A kako se sad upisati na fakultet...?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Teletubbies

#1 A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by Teletubbies »

Kao što je najavljeno, na kraju 4. razreda, učenici srednjih škola u Kantonu Sarajevo će raditi eksternu maturu iz 3 predmeta (Bosanski jezik, Engleski jezik i Matematika), te će se krajnji rezultati predavati na fakultete prema kojima će se praviti rang lista, uglavnom ista stvar kao princip upisa u srednju školu. Barem je to tako zamišljeno, no javio se problem prema kojem su se određeni fakulteti (prvenstveno Medicinski fakultet) ogradili od toga te ih u najmanju ruku eksterna matura ne zanima, što je mogli bi reći i logično, jer šta ljude na Medicini boli klinac znaš li ti Past Simple ili riješiti linearnu jednačinu, njih zanimaju 3 predmeta koja su oduvijek bila na prijemnim ispitima. I tako kao i sve, nekoliko mjeseci prije eksterne nema riješenja, ni na vidiku...i šta sad, mora se raja spremati za eksternu maturu (jer je navodno rečeno ko ne zadovolji određene granice postoji čak i opcija ponavljanja 4-og razreda :-) ), odradiće ga, ali isto tako neće imati vremena pravilno se spremiti za prijemni ispit na fakultetu koji želi upisati a koji u isto vrijeme ne priznaje rezultate sa eksterne mature. Ko koga?!
KB9

#2 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by KB9 »

radis maturu iz predmeta koje si uzeo za izbornu i bog te veselio
apsidejzi

#3 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by apsidejzi »

Svaka je promjena teska, dok se ne naviknemo na nju. Nisam upoznat sa ovim novim sistemom ali sumnjam da je to nasa orginalna ideja. Vjerovatno dolazi sa zapada gdje je i testirana. Pitanje je koliko je primjenjiva kod nas.
AmiĐa_Idriz

#4 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by AmiĐa_Idriz »

Mislim da će ministarstvo imati zadnju, rezultati eksterne će se gledati baš kao i pri upisu u srednju, sumnjam da će biti prijemnih ispita, katalozi već u izradi, uskoro bi trebali biti tu tako da :)
wewa

#5 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by wewa »

ministarstvo obrazovanja KS je iz godine u godinu sve veca smijurija...

eksterna matura je odlican koncept s promasenom realizacijom. a ovo da su katalozi VEC u izradi, a do mature je 5 mjeseci - van pameti. katalozi su morali biti spremni do pocetka ove sk. god., da bi se djeca imala vremena spremati.
AmiĐa_Idriz

#6 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by AmiĐa_Idriz »

Vidi nešto, u početku su čak govorili da kataloga neće nikako ni biti, već da će učenici dobiti samo papir sa oblastima, ono, ništa konkretno :-) a evo, sad bi nekad trebali biti gotovi.:mrgreen:
lacrima

#7 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by lacrima »

Pa ne samo to, kako će upisati onda djecu iz drugih kantona, koji nemaju eksternu maturu? Ili će možda imati određenu kvotu za Kanton Sarajevo pa onda kad se to popuni upisati druge kantone prema prijemnom? Em je diskriminacija, jer se ne upisuju svi po istom principu, em je dupli posao za svakog ko je uključen u proces upisa na fakultet.
A da ne kažem da je Univerzitet autonoman i da sam kreira upisnu politiku. Šta sa privatnim univerzitetima, koji i sad organizuju po 25 prijemnih godišnje, bez ikakvog reda i kontrole?
wewa

#8 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by wewa »

hvala dragom Deytonu i svodjenju obrazovne politike na kantonalni nivo. hvala od srca.
AmiĐa_Idriz

#9 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by AmiĐa_Idriz »

lacrima wrote:Pa ne samo to, kako će upisati onda djecu iz drugih kantona, koji nemaju eksternu maturu? Ili će možda imati određenu kvotu za Kanton Sarajevo pa onda kad se to popuni upisati druge kantone prema prijemnom? Em je diskriminacija, jer se ne upisuju svi po istom principu, em je dupli posao za svakog ko je uključen u proces upisa na fakultet.
A da ne kažem da je Univerzitet autonoman i da sam kreira upisnu politiku. Šta sa privatnim univerzitetima, koji i sad organizuju po 25 prijemnih godišnje, bez ikakvog reda i kontrole?
Ne znam tačno kako ide taj princip, čini mi se kada se djeca izvan KS upisuju u srednje škole u Sarajevu rade eksternu maturu u toj školi koju žele upisati, vjerovatno će tako napraviti i ovdje...sve u svemu ludilo, nije ovo baš tako loš plan, ali je problem što ona ergela u ministarstvu ništa ne radi. Maj samo što nije, a niko ništa ne priča o ovome :-) a postoji ta mogućnost kao što piše u prvom postu, da fakulteti i pored eksterne organizuju prijemni, e tu bi tek nastalo ludilo, kako se pripremiti za eksternu, prijemni a još u isto vrijeme pratiti gradivo 4. razreda, nema šanse, zato opet kontam da se omladina ne brine, vjerovatno neće biti prijemnog.
lacrima

#10 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by lacrima »

