Rušenje u ratu
http://bs.wikipedia.org/wiki/Stari_most ... nje_u_ratu
Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, Most je djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA. Dana 9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara. Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja Mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano 9. novembra 1993., njegovim konačnim rušenjem.
Nakon objavljivanja 36 Tuđmanovih stenograma, da se zaključiti da je rušenje mosta bilo dio smišljene kampanje agresije Hrvatske, koja se ogledala između ostalog i u urbicidu.
O metodama urbicida i agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu svjedoči i razgovor Tuđmana sa Jankom Bobetkom i Rosom 6. novembra 1993. godine, samo četiri dana prije rušenja Starog mosta. U jednom trenutku Tuđman od Rosa traži da protiv Bošnjaka primijeni "neke elemente zastrašivanja": "Da bi osigurao ove granice Hrvatske, izvoli upotrijebiti sve što je moguće, jedino nećeš bojne otrove". Na što Roso odgovara: "Tu je taj problem što su ta punjenja miksnog tipa, miješana i jako su velika, ne možemo ih razdvojiti, 500 kg, to bi uništilo jedan cijeli grad kemijski... Ja čuvam to kao adut, ovi naši iz BiH to znaju". Samo četiri dana kasnije, novi sastanak, sa hitnom temom: srušen je Stari most u Mostaru. "Neki elementi zastrašivanja" koje je Tuđman zahtijevao, primijenjeni su. Sada Tuđman pita: "Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio". Slijedi odgovor Mate Bobana, koji je značajan doprinos u historiji ratnog cinizma: "Bile su strašne kiše". Stari Most je, dakle, porušio Pero Zubac svojom poezijom, svojim "Mostarskim kišama". Tuđman je ipak oprezan, pita: "Hoćemo li opet mi biti optuženi". Tada se pokreće čitava strategija prikrivanja zločina: pada dogovor da se kontaktiraju veze u španskom bataljonu, da se stranci nagovore da lažu o tome da Hrvati nisu srušili Most. Mate Granić: "Imati tu informaciju, imati sve, jer ako oni kažu dobru informaciju onda je to izuzetno, jer se inače to na CNN...". Tuđman: "Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?" Mate Granić: "Nama". Još veća panika nastaje kada se pokušava prikriti stvarna uloga Hrvatske u ratu u Bosni.
Inače stenogrami Franje Tuđmana su nedvosmisleno najdirektniji dokaz agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, i nalaze se u Haškom tribunalu kao dokazni materijal.[1]
U toku je proces pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju protiv Slobodana Praljka za rušenje Starog mosta.
Sam Praljak je 2004. godine za Slobodnu Dalmaciju izjavio: "Stari most je bio vojni objekat, a vojni objekat u ratu, bez obzira na njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, može biti srušen."
9.11. - Godisnjica rusenja Starog mosta
-
Grom iz vedra neba
#1 9.11. - Godisnjica rusenja Starog mosta
-
mr__bosnjak
Nanovo je cio!
U prkos dusmanima!

U prkos dusmanima!
-
sanjo18
najveca tuga je sto je praljak priznao da ga je srusio a hrvati su prije par mijeseci cijeli svijet ubjedivali da to hvo nije ucinio... ovu sam foto montazu uradio bas za vriejeme ovih dogadanja, jedan od glavnih sala u mostaru je bila da je NLO srusio stari most.
LINK
Ono sto me je jos vise pogodilo da niko iz vlasti nije dosao da je obiljezi ovaj datum... mogao bih jos piati al mi se nesto neda...
LINK
Ono sto me je jos vise pogodilo da niko iz vlasti nije dosao da je obiljezi ovaj datum... mogao bih jos piati al mi se nesto neda...
-
Grom iz vedra neba
Moram priznati da sam i ja razocaran. Na dnevniku FTV kojeg je uredivala Nikolina Veljovic, prilog od 3 sekunde o obiljezavanju rusenja Mosta, nije receno ni ko ga je srusio, samo da je obljezena godisnjica rusenja.sanjo18 wrote:najveca tuga je sto je praljak priznao da ga je srusio a hrvati su prije par mijeseci cijeli svijet ubjedivali da to hvo nije ucinio... ovu sam foto montazu uradio bas za vriejeme ovih dogadanja, jedan od glavnih sala u mostaru je bila da je NLO srusio stari most.
LINK
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Vijest koja je objavljena na godisnjicu uvece...
na netu...ne na TVu...
na netu...ne na TVu...
Gradska uprava obilježava godišnjicu obnove, a ne rušenja Starog mosta
Uz zvuk sirena danas točno u 10.12 sati na desetine mostarskih osnovaca, sportaša i građana bacili su ljiljane i karanfile u Neretvu obilježavajući na taj način trinaestu godišnjicu rušenja Starog mosta. Skakač Dženan Morić izveo je simboličan "skok bez aplauza". Godišnjicu rušenja Starog mosta došli su obilježiti mnogi - nogometaši mostarskog "Veleža", brojni mostarski skakači, unuk lijepe Emine Reuf Kuluder, slikar Alica Jakirović ...
Službenih predstavnika gradske vlasti nije bilo. U Gradskoj upravi Mostara naglašavaju kako ne žele obilježavati godišnjicu rušenja već obnove Starog mosta.
Legendarna mostarska lasta u osvrtu na trinaestu godišnjicu rušenja Starog mosta kaže da su u Mostaru, nažalost, još uvijek žive snage destrukcije.
"Vidite šta se događa u Mostaru. Toliko godina nakon rata incidenti se i dalje događaju na svakom mjestu. Nažalost, moram reći da je malo onih koji vole Stari most i Mostar. Stvaranje jedinstvenog grada zato se i dalje odvija bolno sporo", rekao je Balić.
On kaže da obnovi povjerenja nije pomogla ni obnova Starog mosta. Kako kaže Balić, "ćuprija samo ćuprija", a zajedništvo je u našim glavama.
Danas je na kameni ostatak srušenog Starog mosta, koji je izvučen iz Neretve, postavljena ploča na koju su položeni ljiljani te na kojoj je ispisano: "9. 11. 1993. godine ekstremisti HVO-a i HV-a srušili su 427. godina star most. Čitav svijet je osudio ovaj anticivilizacijski čin".
-
mr__bosnjak
jadni Srbi(smajli sto povraca)NebaA wrote:Da su ga Srbi srusili, verovatno bi napravili i specijalnu emisiju.