Bosnians Happy With Life But Distrust Each Other
Bosnians are generally satisfied with their lives despite financial hardships, but don't trust each other.
Reuters
Bosnians are generally satisfied with their lives despite financial hardships, but don't trust each other, a survey by the U.N. Development Programme (UNDP) showed on Friday.
Nearly two-thirds of 3,580 people interviewed throughout the country said their lives have improved in the past year, but at the same time 88 percent said things had worsened in the country as a whole, the study showed.
"It's very interesting (that there is) a big difference between life satisfaction that is fairly high despite problematic financial situations," said Stefan Priesner, the UNDP deputy head in Bosnia.
"This differs dramatically between the assessment of the people about the situation in Bosnia at large," he told a news conference.
The perceptions of Bosnian Serbs, Muslims and Croats on most social issues no longer differed solely according to ethnic affiliation but increasingly according to age, health and other parameters.
"The ethnic divisions are to a large extent imagined, there are no significant differences in economic fears between different groups and differences come from other parameters," Priesner said.
Those surveyed were united in their distrust of each other, with only 7.2 percent saying they had faith in other people.
"Our data indicate that social trust has dramatically broken down in Bosnia-Herzegovina. It had not yet recovered from the traumatic events from the (1992-95) war," Priesner said.
Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.
Most agreed that the system of government, dividing the country into two autonomous regions, was too complicated and should change but the three ethnic groups differed on how it should change.
Published: July 13, 2007 17:41h
86% Bosanaca u BiH
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#1 86% Bosanaca u BiH
Neznam da li su svi upoznati sa ovim ali prema ovoj analizi 86% ljudi u BiH se izjašnjavaju kao Bosanci a samo 14% kao pripadnici jednog od etničkih skupina .
-
trlica
#2 Re: 86% Bosanaca u BiH
eh,da moze ustati i ovo procitati rahmetli Kalaj a i tito bi bio zadovoljan.Dado dijasporitus wrote:Neznam da li su svi upoznati sa ovim ali prema ovoj analizi 86% ljudi u BiH se izjašnjavaju kao Bosanci a samo 14% kao pripadnici jednog od etničkih skupina .
Bosnians Happy With Life But Distrust Each Other
Bosnians are generally satisfied with their lives despite financial hardships, but don't trust each other.
Reuters
Bosnians are generally satisfied with their lives despite financial hardships, but don't trust each other, a survey by the U.N. Development Programme (UNDP) showed on Friday.
Nearly two-thirds of 3,580 people interviewed throughout the country said their lives have improved in the past year, but at the same time 88 percent said things had worsened in the country as a whole, the study showed.
"It's very interesting (that there is) a big difference between life satisfaction that is fairly high despite problematic financial situations," said Stefan Priesner, the UNDP deputy head in Bosnia.
"This differs dramatically between the assessment of the people about the situation in Bosnia at large," he told a news conference.
The perceptions of Bosnian Serbs, Muslims and Croats on most social issues no longer differed solely according to ethnic affiliation but increasingly according to age, health and other parameters.
"The ethnic divisions are to a large extent imagined, there are no significant differences in economic fears between different groups and differences come from other parameters," Priesner said.
Those surveyed were united in their distrust of each other, with only 7.2 percent saying they had faith in other people.
"Our data indicate that social trust has dramatically broken down in Bosnia-Herzegovina. It had not yet recovered from the traumatic events from the (1992-95) war," Priesner said.
Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.
Most agreed that the system of government, dividing the country into two autonomous regions, was too complicated and should change but the three ethnic groups differed on how it should change.
Published: July 13, 2007 17:41h
urrraaa!!! sad smo mi bosanci vecinski narod u Bosni.
zivjela unitarna,nedjeljiva,suverena i nezavisna Bosna.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
kad ovako nesto procitam,osam dana ne mogu ni jesti ni piti.
-
basta sljezove boje
Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.cyprus wrote:Ne znam, al zar stvarno mislite da je ovo istina? Ovi što su vršili ovo istraživanje su očito nešto pobrkali.
