst barbarity seen in Europe since the Nazis.
- Fair Life
nebi wrote:gospodo,bez zamjerke,ali volio bih da ova diskusija zadrzi nivo.
[size=200]OTVORENO PISMO GOSPODINU ALIJI IZETBEGOVICU[/size] wrote:Gospodine Izetbegovicu kanim se dugo da Vam pisem i sve sam to odgadjao pravdajuci se borbom protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu koja je preca i vaznija od toga sta vam zamjeram. Sada je u Bosni mir, Amerika je punom nogom krocila na tlo Bosne. To mi daje i snage i prava da vam pisem. Pisem Vam jer zelim da mi budete predsjednik i, po svemu sudeci, nije do mene vec do Vas da to ne zelite.
Ne pisem Milosevicu jer ne zelim njega za predsjednika. On je fasista, odgovoran za patnje i genocid nad mojim narodom i mojom drzavom. Njemu neka pisu prevareni Srbi i bosanski pravoslavci.
Ne zelim pisati ni Tudjmanu. Njemu neka pisu Hrvati, izdani bosanski katolici, prognani Srbi.
Moj sin je poginuo braneci Bosnu kao borac Armije BiH. Ni on ni ja nismo bili clanovi nikakvih politickih partija. Kad je Bosna napadnuta, uzeli smo oruzje da je branimo. On poginuo a ja sam kao teski ranjenik prebacen na lijecenje u inostranstvo. Nadam se da imam pravo da Vas pitam:
1. Zasto uz ime mog sina i uz ime toliko hrabrih boraca Bosne vezujete vjerski imenitelj sehid? Moj sin nije sehid, niti dozvoljavam bilo kome da njegovu smrt tako zove. U mom jeziku ima hiljadu rijeci kojim se njegova pogibija za Bosnu moze nazvati, ali nikako vjerskom i stranom.
2. Zasto borce Armije BiH pozdravljate sa "Selam alejkum" (Smotra boraca Treceg korpusa u Zenici )? Tako se ne moze pozdravljati Armija BiH, cak ni Bosnjacka armija jer se Bosnjaci ne stide svog jezika. Ne stide se ni vjere oni koji su vjernici, ali vjera je jedno, partija drugo, armija drzave BiH, trece.
3. Zasto ucite fatihu nad umrlim i poginulim? Kao vjerniku privatno Vam ne zamjeram, ali Vi ste drzavnik, i to multinacionalne Bosne. Nad mojim sinom odsutite. Bolje nista ne reci nego govoriti na jeziku koji ni on ni ja ne bismo razumjeli.
4. Zasto ste na dvije nespojive funkcije, funkciji predsjednika drzave BiH i vjersko-nacionalne stranke SDA. Vi ne mozete biti predsjednik multinacionalne drzave i jednonacionalne partije. Nacionalne partije mogu vladati nacionalnim drzavama, a nikako visenacionalnim.
5. Zasto ne objelodanite narodu Bosne i Hercegovine da su nacionalne partije politicki mrtve poslije pocinjena zlocina nad drzavom i narodom u kojoj su, htjeli mi to priznati ili ne, cijelo vrijeme bile politicki savezici. Stepen odgovornosti i zlocina je drugo pitanje. U onoj mjeri u kojoj nacionalne partije jos uvjek postoje u toj mjeri Bosna ne postoji. Morate reci narodu sta je pobjedilo poslije Deytona: Bosna ili nacionalne partije. Ako je suditi po kadrovskim promjenama koja se desavaju na terenu, u kojem SDA ne zaostaje, bojim se da je po srijedi ono drugo.
Citam da prognozirate ponovnu pobjedu nacionalnih partija i to da ce SDA pokupiti najveci broj bosnjackih glasova. Znaci li to da Bosne vise nema i da je stvar nacionalnih politickih partija koko ce urediti "svoje" teritorije? Ili nas ceka jos jedan rat strasniji od ovoga?
6. Zasto napadate one kojima je Deda Mraz izuzetno svijetla tacka u zivotu? Toliko radosti, toliko nade i iluzija malo sta djeci moze da donese kao on. Mi u Bosni to slavimo vijekovima i on je jednostavno nadnacionalna kategorija, kao i Nova godina. Bajrami, bozici i ko zna koji drugi vjerski praznici u Bosni nisu zajednicki ali Nova godina i Djeda Mraz jesu.
