Samo Entitet Kecmanovica Spasavatrlica wrote:http://pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=50055
Dr Nenad Kecmanović: Jedino treći entitet spašava BiH
Jedino treći entitet, odnosno federacija tri nacionalne republike može spasiti BiH kao državu. Alternative su ili raspad ili beskonačni međunarodni protektorat, kaže dr Kecmanović.
a evo nam i starog komsije
-
kub lajkan
#51 Re: a evo nam i starog komsije
-
dioklecian
u pravu si, glup si, priznajes i to je dobro, i bolje ti je da ne kontas nista.rundo wrote:U redu-prihvatam, glup samkicky wrote:Ni meni nije jasnorundo wrote:
???? Meni vise nista nije jasno![]()
![]()
Sta su onda oni koji sebe definisu kao Bosanci i Hercegovci, ili samo Bosanci, ne Bosnjaci. Je li to znaci da su Bosanci, ne Bosnjaci, autohtoni narod u Hrvatskoj? Kako mozes biti autohton u jednoj drzavi, koja je takva kakva je a izjasnjavati se kao gradjanin druge drzave. Je li to znaci da svi Bosnjaci mogu reci da su Turcini? a da opet budu autohtoni Bosanci???
bogami. Brkaš naciju i državu po ko zna koji put. Ja mogu po nacionalnosti biti Hrvat, a da mi je domovina BiH, a to očito neki ne mogu prihvatiti. Što je najgore ti nekih ima i s jedne i s druge strane!
De mi objasni pa da i ja shvatim.
Nije mi jasno- rodjen u Sloveniji, ili Danskoj, nebitno, imas rodbine u Hrvatskoj, Katolik si...sve O.K. Ako se izjasnis u Sloveniji ili Danskoj, koja je uzgred budi tvoja domovina, kao Hrvat, ili Srbin ili Bosanac, zar sam sebi neces odrediti status manjine??? Ne kontam, de mi objasni, meni kao glupom Bosancu, da i ja to skontam!!!
I ne, necu da budem dio tog tora, ranije sam napisao, makar i na svoju stetu, a ako ne budem ja i jos onih malo koji ovako razmisljaju, mogao istrajati u toj "borbi" odo akoBogda, odavde, pa necu biti ni Hrvat, ni Srbin, ni Bosnjak, nego Gradjanin koji ce kontati kako da obezbijedi lijepu buducnost svojoj djeci i lijepu starost ili mirovinu sebi i svojoj gospodji...Pa da ko gospodin mogu po stare dane mirno proputovati svijetom a ne da kontam kako prezivjeti od ono malo crkavice koje kao Hrvat, Srbin ili Bosnjak dobijam...
Glup sam ne kontam...
neki provedu cijeli zivot ne kontavsi nista, ti ces ako bog da zaradit penzijicu pa ces ti i tvoja hanumica obici svijet a opet ces biti bosanac iz danske ili dr.zemlje
pozdrav i ne zaboravi da su danci danci samo ti ne znas aman sta si!.
- osa
kicky wrote:@druže osa:
kao prvo hrvoje vukčić hrvatinić nikad nije bio kralj, on je bio velikaš koji je imao posjede u današnjoj Hercegovini, Bosni i Dalmaciji. Kralj Tomisalv se MOŽDA krunio na Duvanjskom polju prije skoro 1100 godina i to je još jedan od niza polumitova o velikim kraljevima koje dominiraju i hrvatskim i srpskim a bome i bosanskim čitankama iz povijesti. Mi živimo u 21. vijeku, ili bar pokušavamo, a ti se mani priča o SVOJIM kraljevima jer ko zna odakle su tvoji došli, kao što malo ko od nas zna okle su nam preci šljegli jer na kraju može ispast da TVOJ kralj nije Tomo nego neki Osman ili Arpad ili ne daj bože Dušan.
Moji su porijeklom s očeve strane iz zagorja tamo već 1000 godina žive hrvati a s majčine strane iz okolice tuzle i tamo već 1000 godina žive hrvati.
