70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
popajic

#1 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by popajic »

Citav svijet je obiljezio ovaj datum...ne primjetih da ga se kod nas iko sjetio :-)
Zalosno !!!
dan sjećanja
70. obljetnica početka 2. svjetskog rata
U najkrvavijem sukobu u povijesti čovječanstva živote je izgubilo više od 50 milijuna ljudi, cijeli narodi bili su istrebljivani a Europa uništena
Fotografija vijesti
Cropix

1. rujna 1939. napadom Njemačke na Poljsku počeo je najkrvaviji rat u povijesti. Danas se obilježava 70. godišnjica početka tog velikog rata koji se iz Europe proširio i na druge kontinente i u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski i premijer Donald Tusk uz ratne veterane su u zoru odali počast svim poginulima u borbi protiv nacističke Njemačke na poluotoku Westerplatte kod Gdanjska.

Ceremonija je počela točno u četiri sata i 45 minuta, u vrijeme kada je prije sedamdeset godina bez prethodne objave rata, njemački ratni brod 'Schleswig-Holstein' otvorio vatru na vojnu bazu kod Gdanjska.

Središnja ceremonija održat će se poslijepodne u Gdanjsku, gdje će se okupiti dvadeset europskih premijera, među kojima je i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor.

110 milijuna ljudi ratovalo je četiri godine u Europi i drugim dijelovima svijeta. Gubici u civilnom stanovništvu bili su veći od vojnih. U logorima je ubijeno oko 10 milijuna ljudi, od čega samo Židova gotovo 6 milijuna. Neke zemlje, poput Poljske, Bosne i Hercegovine ili Ukrajine izgubile su više od 20 posto svojeg stanovništva.
essex

#2 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by essex »

popajic wrote:Neke zemlje, poput Poljske, Bosne i Hercegovine ili Ukrajine izgubile su više od 20 posto svojeg stanovništva.
za ovaj procenat za bosnu najvisu zaslugu imaju cetnici koji su drugi svjetski rat iskoristili za iste namjere kao i 1992, koljacki i banditski se rijesiti muslimana uz masku odbrane drzave...vidim odmah prozivke za jasenovac, nezaboravite da je taj logor bio i za hrvatsku i za bosnu, a o brojkama i pogresnom predstavljanju nastradalih je vec vodjeno dosta polemika i sve to se nemoze porediti sa velikosrpskim fasizmom koji je ubijao i palio zive onako kako je napredovao kroz teritorij nase drzave, divljacki i cetnicko svojstveno. i onda se nadju seljacine iz sda da sklope koaliciju sa ovom bagrom i isporuce im dodatnih 200,000; valjda im malo bilo ono preko 20% is proslog rata...ne, nije sda SRPSKA DRZAVNA AGENCIJA, ne nikako!
zalosno je da drzavni aparat i danasnji politicari olako prelaze preko ovog vaznog datuma ali sta ocekivati nakon uspostavljanja drzavnih praznika koji su izbacili sve vaznije datume iz bosanske historije i time pokazali da drzava ne postuje ni samu sebe i kako onda ocekivati od te bagre na vlasti koja danas kroji sukno i usiva cetnicki jelek preko bosanskog odijela da oznaci pocetak jednog rata koji je iskoristen za cetnicko orgijanje...ne, nije sda SRPSKA DRZAVNA AGENCIJA!
sramota gospodo seljakopoliticari da se niste udostojili naci sa 20 evropskih politickih predstavnika na obiljezavanju ovog datuma, ali i kao svakom seljaku, tesko je objasniti siru sliku a kamoli historiju i njeno znacenje...a hocete u tu evropu, opet seljackosvojstvena filozofija! DAJ, DAJ...MA DAJ MENI!
GospodinBG

#3 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by GospodinBG »

Nekad se slavilo Jajce, a danas smo toliko napredovali da smo dospeli tik iznad Jajca :)

A sta da se slavi, najprljaviji rat bio je na Balkanu, partizani protiv Nemaca, cetnici protiv Nemaca, cetnici sa Nemcima protiv komunista, partizani protiv cetnika, ustase protiv cetnika, ustase protiv partizana, ustase i cetnici zajedno protiv partizana...Jasenovac, Jadovno, Foca...kasnije Bleiburg i Goli otok... bruka i sramota od bratoubistva.

