7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
-
mali jomu
#1 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
7. oktobar / Uputstva za glasače: Kako glasati na izborima u nedjelju
U 7 sati ujutro, ove nedjelje, 7. oktobra 2018, otvorit će se glasačka mjesta diljem Bosne i Hercegovine i građani ove države birat će članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS-a te članove skupština deset kantona.
Na Centralnom biračkom spisku nalazi se više od 3,3 miliona građana i građanki s pravom glasa na Općim izborima u našoj zemlji.
Za glasače je najvažnije znati na kojem biračkom mjestu mogu glasati. To možete saznati odete li na web stranicu Centralne izborne komisije i u dijelu "Da li ste registrovani?" upišete ime, prezime i matični broj. Također, provjeru možete izvršiti i putem SMS-a na broj 091 12 12 12.
Druga najvažnija stvar jeste da ponesete identifikacijski dokument koji ćete morati pokazati članovima biračkog odbora, koji će vas pronaći na popisu glasača.
Ukoliko glasate u Federaciji Bosne i Hercegovine, dobit ćete četiri glasačka listića - jedan za izbor člana Predsjedništva BiH, drugi za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, treći za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i čestvrti za zastupnike u skupštini kantona u kojem glasate.
Na glasačkom listiću za izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a vaš će glasački listić biti važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate za samo JEDNOG kandidata. Drugim riječima, nemoguće je glasati i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
Na glasačkim listićima za Zastupnički dom Parlamenta BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i skupštine kantona naći će se imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.
Vaš će glasački listić biti važeći ako:
• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili nezavisnog kandidata
• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije i odaberete onoliko kandidata s te liste koliko god želite
• Označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili koalicije
I glasači u Republici Srpskoj dobit će četiri listića, ali oni glasaju za - srpskog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika/dopredsjednike RS-a, za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a.
Na glasačkom listiću za izbor srpskog člana Predsjedništva bit će imena kandidata iz reda srpskog naroda, a i ovdje će glasački listić biti važeći ako glasate samo za jednog kandidata.
Isto pravilo vrijedi i za glasački listić za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a, ali na njima će se naći imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.
Glasate tako što upisujete znak X u kvadratić, a glasati možete sve do 19 sati u nedjelju, kada se zatvaraju biračka mjesta.
U 7 sati ujutro, ove nedjelje, 7. oktobra 2018, otvorit će se glasačka mjesta diljem Bosne i Hercegovine i građani ove države birat će članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS-a te članove skupština deset kantona.
Na Centralnom biračkom spisku nalazi se više od 3,3 miliona građana i građanki s pravom glasa na Općim izborima u našoj zemlji.
Za glasače je najvažnije znati na kojem biračkom mjestu mogu glasati. To možete saznati odete li na web stranicu Centralne izborne komisije i u dijelu "Da li ste registrovani?" upišete ime, prezime i matični broj. Također, provjeru možete izvršiti i putem SMS-a na broj 091 12 12 12.
Druga najvažnija stvar jeste da ponesete identifikacijski dokument koji ćete morati pokazati članovima biračkog odbora, koji će vas pronaći na popisu glasača.
Ukoliko glasate u Federaciji Bosne i Hercegovine, dobit ćete četiri glasačka listića - jedan za izbor člana Predsjedništva BiH, drugi za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, treći za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i čestvrti za zastupnike u skupštini kantona u kojem glasate.
Na glasačkom listiću za izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a vaš će glasački listić biti važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate za samo JEDNOG kandidata. Drugim riječima, nemoguće je glasati i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
Na glasačkim listićima za Zastupnički dom Parlamenta BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i skupštine kantona naći će se imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.
Vaš će glasački listić biti važeći ako:
• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili nezavisnog kandidata
• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije i odaberete onoliko kandidata s te liste koliko god želite
• Označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili koalicije
I glasači u Republici Srpskoj dobit će četiri listića, ali oni glasaju za - srpskog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika/dopredsjednike RS-a, za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a.
Na glasačkom listiću za izbor srpskog člana Predsjedništva bit će imena kandidata iz reda srpskog naroda, a i ovdje će glasački listić biti važeći ako glasate samo za jednog kandidata.
Isto pravilo vrijedi i za glasački listić za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a, ali na njima će se naći imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.
Glasate tako što upisujete znak X u kvadratić, a glasati možete sve do 19 sati u nedjelju, kada se zatvaraju biračka mjesta.
- BHCluster
- Idemedosumom
#3 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Koja je praktična razlika između označavanja kvadratića pored samo jedne stranke, pored xyz kandidata unutar jedne stranke i kada se stavi x i ispred naziva stranke i xyz kandidata unutar te stranke?