-
dioklecian
osa wrote:Naravno da može jer je tu živio prije turaka i prije nego ste ti i tvoji izabrali lakši put i prešli na islam, može jer mu se prvi kralj krunio na duvanjskom polju,može jer mu je jedan ud zadnjih kraljeva bio hrvoje vukčić hrvatinić, može jer dok se on tukao sa srbima ti i tvoji ste bili za jugoslaviju(ravno), može jer su ti njegovi zemljaci iz hrvatske pomogli da opstaneš i očistiš pola zemlje od četnika i može iz još puno razloga da ne nabrajam.trlica wrote:svidjalo ti se ili ne,ali Bosnjaci su jedini autohtoni narod u Bosni.osa wrote: Šta hoćeš reći da su bošnjaci jedini autohtoni narod u bih.
jedini narod koji se uvijek borio za Bosnu kad joj je prijetio nestanak.
Srbi i Hrvati su dijelovi srpskog i hrvatskog naroda u Bosni.
ova dva naroda su konstanto radili protiv Bosne i stavljali se u sluzbu velikosrpskih i velikohrvatskih interesa.
ako smatras da ste autohtoni zasto niste sa Bosnjacima rame uz rame stali prtoti srpske i hrvatske agresije na Bosnu i bosnjacki narod.
i zamolio bi te da mi odgovoris kako jedan narod moze biti u nekolko drzava autohton.
-
trlica
Liska (citat):
rundo (citat):
Ma nema tu nikakvih problema. Ti si sam prihvatio ideju dominacije jednog naroda, i sam odlucio da se odreknes svoga ognjista...i svojim stavom podrzavas tu ideju, a onda se zalis...
nije problem ni treci entitet, nije problem ni osnivanje kanala na Hrvatskom jeziku...
i nije istina da si Bosanac i Hercegovac, jer su to cestiti i tvrdoglavi ljudi koji se ne odricu svoga pa po bilo koju cijenu...
problem je sto si izgubljen, ovdje si a zelio bi biti tamo...a kad si tamo shvatis da pripadas ovamo...
P.S.
i ja posjedujem putovnicu, ali me to ne cini manjim Bosancem od drugih...
I u cemu je ovdje problem rundo. Posjedovanje putovnice me ne cini manjim Hercegovcem, Hrvatom ili Mostarcem od bilo koga. Zasto ne bih mogao biti sve to? Ako sam prije rata mogao biti Jugosloven po drzavljanstvu, Hercegovac po regionalnoj odrednic, Hrvat po nacionalnosti i Mostarac kao lokal patriota, zasto bi to bio problem u drzavi za ciju sam nezavisnost glasao?
---------------------------------------
za nezavisnost glasao,jos da si se za tu drzavu i borio.
rundo (citat):
Ma nema tu nikakvih problema. Ti si sam prihvatio ideju dominacije jednog naroda, i sam odlucio da se odreknes svoga ognjista...i svojim stavom podrzavas tu ideju, a onda se zalis...
nije problem ni treci entitet, nije problem ni osnivanje kanala na Hrvatskom jeziku...
i nije istina da si Bosanac i Hercegovac, jer su to cestiti i tvrdoglavi ljudi koji se ne odricu svoga pa po bilo koju cijenu...
problem je sto si izgubljen, ovdje si a zelio bi biti tamo...a kad si tamo shvatis da pripadas ovamo...
P.S.
i ja posjedujem putovnicu, ali me to ne cini manjim Bosancem od drugih...
I u cemu je ovdje problem rundo. Posjedovanje putovnice me ne cini manjim Hercegovcem, Hrvatom ili Mostarcem od bilo koga. Zasto ne bih mogao biti sve to? Ako sam prije rata mogao biti Jugosloven po drzavljanstvu, Hercegovac po regionalnoj odrednic, Hrvat po nacionalnosti i Mostarac kao lokal patriota, zasto bi to bio problem u drzavi za ciju sam nezavisnost glasao?
---------------------------------------
za nezavisnost glasao,jos da si se za tu drzavu i borio.