7. Zasto ne oduzmete pravo vjerskom listu "Ljiljan" da se naziva nacionalnim listom Bosnjaka? Sedam teologa, koliko ih uredjuje list, ne moze uredjivati nacionalni vec vjerski list. Bosnjaci trebaju nacionalni list, ali vjera i nacija nisu isto.
8. Zasto ne smanjite kampanju protiv nezavisnih informativnih glasila (ubistvo novinara u Zepcu, premlacivanje u Tuzli, podmetanje bombe u nezavisnom radiju u Sarajevu, premlacivanje Senada Avdica), cak i Vi licno napadate redakciju TV BiH.
Gospodine Izetbegovicu, ja uvazavam vase vjerske nazore prema zivotu i smatram ih privatnim. Od Vas ocekujem da budete predsjednik koji uvazava moj ateisticki odnos prema zivotu. Vjera nam nije zajednicka, ali Bosna jeste, moramo se izdici iznad vjerskog, partijskog, nacionalnog do nivoa drzavnog da bi opstali, a Vi ostali moj predsjednik. U suproptnom to ne mozete biti.
Osman Tica
Kopenhagen, Tel 33252712/206
-
Prenj
Ovo pismo izvanredno oslikava i jedan od najvecih problema Alijinog predsjednikovanja, nikada nije ni pokusao da bude Predsjednik svih Bosanaca i Hercegovaca. Od pocetka do kraja svoje politicke karijere, Alija je bio Predsjednik samo Bosnjaka - muslimana i tu su i pocinjale i zavrsavale njegove politicke ambicije.
-
Murisno1
Alija ko Alija-sve najbolje!!
Gamad koja ga je okruživala - sve najgore!! (čast izuzecima)
Tito ko Tito - sve najbolje!!
Postupci prvog predsjednika BiH nisu bezgrješni, naravno ...
Hajde Bog će da mu sudi kao i nama svima i sve što je zgrješio platiće!
Lako je sad biti pametan, sad su svi pametni , tipično za nas!!
Lako je onima iz Amerike koji su poženili papiruše ...koji su iz mješovitih brakova pa dobili papire ili šta ja znam... slati pisma odande i pametovati a nigdje nikog...
Sad svi dolaze sa bjesnim autima i pametuju ...
Gdje su ti koji su nas napustili... što nisu ratovali!!
Trebali su nam a nije ih bilo... pola moje familije je takav slučaj i sve sam im ovako rekao...
Šta ćeš mi sad ... jeftino vam ovdje ... jebe vas eur!!
Da te nije možda bilo strah da ćeš poginuti ... da ćeš ostati bez noge ili bez djeta a sad pametuju ... život za državu, život za porodicu ...
Ma kakvi mi... mi nemamo ništa... dušu izvozimo!
Nemamo mi nikakvog ponosa...
ne znamo ko nam je heroj...
ko su nam spasioci, ko nas voli a ko ne...
nikom ne vjerujemo... djeci ne damo da pričaju sa svojim drugovima druge vjeroispovjesti ... ili djeci iste vjeroispovjesti ali od baba sa različitim stranačkim razmišljanjima i to samo zbog nas!!
Prepiremo se oko gluposti... živimo živote u nazad ... u prošlost , umjesto da gledamo u budućnost!!
da makar jednom se složimo oko nečega volio bi više od hljeba da jedem!!
Pozdrav domovini!!
Tito ko Tito - sve najbolje!!
Postupci prvog predsjednika BiH nisu bezgrješni, naravno ...
Hajde Bog će da mu sudi kao i nama svima i sve što je zgrješio platiće!
Lako je sad biti pametan, sad su svi pametni , tipično za nas!!
Lako je onima iz Amerike koji su poženili papiruše ...koji su iz mješovitih brakova pa dobili papire ili šta ja znam... slati pisma odande i pametovati a nigdje nikog...
Sad svi dolaze sa bjesnim autima i pametuju ...
Gdje su ti koji su nas napustili... što nisu ratovali!!
Trebali su nam a nije ih bilo... pola moje familije je takav slučaj i sve sam im ovako rekao...
Šta ćeš mi sad ... jeftino vam ovdje ... jebe vas eur!!
Da te nije možda bilo strah da ćeš poginuti ... da ćeš ostati bez noge ili bez djeta a sad pametuju ... život za državu, život za porodicu ...
Ma kakvi mi... mi nemamo ništa... dušu izvozimo!
