90% bosanaca su sufije!!?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Gaia

#151 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Gaia »

arzuhal wrote:Način na koji dobavljaš podatke o islamu su u potpunoj suprotnosti od tesawufa/sufizma koji zahtjeva, za svaku stvar, potragu na njenom izvoru, na njenom ishodištu.
Arzo, nije isto vjerovati u Boga i imati Boga u sebi.

Rumi je govorio da sa izvora piju dvije trske. jedna je suplja a druga secerna. :)

a ovako je govorio o djelu i rijecima:

"ljudima dajem ono sto zele. recitiram im poeziju jer zele da se zabave. u mojoj zemlji ljudi ne vole poeziju. dugo vremena sam trazio ljude koji zele djelovati, ali oni zele samo rijeci. spreman sam vam pokazati djelo; ali to nikoga ne zanima. zato vam predstavljam - rijeci."

a ovako o Voljenom:

"ispitao sam Krst i Krscane, od pocetka do kraja. on nije biona Krstu. isao sam u Hindu hramove, anticke pagode. ni u jednoj od njih nisam nasao nikakvog znaka. isao sam do brdovitog Herata i do Kandahara. sve sam pregledao. nije ga bilo ni u visinama ni u dolinama. popeo sam se i do samog vrha planine Kaf. tu je obitavala samo anticka ptica Anqa. otisao sam i do Kabe u Meki. ni tamo ga bilo nije. raspitivao sam se o njemu kod filozofa Avicene, ali on je iznad Aviceninog dometa... na kraju sam pogledao u svoje srce. tu sam ga nasao, na njegovom mjestu. nigdje ga osim tu nema."
arzuhal

#152 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by arzuhal »

Gaia wrote:
arzuhal wrote:Način na koji dobavljaš podatke o islamu su u potpunoj suprotnosti od tesawufa/sufizma koji zahtjeva, za svaku stvar, potragu na njenom izvoru, na njenom ishodištu.
Arzo, nije isto vjerovati u Boga i imati Boga u sebi.

Rumi je govorio da sa izvora piju dvije trske. jedna je suplja a druga secerna. :)

a ovako je govorio o djelu i rijecima:

"ljudima dajem ono sto zele. recitiram im poeziju jer zele da se zabave. u mojoj zemlji ljudi ne vole poeziju. dugo vremena sam trazio ljude koji zele djelovati, ali oni zele samo rijeci. spreman sam vam pokazati djelo; ali to nikoga ne zanima. zato vam predstavljam - rijeci."

a ovako o Voljenom:

"ispitao sam Krst i Krscane, od pocetka do kraja. on nije biona Krstu. isao sam u Hindu hramove, anticke pagode. ni u jednoj od njih nisam nasao nikakvog znaka. isao sam do brdovitog Herata i do Kandahara. sve sam pregledao. nije ga bilo ni u visinama ni u dolinama. popeo sam se i do samog vrha planine Kaf. tu je obitavala samo anticka ptica Anqa. otisao sam i do Kabe u Meki. ni tamo ga bilo nije. raspitivao sam se o njemu kod filozofa Avicene, ali on je iznad Aviceninog dometa... na kraju sam pogledao u svoje srce. tu sam ga nasao, na njegovom mjestu. nigdje ga osim tu nema."
Kada sam ti skrenuo pažnju da uzimaš sa izvora, moj povod je bio banalniji nego što to smatraš: ako već navodiš 6 temeljnih vjerovanja imana ili dekalog ili
neke principe budizma - navedi ih tačno i precizno a ne ofrlje i nako! Jer ako to učiniš, kao što si sa imanskim šartima, kako da te shvatim da išta promišljaš duboko? Vrati se i pogledaj još jednom šta si ti napisala a šta sam ja ispravio. Pa onda kaži. To je isto da dolazi novi ambasador neke zemlje u BiH i kaže da dolazi u Besni i Hurcegovine. Ja bih mislio da je neki vic...