86% se osjecaju kao Bosanci (a uz to su Bosnjaci, Hrvati, Srbi), a 14% kao jedino Bosnjaci, Hrvati, Srbi, ...
ne kontam kako se niko ne osjeca Hecegovcem?
- cyprus
A tako. Moj propust (a mogo je i autor teme drugačije postavit naslov ili uvodni post). Ovo mogu prihvatit kao istinito.basta sljezove boje wrote:Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.cyprus wrote:Ne znam, al zar stvarno mislite da je ovo istina? Ovi što su vršili ovo istraživanje su očito nešto pobrkali.
86% se osjecaju kao Bosanci (a uz to su Bosnjaci, Hrvati, Srbi), a 14% kao jedino Bosnjaci, Hrvati, Srbi, ...
ne kontam kako se niko ne osjeca Hecegovcem?![]()
- Ahmmed
Jel ti sad lakše?cyprus wrote:A tako. Moj propust (a mogo je i autor teme drugačije postavit naslov ili uvodni post). Ovo mogu prihvatit kao istinito.basta sljezove boje wrote:Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.cyprus wrote:Ne znam, al zar stvarno mislite da je ovo istina? Ovi što su vršili ovo istraživanje su očito nešto pobrkali.
- cyprus
Pao mi je kamen sa srca.Ahmmed wrote:Jel ti sad lakše?cyprus wrote:A tako. Moj propust (a mogo je i autor teme drugačije postavit naslov ili uvodni post). Ovo mogu prihvatit kao istinito.basta sljezove boje wrote: Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.
- lady midnight
nije se tih 86% ispitanika identifikovalo kao bosanci, nego kao bosanski drzhavljani... shto i jesu. prema tome, rezultat i ne iznenadjuje, a kamoli da je spektakularan.basta sljezove boje wrote:Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.cyprus wrote:Ne znam, al zar stvarno mislite da je ovo istina? Ovi što su vršili ovo istraživanje su očito nešto pobrkali.
da je u pitanju bilo "bosanstvo" kao nacionalna identifikacija, a ne kao drzhavljanstvo, naravno da bi rezultat bio drugachiji, a da bi ukljuchivao i dobar postotak hercegovaca - jer se tako medjuvremenu rado izjashnjava dosta zapadnohercegovachkih hrvata. pitanje je, naravno, je li njih iko ishta pitao...ili su ih i ujedinjene nacije ostavile po strani (= marginalizirale)...
- Ergot
jel' se to osjecas ugrozenom?lady midnight wrote: da je u pitanju bilo "bosanstvo" kao nacionalna identifikacija, a ne kao drzhavljanstvo, naravno da bi rezultat bio drugachiji, a da bi ukljuchivao i dobar postotak hercegovaca - jer se tako medjuvremenu rado izjashnjava dosta zapadnohercegovachkih hrvata. pitanje je, naravno, je li njih iko ishta pitao...ili su ih i ujedinjene nacije ostavile po strani (= marginalizirale)...
