" ... a nek moje "ledenice" gladuju ... "

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Skljoco

#1 " ... a nek moje "ledenice" gladuju ... "

Post by Skljoco »

Moj dobri "haver" gos. Balija mi je odobrio da neke njegove price prenesem sa sarajevo-ba.info i postavim ovdje . Meni se ova pricica svidjela pa se nisam dvoumio ,
Sarajevo - BiH FAQ Search Memberlist Usergroups

Register :: Log in Log in to check your private messages

Sarajevo - BiH Forum Index + Nasa draga BiH! + " ... a nek moje "ledenice" gladuju ... !

" ... a nek moje "ledenice" gladuju ... ! ? View previous topic :: View next topic +
Author Message
Balija Posted: Fri Apr 15, 2005 5:00 am Post subject: " ... a nek moje "ledenice" gladuju ... !

" ... a nek moje "ledenice" gladuju ... ! "

Gledam ove svoje "ledenice" i razmisljam kako cu i hocu li uspjeti da im i sutra iskupim koju koru kruha .
Tegoba me savladala , tegoba a i godine , nisam ja vise onaj "lanjski" koji je sve probleme i gadosti ovoga svita primo sa osmjehom i ravnodusnoscu .
Sad ja svaki aksam "letim" u sarenkina jasla i tu se dobro izjadam i isplacem , isplacem ko kakvo najbalavije dite . Nakon te "ceremonije" uvik se nekako lakse i bolje osjecam .
Tako je bilo i jucer , prekljucer , iznadprekljuce a tako ce biti i danas , sutra , prekosutra i pitaj dragog boga dokad cu ja svoju tugu i bol tako liciti . Mozda , mozda sve do smrti ...
A jucer sam u jaslamsko-aksamskom monologu 'ebo i Josipa i Kofia , 'ebo i onaj i ovaj vakat !
Dok sam 'sov'o Sarenka je obavila one svoje smrdljive radnje i za to vrime me samo tupo gledala pravo u oci . Sarenka ko Sarenka , nije jadnica nista kriva vec sam ja kriv sto je vezem i tako prisiljavam da i sere i pisa u prostoriji koja joj je i primaca i spavaca i radna .
Sarenka ko Sarenka ... a ipak se stidi ... !
A ne stidi se pokojni Josip sto je moj rahmetli Babo ostavio svoja ledja i zdravlje u drustvenoj firmi koja je izmedju ostalog i gradila prelipe zgrade sa velikim i lipim stanovima koje su dobijali komunisticki podobni kadrovi dok je on , rahmet mu dusi , zivio i podiz'o svoju celjad u "kuci" sa seperli zidovima koja je bila na sve nalik samo ne na objekat u kojem je zivila viseclana familija .
I kad ono bas hoce , juce' se ja vrac'o iz njive kad pred drustvenom zgradom koja se izdize preko puta mog naherenog "doma" stoji moj bivsi komso i drzi nekakve papire u ruci .
Kad me ugledo "poteko" je prema meni i ja ni pet ni ses' okrenem bjezat ... sjecanja su jos svjeza u kojima je taj moj komso glavni lik koji je predvodio vojsku koja nas je "iscerala" i "opuhala" cjelo selo .
"Ganj'o" bi on mene kol'ko hoces da nije odlucio da stane i da me pocne moliti da mu pridjem i da se sjetim da mi je bio kosmija pa i sef mom rahmetli Babi ...
Kad je spomen'o Babu ja sam stao i isprsio se te mu i pris'o ko u najbolje vremena .
Sta ho''s, upitam ga a on mi objasni da je prod'o stan i da mu treba svjedok a ako sam raspolozen da mu pomognem ...
Hocu , kazem mu , ali ako mi kazes Ko je pobio na pravdi boga onol'ke ljude iz sela ?
"E moj kume , pobio onaj sto je danas u 'agu , pobio onaj cija je vamilija danas najbogatija u Banja Luci . "
A deder mi kume kazi Ko je ocero moje konje , kola, moj plug,drljacu , moje tri kose ...
" I to je kume moj , ocero onaj drugi sto je u 'agu .Neg' da mi predjemo na pos'o pa da ja bezim kuci , ako si raspolozen ."
"Zino" ja da potvrdim svoje raspolozenje kad me jedna od mojih "ledenica" vice iz avlije preko puta : " Babo , nosis li sto god ? "
Najezim se ja i okrenem se prema kumu da mu nesto kazem ali kum je vec bio u audiu i kreco ...
E jebem li te Kofiju ...
A Sarenka gleda ... proteze vrat , zadize glavu i iz sljinjavi "labrnja" pusti glas iz sve snage , rice Sarenka sve do neba ...
Mogo sam i ja danas biti u Hagu i prst u uho i u cistim i udobnim odajama odradjivati lovu koja bi kapala mojoj Djevriji i nasim "ledenicama" koje bi danas vozale "petice" i "sestice" a ne camile kad cu se pojaviti sa kakvim zalogajem kruha.
Ma , ubio bi ja zeca,vuka medjede al' ... uh ...
'ebi ga , imo sam i ja sansu, nije da nisam al' djes bolan ubijat djecu,zene,ljude ...
A tu je Lova ...
Last edited by Skljoco on 18/04/2005 14:00, edited 1 time in total.
Skljoco

Post by Skljoco »

Fajront ! :roll:
Skljoco

Post by Skljoco »