Što se tiče Rumija i, recimo, Ibn Arebija - prečesto ih ljudi olahko uzimaju, pogotovo oni koji ne znaju islam i temeljne odlike islama, a kamoli da praktikuju islam. Rumi je bio cijelo vrijeme praktični vjernik, veoma upućen u propise islama. Kao i Ibn Arebi. Ali ima ljudi koji odmah skaču vatru, odmah bi do Sušte Istine, rastapaju se u ezoteriji ko da su nešto spoznali a nisu odskočili od prašine. Rumi nikad nije napustio okvire islama i klanjanje namaza svom Gospodaru. Prošao je sve razrede i sve fakultete. I tek tada je počeo da kazuje svoj diwan, svoj pjev potaknut ljubavlju koju mu je raspalio Šems iz Tabriza.
shalaedin

#153 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by shalaedin »

tewhid wrote:Helga,pardon,''Hadzinice''
Ja smatram da i te kako ova tema ima osnova,a nadam se da ce se javiti jos dosta mojih istomisljenika...
I jesu li Sufije muslimani ili nisu? I koji su tvoji omiljeni alimi u historiji Islama? Kojeg od alima savremenjaka poštuješ cijeniš itd? Odakle crpiš svoje znanje i koje je zadnje dijelo koje si pročitao?
Gaia

#154 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Gaia »

arzuhal wrote:Kada sam ti skrenuo pažnju da uzimaš sa izvora, moj povod je bio banalniji nego što to smatraš: ako već navodiš 6 temeljnih vjerovanja imana ili dekalog ili neke principe budizma - navedi ih tačno i precizno a ne ofrlje i nako! Jer ako to učiniš, kao što si sa imanskim šartima, kako da te shvatim da išta promišljaš duboko? Vrati se i pogledaj još jednom šta si ti napisala a šta sam ja ispravio. Pa onda kaži. To je isto da dolazi novi ambasador neke zemlje u BiH i kaže da dolazi u Besni i Hurcegovine. Ja bih mislio da je neki vic...
razumjela sam ja jasno na sta si mi skrenuo paznju. ja navedoh imanske sarte onako kako ih sufije interpretiraju, nema tu nista "ofrlje i nako", reinterpretirali su oni jos stosta iz Kurana i sunna, na sebi svojstven nacin. oni postoje i postojali su i prije pojave Islama, a u Islamu se pojavljuju kao odgovor na nedostatke ranog Islama. npr; Ibn El-Arabi je tvrdio da su andjeli snage skrivene u covjekovim sposobnostima i unutrasnjim organima; tj. hoce reci da oni postoje, ne da se u njih treba vjerovati.
arzuhal wrote:Što se tiče Rumija i, recimo, Ibn Arebija - prečesto ih ljudi olahko uzimaju, pogotovo oni koji ne znaju islam i temeljne odlike islama, a kamoli da praktikuju islam. Rumi je bio cijelo vrijeme praktični vjernik, veoma upućen u propise islama. Kao i Ibn Arebi. Ali ima ljudi koji odmah skaču vatru, odmah bi do Sušte Istine, rastapaju se u ezoteriji ko da su nešto spoznali a nisu odskočili od prašine. Rumi nikad nije napustio okvire islama i klanjanje namaza svom Gospodaru. Prošao je sve razrede i sve fakultete. I tek tada je počeo da kazuje svoj diwan, svoj pjev potaknut ljubavlju koju mu je raspalio Šems iz Tabriza.
Rumijevi sljedbenici su bili kako muslimani, tako i jevreji, krscani, hindui i mnogi drugi. a najpoznatiji medju sufijskim 'svecima' je Kadir, tzv. "nevidljivi vodic", "zeleni" ili "jevrej"za kojeg se vjeruje da je bio anonimni vodic Muse iz Kurana. sufijske ideje se nalaze i iza mogih razlicitih teorija, organizacija i skola kao sto su one kojima su pripadali: Chivalri, Sv. Ivn sa krsta, Sv. Tereza odAvile, Roger Bacon, Geber - utemeljivac alkemije na Zapadu, Raymond lully sa Majorke, Guru Nanak - osnivac Sikizma, Gesta Romanorum, u nauku Hindu Vedante, i td.

**

sljedbenik Maruf Karkhija je rekao svom ucitelju:

- "pricao sam sa ljudima o tebi. jevreji tvrde da si jevrej; krscani te obozavaju kao jednog od njihovih svetaca; muslimani insistiraju da si najveci od svih muslimana."

Maruf mu je odgovorio:

- "tako velis ljudi u Bagdadu govore. kada sam bio u Jerusalemu, jevreji su govorili da sam krscanin, muslimani da sam jevrej, a krscani da sam muslian."

