da li ima neko iskustva sa ostajanjem famoznih 90 dana ili 3 mjeseca u Eu, mislim kako se pika to 90 to me interesuje jeli npr od 1 jednog do 31 tamo nekog mjeseca.Da li se ubrajaju dani ulaska i izlaska jer mi bas treba tih tacno 90 dana,odnosno 3mjeseca, pa et ako neko zna, sloobodno...
90 dana u EU(3 mjeseca)
-
niceman
#1 90 dana u EU(3 mjeseca)
Pozdrav ,mozda istrosena tema, ali me interesuje nesto pa et da upitam,
da li ima neko iskustva sa ostajanjem famoznih 90 dana ili 3 mjeseca u Eu, mislim kako se pika to 90 to me interesuje jeli npr od 1 jednog do 31 tamo nekog mjeseca.Da li se ubrajaju dani ulaska i izlaska jer mi bas treba tih tacno 90 dana,odnosno 3mjeseca, pa et ako neko zna, sloobodno...

- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2 Re: 90 dana u EU(3 mjeseca)
To se vise okvirno racuna 90 dana, jer nikad nisi do 90 dana uvijek poslje 85 dana napustis ili tako nesto.. Od dana ulaska pa 90 dana. I samo vazi za pola godine tj. u periodu od 180 dana. Znaci mozes dva puta godisnje po 90 dana. I moze biti kao jednokratna upotreba - tj. 90 dana u jednom komadu ili na nekoliko ali opet unutar tih 180 dana.niceman wrote:Pozdrav ,mozda istrosena tema, ali me interesuje nesto pa et da upitam,
da li ima neko iskustva sa ostajanjem famoznih 90 dana ili 3 mjeseca u Eu, mislim kako se pika to 90 to me interesuje jeli npr od 1 jednog do 31 tamo nekog mjeseca.Da li se ubrajaju dani ulaska i izlaska jer mi bas treba tih tacno 90 dana,odnosno 3mjeseca, pa et ako neko zna, sloobodno...![]()
Primjer od 4 aprila do 2 jula je tacno 90 dana. Brojis 90 dana.
-
niceman
#3 Re: 90 dana u EU(3 mjeseca)
Skontao, hvala ti puno na odgovoru,sve najljepse
- burekodsira
#4 Re: 90 dana u EU(3 mjeseca)
1) period od 90dana od dana prvog ulaska
2) ne duze od 180 dana u toku kalendarske godine
da se lakse snadjes, racunaj unazad 90dana i zbroj sve dane koje si proveo u EU u tih proslih 90dana i koliko ti ostane razlike toliko mozes biti sad u EU, nema veze je li prosle godine ili ove bitan je period od 90 dana.
ali, ako si vec bio max 2x90 dana u ovoj kalendarskoj godini (teoretski nemoguce jer je tek april
) onda moras cekati do sljedece godine da mozes uci ponovo bez vize
2) ne duze od 180 dana u toku kalendarske godine
da se lakse snadjes, racunaj unazad 90dana i zbroj sve dane koje si proveo u EU u tih proslih 90dana i koliko ti ostane razlike toliko mozes biti sad u EU, nema veze je li prosle godine ili ove bitan je period od 90 dana.
ali, ako si vec bio max 2x90 dana u ovoj kalendarskoj godini (teoretski nemoguce jer je tek april