-
Liska
Jebes ga trlica, bez glasova moga naroda ne bi ni imali nezavisnosti. To uvijek imaj na umu. Dalje, dok ste se vi u Sarajevu pravili da se nista ne dogadja, JNA se rasporedjivala u i oko Mostara. Tada ne bi drzave BiH da me zastiti nego nas je stitila Hrvatska. Da je bilo do Sarajeva, Mostar bi saptom pao na proljece 1992. godine. Sve nesto mislim ni da se ova drzava nije borila za mene.
- SiSaJuMe
@trlica
Po tebi su jedino Bosnjaci (muslimani) , oni koji su se borili za BIH autohtoni? Stacemo sa bosnjacima (muslimanima) koji su s prvim metkom zbrisali. A molim te objasni za koju BIH si se borio. Za ovu Dejtonsku? A nenapisa mi odakle tzv. Bosnjaci (muslimani) , objasni malo tu njihovu auhtonost. Kao i nastanak tzv srba na podrucju BIH.
Na malom trulom komadicu zemlje, trunes u zelji da jedni dominiraju nad drugma. Dok u jednom Amsterdamu zivi 177 razlicitih nacionalnosti.
Po tebi su jedino Bosnjaci (muslimani) , oni koji su se borili za BIH autohtoni? Stacemo sa bosnjacima (muslimanima) koji su s prvim metkom zbrisali. A molim te objasni za koju BIH si se borio. Za ovu Dejtonsku? A nenapisa mi odakle tzv. Bosnjaci (muslimani) , objasni malo tu njihovu auhtonost. Kao i nastanak tzv srba na podrucju BIH.
Na malom trulom komadicu zemlje, trunes u zelji da jedni dominiraju nad drugma. Dok u jednom Amsterdamu zivi 177 razlicitih nacionalnosti.
-
konyan
Otisla je rasprava malo daleko, ali koliki god kreten Kecmanovic bio, ovdje je u pravu 100%. (citat dole)
A manjina koju cinimo mi koji se smatramo bosancima je zajebana od strane upravo ovakvog uzurpiranja pojma bosnjastvo i bosanstvo.
"... Problem je, naime, druge prirode. U BiH ne postoji državni patriotizam, nego tri nacionalizma ili, kako bi rekli Hrvati, ne postoje „domoljubi” nego samo „rodoljubi”. Srbi se neuporedivo više identificiraju s Republikom Srpskom i Srbijom, a Hrvati s „Herceg-Bosnom” i Hrvatskom. A dojučerašnji muslimani su nacionalnom uzurpacijom pojmova bošnjaštvo i bosanstvo onemogućili da ih druga dva naroda čak i u budućnosti prepoznaju kao svoje..."
A manjina koju cinimo mi koji se smatramo bosancima je zajebana od strane upravo ovakvog uzurpiranja pojma bosnjastvo i bosanstvo.
"... Problem je, naime, druge prirode. U BiH ne postoji državni patriotizam, nego tri nacionalizma ili, kako bi rekli Hrvati, ne postoje „domoljubi” nego samo „rodoljubi”. Srbi se neuporedivo više identificiraju s Republikom Srpskom i Srbijom, a Hrvati s „Herceg-Bosnom” i Hrvatskom. A dojučerašnji muslimani su nacionalnom uzurpacijom pojmova bošnjaštvo i bosanstvo onemogućili da ih druga dva naroda čak i u budućnosti prepoznaju kao svoje..."
- fantom slobode
ja mislim da su oni nastali vecinom seksom(istina veliki Bosnjaci i Srbi su nastali kasnije, kada su malo ostarili od komunista, jer su skontali da im to poboljsava polozaj u ovome povjesnom trenutku.Rece meni davno jedna prijateljica, ja sam mala Hrvatica, krstili su me kada sam bila mala, ove sto su krstili u poznim godinama, e oni su veliki Hrvati.SiSaJuMe wrote:@trlica grijesis od Bijelih Ogura su nastali Hercegovci, Dokaz Bijele carape., Oruga u prevodu znaci Oguliti . Hercegovci su gulili ovce i pravili bijele carape. Ako ti nije jasno pitaj Turke jer su oni glavni krivci za proces formiraja hrvatskog etnosa.