Bolje da ceo taj period ww2 sto pre zaboravimo!
essex

#4 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by essex »

GospodinBG wrote:Nekad se slavilo Jajce, a danas smo toliko napredovali da smo dospeli tik iznad Jajca :)

A sta da se slavi, najprljaviji rat bio je na Balkanu, partizani protiv Nemaca, cetnici protiv Nemaca, cetnici sa Nemcima protiv komunista, partizani protiv cetnika, ustase protiv cetnika, ustase protiv partizana, ustase i cetnici zajedno protiv partizana...Jasenovac, Jadovno, Foca...kasnije Bleiburg i Goli otok... bruka i sramota od bratoubistva.

naravno, namjerno pogresno shvaceno i protumaceno...ko ba slavi, u pitanju je komemorativni skup i obiljezavanje najveceg zla koje se treba pamtiti i stalno upucivati na sta svijet moze da spadne mrznjom i zasljepljenoscu...a tvoj stav mi je jasan, isto kao i vecine velikosrba...IDEMO BRE DALJE, TREBA ZIVETI, ili ona cerina BRAT BRATA JE UBIO...svi ste vi ista bagra, samo sa nijansama...
said.sa

#5 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by said.sa »

GospodinBG wrote:Nekad se slavilo Jajce, a danas smo toliko napredovali da smo dospeli tik iznad Jajca :)

Ma jašta, treba zaboraviti...isto kao što su muslimani Foče, Višegrada, Bijeljine, Sarajeva, itd. zaboravili pa su ih četnici koji ama baš ništa nisu zaboravili '92 napali.

Za nekih 55 godina pričat ćete kako treba zaboraviti Srebrenici.... :run:
GospodinBG

#6 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by GospodinBG »

essex wrote:

naravno, namjerno pogresno shvaceno i protumaceno...ko ba slavi, u pitanju je komemorativni skup i obiljezavanje najveceg zla koje se treba pamtiti i stalno upucivati na sta svijet moze da spadne mrznjom i zasljepljenoscu...a tvoj stav mi je jasan, isto kao i vecine velikosrba...IDEMO BRE DALJE, TREBA ZIVETI, ili ona cerina BRAT BRATA JE UBIO...svi ste vi ista bagra, samo sa nijansama...
Nije tesko biti glup, a ti si jos i bezobrazan, najgora kombinacija!

Niti sam ti sta rekao, niti zelim da se raspravljam sa tobom, nadji druge budale za tu zabavu...
essex

#7 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by essex »

GospodinBG wrote:
essex wrote:

Nije tesko biti glup, a ti si jos i bezobrazan, najgora kombinacija!

Niti sam ti sta rekao, niti zelim da se raspravljam sa tobom, nadji druge budale za tu zabavu...
na glupost moras odgovoriti gluposcu jer samo tako glupan moze da razumije...vidis da sam bio u pravu, sta god drugo da sam napisao nebi razumio, a da ste ista bagra to sigurno jeste...da je tesko biti glup manje bi vas bilo, ovako ste brojcano jaci...
prvo, ja sam odgovarao na tvoj post koji je sam po sebi glup jer ili nisi shvatio razlog okupljanja ili ga namjerno pokusavas okrenuti u smjeru koji samo glupan moze da pokusa da uradi. drugo, ako ne zelis da ti ljudi odgovaraju na tvoje rijeci nemoj se ni prijavljavati na forum nego hodaj po sobi 3 sa 3 sa megafonom i zadivljuj sam sebe...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by pici »

Evo mali doprinos ovoj temi,tri knjige prevedene s Holanskog radni naziv je"BERICHT VAN DE TWEEDE WERELD OORLOG"
Ja ih imam u svojoj kolekciji i odlicno je ilustrovano....download-i su zipovani i onda mora se imati Adobe Acrobat Reader ili sl. radi PDF formata.