Nemamo mi nikakvog ponosa...
ne znamo ko nam je heroj...
ko su nam spasioci, ko nas voli a ko ne...
nikom ne vjerujemo... djeci ne damo da pričaju sa svojim drugovima druge vjeroispovjesti ... ili djeci iste vjeroispovjesti ali od baba sa različitim stranačkim razmišljanjima i to samo zbog nas!!
Prepiremo se oko gluposti... živimo živote u nazad ... u prošlost , umjesto da gledamo u budućnost!!
da makar jednom se složimo oko nečega volio bi više od hljeba da jedem!!
Pozdrav domovini!!
-
Stari
Ja bih se usudio reci da sadrzaj ovog pisma oslikava jos sto-sta....no covjek je pod zemljom ...i slaba korist od takvog pisanja sad kad je voz bio i prosao...Dajte majka mu stara da idemo naprijed. Koliko cemo dugo tavoriti?....To je, osim toga, i sasvim u duhu sekularisticke tradicije, parlamentarne demokratije, helsinskih i svih drugih deklaracija o ljudskim pravima, zastiti okolisa i tako dalje i tako bilze....Hajmo naprijed ljudi moji ljudski....Imam osjecaj da ako ljevicarski sekularisti ostave na miru Izetbegovica da lezi pod zemljom ...onda ce i desnicarski konzervatici ostaviti marsala Broza (oliti Shabana) da lezi na lokalitetu Uzicke 7 na Dedinju u Begeshu lepom....i u miru... partijskom.
Hajmo sad
Hajmo sad
-
Kick off
Sa ovim bih se i ja slozio.Prenj wrote:Ovo pismo izvanredno oslikava i jedan od najvecih problema Alijinog predsjednikovanja, nikada nije ni pokusao da bude Predsjednik svih Bosanaca i Hercegovaca. Od pocetka do kraja svoje politicke karijere, Alija je bio Predsjednik samo Bosnjaka - muslimana i tu su i pocinjale i zavrsavale njegove politicke ambicije.
Medjutim isto taka sam uvjeren da je Aliji bio cilj suverena i nezavisna BiH jer su ovo upravo bili i BOSNJACKI interesi.. Znaci i da se iskljucivo zalagao za Bosnjacke interese, Aliji nikada cilj nije bio podjela i stvaranje nekakve rep. srpske kao sto neki smatraju.
Isto tako mislim da je bio veliki humanista! Nije zagovarao osvetu i razlog sto nije doslo do masovne osvete nad Srbima i Hrvatima je upravo i njegova zasluga .
-
Kick off
Mislim ipak da je u redu diskutovati o Aliji i njegovoj politici jer je njegova politika imala veliki uticaj na sve nas.. Ali naravno bez omalovazavanja i primitivnih komentara tipa :Stari wrote:Ja bih se usudio reci da sadrzaj ovog pisma oslikava jos sto-sta....no covjek je pod zemljom ...i slaba korist od takvog pisanja sad kad je voz bio i prosao...Dajte majka mu stara da idemo naprijed. Koliko cemo dugo tavoriti?....To je, osim toga, i sasvim u duhu sekularisticke tradicije, parlamentarne demokratije, helsinskih i svih drugih deklaracija o ljudskim pravima, zastiti okolisa i tako dalje i tako bilze....Hajmo naprijed ljudi moji ljudski....Imam osjecaj da ako ljevicarski sekularisti ostave na miru Izetbegovica da lezi pod zemljom ...onda ce i desnicarski konzervatici ostaviti marsala Broza (oliti Shabana) da lezi na lokalitetu Uzicke 7 na Dedinju u Begeshu lepom....i u miru... partijskom.
Hajmo sad
prcko wrote:On za mene djubre ostaje.
Da nije bio popustljiv, danas bi BiH bila cjelovita a ovako je na ivici propasti
-
Murisno1
pa ja brate!Ja bih se usudio reci da sadrzaj ovog pisma oslikava jos sto-sta....no covjek je pod zemljom ...i slaba korist od takvog pisanja sad kad je voz bio i prosao...Dajte majka mu stara da idemo naprijed. Koliko cemo dugo tavoriti?....To je, osim toga, i sasvim u duhu sekularisticke tradicije, parlamentarne demokratije, helsinskih i svih drugih deklaracija o ljudskim pravima, zastiti okolisa i tako dalje i tako bilze....Hajmo naprijed ljudi moji ljudski....Imam osjecaj da ako ljevicarski sekularisti ostave na miru Izetbegovica da lezi pod zemljom ...onda ce i desnicarski konzervatici ostaviti marsala Broza (oliti Shabana) da lezi na lokalitetu Uzicke 7 na Dedinju u Begeshu lepom....i u miru... partijskom.