Usput daj nam jos tih povjesnih dokaza kako su nastali i tzv. srbi i tzv. bosnjaci (muslimani)
A s obzirom da taj seks u zadnje vrijeme ima previse izazova(upotreba gumica i sve te nekakve nove bolesti, bice sve manje tih BHS populacije.Predlazem uvoz Ukrajinki.
-
konyan
Potpisujem, te predlazem i upotrebu istih.fantom slobode wrote:ja mislim da su oni nastali vecinom seksom(istina veliki Bosnjaci i Srbi su nastali kasnije, kada su malo ostarili od komunista, jer su skontali da im to poboljsava polozaj u ovome povjesnom trenutku.Rece meni davno jedna prijateljica, ja sam mala Hrvatica, krstili su me kada sam bila mala, ove sto su krstili u poznim godinama, e oni su veliki Hrvati.
A s obzirom da taj seks u zadnje vrijeme ima previse izazova(upotreba gumica i sve te nekakve nove bolesti, bice sve manje tih BHS populacije.Predlazem uvoz Ukrajinki.
Last edited by konyan on 30/08/2007 09:34, edited 1 time in total.
- fantom slobode
Naravno, sve sto se na vrijeme ne upotrebljava, moze i da se pokvari.A i zenama je tamo tesko, kazu da i nisu neka ljudska prava, pa red je da im pomognemo.
- kicky
..niti smo se mi borili za ovu državu. Ajde pođimo od sebe Liska: Za šta se HVO borio? Možeš maloj djeci prodavat priče da se borio za BiH! HVO je bila marionetska vojska imperijalističke politike službenog Zagreba čiju su politiku u Bosni i Hercegovini provodili ljudi poput trgovačjkog putnika Bobana i njemu sličnih, koji su sklapali sporazume sa ratnim zolčincima poput Karadžića, koji su osnivali koncentracijske logore po Hercegovini, koji su masakrirali cijela sela. Ja polazim od sebe, kao što bi svako u ovoj zemlji trebao poći od sebe i priznati odgovornost svoga naroda u proteklom ratu, dok toga ne bude neće biti ni normalne Bosne i HercegovineLiska wrote:Jebes ga trlica, bez glasova moga naroda ne bi ni imali nezavisnosti. To uvijek imaj na umu. Dalje, dok ste se vi u Sarajevu pravili da se nista ne dogadja, JNA se rasporedjivala u i oko Mostara. Tada ne bi drzave BiH da me zastiti nego nas je stitila Hrvatska. Da je bilo do Sarajeva, Mostar bi saptom pao na proljece 1992. godine. Sve nesto mislim ni da se ova drzava nije borila za mene.
-
Liska
Tocno, ali se ni Armija BiH nije borila za Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi svi narodi i gradjani bili ravnopravni. Da jeste, generali Divjak i Siber bi bili vise od fikusa. A ljudi u Mostaru, oni koju su htjeli braniti Mostar od JNA, i nisu imali previse izbora. Najbolje bi bilo da smo svi napustili Mostar i ostavili ga Srbima. Da sam se zatekao u Sarajevu, borio bih se za Armiju BiH ali to ne bi znacilo da se slazem sa ciljevima politike koja stoji iza Armije. Isto ti vrijedi i za HVO u Mostaru ili bilo gdje drugdje. Nisam bas imao vremena o tome raspravljati i cekati da mi stigne pomoc iz Sarajeva, dok mi granate padaju na glavu.
-
dioklecian
joj da samo znate koliko je njima bilo tesko u bivsoj yu da postanu profesori, doktori, generali , direktori itd jedan od boljih primera jeste i prof.dr seseljbasta sljezove boje wrote:za sve karanane![]()
Ненад Кецмановић jе рођен 1947. у Сараjеву. Након завршене осмогодишње школе и гимназиjе, студирао право, филозофиjу, социологиjу и политичке науке на Универзитету у Сараjеву. Као "студент генерациjе" дипломирао jе социологиjу 1971. и политикологиjу 1973, те започео универзитетску кариjеру као асистент Факултета политичких наука у Сараjеву. Докторирао jе 1975. на тему о конвергенциjи политичких система, а затим изабран за доцента 1976, за ванредног професора 1979. и за редовног професора 1984. Предавао jе на постдипломским студиjама у свим већим универзитетским центрима у Jугославиjи (Сараjево, Београд, Љубљана, Загреб), те гостовао на универзитетима у Aустриjи, Мађарскоj, Судану, СAД...