- lady midnight
chuj toErgot wrote:jel' se to osjecas ugrozenom?lady midnight wrote: da je u pitanju bilo "bosanstvo" kao nacionalna identifikacija, a ne kao drzhavljanstvo, naravno da bi rezultat bio drugachiji, a da bi ukljuchivao i dobar postotak hercegovaca - jer se tako medjuvremenu rado izjashnjava dosta zapadnohercegovachkih hrvata. pitanje je, naravno, je li njih iko ishta pitao...ili su ih i ujedinjene nacije ostavile po strani (= marginalizirale)...![]()
- Ergot
Hercegovko, i bogu si teska.lady midnight wrote:chuj toErgot wrote:jel' se to osjecas ugrozenom?lady midnight wrote: da je u pitanju bilo "bosanstvo" kao nacionalna identifikacija, a ne kao drzhavljanstvo, naravno da bi rezultat bio drugachiji, a da bi ukljuchivao i dobar postotak hercegovaca - jer se tako medjuvremenu rado izjashnjava dosta zapadnohercegovachkih hrvata. pitanje je, naravno, je li njih iko ishta pitao...ili su ih i ujedinjene nacije ostavile po strani (= marginalizirale)...![]()
pa ja sam sa istochne strane
:D:D time ti se sve kazhe
:P:D:D
- lady midnight
njemu sigurno jesamErgot wrote:Hercegovko, i bogu si teska.lady midnight wrote:chuj toErgot wrote: jel' se to osjecas ugrozenom?![]()
pa ja sam sa istochne strane
:D:D time ti se sve kazhe
:P:D:D
![]()
![]()
- iceman ze
ja sam jednom negdje na netu omaskom napisao za jedan grad iz Hercegovine da se nalazi u Bosni-kao drzavi (misleci na skraceno od BiH)......pa su me opleli na sav glas, kako necu znati da je to Hercegovina, raznim pogrdnim rijecima i sl. 
- lady midnight
ma da, pa o tome ti ja govorim... kad upitash mlade hrvate porijeklom iz zapadne hercegovine koji zhive u dijaspori iz koje su zemlje, odgovor je mahom "hercegovina" (nakon shto im je ili neko rekao da recimo posushje i shiroki nisu u hrvatskojiceman ze wrote:ja sam jednom negdje na netu omaskom napisao za jedan grad iz Hercegovine da se nalazi u Bosni-kao drzavi (misleci na skraceno od BiH)......pa su me opleli na sav glas, kako necu znati da je to Hercegovina, raznim pogrdnim rijecima i sl.
dok ja naziv "bosna" - bash kao i ti - koristim kao skracenicu od BiH, ipak je u odredjenim krajevima hercegovine rasprostranjena ta svijest da se ovdje radi o dva medjusobno nepovezana regiona ... i da je sve shto je "bosansko" automatski i ne-hrvatsko
-
trlica
sta seru ovi iz Laktasa sa tamo nekom federalizacijom kad je Bosna federalizirana odavno..Bosna i Hercegovina,to ti je brale federacija bosanaca i hercegovaca.iceman ze wrote:ja sam jednom negdje na netu omaskom napisao za jedan grad iz Hercegovine da se nalazi u Bosni-kao drzavi (misleci na skraceno od BiH)......pa su me opleli na sav glas, kako necu znati da je to Hercegovina, raznim pogrdnim rijecima i sl.
-
rashid
Ne prdi ...basta sljezove boje wrote:Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.cyprus wrote:Ne znam, al zar stvarno mislite da je ovo istina? Ovi što su vršili ovo istraživanje su očito nešto pobrkali.
- cyprus
ups...rashid wrote:Ne prdi ...basta sljezove boje wrote:Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.cyprus wrote:Ne znam, al zar stvarno mislite da je ovo istina? Ovi što su vršili ovo istraživanje su očito nešto pobrkali.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Izvinjenje hercegovcima zbog naslova
.
Inace znam mnogo ponosnih Hercegovaca u SAD-u koji se izjasnjavaju kao Bosanci (Bosnians) jer im se na vrh glave popelo objasnjavati sta je i gdje je Hercegovina a jos manje kakav ima odnos sa Bosnom. Osim toga strane agencije su i vise nego navikle da ignorisu te regionalne razllike.
Sto se tice pitanja da li je anketa trebala da utvrdi koliko ispitanika ima Bosansko drzavljanstvo te se time smatra "Bosnian" mislim da to nije bila poenta pitanja i da se to zaista htjelo utvrditi nije se morala raditi anketa.
Inace znam mnogo ponosnih Hercegovaca u SAD-u koji se izjasnjavaju kao Bosanci (Bosnians) jer im se na vrh glave popelo objasnjavati sta je i gdje je Hercegovina a jos manje kakav ima odnos sa Bosnom. Osim toga strane agencije su i vise nego navikle da ignorisu te regionalne razllike.