- cyprus
#4 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Kad staviš samo X ispred stranke, guraš samo stranku... Ne guraš nikog od njenih kandidata direktno, s tim da nosioca liste i eventualno one blizu vrhu liste guraš indirektno...Idemedosumom wrote:Koja je praktična razlika između označavanja kvadratića pored samo jedne stranke, pored xyz kandidata unutar jedne stranke i kada se stavi x i ispred naziva stranke i xyz kandidata unutar te stranke?
Kad staviš X ispred xyz kandidata, pored toga što guraš njegovu stranku, guraš i tog kandidata, a sasvim je svejedno da li si ili nisi stavio X ispred stranke...
- ExNihilo
#5 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Mene više zanima kako se praktično raspodjele glasovi tamo gdje je iskirana samo stranka? Svi kandidati na listi dobivaju +1? Nosioc dobiva +1? Stranka alocira glas? Nešto četvrto?cyprus wrote:Kad staviš samo X ispred stranke, guraš samo stranku... Ne guraš nikog od njenih kandidata direktno, s tim da nosioca liste i eventualno one blizu vrhu liste guraš indirektno...Idemedosumom wrote:Koja je praktična razlika između označavanja kvadratića pored samo jedne stranke, pored xyz kandidata unutar jedne stranke i kada se stavi x i ispred naziva stranke i xyz kandidata unutar te stranke?
Kad staviš X ispred xyz kandidata, pored toga što guraš njegovu stranku, guraš i tog kandidata, a sasvim je svejedno da li si ili nisi stavio X ispred stranke...
Nikada mi to nije bilo jasno.
- darius_maximus
#6 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
.
Mea culpa, bespotreban post...
Mea culpa, bespotreban post...
-
navigator61
-
Seawolf
#8 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
U tom slučaju, stranka dobija +1 glas iz izborne jedinice iz koje si glasao. Niti jedan/jedna od kandidata sa liste stranke ne dobija glas.ExNihilo wrote: Mene više zanima kako se praktično raspodjele glasovi tamo gdje je iskirana samo stranka? Svi kandidati na listi dobivaju +1? Nosioc dobiva +1? Stranka alocira glas? Nešto četvrto?
Načelno, ovakvo glasanje najviše pogoduje onima koji su na kompenzacijskoj listi te stranke za nivo vlasti za koji si glasao (Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH) i to onim redoslijedom kako su navedeni na kompenzacijskoj listi:
http://www.izbori.ba/Documents/Opci_izb ... andata.PDF
U slučaju da tako (samo oznaka ispred naziva stranke) glasaš za nivo gdje nema kompenzacijskih listi (Skupštine Kantona), onda takav glas najviše pogoduje onima na listi za taj nivo, po redoslijedu kako su navedeni na listi na glasačkom listiću.
- Maraschino
#9 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Da ne zaboravim da vam pozelim srecu na sutrasnjim izborima.
-
soha96
#10 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Za koliko kandidata mogu glasati na jednoj listi?
-
Seawolf
#11 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Bilo koji broj između 0 i broja kandidata na listi.soha96 wrote:Za koliko kandidata mogu glasati na jednoj listi?
- Idemedosumom
#12 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Cyprus veli da ako glasaš za određene kandidate, svejedno je da li ćeš istovremeno staviti x pored naziva stranke ili ne. A jedan kolega mi reče da nipošto ne stavljam x pored stranke, da je to veoma važno (nije obrazložio zašto), taj me dio buni.Seawolf wrote:U tom slučaju, stranka dobija +1 glas iz izborne jedinice iz koje si glasao. Niti jedan/jedna od kandidata sa liste stranke ne dobija glas.ExNihilo wrote: Mene više zanima kako se praktično raspodjele glasovi tamo gdje je iskirana samo stranka? Svi kandidati na listi dobivaju +1? Nosioc dobiva +1? Stranka alocira glas? Nešto četvrto?
Načelno, ovakvo glasanje najviše pogoduje onima koji su na kompenzacijskoj listi te stranke za nivo vlasti za koji si glasao (Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH) i to onim redoslijedom kako su navedeni na kompenzacijskoj listi:
U slučaju da tako (samo oznaka ispred naziva stranke) glasaš za nivo gdje nema kompenzacijskih listi (Skupštine Kantona), onda takav glas najviše pogoduje onima na listi za taj nivo, po redoslijedu kako su navedeni na listi na glasačkom listiću.
Last edited by Idemedosumom on 06/10/2018 22:40, edited 1 time in total.