Изабран jе у по два мандата за шефа Одсjека за политикологиjу и декана
Факултета за политичке науке. За ректора Универзитета у Сараjеву изабран jе 1988. године. Средином 1992. прелази у Београд гдjе jе наjприjе радио као професор на Факултету за менаџмент БК, а затим на Учитељском факултету, гдjе и данас хонорарно предаjе. Сада jе редовни професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду и шеф Одељења за политикологиjу, те већ годинама стално ангажован и на Бањалучком и на универзитету у Источном Сараjеву у Републици Српскоj.
Поред неколико стотина чланака у периодици, обjавио jе и књиге "Идеологиjа и истина", "Политика у критичком огледалу", "Демократиjа и централизам" "Енциклопедиjски рjечник политиколошких поjмова", "Социологиjа образовања", "Домети демократиjе"...
Био jе уредник више часописа за друштвену теориjу "Идеjе", "Опредjељења", "Диjалог", "Лица") и политички коментар ТВ БК у Београду и ТВ Републике Српске у Бањоj Луци. У континуитету од неколико децениjа сарађуjе као колумниста политичког недjељника "НИН". Ненаду Кецмановићу jе 1991. додиjељен почасни докторат Универзитета у Мичигену (СAД). Године 1998. изабран jе за експерта Европског центра за мир и развоj УН са сjедиштем у Паризу. Од 2006. године jе члан Руске академиjе политичких наука у Москви.
Бавио се и политичким радом. На посљедњим изборима за Предсjедништво
Jугославиjе као кандидат из БиХ са наjвећим броjем гласова елиминисан jе интервенциjом Службе државне безбjедности због "недовољне безбjедносне културе". Био jе предсjедник Савеза реформских снага Jугославиjе за БиХ од 1990. до 1992, члан Предсjедништва БиХ од 1. jуна до 5. jула 1992, члан Главног одбора и Политичког савета Демократског центра у Београду од 2001. до 2004. Од 1999. године jе члан Сената Републике Српске.
pozdrav
-
trlica
"bez glasova moga naroda"Liska wrote:Jebes ga trlica, bez glasova moga naroda ne bi ni imali nezavisnosti. To uvijek imaj na umu. Dalje, dok ste se vi u Sarajevu pravili da se nista ne dogadja, JNA se rasporedjivala u i oko Mostara. Tada ne bi drzave BiH da me zastiti nego nas je stitila Hrvatska. Da je bilo do Sarajeva, Mostar bi saptom pao na proljece 1992. godine. Sve nesto mislim ni da se ova drzava nije borila za mene.
slazem se Liska.
u Karadjordjevu je bila pripremljena strategija kako raskomadati Bosnu.
glavna dva igraca su ti poznata.
prijeratni muslimani,danasnji Bosnjaci su imali (ni sam neznam zasto)zelju za nekim saveznikom jer su smatrali da im je neprijatelj zajednicki.Tudjma/nu i eliti oko njega(ako se moze nazvati elita)je sasvim odgovaralo da bosanski Hrvati glasaju za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu,jer su i stim smatrali da pomazu izvlacenje Bosne i hercegovine iz kandzi velikosrpske hobotnice.Tudjmanu nikako nije bio interes da ima srpsku granicu na Korani.no,to su bila njegova pocetna razmisljanja a stvari su se pocele odvijati kako on nije ni zamisljao.dobio je pobunu Srba u Hrvatskoj.
koliko god mu nije bio interes da ima srpsku granicu na Korani,isto tako mu nije bio interes da dalje pomaze one ljude koji se bore za Bosnu i hercegovinu kao drzavu svih njenih gradjana.zato je i podupirao osnivanje HVO-a a na kraju izazvao i sukob izmedju ARBiH i HVO-a.ja nikad necu priznati da se HVO borio za Bosnu i hercegovinu,nego se borio isto kao i Srbiza velikohrvatske interese a to je instaliranje para-drzavice tkz./herceg-bosne/
dakle,osim podrske bosanskoj nezavisnosti,zbog licnog razloga,Bosna nije mogla ocekivati od Hrvatske nikakvu drugu pomoc.
sta mislis ali onako iskreno,da li bi Hrvati danas glasali za nezavisnu i sverenu Bosnu i hercegovinu da se to pitanje postavi iz nekih razloga.