AmiĐa_Idriz wrote:
lacrima wrote:Pa ne samo to, kako će upisati onda djecu iz drugih kantona, koji nemaju eksternu maturu? Ili će možda imati određenu kvotu za Kanton Sarajevo pa onda kad se to popuni upisati druge kantone prema prijemnom? Em je diskriminacija, jer se ne upisuju svi po istom principu, em je dupli posao za svakog ko je uključen u proces upisa na fakultet.
Ne znam tačno kako ide taj princip, čini mi se kada se djeca izvan KS upisuju u srednje škole u Sarajevu rade eksternu maturu u toj školi koju žele upisati, vjerovatno će tako napraviti i ovdje...sve u svemu ludilo, nije ovo baš tako loš plan, ali je problem što ona ergela u ministarstvu ništa ne radi. Maj samo što nije, a niko ništa ne priča o ovome :-) a postoji ta mogućnost kao što piše u prvom postu, da fakulteti i pored eksterne organizuju prijemni, e tu bi tek nastalo ludilo, kako se pripremiti za eksternu, prijemni a još u isto vrijeme pratiti gradivo 4. razreda, nema šanse, zato opet kontam da se omladina ne brine, vjerovatno neće biti prijemnog.
Ne pričam o upisu u srednje škole u KS, pričam o upisu npr. iz srednje škole u Livnu na Medicinu u Sarajevo. Oni nemaju eksternu maturu, kako njih upisati? A po fakultetima u Sarajevu je minimum 70% studenata koji su srednju školu završili van KS.
Fakulteti koji i sad imaju značajan prijemni (prvenstveno medicina) neće od njega odustati nema šanse.
AmiĐa_Idriz

#11 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by AmiĐa_Idriz »

Ma skontao sam ja šta ti govoriš :mrgreen: , već poredim kakva je situacija kad se djeca van Sarajeva upisuju u Sarajevo u srednje škole, isto tako oni nemaju eksternu pa je rade u tim školama. A ako neće ukidati prijemne, koja je onda svrha eksterne :|
lacrima

#12 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by lacrima »

AmiĐa_Idriz wrote:Ma skontao sam ja šta ti govoriš :mrgreen: , već poredim kakva je situacija kad se djeca van Sarajeva upisuju u Sarajevo u srednje škole, isto tako oni nemaju eksternu pa je rade u tim školama. A ako neće ukidati prijemne, koja je onda svrha eksterne :|
Aha, izvinjavam se :D

Ma niko to ne zna, vidi se da nisu dovoljno razmislili o ovome i hoće nazor nešto da uvedu.
Maystor

#13 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by Maystor »

lacrima wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:
Ne pričam o upisu u srednje škole u KS, pričam o upisu npr. iz srednje škole u Livnu na Medicinu u Sarajevo. Oni nemaju eksternu maturu, kako njih upisati? A po fakultetima u Sarajevu je minimum 70% studenata koji su srednju školu završili van KS.
Fakulteti koji i sad imaju značajan prijemni (prvenstveno medicina) neće od njega odustati nema šanse.
Svi kandidati koji nisu iz KS će morati polagati eksternu maturu u Sarajevu, ako misle studirati u Sarajevu, što je veoma dobra stvar. Osim eksterne mature, fakulteti mogu, ali i ne moraju imati svoje prijemne ispite. Medicinski fakultet MORA priznati rezultate eksterne mature, ali IMA PRAVO organizovati prijemni ispit (kao i do sada).
Najveća nepravda se nanosila djeci iz sarajevskih škola pri upisu na fakultete gdje nema prijemnog i gdje se samo bodovao opšti uspjeh iz srednje škole. I ptice na grani znaju da su u mnogim školama izvan KS učenicima upisivane bjanko petice, da se upišu na fakultet u "Sarajvo" i zbog njih ne upadnu, recimo, vrlodobri učenici iz treće gimnazije, koji objektivno znaju više.
Eksterna matura da :thumbup:
realizacija: traljava, ali bolje išta nego ništa. Popravljaće se, od nečeg se mora krenut.
wewa

#14 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by wewa »

daj Boze da se bude popravljalo...

zadnji katalozi dostupni za 'malu maturu' su iz sk. god. 2013/14, djeca ih ni ne dobiju u skoli nego se snalaze po portalima...

broj predmeta koji se polazu je smanjen, metodologija obracuna bodova se prilagodjava u letu, bez blagovremenog saopstenja prije upisnog roka itd itd itd

marjanovicevo cedo je kazazovicev pastorak, mescini.
Dr.medicine

#15 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by Dr.medicine »

prisiljavanje da se studiraju privatni fakulteti. logika :lol:
AmiĐa_Idriz

#16 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by AmiĐa_Idriz »

Ovo mi se cini isto kao definitivna namještaljka, budimo realni ko moze kvalitetno spremiti dva ispita - moze ali u manjem broju. Kao da se definitivno elitna djeca odvajaju od obicnih smrtnika, hoces faks kao sto kaze kolega iznad, bujrum na privatni. Ne znam, meni je ovo sve čudno.
AmiĐa_Idriz

#17 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by AmiĐa_Idriz »

Otvaracu teme, rijesena dilema, neJma eksterne, opet pilot projekat :mrgreen: znaci zasuci rukave i spremaj prijemni.
aurora313

#18 Re: A kako se sad upisati na fakultet...?

Post by aurora313 »

''Eh, da sam znao da je ovako lako završiti fakultet u Brčkom, završio bih i gimnaziju.''
Post Reply