Neko spomenu ironiju i sarkazam...pa cu se ovdje potruditi da napisem par rijeci o tome sta mislim o jucersnjim dogadjajima i jos ponesto ...a bez sarkazma ironije ...patetike cinizma i jos kojekakvih stvari koje toboze ne bi trebale krasiti fin rjecnik. Ne uspijem li u tome molim za izvinjenje sve one koji bi se nasli u cudu uslijed toga. Htjedoh napisati nesto i prije ali nisam mogao ...nisam znao sta da kazem....a buduci da mi u takvim i slicnim situacijama zna izletiti i poneka nepristojna rijec odlucio sam se prespavati. Nista bolje doduse nije bilo ni jutros.
Mislio sam se... sta bi mi bilo pametno za ciniti kad bih kojim slucajem ja bio jedan od onih partijskih rukovodilaca koji su se jucer osjecali razocaranima povodom sadrzaja haske presude. Nisam siguran da bih znao nesto pametno uraditi ni da sam kojim slucajem na mjestu onih drugih, onih koji su jucer slavili....naravno buduci da su slavili zacijelo im nije bilo tasko kao ovim prvima...ma ipak ne znam...jer ni u njihovoj situaciji nikako ne bih volio biti. Dobrovoljno se prihvatiti odgovornosti sam ...za zlocin koji su u stvari pocinili zajedno sa jos jednom stranom....a sve zarad potpunog oslobadjanja tog drugog od svih optuzbi koje su ga teretile. Rekoh ne znam...ma me to i ne mori bas toliko ....to sta ce oni sad - je njihov problem...i neka mi oproste svi oni koji misle da su svi njihovi problemi ujedno i nasi problemi (sa floskulama tipa "jedna smo drzava" i tako to).... jer to je moje subjektivno misljenje. Za pomanjkanje objektivnosti u ovom textu se mozete svi vi koji se eventualno nadjete u tom filmu ...slobodno zaliti moderatorima ovog sajta....njima, siguran sam, nece biti tesko provjeriti o cemu se tu u stvari radi.
Nemam licnog favorita medju BiH politicarima ...te je to vjerovatno i jedan od glavnih razloga da ne glasam na izborima ...to sto sam jos i dijasporac je samo jos jedna stavka u istom smislu. Da sam bosnjak, musliman , pripadnik bosanskohercegovacke nacije (po skljocinoj definiciji) i da sam na mjestu stranackih vodja ...bilo kojeg... Silajdzica, Tihica, Lagumdzije ili nekog cetvrtog, nebitno....cini mi se da bi mi se neke stvari ...koje su jos koliko jucer bile jasne ko sunce ...pocele pomalo mutiti. A sta to...pa nisam jos nacisto da sam ukonto i sam ...i o tome se u stvari i radi. Najprije bi mi bilo jasno da ...ako u svjetlu jucerasnjih dogadjaja ne promijenim nesto sa sobom samim ...onda vjerovatno necu za takvo nesto imati bolje prilike u bubucnosti.
Ako bi mi to bilo jasno (meni sad jest, no ne znam da li bi mi to bilo jasno da sam mjestu ranije pobrojanih) ... mensecini da bi mi jos poneke stvari pocele prestajati biti vazne i bogom dane kao takve ... preispitao bih sam sebe....sta hocu. Pa bih onda preispitao i druge , kolege , da moze biti i oni ne misle isto ...ako bi se pokazalo da imamo slicna gledista... ostatak bi bila sprovedba.