...a koja sekularna BiH da prostite???
-
theTruePath
#401 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Stvar je u tome sto se i sekularne drzave dijelom prilagode kulturi drzave,koja je cesto dolazi od religije.Zapad je mahom hriscanski a BIH je vecim dijelom muslimanska...i to je jedna velika razlika.Eto sto se tice dzumme,,na zapadu je nedjelja neradni dan..tako bi i u BIH petak ako nista onda bar bi trebalo osigurati slobodno vrijeme za dzummu,jer krscani imaju svoju slobodnu nedjelju,
-
pionir47
#402 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Da iznesem svoje skromno misljenje ovaj put; iako bi vrlo rado, nakon citanja ovih postova od raznoraznih "Islamista" poceo sa nacionalistickom retorikom isto kao sto oni sire Islamisticku retoriku.
Vjera (Islam) nama Bosnjacima treba da bude nesto izmedju individua i Boga. Znaci vjera bi se trebala "integrisati" u dijete dok je ono jos malo i u tom duhu ga i odgajati i kroz vjeru mu dati neke moralne vrijednosti: Kako da postuje sam sebe i druge i sve ostalo. Dalje, vjera muslimanima sluzi za "ciscenje srce" a to nije moguce ako sjedite kuci i govorite:"Ja sam vjernik; vjerujem srrcem i to je sve." Znaci ako ste vjernik onda je sustina da klanjate pa bar minimalno jednom sedmicno i to je vrsta meditacije kroz koju mozete da "ocistite" onu "prljavstinu" koja se skupi na vasem srcu/ dusi tokom vremena. Bez ovoga (po meni) ne moze biti rijec o vjerniku.
Znaci to je na sta se vjera treba odnostiti. Na osobu kao pojedinca. Taj pojedinac je vjernik samo za sebe. I po meni je zaista upitno da li su vjenrici oni koji se tako samo ponasaju i koji klanjaju da bi dostigli neku politicku karijeru u Sarajevu ili "Zen'ci"; a takvih mnogo ima tamo u Bosni.
Dalje; po meni, vjera ne moze da sluzi kao nosac Bosnjackog idenditeta. Jer mi Bosnjaci se nalazimo u evropi; odvojeni od ostatka Islamskog svijeta. A i da smo sastavljeni sa ostatkom Islamskog svijeta; opet bi mi; bas kao i Turska, Albanija; morali postovati evropska pravila d abi kao narod bili "u toku" i dugorocno opstali.
A to je samo moguce ako i mi, kao i svi drugi ozbiljni i odrasli evropski narodi; pocnemo svoj nacionalni identitet zaokruzivati "nacionalnim elementima" a ne vjerom. Sto znaci da ce Bosnjastvo nas definisati kao Bosnjake a uz to ce nas Islam definisati kao muslimane. To je sasvim logicno.
Znaci Bosnjaci bi u buducnosti trebali biti zato sto:
1)Smo svjesni OBJEKTIVNE ISTORIJE koja nije napisana da bi se uklopila u vjeru.
2) Tu istoriju i svijest integrisemo u nas svakodnevni zivot kao kolektiv: (Dajemo bosanska imena djeci; umjetnost, knjizevnost i sve ostalo usmjeravamo na jacanje te svijesti.)
3)Imamo obadvoje i vjerski i nacionalni identitet i obadva identiteta se propagiraju u korpusu Bosnjaka ali se i zna dobro gdje prestaje "nadleznost" vjerskog a gdje pocinje nadleznost "nacionalnog" identiteta.
itd. itd.
Te korake Bosnjaci moraju napraviti (iako kasne za evropom u tome 150 godina) ukoliko zele da postanu narod i nacija. Ukoliko oni zele da budu vjerski skup; oni ce se kad tad izgubiti. Jer znamo vrlo dobro, naprimijer, da su i Srbija i Hrvatska u proslosti otvorenim rukama docekivali muslimane u svoje nacionalne korpuse. I u 19. vijeku je bilo mnogo takvih muslimane i to najpismenijih. A samo zato sto su zakasnili sa prihvatanjem nacionalnog Bosnjastva.
Dobro je rekao Pavlo Ostovic; clan Yuzno-slavenskom odbora za vrijeme WW1 (1915): "Vi ste Bosnjaci ali ste zanemarili vasu pred-Tursku istoriju. Ukoliko vi tu istoriju ne zelite kao svoju; Srbi i Hrvati ce reci da je njihova."
I to pravilo jos uvijek vrijedi. Hrvati Islamske vjere; Srbi Islamske vjere; sve ce to biti opet aktuelno za nekih 40-50 godina. Jedino sto moze dugotrajno sprijecti osipanje Bosnjaka kao naroda je narodni preporod.
