A mene zeza mjenjac

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
V

#1 A mene zeza mjenjac

Post by V »

Promjenila sam autic. Prije mene ga je vozikala neka bakica, neistrosen je, ocuvan i stvarno je za desetke, osim mjenjaca. On me opasno zeza. Dodje mi da ga iscupam i napravim automatik.

Naime, zapinje, tesko se prebacuje iz brzine u brzinu, pogotovo kada prebacujem iz rikverca u prvu. Provjeravala sam juce ulje, u redu je, sve je onako na oko kako i treba biti, ostalo je jos samo da ga vozim majstoru, sto mi bas i nije tako drago... plaho skupi :)

Ima li ko ideju, sta bi moglo biti?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#2 Re: A mene zeza mjenjac

Post by pape »

V wrote: Ima li ko ideju, sta bi moglo biti?
:) Imam ja.
Mislim da ti je rikno mjenjac. :lol:
JD

Post by JD »

Pa nema ti druge nego u servis.

P.S. Koje je auto u pitanju?
ragib

#4 Re: A mene zeza mjenjac

Post by ragib »

pape wrote:
V wrote: Ima li ko ideju, sta bi moglo biti?
:) Imam ja.
Mislim da ti je rikno mjenjac. :lol:
pape
citas li ti pp?
nineac

Post by nineac »

Koje je auto? Ako je noviji opel, to s enažalost ubraja u serijsku opremu, tj. sasvim normalna stvar. Kada se mjenjač zagrije treblo bi se vratiti u normalu! Nije iskljčeno da je neko prije tebe promjenio ulje, treba samo staviti originalno. Takođe, možda neodvaja kvačilo kako treba, tj. neodvoji skroz lamela, neka ti to mehaničar pogleda, tek onda razmišljaj da nije neki sinkron otišao!
Ali najvažnije je, koje je auto i koji motor?
VR6

Post by VR6 »

Glavnu stvar si zaboravila, koji auto i motor?!

Moze biti ako je mjenjac na sajle da se rastelovao, ako ima automatsko stelovanje kvacila da je zaglavilo pa ne "odvaja" kako treba i sl. Ima tu puno stvari...
RPM

Post by RPM »

moguce jedan od cilindara kvacila (gornji, donji) pa ne odvaja prenos, popravak oko 150 KM ruke+cilindar (1).... mozda ... :?
whow

Post by whow »

Kazes zapinje kada saltas iz rikverce u prvu. Mnogi vozaci , ukljucujuci , moju zenu, mjenjaju brzinu iz rikverca u prvu dok se automobil jos uvijek rola , moj savjet ti je da sacekas da se vozilo potpuno zaustavi prije nego sto ubacis u prvu, mozda ce ici lakse. Onda zavisi i od toga kako je baba od koje si kupila auto mjenjala brzine , moguce je da su sinkroni ,kao sto ninec rece. Takoder je moguce da je to normalno za takav mjenjac. Ja sam imao Focusa kome je mjenjac znao zapinjati ( na hladno ) kada se shalta iz druge u trcu i tako ja odveo auto u servis ( pod garancijom) kad tamo kazu takav mjenjac malo spor. Ja ponovo u servis sljedece sedmice kazu treba nastelovati kablove. Kada sam pokupio auto iz servisa vozio odprilike 3km kada se mjenjac potpuno pobrko' . Nazad u
servis na popravku a oni mi daju drugog Focusa , opet ista stvar , mjenjac zapinje na hladno a jos uz to kada je temperatura ispod - 15 C, ako pritisnes kvacilo dok auto stoji prenosi se neka vibracija ( lupkanje)sa motora tako da je mozes je osjetiti pod papucom kvacila . Ja opet u servis , oni dupliciraju ovu vibraciju i kazu " takav inzenjering " Kazu trebao si kupiti Taurusa. Pisao pisma u Ford ali nema odgovora. Prodam Focusa i posaljem pismu u Ford da se zahvalim na usluzi i us to napisem da nikada nikome ne bih prporucio da kupi Forda . Poslije toga oni zovu kao' nisu znali . itd. Eto toliko a za sve forumase koji razmisljaju o kupovini novog auta moj savjet je DO NOT BUY FORD : Found On Road Dead =Ford
JD

Post by JD »

nineac wrote:Ako je noviji opel, to s enažalost ubraja u serijsku opremu, tj. sasvim normalna stvar. Kada se mjenjač zagrije treblo bi se vratiti u normalu!
Tacno. I kod mene malo zapinje mjenjac dok se ne zagrije. Npr ne mogu presaltati iz druge u prvu dok skoro skroz ne zaustavim auto. Isto i za rikveric. Ali daleko je od toga da mi to pravi probleme, sve se vrati u normalu nakon 5 minuta.
VR6