-
trlica
[quote="Liska"Tocno, ali se ni Armija BiH nije borila za Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi svi narodi i gradjani bili ravnopravni.] Da jeste, generali Divjak i Siber bi bili vise od fikusa. A ljudi u Mostaru, oni koju su htjeli braniti Mostar od JNA, i nisu imali previse izbora. Najbolje bi bilo da smo svi napustili Mostar i ostavili ga Srbima. Da sam se zatekao u Sarajevu, borio bih se za Armiju BiH ali to ne bi znacilo da se slazem sa ciljevima politike koja stoji iza Armije. Isto ti vrijedi i za HVO u Mostaru ili bilo gdje drugdje. Nisam bas imao vremena o tome raspravljati i cekati da mi stigne pomoc iz Sarajeva, dok mi granate padaju na glavu.[/quote]
[quote="Liska"Tocno, ali se ni Armija BiH nije borila za Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi svi narodi i gradjani bili ravnopravni.]
grijesis liska,jedina vojna sila koja se borila za Bosnu i hercegovinu je ARBiH-ne.
Vojska se u ratu bori da agresora protjera i oslobodi svaki pedalj drzave koji je pod okupacijom,a politicari su ti koji kroje unutrasnje uredjenje.i danas su jedini Bosnjaci koji hoce ravnopravnost svih gradjana na cjelokupnoj teritoriji Bosne i hercegovine i nude zakonsko i ustavno uredjenje po najvisim svjetskim i evropski standardima,medjutim to ne odgovara onima sto su izjavljivali;"ko je sta jamio,jamio"
[quote="Liska"Tocno, ali se ni Armija BiH nije borila za Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi svi narodi i gradjani bili ravnopravni.]
grijesis liska,jedina vojna sila koja se borila za Bosnu i hercegovinu je ARBiH-ne.
Vojska se u ratu bori da agresora protjera i oslobodi svaki pedalj drzave koji je pod okupacijom,a politicari su ti koji kroje unutrasnje uredjenje.i danas su jedini Bosnjaci koji hoce ravnopravnost svih gradjana na cjelokupnoj teritoriji Bosne i hercegovine i nude zakonsko i ustavno uredjenje po najvisim svjetskim i evropski standardima,medjutim to ne odgovara onima sto su izjavljivali;"ko je sta jamio,jamio"
-
Liska
Trlica, ne znam koga ubjedjujes sebe ili mene. Armija BiH je formirana od strane SDA i prema tome je stranacka vojska a ne neka drzavna vojska. Pogledaj vecinu generala, gdje su bili i gdje su sada. U kojoj stranci i na kojoj strani im kuca srce? I onda ocekivati da se vecina Srba ili Hrvata prikljuci u takvu vojsku je suludo, da ne kazem neku tezu rijec. Tudjman je vec u to doba imao granicu na Korani pa mu nezavisnost BiH nije nista znacila u smislu olaksavanja. Dakle, Tudjman je priznao BiH da bi je onda lakse komadao?
Ta Armija BiH je sa Tudjmanovom vojskom oslobadjala BiH a HVO je priznat kao dio obrambenih snaga BiH.
Ta Armija BiH je sa Tudjmanovom vojskom oslobadjala BiH a HVO je priznat kao dio obrambenih snaga BiH.