-
Prenj
Nazalost, iz istorije A. Izetbegovic nije nista naucio. Inace bi znao da je nemoguce napraviti suverenu i nezavisnu BiH, oslanjanjem samo na jedan njen narod. Aliji nije nikada cilj bila BiH sa tri kontitutivna naroda, vec nesto slicno Otomanskoj Bosni, u kojoj jedan narod vlada, i pusta druga dva da mirno zive - dok god je jasno ko je gazda.Kick off wrote:Sa ovim bih se i ja slozio.Prenj wrote:Ovo pismo izvanredno oslikava i jedan od najvecih problema Alijinog predsjednikovanja, nikada nije ni pokusao da bude Predsjednik svih Bosanaca i Hercegovaca. Od pocetka do kraja svoje politicke karijere, Alija je bio Predsjednik samo Bosnjaka - muslimana i tu su i pocinjale i zavrsavale njegove politicke ambicije.
Medjutim isto taka sam uvjeren da je Aliji bio cilj suverena i nezavisna BiH jer su ovo upravo bili i BOSNJACKI interesi.. Znaci i da se iskljucivo zalagao za Bosnjacke interese, Aliji nikada cilj nije bio podjela i stvaranje nekakve rep. srpske kao sto neki smatraju.
Isto tako mislim da je bio veliki humanista! Nije zagovarao osvetu i razlog sto nije doslo do masovne osvete nad Srbima i Hrvatima je upravo i njegova zasluga .
A sto se tice humanizma Alije I., mozda bi najbolje bilo pitati Semira i Sefera Halilovica sta o tome misle.
-
Kick off
Cisto sumnjam da mu je cilj bio dominacija nad ostala dva naroda! Jer kako ce razmisljati o dominaciji kad je imao kontrolu samo nad 20 % drzave? Siguran sam da bi prihvatio gradjansko uredjenje BiH za koje se danas recimo SDP zalaze.... ! milijardu posto ! Pa na kraju je bio prinudjen da prihvati podjelu,.... a ti pricas o nekoj dominaciji.. cisto sumnjam ..Prenj wrote: Nazalost, iz istorije A. Izetbegovic nije nista naucio. Inace bi znao da je nemoguce napraviti suverenu i nezavisnu BiH, oslanjanjem samo na jedan njen narod. Aliji nije nikada cilj bila BiH sa tri kontitutivna naroda, vec nesto slicno Otomanskoj Bosni, u kojoj jedan narod vlada, i pusta druga dva da mirno zive - dok god je jasno ko je gazda.
A sto se tice humanizma Alije I., mozda bi najbolje bilo pitati Semira i Sefera Halilovica sta o tome misle.
A i za vrijeme rata je mogao pristati na podjelu da mu je to bio cilj
Sto se tice atentata, nista jos uvijek nije dokazano.. Posebno da je naredba stigla licno od Allije.... da nije bio humanista, (ne samo on naravno) siguran sam da bi doslo do masovne osvete ..
-
Prenj
Da je Aliji bilo stalo do ostala dva naroda i na ovih 20% bi se od pocetka do kraja vodila drugacija politika, a ne politika dominacije.Kick off wrote: Cisto sumnjam da mu je cilj bio dominacija nad ostala dva naroda! Jer kako ce razmisljati o dominaciji kad je imao kontrolu samo nad 20 % drzave? Siguran sam da bi prihvatio gradjansko uredjenje BiH za koje se danas recimo SDP zalaze.... ! milijardu posto ! Pa na kraju je bio prinudjen da prihvati podjelu,.... a ti pricas o nekoj dominaciji.. cisto sumnjam ..
A i za vrijeme rata je mogao pristati na podjelu da mu je to bio cilj
Sto se tice atentata, nista jos uvijek nije dokazano.. Posebno da je naredba stigla licno od Allije.... da nije bio humanista, (ne samo on naravno) siguran sam da bi doslo do masovne osvete ..
Jedna od najvecih Alijinih gresaka je bila ta sto je od pocetka, od prvih pregovora, PRISTAO na pregovore u kojima je on jedna od sukobljenih strana, definisanih striktno na etnickom principu.
To je princip protiv toga se NIKADA nije pobunio.
I sve podjele zemlje su poslije napravljene po tom principu, tuca je bila samo oko velicine teritorije.