Drugi svetski rat I
Drugi svetski rat II
Drugi svetski rat III

Izdavači:

IKRO "Mladost" Zageb
"Mladinska knjiga" Ljubljana
IRO"Narodna knjiga" Beograd

izdanje 1980
GospodinBG

#9 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by GospodinBG »

Jedna samo ispravka, pomesao sam ovaj datum i dan pobede nad fasizmom 10.maj, ali to nije razlog da ovaj decko leci svoje komplekse, od sad za mene si na ignore!

Pici, kad si stigao da pored svog zigolo zivota zaores i po ww2, jel to za CV ili... :)
popajic

#10 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by popajic »

@gospodinBG
A sta da se slavi,
NISTA !
Treba se sjetiti i obiljeziti dan pocetka najvecih mogucih stradanja sirom svijeta.
Citav svijet je danas raznim komemoracijama obiljezio ovaj dan...Nasi sute ko @#cke ! Ali zato obiljezavaju druge "univerzalno vazne" dogadjaje i praznike. :x
Dust

#11 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by Dust »

Jah...
pa zar ima toliko
a sjećam se ko da je juče amidža otišao u rat
šteta dres mu tada nije valjao
a danas je umirovljeni domobran.
Kako vrijeme brzo ide....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by pici »

GospodinBG wrote:Jedna samo ispravka, pomesao sam ovaj datum i dan pobede nad fasizmom 10.maj, ali to nije razlog da ovaj decko leci svoje komplekse, od sad za mene si na ignore!

Pici, kad si stigao da pored svog zigolo zivota zaores i po ww2, jel to za CV ili... :)

eeeeee kad je Hovo picika studiro mnogi nisu bili ni u JaJcetu :mrgreen: .......pa morao sam,davao sam noĆne instrukcije studeticama na Bjelavama....dvajest metri od moje kuĆe :mrgreen: .........kako sam samo dobar bio u preskakanju taraba :mrgreen: .....bez zeze knjige su :thumbup:
senjor

#13 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by senjor »

Pobjednici istoriju pisu...ali opet...

Tito je pod drigentskom palicom Staljina te Engleske vlade dizao tzv ustanke da bi sto vise oslabio i zadrzao njemce.Bjedno.Tito je samo u jednom bio iskren-crvena revolucija.

ps
Sve vise cure informacije o 2svr na nasim prostorima...prosto neznas ko je bio gori.
essex

#14 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by essex »

GospodinBG wrote:Jedna samo ispravka, pomesao sam ovaj datum i dan pobede nad fasizmom 10.maj, ali to nije razlog da ovaj decko leci svoje komplekse, od sad za mene si na ignore!
dobro, recimo da ja imam komplekse i o tome mozes otvoriti topoik pa mozemo prodiskutovati...a sada mi objasni kako si to "pomesao" ova dva datuma i uspio ovo napisati...

...znaci, 10. maj netreba da se slavi?
jajane, pet ribolovaca sa naboljom ribickom pricom tebe nemogu iscupati iz gluposti u koje se sam uvlacis...
Jazz_Junkie

#15 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by Jazz_Junkie »

Jeste, pobjednici pisu povijest. Zato danasnji pobjednici ustase, cetnici i handzar-balije na vlasti govore kako su ustase i cetnici bili samo patrioti i borci za slobodu. Tito je nakon rata uspio obnoviti i izgraditi zemlju dok su neo-fasisti sve porusili, eto u ime slobode....
BSn

#16 Re: 70 god. od pocetka 2. svjetskog rata

Post by BSn »

Slavi se jedna od najbolje izreziranih drama ikada. Slavi se pogibija miliona ljudi koji su bolovali od patriotizma i ginuli za banke i mocnike kojima uopce nije bilo vazno da li ce pobjediti fasisti, komunisti, ili kapitalisti, nego im je bilo vazno da pobjede njihovi klijenti, kako bi im mogli vratiti ogromne zajmove koje su imali u njihovim bankama.

Danas je ostalo mnogo potomaka tih ljudi, koji su ginuli u Drugom, te su spremni ginuti opet za svoje ideale, tj. za potomke onih mocnika koji su iscenirali i WW2.
Post Reply