Sto se tice pitanja da li je anketa trebala da utvrdi koliko ispitanika ima Bosansko drzavljanstvo te se time smatra "Bosnian" mislim da to nije bila poenta pitanja i da se to zaista htjelo utvrditi nije se morala raditi anketa.
-
basta sljezove boje
prije su Bosanci imali smisla za humorrashid wrote:Ne prdi ...basta sljezove boje wrote:Eighty-six percent identified themselves as Bosnian citizens and only 14 percent solely with their ethnic or religious group, which was an encouraging sign, Priesner said.cyprus wrote:Ne znam, al zar stvarno mislite da je ovo istina? Ovi što su vršili ovo istraživanje su očito nešto pobrkali.
- cyprus
Ja mislim da se radilo o pitanju: Koliko ljudi doživljava BiH kao svoju domovinu?Dado dijasporitus wrote:Sto se tice pitanja da li je anketa trebala da utvrdi koliko ispitanika ima Bosansko drzavljanstvo te se time smatra "Bosnian" mislim da to nije bila poenta pitanja i da se to zaista htjelo utvrditi nije se morala raditi anketa.
-
OnoA
Ovaj procenat mi je malo cudan, pa pretpostavljam da se to odnosi na drzavljansto ili sl.
Medjutim uprkos svemu nije zanemarljiv broj ni nas koji se osjecamo Bosancima iako nam to Ustav ne daje za pravo, pa se stalno moram svadjati po uredima i salterima da sam ja Bosanac islamske vjeroispovjesti i da se ne osjecam Bosnjakom niti cu se ikad tako osjecati. Dosta mojih drugova se isto tako osjeca. Detaljan popis stanovnistva koji se stalno izbjegava od aktualnih vlasti pokazao bi puno zanimljivih stvari.
Medjutim uprkos svemu nije zanemarljiv broj ni nas koji se osjecamo Bosancima iako nam to Ustav ne daje za pravo, pa se stalno moram svadjati po uredima i salterima da sam ja Bosanac islamske vjeroispovjesti i da se ne osjecam Bosnjakom niti cu se ikad tako osjecati. Dosta mojih drugova se isto tako osjeca. Detaljan popis stanovnistva koji se stalno izbjegava od aktualnih vlasti pokazao bi puno zanimljivih stvari.
- nerko13
OnoA wrote:Ovaj procenat mi je malo cudan, pa pretpostavljam da se to odnosi na drzavljansto ili sl.
najgluplji narod u bosni i hercegovini a time i na balkanu su definitivno bosansko-hercegovacki muslimani!!!! pitate se zasto tako mislim???
pa evo dogovora.. bas kao sto citirani kolega navodi, da bi se vecina muslimana u bih osjecalo kao neki bosanci ili hercegovci islamske vjeroispovijesti, cisto sumnjam da bi to isto katolici ili pravoslavcu u bih rekli!!! iako 80% njih hrvatsku i srbiju nikada nisu vidjeli, a za njihove predake da i ne govorim, oni se ipak osjecali kao "hrvati" i "srbi"....
i sta bi donio taj popis stanovnistva.. donio bi sledece!!!
naravno da bi nama uvalili te opcije da se izjasnjavamo kao
HRVATI, SRBI, BOSNJACI, BOSANCI, HERCEGOVCI, kurci palci...i sta bi bilo...
prvi i drugi navedeni bi bili sa 99% popunjeni imenima katolika i pravoslavaca, dok bi jebeni bosanci i hercegovci i naravno Bosnjaci bili ovi muslimani....
i ja bih volio da smo svi samo BOSNJANI, kao sto smo se nekada zvali, ili nek budemo samo BOSANCI i HERCEGOVCI...eto neka to bude dozvoljeno, ali to nikada nece proci... ne sa ovom vladom, ne sa nama koji zivimo u ovoj napacenoj zemlji, ne sa nasim susjedima, ne sa daytonom...... eto, tu se moja prica zavrsava..