- kicky
slažem se! ako gledamo stvar ab ovo onda je točno da su se i jedni i drugi borili za ''plemenite'' ciljeve, za nezavisnu Republiku BiH, političkim previranjima u kojima je glavnu ulogu igro Tuđman došlo je do promjene i ciljeva i načina i s jedne i s duge strane.Liska wrote:Tocno, ali se ni Armija BiH nije borila za Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi svi narodi i gradjani bili ravnopravni. Da jeste, generali Divjak i Siber bi bili vise od fikusa. A ljudi u Mostaru, oni koju su htjeli braniti Mostar od JNA, i nisu imali previse izbora. Najbolje bi bilo da smo svi napustili Mostar i ostavili ga Srbima. Da sam se zatekao u Sarajevu, borio bih se za Armiju BiH ali to ne bi znacilo da se slazem sa ciljevima politike koja stoji iza Armije. Isto ti vrijedi i za HVO u Mostaru ili bilo gdje drugdje. Nisam bas imao vremena o tome raspravljati i cekati da mi stigne pomoc iz Sarajeva, dok mi granate padaju na glavu.
-
b-desnica
Jedno je sigurno: Čukundjede današnjih bosanskih "srba" su im neki Murati, Turci, dok im je čukunbaka seksualno zadovoljavana od tih akindžija!rundo wrote:???? Meni vise nista nije jasnokicky wrote:E vidiš to prosto nije istina i riječ je o jednom u nizu mitova na kojima se temlje nacije na ovim prostorima. Neki dan sam slušao intervju prof. Banca na RTVMO i na pitanje vezana za budućnost BiH, prof reče da se narodi trebaju osloboditi mitova i daleke (srednjovjekovne) prošlosti koje služe tobože kao opravdanje i dokaz nečijeg većeg prava na ovu državu. Ja sam konkretno Hrvat, što bi po tvom trebalo značiti da ja nisam autohton. Općenito o pitanju aukhotonosti danas je bespredmetno pričat, a ako ćemo tražiti razloge u prošlosti ne bi trebali ići dalje od sredine 19. stoljeća.trlica wrote: svidjalo ti se ili ne,ali Bosnjaci su jedini autohtoni narod u Bosni.
.![]()
![]()
Sta su onda oni koji sebe definisu kao Bosanci i Hercegovci, ili samo Bosanci, ne Bosnjaci. Je li to znaci da su Bosanci, ne Bosnjaci, autohtoni narod u Hrvatskoj? Kako mozes biti autohton u jednoj drzavi, koja je takva kakva je a izjasnjavati se kao gradjanin druge drzave. Je li to znaci da svi Bosnjaci mogu reci da su Turcini? a da opet budu autohtoni Bosanci???
Prvo vi nekome objasnite da niste tek u 15. i 16. st. kao stočari(vlasi) došli u Bosnu i da za vaše čukunbabe nisu postojali haremi u kojem se, zna se, šta je rađeno...
Realno gledajući, bos."srbi" su izrazito crni, prilično niski, crnooki, podebeli, dakle najsličniji Turcima!!!
- seln
Izvini, jaro, ali ovo vec mirise na rasizam. Ne branim nikoga, no trebali bi se razlikovati od serbian caffe.b-desnica wrote:Jedno je sigurno: Čukundjede današnjih bosanskih "srba" su im neki Murati, Turci, dok im je čukunbaka seksualno zadovoljavana od tih akindžija!rundo wrote:???? Meni vise nista nije jasnokicky wrote: E vidiš to prosto nije istina i riječ je o jednom u nizu mitova na kojima se temlje nacije na ovim prostorima. Neki dan sam slušao intervju prof. Banca na RTVMO i na pitanje vezana za budućnost BiH, prof reče da se narodi trebaju osloboditi mitova i daleke (srednjovjekovne) prošlosti koje služe tobože kao opravdanje i dokaz nečijeg većeg prava na ovu državu. Ja sam konkretno Hrvat, što bi po tvom trebalo značiti da ja nisam autohton. Općenito o pitanju aukhotonosti danas je bespredmetno pričat, a ako ćemo tražiti razloge u prošlosti ne bi trebali ići dalje od sredine 19. stoljeća.![]()
![]()
Prvo vi nekome objasnite da niste tek u 15. i 16. st. kao stočari(vlasi) došli u Bosnu i da za vaše čukunbabe nisu postojali haremi u kojem se, zna se, šta je rađeno...
Realno gledajući, bos."srbi" su izrazito crni, prilično niski, crnooki, podebeli, dakle najsličniji Turcima!!!