Vjera (Islam) nama Bosnjacima treba da bude nesto izmedju individua i Boga. Znaci vjera bi se trebala "integrisati" u dijete dok je ono jos malo i u tom duhu ga i odgajati i kroz vjeru mu dati neke moralne vrijednosti: Kako da postuje sam sebe i druge i sve ostalo. Dalje, vjera muslimanima sluzi za "ciscenje srce" a to nije moguce ako sjedite kuci i govorite:"Ja sam vjernik; vjerujem srrcem i to je sve." Znaci ako ste vjernik onda je sustina da klanjate pa bar minimalno jednom sedmicno i to je vrsta meditacije kroz koju mozete da "ocistite" onu "prljavstinu" koja se skupi na vasem srcu/ dusi tokom vremena. Bez ovoga (po meni) ne moze biti rijec o vjerniku.
Znaci to je na sta se vjera treba odnostiti. Na osobu kao pojedinca. Taj pojedinac je vjernik samo za sebe. I po meni je zaista upitno da li su vjenrici oni koji se tako samo ponasaju i koji klanjaju da bi dostigli neku politicku karijeru u Sarajevu ili "Zen'ci"; a takvih mnogo ima tamo u Bosni.
Dalje; po meni, vjera ne moze da sluzi kao nosac Bosnjackog idenditeta. Jer mi Bosnjaci se nalazimo u evropi; odvojeni od ostatka Islamskog svijeta. A i da smo sastavljeni sa ostatkom Islamskog svijeta; opet bi mi; bas kao i Turska, Albanija; morali postovati evropska pravila d abi kao narod bili "u toku" i dugorocno opstali.
A to je samo moguce ako i mi, kao i svi drugi ozbiljni i odrasli evropski narodi; pocnemo svoj nacionalni identitet zaokruzivati "nacionalnim elementima" a ne vjerom. Sto znaci da ce Bosnjastvo nas definisati kao Bosnjake a uz to ce nas Islam definisati kao muslimane. To je sasvim logicno.
Znaci Bosnjaci bi u buducnosti trebali biti zato sto:
1)Smo svjesni OBJEKTIVNE ISTORIJE koja nije napisana da bi se uklopila u vjeru.
2) Tu istoriju i svijest integrisemo u nas svakodnevni zivot kao kolektiv: (Dajemo bosanska imena djeci; umjetnost, knjizevnost i sve ostalo usmjeravamo na jacanje te svijesti.)
3)Imamo obadvoje i vjerski i nacionalni identitet i obadva identiteta se propagiraju u korpusu Bosnjaka ali se i zna dobro gdje prestaje "nadleznost" vjerskog a gdje pocinje nadleznost "nacionalnog" identiteta.
itd. itd.
Te korake Bosnjaci moraju napraviti (iako kasne za evropom u tome 150 godina) ukoliko zele da postanu narod i nacija. Ukoliko oni zele da budu vjerski skup; oni ce se kad tad izgubiti. Jer znamo vrlo dobro, naprimijer, da su i Srbija i Hrvatska u proslosti otvorenim rukama docekivali muslimane u svoje nacionalne korpuse. I u 19. vijeku je bilo mnogo takvih muslimane i to najpismenijih. A samo zato sto su zakasnili sa prihvatanjem nacionalnog Bosnjastva.
Dobro je rekao Pavlo Ostovic; clan Yuzno-slavenskom odbora za vrijeme WW1 (1915): "Vi ste Bosnjaci ali ste zanemarili vasu pred-Tursku istoriju. Ukoliko vi tu istoriju ne zelite kao svoju; Srbi i Hrvati ce reci da je njihova."
I to pravilo jos uvijek vrijedi. Hrvati Islamske vjere; Srbi Islamske vjere; sve ce to biti opet aktuelno za nekih 40-50 godina. Jedino sto moze dugotrajno sprijecti osipanje Bosnjaka kao naroda je narodni preporod.
- probuseni $
#403 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Nije babska sigurno ! Ne radi se o ovom sadasnjem ambasadoru vec o Seadu Masli. Najmanje 150 ljudi s kojima je zivio u izbjeglickom centru zna manje vise za ovo. Oni koji ga znaju kazu da on ustvari nije los. Pametan je, obrazovan, ali mu , barem kao vjerniku nedostaje morala, bas onog na koji se poziva kao vjernik. Ti odlasci na dzume ( u ribolov ) su mu i otvorila vrata u SDA i na tako visoku poziciju. Zalosno je kad bosanskog ambasadora ljudi u sali nazivaju "muslimanom na baterije", al`stas, ima i takvih, koji da bi ostvarili cilj ne prezu ni od lazi i prevara.theTruePath wrote:probuseni $ wrote:Ambasador BiH u Danskoj je prije 15-16 g. bio izbjeglica u toj istoj Danskoj. Vratio se iz izbjeglistva sa porodicom u BiH, ukljucio u politicki zivot, i kako to vec biva , napredovao u sluzbi, postao ambasador u zemlji gdje je nasao skloniste u toku rata. E sad...