Post by VR6 »

JD wrote:Npr ne mogu presaltati iz druge u prvu dok skoro skroz ne zaustavim auto. Isto i za rikveric. Ali daleko je od toga da mi to pravi probleme, sve se vrati u normalu nakon 5 minuta.
To se i ne radi...
Qler

Post by Qler »

ja dok sam imao merca, mogao sam iz druga u prvu bez ikakvih problema, sada kad vozam coru, nece iz druge u prvu dok haman skroz ne stanem :D

nema sanse, morao bih silovati mijenjac, a to mi se nikako ne radi.

a sto se tice rikverca, tu nemam nikakvih problema.
nineac

Post by nineac »

Ma sve je to udure, ali ona nama još nereče koje auto vozi :?
JD

Post by JD »

VR6 wrote:
JD wrote:Npr ne mogu presaltati iz druge u prvu dok skoro skroz ne zaustavim auto. Isto i za rikveric. Ali daleko je od toga da mi to pravi probleme, sve se vrati u normalu nakon 5 minuta.
To se i ne radi...
Ne ubacuje se u rikveric? :shock: :lol:

Nisam ni rekao da usred voznje saltam iz druge u prvu nego kad usporavam pa mozda kod 5km/h ako mjenjac nije zagrijan nece da ubaci u prvu. Jos da ti nacrtam heh
V

Post by V »

nineac wrote:Ma sve je to udure, ali ona nama još nereče koje auto vozi :?
Sabur zeno :)

Auto je goreopisani Focus, diesel, 90 PS-a.
Stvarno je ko bombonica, super radi, trosi malo vise od upaljaca, SAMO taj prokleti mjenjac. Kao sto rekoh, kad se ugrije ide bez problema, cak i saltanje u ostale brzine ide bez problema, samo su kriticne prva i rikverc.

Kakve su sanse da jos nije "razradjen"? Ipak je presao 98 000.
RPM

Post by RPM »

razradjen jeste, samo kako ... :D ... mozda je neki od zupcanika ostecen, haj' ti fino u servis da ne ostanes na cesti.
nineac

Post by nineac »

Nikakve! Pod razrađivanjem se podrazumjeva 5-10.000 km! Focus ima standardan problem forda unazad 20 godina, a to je potisni ležaj ili druk ležaj na lameli. To nebi trebalo koštati više od 50 km! Ali ruke mogu biti oko 100 ako s emora mjenjač rastavljati, ali čisto sumnjam pošto je auto novije generacije. Uglavnom, ako mjenjač savršeno funkcioniše kada se ugrije onda je to do ulja, tj. ulje je gusto, i ti tu ništa nemožeš promjeniti, a ako to zeza i kada se ugrije, e onda neka ti mehaničar prvo provjeri taj ležaj. Inače, kada stisneš kvačilo morala bi se čuti nešto slično "hučanj" (neznam kako bi se drugačije izrazio)! Čisto sumnjem da je nešto ozbiljnije!
V

Post by V »

Kad smo vec kod kvacila... nekako ko da ima zraka i kaze fffffffffp kad pritisnem :D
Ja cu ovo sve isprintati i odnijeti u servis, pa neka traze :)

Hvala vam svima.

p.s. RPM i to sto kazes :D
RPM

Post by RPM »

ako je prije tebe neko shalt'o iz 4-te u R(ally) nije babi dobro ... :D ... probaj prije nego sto upalis auto lagano mjenjati brzine, ne diraj kvacilo, auto ne radi ... ali > l a g a n o < ... moralo bi moci ...
Mehanic

Post by Mehanic »

Taj problem je jednostavan za svakog majstora ako on ista zna. Jednostavno je to ovako: dok je tvoje auto ugaseno tad probaj da saltas te brzine koje te inace u voznji zezaju. Eh ako to sve super funkcionise dok je auto ugaseno onda nije problem u rucici mjenjaca niti je problem u tom zraku o kojem mislite za hidraulicno kvacilo, jer da je to onda bi zezalo sve brzine a ne samo te dvije. ZNACI ako se auto ugaseno DOBRO salta onda je definitivmo problem u mjenjacu jer su losi sinhroni od prve brzine, to je moguce zbog loseg ulja. Eto to je taj pravi sistem ispitivanja mjenjaca pa probaj to sve ili probaj neko orginalno ulje za mjenjac.
Post Reply