- osa
ovo bi trebalo malo okrenuti armija bih je branila bosnu ili preciznije vlastite živote i živote svojih najmilijih, a tuđmanova vojska ili preciznije hrvatska vojska je uz malu pomoć armije bih i hvo oslobađala bih.Liska wrote:Trlica, ne znam koga ubjedjujes sebe ili mene. Armija BiH je formirana od strane SDA i prema tome je stranacka vojska a ne neka drzavna vojska. Pogledaj vecinu generala, gdje su bili i gdje su sada. U kojoj stranci i na kojoj strani im kuca srce? I onda ocekivati da se vecina Srba ili Hrvata prikljuci u takvu vojsku je suludo, da ne kazem neku tezu rijec. Tudjman je vec u to doba imao granicu na Korani pa mu nezavisnost BiH nije nista znacila u smislu olaksavanja. Dakle, Tudjman je priznao BiH da bi je onda lakse komadao?
- seln
osa wrote:
ovo bi trebalo malo okrenuti armija bih je branila bosnu ili preciznije vlastite živote i živote svojih najmilijih, a tuđmanova vojska ili preciznije hrvatska vojska je uz malu pomoć armije bih i hvo oslobađala bih.
A jesi djava, jebate...ja san mislija, ti to ozbiljno...
- osa
najozbiljnije pa ne diže mrkonjić tužbu protiv bih, a trebalo je nekim putem doći do mrkonjića, jedino ako opet nije bio desant na drvar.seln wrote:osa wrote:
ovo bi trebalo malo okrenuti armija bih je branila bosnu ili preciznije vlastite živote i živote svojih najmilijih, a tuđmanova vojska ili preciznije hrvatska vojska je uz malu pomoć armije bih i hvo oslobađala bih.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A jesi djava, jebate...ja san mislija, ti to ozbiljno...
-
Alfaromeo
Jedno je sigurno: Čukundjede današnjih bosanskih "srba" su im neki Murati, Turci, dok im je čukunbaka seksualno zadovoljavana od tih akindžija!
-----------------------------------------------------------------------------------
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. Nadam se ili molim dragog Allaha da ti nemas vise od 13 godina
2. Teorija ti nije ni za onu stvar
3. Trebinje koje je naseljeno mahom Srbima je grad sa najvecim ili najvisim ljudima u Evropi...toliko o malim debelim..
4. Izrazito crni su i Italijani...slabo su bili sa Osmanlijama a a ne Turcima kao sto ti navodis..vise do klime
5. Bosna nije bila harem pogotovo ako znas da su Srbi isto kao i Hrvati bjezali u brda ( Hercegovina Krajina Bosanska) da bi se zastitili od Osmanlija
6. Isto kao sto Osmanlije nisu uzeli Crnu Goru pod svoju cizmu sto vazi i za dijelove brdovite Bosne jer im se nije dalo da gaze brda samo da bi capili par stotina ljudi koji su zivjeli izolovano
7. Da znas da nebranim nikoga samo ima nesto a to je knjiga i jedini spas je knjiga ako ne zelis da uletis kao vecina Srba u masinu propagande i zivis u nekakvim iluzijama i mitovima
-----------------------------------------------------------------------------------
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. Nadam se ili molim dragog Allaha da ti nemas vise od 13 godina
2. Teorija ti nije ni za onu stvar
3. Trebinje koje je naseljeno mahom Srbima je grad sa najvecim ili najvisim ljudima u Evropi...toliko o malim debelim..
4. Izrazito crni su i Italijani...slabo su bili sa Osmanlijama a a ne Turcima kao sto ti navodis..vise do klime
5. Bosna nije bila harem pogotovo ako znas da su Srbi isto kao i Hrvati bjezali u brda ( Hercegovina Krajina Bosanska) da bi se zastitili od Osmanlija
6. Isto kao sto Osmanlije nisu uzeli Crnu Goru pod svoju cizmu sto vazi i za dijelove brdovite Bosne jer im se nije dalo da gaze brda samo da bi capili par stotina ljudi koji su zivjeli izolovano
7. Da znas da nebranim nikoga samo ima nesto a to je knjiga i jedini spas je knjiga ako ne zelis da uletis kao vecina Srba u masinu propagande i zivis u nekakvim iluzijama i mitovima