arzuhal wrote:Kada sam ti skrenuo pažnju da uzimaš sa izvora, moj povod je bio banalniji nego što to smatraš: ako već navodiš 6 temeljnih vjerovanja imana ili dekalog ili neke principe budizma - navedi ih tačno i precizno a ne ofrlje i nako! Jer ako to učiniš, kao što si sa imanskim šartima, kako da te shvatim da išta promišljaš duboko? Vrati se i pogledaj još jednom šta si ti napisala a šta sam ja ispravio. Pa onda kaži. To je isto da dolazi novi ambasador neke zemlje u BiH i kaže da dolazi u Besni i Hurcegovine. Ja bih mislio da je neki vic...
razumjela sam ja jasno na sta si mi skrenuo paznju. ja navedoh imanske sarte onako kako ih sufije interpretiraju, nema tu nista "ofrlje i nako", reinterpretirali su oni jos stosta iz Kurana i sunna, na sebi svojstven nacin. oni postoje i postojali su i prije pojave Islama, a u Islamu se pojavljuju kao odgovor na nedostatke ranog Islama. npr; Ibn El-Arabi je tvrdio da su andjeli snage skrivene u covjekovim sposobnostima i unutrasnjim organima; tj. hoce reci da
oni postoje, ne da se u njih treba vjerovati.
arzuhal wrote:Što se tiče Rumija i, recimo, Ibn Arebija - prečesto ih ljudi olahko uzimaju, pogotovo oni koji ne znaju islam i temeljne odlike islama, a kamoli da praktikuju islam. Rumi je bio cijelo vrijeme praktični vjernik, veoma upućen u propise islama. Kao i Ibn Arebi. Ali ima ljudi koji odmah skaču vatru, odmah bi do Sušte Istine, rastapaju se u ezoteriji ko da su nešto spoznali a nisu odskočili od prašine. Rumi nikad nije napustio okvire islama i klanjanje namaza svom Gospodaru. Prošao je sve razrede i sve fakultete. I tek tada je počeo da kazuje svoj diwan, svoj pjev potaknut ljubavlju koju mu je raspalio Šems iz Tabriza.
Rumijevi sljedbenici su bili kako muslimani, tako i jevreji, krscani, hindui i mnogi drugi. a najpoznatiji medju sufijskim 'svecima' je Kadir, tzv. "nevidljivi vodic", "zeleni" ili
"jevrej"za kojeg se vjeruje da je bio anonimni vodic Muse iz Kurana. sufijske ideje se nalaze i iza mogih razlicitih teorija, organizacija i skola kao sto su one kojima su pripadali: Chivalri, Sv. Ivn sa krsta, Sv. Tereza odAvile, Roger Bacon, Geber - utemeljivac alkemije na Zapadu, Raymond lully sa Majorke, Guru Nanak - osnivac Sikizma, Gesta Romanorum, u nauku Hindu Vedante, i td.
**
sljedbenik Maruf Karkhija je rekao svom ucitelju:
- "pricao sam sa ljudima o tebi. jevreji tvrde da si jevrej; krscani te obozavaju kao jednog od njihovih svetaca; muslimani insistiraju da si najveci od svih muslimana."
Maruf mu je odgovorio:
- "tako velis ljudi u Bagdadu govore. kada sam bio u Jerusalemu, jevreji su govorili da sam krscanin, muslimani da sam jevrej, a krscani da sam muslian."
-"pa sta onda da mislimo o tebi?" upita ga ucenik.
- "jedni me ne razumiju i zato me obozavaju. drugi me takodjer ne razumiju i zato me grde. to sam ja dosao da kazem. o meni trebate misliti kao o onom ko je govorio ovako."