A ja bruke u pm

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

mamamumi wrote:
MuaDib wrote:Evropo....Prvo nas naložiš da razbijemo YU kako bi ušli u EU...
Ne Evropa, nego SAD, promisljah za sebe.

Pretpostavljam da na ovom forumu ima onih koji se sjecaju hladnoratovskih vjetrova na relaciji SAD-SSSR. (Neki) Ameri su rasturili SSSR da bi, potom, u osnivanju "UNITED EUROPE" vidjeli prijetnju svom (naj)veliko(m)-silnistvu. Bilo je potrebno naci 'plodno tle' i nasli su ga na Balkanu, kod onih kod kojih se transgeneracijski prenosi fantazmogoricna zelja za osvetom i onih koji su transgeneracijski uzivljeni u ulozi zrtve te tako, na neko vrijeme, odgodise evropske integracije (po principu "zavadi pa vladaj"). Ali, odgoda ne podrazumijevase trajno stanje, jer Evropa i dalje snivase svoje snove: (United, United Europe!). Valjalo je naci (citaj: izmisliti) novog neprijatelja i nadjose ga antiislamski fundamentalisti u "islamskim fundamentalistima/teroristima", koje prethodno sami stvorise/obucise ("zavadi pa vladaj"), a sve pod plastom evro-atlantskih integracija i globalizacije (naj)velikog-silnistva u cijem "selu" ni danas (k'o ni birvaktile) ne manjka krda (narodskih), a ni prodanih dusa.

Eh, da nije (zloglasne) drustvene definicije istine. Jah.
Hoce to ali na platnu kina "Prvi Maj". Daj' ba makar malo u ovim Andersonovim bajkama uvedi neki osnovni smisao.

Arhive su odavno otvorene. SSSR se raspao sam od sebe pod ogromnim ekonomskim pritiskom, bijedom, nerijesenim nacionalim pitanjima, siromasnoj i polu-gladnoj vojsci i ogromnoj teritoriji koja se nije mogla vise drzati pod diktaturom.

Znaci Ameri prvo daju gomilu love Evropi (Marsalov plan) i svojih zivota da je oslobode, a onda nakon tih ulaganja, oni se okrenu i hoce da je uniste. Mozda jedino to jos ima po Balkanu, prvo izgradimo, a onda rusimo.....jah'....to je prava Balkanska logika :-)

Ujedinjena Evropa je samo plus za Ameriku, nikako minus. To znaci harmonizirano trziste, bolji uslovi za biznis, manje nacionalne barijere (narocito Francuski zakoni), jedan partner za dogovor, bogatije trziste.....

Rast Evrope je i rast Amerike. Logika ti je zesca po kojoj pad i problemi Evrope donose car Americi??????? :shock:

To ti je isto kao kad bi ti zelio da tvoj najbolji kupac vise nikad ne kupuje kod tebe i cak radio svjesno da on osiromasi i da zapadne u belaje, zato da bi dosao u poziciju da ne moze da vise da ti pravi promet????? :?

Dakle, po toj tvojoj logici, ja ulazem pare i resurse (jah...jarane moj...ratovi i spletke su skupa stvar) da rusim nesto sto meni ide u korist????

Vrijeme je da odrastes. SFRJ se raspala zahvaljujuci nama samima i nasom "umnom" politikom....upravo takvim balkanskim razmisljanjim kakva si prezentirao.

I ne nismo mi nikakav centar svijeta, niti faktor, niti ikakva sila, niti interes neki posebni niti mi uticemo na svijet....ne uticemo sami na sebe, a kamoli na druge. Ono sto si citao po komunjarskim ONO i DSZ knjigama nije valjda da si vjerovao???

Probudi se malo....Otvori oci i shvati kako svijet funkcionise.
mamamumi

Post by mamamumi »

Pardon me, nije se mislilo na postojecu arapsku ligu

Turska "hita" u EU koliko dugo već? Samo ne znam sta je to sto je koci?
mamamumi

Post by mamamumi »

Bosnian_spring wrote:
Vrijeme je da odrastes. SFRJ se raspala zahvaljujuci nama samima i nasom "umnom" politikom....upravo takvim balkanskim razmisljanjim kakva si prezentirao.
jah, kao sto rekoh, nigdje ne manjka krda narodskih niti prodanih dusa.
mamamumi

Post by mamamumi »

Bosnian_spring wrote:
Znaci Ameri prvo daju gomilu love Evropi (Marsalov plan) i svojih zivota da je oslobode, a onda nakon tih ulaganja, oni se okrenu i hoce da je uniste.
Ujedinjena Evropa je samo plus za Ameriku, nikako minus.

...Dakle, po toj tvojoj logici, ja ulazem pare i resurse (jah...jarane moj...ratovi i spletke su skupa stvar) da rusim nesto sto meni ide u korist????
bas nesto razmisljam, "kako svijet funkcionise"? Koliki je dug Amerike koja "daje gomilu love, svojih zivota" za oslobadjanje drugih ? Analiziram odnose USA sa Saudijom? Potom pozadinu rata u Iraku? itd.itd.

Pa, ipak, u pravu si, bosnian_spring, potrebno mi je vrijeme da odrastem, jos puno ulaganja i davanja zivota.
Post Reply