:(
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Sjajan završetak priče koja nije toliko obećavala...
Skljoco

Post by Skljoco »

kub lajkan wrote:Sjajan završetak priče koja nije toliko obećavala...
Balija ce biti ponosan zbog ovakvih pohvala !
samo da se danas ne "otrgne" ... :lol:
Skljoco

Post by Skljoco »

Skljoco wrote:
kub lajkan wrote:Sjajan završetak priče koja nije toliko obećavala...
Balija ce biti ponosan zbog ovakvih pohvala !
samo da se danas ne "otrgne" ... :lol:
Zamoljavam da sve pohvale na balijin "racun" zadrzite u sebi ... jer eno ga ... ne trizni se :( vec treci dan ... :zzzz:
Skljoco

Post by Skljoco »

Idem ja sad traziti po kaficima svog Baliju , pisca - naivca ! :roll:
Skljoco

Post by Skljoco »

Ne nudim ja ovu pricicu svaki dan bez neke veze vec provjeravam o kakvom se moralnom "sklopu" forumasa radi jer prica govori o Moralu koji je dozivio najnizi moguci stupanj . Govori se o PLACANJU debelim parama UBICA nase djece , nasih sinova , nasih majki,oceva , prijatelja , komsija ... nase drzave !
I svi okrecete glavu ... kao kad sam postavio temu da je poceo sa radom Sud za ratne zlocine u Sarajevu .
Ma dobijem nekad osjecaj da ja "mlatim" praznu slamu sa samim zlocincima ili pak sa njihovim najblizim srodnicima ...
Zbog toga sam tako i uporan , "Dragi" moje i "Dragi" moji Mrzitelji drzave cije drzavljanstvo imate a kojoj bi i svojim "mladim" zivotima sprijecili da uspostavi konstitutivnost nacionalnog i narodnog identiteta drzave cije drzavljanstvo imate...
Svi vi zelite da to Ubistvo drzave bosanskohercegovackog naroda izvedete u Rukavicama ... E nemEre , :shock: , morate to pokusati bez rukavica ... pa sta bude !
Vas Skljoco !
Last edited by Skljoco on 05/11/2005 12:48, edited 1 time in total.
Skljoco

Post by Skljoco »

- "Raskomotite se ... " :shock:
Skljoco

Post by Skljoco »

... i procitajte jos "jednoc" ! :(
da pamtis

Post by da pamtis »

:D dopada mi se ova prica, skljoco, valjda zbog bajrama :D :D
Skljoco

Post by Skljoco »

da pamtis wrote::D dopada mi se ova prica, skljoco, valjda zbog bajrama :D :D
-----------------
A dje je ... nadje , brate ! :lol:
Skljoco

Post by Skljoco »

da pamtis wrote::D dopada mi se ova prica, skljoco, valjda zbog bajrama :D :D
--------------------
Nes je valjda svrstati u "bajramske" ? :lol:
Skljoco

Post by Skljoco »

Ova sutnja ovdi ... jako me zabrinjava !
Ko li se sve nalazi "s'one strane grane" , ko li se sve krije pod vasim nikovima ?
da pamtis

Post by da pamtis »

Nes je valjda svrstati u "bajramske" ?
u bajramske, nego sta....
ko li se sve krije pod vasim nikovima ?
pod mojim nikom se krije jedna osoba, sa dobrim namjerama... :D
Ova sutnja ovdi ... jako me zabrinjava
! sve je to zbog bajrama....eto selam brate u glavnom imao sam sta citati za bajram :D :D
Skljoco

Post by Skljoco »

da pamtis wrote:
Nes je valjda svrstati u "bajramske" ?
u bajramske, nego sta....
ko li se sve krije pod vasim nikovima ?
pod mojim nikom se krije jedna osoba, sa dobrim namjerama... :D
Ova sutnja ovdi ... jako me zabrinjava
! sve je to zbog bajrama....eto selam brate u glavnom imao sam sta citati za bajram :D :D
---------------------
Braco , nisam mislio na tebe ...
vec ...
Ne nudim ja ovu pricicu svaki dan bez neke veze vec provjeravam o kakvom se moralnom "sklopu" forumasa radi jer prica govori o Moralu koji je dozivio najnizi moguci stupanj . Govori se o PLACANJU debelim parama UBICA nase djece , nasih sinova , nasih majki,oceva , prijatelja , komsija ... nase drzave !
I svi okrecete glavu ... kao kad sam postavio temu da je poceo sa radom Sud za ratne zlocine u Sarajevu .

Ma dobijem nekad osjecaj da ja "mlatim" praznu slamu sa samim zlocincima ili pak sa njihovim najblizim srodnicima ...
Zbog toga sam tako i uporan , "Dragi" moje i "Dragi" moji Mrzitelji drzave cije drzavljanstvo imate a kojoj bi i svojim "mladim" zivotima sprijecili da uspostavi konstitutivnost nacionalnog i narodnog identiteta drzave cije drzavljanstvo imate...
Svi vi zelite da to Ubistvo drzave bosanskohercegovackog naroda izvedete u Rukavicama ... E nemEre , , morate to pokusati bez rukavica ... pa sta bude !
Vas Skljoco !
...
a ovaj komentar sam postavio vec poodavno .
U glavnom Balija ima razlog da se i danas "opusti" !
Moram mu javit ... :lol:
Post Reply