A sto se atentata tice, ako vec nisi, procitaj Semirovu knjigu, zgadice ti se zivot od mulja i magle kojim su nasi zivoti bili obavijeni u vrijeme rata, koju su napravile razne tajne sluzbe i sluzbice. Ko je bio na kraju zapovjednog lanca tih sluzbi?
A sto se tice "masovne osvete", zlocin srpske, pa i hrvatske strane u ratu su bili drzavni projekti, a ne nedjela krvozednih pojedinaca.
Jedina karta koju je Alija imao kada je bio uvucen u cijelu stvar oko nezavisnosti je bila podrska svijeta, koja nas je na kraju i izvukla iz govana.
Zasto rizikovati gubljenje i te jedine karte nekakvom odmazdom?
-
Kick off
Ja sam se vec slozio s tobom kada si rekao da je radio iskljucivo za Bosnjacke interese tako da ni ja ne mislim da mu je nesto stalo do ostala dva naroda. Ali do cjelovite Bosne jeste jer je znao da na Bosnjakistan cak ni Bosnjaci ne bi prisatli. Podjelu je mogao prihvatiti i bez rata a i za vrijeme rata. Da je vodio borbu oko teritorija isto tako ne vjerujem. Jer kako ce voditi borbu za teritorije protiv 4. sile u evropi ? ipak je to bio rat gdje se armija branila.. rat gdje smo se svi slozili da necemo pristati na podjelu...Prenj wrote: Da je Aliji bilo stalo do ostala dva naroda i na ovih 20% bi se od pocetka do kraja vodila drugacija politika, a ne politika dominacije.
Jedna od najvecih Alijinih gresaka je bila ta sto je od pocetka, od prvih pregovora, PRISTAO na pregovore u kojima je on jedna od sukobljenih strana, definisanih striktno na etnickom principu.
To je princip protiv toga se NIKADA nije pobunio.
I sve podjele zemlje su poslije napravljene po tom principu, tuca je bila samo oko velicine teritorije.
A sto se atentata tice, ako vec nisi, procitaj Semirovu knjigu, zgadice ti se zivot od mulja i magle kojim su nasi zivoti bili obavijeni u vrijeme rata, koju su napravile razne tajne sluzbe i sluzbice. Ko je bio na kraju zapovjednog lanca tih sluzbi?
A sto se tice "masovne osvete", zlocin srpske, pa i hrvatske strane u ratu su bili drzavni projekti, a ne nedjela krvozednih pojedinaca.
Jedina karta koju je Alija imao kada je bio uvucen u cijelu stvar oko nezavisnosti je bila podrska svijeta, koja nas je na kraju i izvukla iz govana.
Zasto rizikovati gubljenje i te jedine karte nekakvom odmazdom?
To sto je na pregovorima predstvaljao samo Bosnjake nije bilo do njega. To je do medjunarodne zajednice. Tako ja barem mislim. Jer logicki gledano, Srbi i Hrvati nikada nisu dozivljavali Aliju kao svog predjednika, znaci ako ce se medjunarodna zajednica uopste petljat,onda sve zaracene strane moraju imati svoje predstavnike... znaci bio je prinudjen da pregovara sa zlcincima (karadzic boban itd)
To u vezi odmazde ima logike. I vrlo je moguce da bi do odmazde i dolso da nije bio ovisan od medjunarodne zajednice.. ali to nikada necemo ni znati .. znaci ipak stoji teza da nije zlocinac i da je ipak vodio najcistiju stranu...
sto se tice semirove knjige.. rado cu je procitati.. samo valja doci donje..
-
Prenj
Nije medjunarodna zajednica pravila nikakve nove podjele. BiH je vec nakon prvih izbora podijeljena na tri dijela, dolaskom na vlast SDS, SDA, HDZ.Kick off wrote: Ja sam se vec slozio s tobom kada si rekao da je radio iskljucivo za Bosnjacke interese tako da ni ja ne mislim da mu je nesto stalo do ostala dva naroda. Ali do cjelovite Bosne jeste jer je znao da na Bosnjakistan cak ni Bosnjaci ne bi prisatli. Podjelu je mogao prihvatiti i bez rata a i za vrijeme rata. Da je vodio borbu oko teritorija isto tako ne vjerujem. Jer kako ce voditi borbu za teritorije protiv 4. sile u evropi ? ipak je to bio rat gdje se armija branila.. rat gdje smo se svi slozili da necemo pristati na podjelu...