Covjek je musliman. To mu je bio i putokaz za SDA jer je to jedan od kriterija u toj istoj SDA. Za vrijeme dok je bio izbjeglica upraznjavao je svoj vjerska uvjerenja , isao na dzumu, ali u susjedni grad udaljen nekih 50 km. od mjesta gdje je provodio izbjeglicke dane. Svako putovanje petkom mu je bilo placeno od Crvenog Krsta u vidu novcane kompezacije za taj trosak. I tako je to trajalo godinama. Sve bi to bilo u redu da je doticni ambasador umjesto da ide na dzumu isao u ribolov. ...![]()
Ambasador je postao jer je SDA kadar. Kotira visoko u samom SDA jer je musliman. I to pravi bosnjacki musliman koji voli vise ribolov od dzume. ...
to mi zvuci kao neka babina prica..cisto sumnjam,,
- JThomas
#404 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
ne trebaš dalje od ovog foruma i pdf istorija da bi znao koliko je ovo istina, kralj tvrtko hrvat, kralj tvrtko srbin."Vi ste Bosnjaci ali ste zanemarili vasu pred-Tursku istoriju. Ukoliko vi tu istoriju ne zelite kao svoju; Srbi i Hrvati ce reci da je njihova."
al' ne može to bošnji u glavu, on samo svoje osmansko carstvo fura.
-
iceman2010
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#406 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/ ... uids.shtml
u britaniji priznati druidi
e to je sekularizam
u britaniji priznati druidi
- probuseni $
#407 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
I u Bosni ce se probuditi uspavana bosanska religija , dualizam. Ovi monoteisti nisu pokazali nista sto vrijedi . Samo prave probleme izmedju sebe. Bosanci vise vjeruju u bogove sljive, bukve, baklave, bureka nego u jednog Boga ili Alaha ....komi wrote:http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/ ... uids.shtml
u britaniji priznati druidie to je sekularizam
- AmADin_gospo
#408 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
šta kukate? za koga ste glasali tog ste i dobili.
ako prozivate nekoga, prvo u svoju avliju pogledajte pa onda u tuđu.
statistika kaže da se 43% države slaže s trenutnom situacijom i zadovoljna je, onih ostalih 57 što je izašlo na glasanje, glasali si opet za iste, tako da ste dali glas za ponavljanje več viđenog.
što bi rekao Šiber na "starom" u mostaru: "eto vam ga, jer ste vi to tražili"
ako prozivate nekoga, prvo u svoju avliju pogledajte pa onda u tuđu.
statistika kaže da se 43% države slaže s trenutnom situacijom i zadovoljna je, onih ostalih 57 što je izašlo na glasanje, glasali si opet za iste, tako da ste dali glas za ponavljanje več viđenog.
što bi rekao Šiber na "starom" u mostaru: "eto vam ga, jer ste vi to tražili"
-
zonbirile
#409 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
-------------------------------------------------probuseni $ wrote:Nije babska sigurno ! Ne radi se o ovom sadasnjem ambasadoru vec o Seadu Masli. Najmanje 150 ljudi s kojima je zivio u izbjeglickom centru zna manje vise za ovo. Oni koji ga znaju kazu da on ustvari nije los. Pametan je, obrazovan, ali mu , barem kao vjerniku nedostaje morala, bas onog na koji se poziva kao vjernik. Ti odlasci na dzume ( u ribolov ) su mu i otvorila vrata u SDA i na tako visoku poziciju. Zalosno je kad bosanskog ambasadora ljudi u sali nazivaju "muslimanom na baterije", al`stas, ima i takvih, koji da bi ostvarili cilj ne prezu ni od lazi i prevara.theTruePath wrote:probuseni $ wrote:Ambasador BiH u Danskoj je prije 15-16 g. bio izbjeglica u toj istoj Danskoj. Vratio se iz izbjeglistva sa porodicom u BiH, ukljucio u politicki zivot, i kako to vec biva , napredovao u sluzbi, postao ambasador u zemlji gdje je nasao skloniste u toku rata. E sad...
Covjek je musliman. To mu je bio i putokaz za SDA jer je to jedan od kriterija u toj istoj SDA. Za vrijeme dok je bio izbjeglica upraznjavao je svoj vjerska uvjerenja , isao na dzumu, ali u susjedni grad udaljen nekih 50 km. od mjesta gdje je provodio izbjeglicke dane. Svako putovanje petkom mu je bilo placeno od Crvenog Krsta u vidu novcane kompezacije za taj trosak. I tako je to trajalo godinama. Sve bi to bilo u redu da je doticni ambasador umjesto da ide na dzumu isao u ribolov. ...![]()
Ambasador je postao jer je SDA kadar. Kotira visoko u samom SDA jer je musliman. I to pravi bosnjacki musliman koji voli vise ribolov od dzume. ...
to mi zvuci kao neka babina prica..cisto sumnjam,,
pa sidranovu malu ispituje SIPA i nije babska,zavrnula do sada što se zna 100000 eura.