-"pa sta onda da mislimo o tebi?"
upita ga ucenik.

- "jedni me ne razumiju i zato me obozavaju. drugi me takodjer ne razumiju i zato me grde. to sam ja dosao da kazem. o meni trebate misliti kao o onom ko je govorio ovako."
Bandierra Rossa

#155 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Bandierra Rossa »

HAVANA wrote:Ma ni ja haveru al jebe ti se uključi se u raspravu. :lol:
Bojim se da se ne provalim.
arzuhal

#156 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by arzuhal »

Gaia...nejse :)
alijadzigibau

#157 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by alijadzigibau »

kakve veze imaju Sufija i Suki :idea: :?: :D :lol:
piupiu

#158 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by piupiu »

Mene jako interesuje mevlevijski red (nas dervis iz "Dervisa i smrti", koji se ne pika :D , je bio iz istog, zar ne?), i sufizam generalno -- vrlo sam malo citala o tome (a zapala mi je za oko paralela izmedju kabalizma i sufizma koja se cesto vuce, bar sam ja naisla na nju u nekoliko knjiga), te molim ucene medju nama da mi preporuce kakve literature na datu temu.

PS Havana i Bandierra Rossa, da narucujem u tri primjerka??? :D
istocnjak

#159 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by istocnjak »

piupiu

Evo mozes download-ovati kompletnu knjigu "Vjerovjesnikov sunnet" od Muhammeda El-Gazalija sa linka: http://bosnamuslimmedia.com/2009/05/29/ ... azali-pdf/
HAVANA

#160 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by HAVANA »

piupiu wrote:Mene jako interesuje mevlevijski red (nas dervis iz "Dervisa i smrti", koji se ne pika :D , je bio iz istog, zar ne?), i sufizam generalno -- vrlo sam malo citala o tome (a zapala mi je za oko paralela izmedju kabalizma i sufizma koja se cesto vuce, bar sam ja naisla na nju u nekoliko knjiga), te molim ucene medju nama da mi preporuce kakve literature na datu temu.

PS Havana i Bandierra Rossa, da narucujem u tri primjerka??? :D

Obavezno. :D
Compact

#161 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Compact »

Eki Havane što je zagriz'o za sufije! Znaš li da oni lete na ćilimima, a to da probijaju mačevima obraze ne smijem ti ni spomenuti! :D
HAVANA

#162 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by HAVANA »

Compact wrote:Eki Havane što je zagriz'o za sufije! Znaš li da oni lete na ćilimima, a to da probijaju mačevima obraze ne smijem ti ni spomenuti! :D

Kad sam ja zihericama uši bušio a o letenju da ti ne pričam(ko i ono tvoje sviranje dugme ovo ono) :D :lol:
Compact

#163 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Compact »

HAVANA wrote:
Compact wrote:Eki Havane što je zagriz'o za sufije! Znaš li da oni lete na ćilimima, a to da probijaju mačevima obraze ne smijem ti ni spomenuti! :D
Kad sam ja zihericama uši bušio a o letenju da ti ne pričam(ko i ono tvoje sviranje dugme ovo ono) :D :lol:
Pa ti odmah možeš biti šejh, a predlažem ti da osnuješ i vlastiti tarikat ! Uhvatite se za rukice, kanticu sintelana, i laganini - fanfanje do mile volje :D
AlmirN

#164 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by AlmirN »

O muslimani bojte se Allaha...jedini ispravni put je put poslanika s.a.v.s., sufizam je žešća novotarija....nigdje u hadisima se ne spominje da poslanik bio sufija...OSVJESTITE SE...TO JE ZABLUDA
Drvosjeca iz Dejcica

#165 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tewhid wrote:pustajte brade!!budite muje!!mislim mumini!!pokrijte zene!!i kceri!!i sestre!!i majke!!klanjaj te se SAMO ALLAHU!Ne uzimajte si pored Allaha nikog za zastitnika!!Srusimo sve vlade ovoga sistema i pruzimo sansu ISTINI!Serijat!!ALLAHU EKBER!Sta mislite da se ovoga svega pridrzavamo,da li bi bilo nereda u zemlji ili sire?Dali bi onda bilo gladnih,potlacenih,silovanih...
Mozda ce zvucati nadrealno ali i Hitler je u konacnici htio napraviti svijet bez ratova! I put do pakla je poplocan dobrim namjerama. Metode kojima ti i tvoja ideologija (dogma) pokusava napraviti svijet bez gladnih, potlacenih i silovanih je poplocan lesevima, krvlju, prisili, iskljucivosti i netoleranciji. :cry:
Drvosjeca iz Dejcica

