9 maj - Dan pobjede nad fašizmom
-
mosor1
Evo u backup proleterskog bataljona, za slucaj da naleti kakva handzar - divizija.A wrote:Necu da me pretekne neko ko ce onda priheftati neku simpaticnu reportazicu o handzar divizijama, ili nesto u tom stiluVingo wrote:Hvala A, takodjer...nego jel te prenijelo ili uvijek cestitas dan unaprijed?
![]()
Zna se ko se izborio protiv fasizma i ko slavi Dan pobjede kad i cijela Evropa

Sretno!
-
spongebob
ovo je isto ko sa prvim majom no smisao slavljenja ovakvih datuma je ionako samo simbolicne prirode. Pola svijeta grca u fasizmu (ne onom light nego u pravom - vidi pod Afrika/dijelovi Azije i Evrope/BIH) a antifasisti mahmuraju jos od poraza nad NSDAP-om.
Drugovi, nema razloga za slavlje, vjerujte mi
Drugovi, nema razloga za slavlje, vjerujte mi
-
Harrys
#10 Re: 9 maj - Dan pobjede nad fasˇizmom
Zahvaljujem se i pridruzujeme se cestitkama za Dan pobjede nad fasizmom.
SMRT FASIZMU-SLOBODA NARODU
SMRT FASIZMU-SLOBODA NARODU
-
spongebob
@senada
pod ovom tvojom zastavom su se desili strasni zlocini u WWII a o tome se tek sad pocelo pricati. Da ne pricamo o Staljinu koji je bio predsjednik pod ovom ruskom zastavom, gori od Hitlera naspram neistomisljenika u svojoj zemlji - Ne znam da li je iko upoznat sa ispovijestima njemackih gradjana nakon "oslobadjanja" Berlina i drugih istocnonjemackih gradova.
Volio bih da prestanemo svijet gledat u crno-bijelom koloritu jer on- a to je svakom svjesnom i savjesnom dovoljan argument- jednostavno nije takav.
PS. Ne znam sta je autoru teme bilo kad je otvarao ovu temu. Razumio bih da se ova tema otvori na kakvom norveskom ili njemackom forumu, gdje su mladi prozivjeli normalan zivot i najblaze receno nemaju pojma sta se u posljednjem desetljecu na podrucju Evrope zbivalo. Ovako je ona samo naprdjivanje s nasim fasistima u smislu, da im ga suknemo i zmirenje na sve sto nam se desilo. Ocekujem od antifasista profilisaniji stav osim ovih ispraznih slavljenickih floskula, jer ih smatram boljim ljudima.
pod ovom tvojom zastavom su se desili strasni zlocini u WWII a o tome se tek sad pocelo pricati. Da ne pricamo o Staljinu koji je bio predsjednik pod ovom ruskom zastavom, gori od Hitlera naspram neistomisljenika u svojoj zemlji - Ne znam da li je iko upoznat sa ispovijestima njemackih gradjana nakon "oslobadjanja" Berlina i drugih istocnonjemackih gradova.
Volio bih da prestanemo svijet gledat u crno-bijelom koloritu jer on- a to je svakom svjesnom i savjesnom dovoljan argument- jednostavno nije takav.
PS. Ne znam sta je autoru teme bilo kad je otvarao ovu temu. Razumio bih da se ova tema otvori na kakvom norveskom ili njemackom forumu, gdje su mladi prozivjeli normalan zivot i najblaze receno nemaju pojma sta se u posljednjem desetljecu na podrucju Evrope zbivalo. Ovako je ona samo naprdjivanje s nasim fasistima u smislu, da im ga suknemo i zmirenje na sve sto nam se desilo. Ocekujem od antifasista profilisaniji stav osim ovih ispraznih slavljenickih floskula, jer ih smatram boljim ljudima.
- seljak_cojek
9. maj se može slaviti kao dan pobjede nad nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima a nikako kao Dan pobjede nad fašizmom. Taj dan je još daleko, nažalost...
(BiH, Darfur, Somalija, Irak, Palestina,.......) 
Last edited by seljak_cojek on 08/05/2006 20:12, edited 1 time in total.
-
spongebob
!!!BOSNA I HERCEGOVINAseljak_cojek wrote:9. maj se može slaviti kao dan pobjede nad nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima a nikako kao Dan pobjede nad fašizmom. Taj dan je još daleko, nažalost...(Darfur, Somalija, Irak, Palestina,.......)
- seljak_cojek
Sorry, ispravio sam. Do mene je.spongebob wrote:!!!BOSNA I HERCEGOVINAseljak_cojek wrote:9. maj se može slaviti kao dan pobjede nad nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima a nikako kao Dan pobjede nad fašizmom. Taj dan je još daleko, nažalost...(Darfur, Somalija, Irak, Palestina,.......)
- Vodenjak
Kako lijepo receno!!!A wrote:Kako je naivno ocekivati od jedne pobjede, koliko god ona znacajna bila, da izbrise Zlo sa lica zemlje. To postoji samo kod Tolkiena, a u pravom zivotu - zlo i dobro ce vjecno biti u borbi. A ja bih prestala zivjeti kad ne bih vjerovala da svakom pobjedom Dobra, Zlo makar malo, malo, malo uzmice.
...
-
spongebob
slazem se, samo ja bih volio da smo svi malo vise antifasisti doli puki populisti u udobnim kapitalistickim sef-foteljama...Naravno da se ovaj komentar odnosi na sve nas.A wrote:Kako je naivno ocekivati od jedne pobjede, koliko god ona znacajna bila, da izbrise Zlo sa lica zemlje. To postoji samo kod Tolkiena, a u pravom zivotu - zlo i dobro ce vjecno biti u borbi. A ja bih prestala zivjeti kad ne bih vjerovala da svakom pobjedom Dobra, Zlo makar malo, malo, malo uzmice.
1945 udruzenim snagama, saveznici su porazili zlocinacki projekat, potukli su zlo i, prvi put u istoriji, napravili sud za pokretace tog zla. Taj sud nije bio savrsen, ali je bio - prvi. Njegovo postojanje je bilo zacetak sadasnjeg suda za zlocine u bivsoj Jugoslaviji, koji je opet, nesavrsen i on, preduslov stvaranja stalnog medjunarodnog suda. To su sve mali koraci, mali gledano istorijski, a gradjeni su ogromnim ljudskim zrtvama i strasnim tragedijama.
I poslije 45-te se desavaju ratovi, zlocini, na zalost. Ali oni ne ponistavaju pobjedu 1945-te, niti umanjuju zrtve desetina miliona palih u tom ratu. Iz postovanja prema njima slavimo taj dan.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !
Usput budi receno, da si postavio ovaj komentar ovako pridruzio bih se cestitkama, sad je pomalo kasno. S druge strane da ne bi antifasista ne bi bilo ni nase drzave a mozda ni nas ovakvi kakvi smo...