To sto je na pregovorima predstvaljao samo Bosnjake nije bilo do njega. To je do medjunarodne zajednice. Tako ja barem mislim. Jer logicki gledano, Srbi i Hrvati nikada nisu dozivljavali Aliju kao svog predjednika, znaci ako ce se medjunarodna zajednica uopste petljat,onda sve zaracene strane moraju imati svoje predstavnike... znaci bio je prinudjen da pregovara sa zlcincima (karadzic boban itd)
To u vezi odmazde ima logike. I vrlo je moguce da bi do odmazde i dolso da nije bio ovisan od medjunarodne zajednice.. ali to nikada necemo ni znati .. znaci ipak stoji teza da nije zlocinac i da je ipak vodio najcistiju stranu...
sto se tice semirove knjige.. rado cu je procitati.. samo valja doci donje..posebno ako si u dijaspori
Aliji I. je od samog pocetka bilo puno vaznije skinuti komuniste sa vlasti nego bilo sta drugo.
I 1990. je bilo moguce napraviti vlast od iskljucivo probosanskih snaga, tako da bi 1992. kada je rat poceo, SDS poceo rat kao i SDS u Hrvatskoj, kao obicni pobunjenici.
I onda se ne bi vodili pregovori izmedju "zaracenih strana", vec izmedju vlasti i pobunjenika, kao sto je to bio slucaj u Hrvatskoj.
Nazalost, vise nije bilo povratka, danasnji monstrum, Daytonska BiH, je posljedica procesa koji je poceo jos 1990.
Cak i nakon rata, Alija odbija Holbrookov prijedlog o zabrani SDS-a, iz jednog jedinog razloga: Sto bi zabrana SDS-a na kraju vjerovatno vodila i do zabrane ostalih stranaka napravljenih na nacionalnom principu, ukljucujuci i SDA i tako na kraju ukinula njegovo jedino zivotno djelo - SDA.
-
nebi
Da nam se nesto spremalo,to je jasno svima sa IQ iznad 50.bleka wrote:Odite na domovina pa interupted phone calls da vidite sta se spremalo nama. Svaka cast Aliji tvorac je definitivno moderene bosanske drzave
Samo,to nije opis uloge rahmetli Izetbegovica.Mozes li nam malo pojasniti?
-
bleka
Pa ako preslusas razgovore cak i ako imas samo jednu mozdanu hemisferu shvatila bi da politicke zamke Milosevica i Karadzica je Izetbegovic iz izuzetno teske pozicije izbjegao i sto ni u snu nisu ocekivali da ce na vrijeme uspijeti napraviti referendum i dobiti nezavisnost. Takoder nisu ocekivali apsolutno nikakav oruzani otpor.
-
pravimjernik
mogul ja reć, mogul ja!!! meni je IQ 165 od mogućih 167 (http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.p ... 7&start=50)
e, ja kažem:
Radovan
Alija
Mate
e, ja kažem:
Radovan
Alija
Mate
- Jimmy_The_Saint
E, da. Ima ovdje i pojava koje to što Srbi i Hrvati nemaju "svoju" Srebrenicu, smatraju nekakvim uspjehom. I to Alijinim!?
Ljudi, Srebrenica nije pobijena zato da Alija pokaže svoju veličinu a Bošnjaci merhamet. Pobijena je zato da krv do neba vapi, da svi popušimo podjelu, da Ante Gotovina ušeta u Grahovo i Drvar pa opkruži Knin dok Mladićevi debili snage koncentrišu na uništavanje jedne jadne i izmrcvarene enklave...
E ako je to "uspjeh", onda su najuspješniji Jevreji svih vremena oni koji su izgoreli upuh po vukojebinama od Bavarske do Poljske. A Izrael najhumanija zemlja na dunjaluku otkako je svijeta i vijeka, jer sad IMA atomsku bombu, i ne baca je na Njemačku.
Ljudi, Srebrenica nije pobijena zato da Alija pokaže svoju veličinu a Bošnjaci merhamet. Pobijena je zato da krv do neba vapi, da svi popušimo podjelu, da Ante Gotovina ušeta u Grahovo i Drvar pa opkruži Knin dok Mladićevi debili snage koncentrišu na uništavanje jedne jadne i izmrcvarene enklave...
E ako je to "uspjeh", onda su najuspješniji Jevreji svih vremena oni koji su izgoreli upuh po vukojebinama od Bavarske do Poljske. A Izrael najhumanija zemlja na dunjaluku otkako je svijeta i vijeka, jer sad IMA atomsku bombu, i ne baca je na Njemačku.