#166 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

AlmirN wrote:O muslimani bojte se Allaha...jedini ispravni put je put poslanika s.a.v.s., sufizam je žešća novotarija....nigdje u hadisima se ne spominje da poslanik bio sufija...OSVJESTITE SE...TO JE ZABLUDA
Nigdje ne pise niti da je bio Vehabija...osvjesti se...to je zabluda. :wink:
osa

#167 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by osa »

kako kad su barem pola bosanaca hrvati i srbi, nisam čuo za takve kršćane.
vekil

#168 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by vekil »

Mislim da si zakarabasao...
Ima sufija, mašAllah, ali ne baš toliko...
Možda su po nekim shvatanjima i običajima najbliži sufijskoj tradiciji, ali ih to nužno ne čini sufijama...
p.s. Bošnjaka misliš, Bosanci su i Katolici i Pravoslavci i Jevreji...
snaga_znanja

#169 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by snaga_znanja »

90% Bosanaca su debili koji svake 4 godine izaberu najpametnije da se okoriste.

A o vjerskim prebrojavanjima... ovdje mora mrtva glava past da bi se rezultat uvazio :lol:
paja patak

#170 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by paja patak »

tewhid wrote:Vau OFR, originalan si, nema sta. Necemo se ba prepucavati,nego de ti ,kad si vec pametniji,nabaci koju temu,pa da muhabetimo. A ja ti obecavam,PRVO CU DA RAZMISLIM,A ONDA DA KAZEM,valja? Ipak,jos jednom cu se "PROSUTI", pa reci da je CAROBNJAK sufija,a sufije su sekta. To je samo cinjenica,koja meni licno nije draga,nista vise nisam htio reci.Tesko mi brate zbog toga,da ne kazem zao :sad: ,ali de,sta se moze?

hahaha :lol: nisam znala da sam u sekti i da sam carobnjak, hvala :D
ofr

#171 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by ofr »

paja patak wrote:
tewhid wrote:Vau OFR, originalan si, nema sta. Necemo se ba prepucavati,nego de ti ,kad si vec pametniji,nabaci koju temu,pa da muhabetimo. A ja ti obecavam,PRVO CU DA RAZMISLIM,A ONDA DA KAZEM,valja? Ipak,jos jednom cu se "PROSUTI", pa reci da je CAROBNJAK sufija,a sufije su sekta. To je samo cinjenica,koja meni licno nije draga,nista vise nisam htio reci.Tesko mi brate zbog toga,da ne kazem zao :sad: ,ali de,sta se moze?

Jašta, čarobnjaci čuda rade :D
paja patak

#172 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by paja patak »

ofr wrote:
paja patak wrote:

Jašta, čarobnjaci čuda rade :D

probat cu i ja KOJEKAKVO cudo da izvedem :D
Altec Lansing

#173 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Altec Lansing »

Altec Lansing wrote:.

Zanimljiv i produhovljen tekst o srcu iz pera saudijskog vjerskog znanstvenika, doktora apologetike i propovjednika u mekanskoj bogomolji:

http://--- NO LINKS ---/index.php?option=com_c ... &Itemid=66

Postavljen i na ovom (sa-x) forumu, na linku:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=75712

Pitanje: Da li je to došao kraj epohi u kojoj je se duhovnost i ruhanijjet u islamu pripisivao samo sufizmu i dervišima?

Ovaj tekst nam kaže da ne idemo daleko tražeći SRCE. Ima ga definitivno i u autentičnom i izvornom islamu ili kako ga još zovu SELEFIZMU, a zlobnici bi rekli VEHABIZMU.

Prijatno čitanje.

.
Vrijedi isto.

.
haqqlberry

#174 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by haqqlberry »

tewhid wrote:jesu.....
Amin :D :-D :-)
necko_sa

#175 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by necko_sa »