-
Seawolf
#13 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Cyprus je (kao i obično) u pravu.Idemedosumom wrote:Cyprus veli da ako glasaš za određene kandidate, svejedno je da li ćeš istovremeno staviti x pored naziva stranke. A jedan kolega mi reče da nipošto ne stavljam x pored stranke, da je to veoma važno (nije obrazložio zašto), taj me dio buni.Seawolf wrote:U tom slučaju, stranka dobija +1 glas iz izborne jedinice iz koje si glasao. Niti jedan/jedna od kandidata sa liste stranke ne dobija glas.ExNihilo wrote: Mene više zanima kako se praktično raspodjele glasovi tamo gdje je iskirana samo stranka? Svi kandidati na listi dobivaju +1? Nosioc dobiva +1? Stranka alocira glas? Nešto četvrto?
-
Qoom
#14 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Kako da glasam za Dodika i Željku, a nemam pravo glasa u RS-u?
- cyprus
#15 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
U tom slučaju niko od kandidata ne dobiva glas, a takva opcija najviše u prilog ide nosiocu liste (iako ni on nije dobio direktan glas za sebe), koji uopšte ne mora dobiti nikakve glasove da bi ušao u parlament/skupštinu...ExNihilo wrote:Mene više zanima kako se praktično raspodjele glasovi tamo gdje je iskirana samo stranka? Svi kandidati na listi dobivaju +1? Nosioc dobiva +1? Stranka alocira glas? Nešto četvrto?cyprus wrote:Kad staviš samo X ispred stranke, guraš samo stranku... Ne guraš nikog od njenih kandidata direktno, s tim da nosioca liste i eventualno one blizu vrhu liste guraš indirektno...Idemedosumom wrote:Koja je praktična razlika između označavanja kvadratića pored samo jedne stranke, pored xyz kandidata unutar jedne stranke i kada se stavi x i ispred naziva stranke i xyz kandidata unutar te stranke?
Taj kolega te dobro zajebavoIdemedosumom wrote:Cyprus veli da ako glasaš za određene kandidate, svejedno je da li ćeš istovremeno staviti x pored naziva stranke ili ne. A jedan kolega mi reče da nipošto ne stavljam x pored stranke, da je to veoma važno (nije obrazložio zašto), taj me dio buni.
-
Seawolf
#16 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Nosilac liste ne mora u svakom slučaju ući u Skupštinu.cyprus wrote: U tom slučaju niko od kandidata ne dobiva glas, a takva opcija najviše u prilog ide nosiocu liste (iako ni on nije dobio direktan glas za sebe), koji uopšte ne mora dobiti nikakve glasove da bi ušao u parlament/skupštinu...
Ako npr. stranka na izborima za Skupštinu Kantona dobije 10.000 glasova i taj broj glasova bude dovoljan za jedno mjesto u Skupštini Kantona i ulazak jednog od kandidata sa liste, ući će onaj kandidat koji ima najviše pojedinačnih glasova, pod uslovom da je taj broj pojedinačnih glasova veći od 2.000 (20%).
- Maraschino
#17 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Vidi sa Pilavom.Qoom wrote:Kako da glasam za Dodika i Željku, a nemam pravo glasa u RS-u?
- Laertes
#18 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Možda nije prikladno, ali sve one teme zamandaljene.
Ne mogu da vjerujem da sutra članovi biračkih odbora kreću s poslom u 6, pa nakon zatvaranja isti ljudi i broje glasove. (Nekad su drugi ljudi dolazili da prebrojavaju) I sve to za 80 KM. Bez hrane i pića, ako sebi ne ponesu. I očekujemo regularnost?
Jebote, ja poslije 13 sati na biračkom mjestu ne da ne bih vidio sve one iksove...
Ne mogu da vjerujem da sutra članovi biračkih odbora kreću s poslom u 6, pa nakon zatvaranja isti ljudi i broje glasove. (Nekad su drugi ljudi dolazili da prebrojavaju) I sve to za 80 KM. Bez hrane i pića, ako sebi ne ponesu. I očekujemo regularnost?
Jebote, ja poslije 13 sati na biračkom mjestu ne da ne bih vidio sve one iksove...
- cyprus
#19 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Naravno da ne mora... Ja sam samo rekao da ne mora teoretski dobiti niti jedan glas da bi upao... Dovoljno je samo da broj ostalih kandidata na listi koji su dobili više od 20% partijskih glasova bude manji od broja osvojenih mandata za partiju...Seawolf wrote:Nosilac liste ne mora u svakom slučaju ući u Skupštinu.cyprus wrote: U tom slučaju niko od kandidata ne dobiva glas, a takva opcija najviše u prilog ide nosiocu liste (iako ni on nije dobio direktan glas za sebe), koji uopšte ne mora dobiti nikakve glasove da bi ušao u parlament/skupštinu...
Ako npr. stranka na izborima za Skupštinu Kantona dobije 10.000 glasova i taj broj glasova bude dovoljan za jedno mjesto u Skupštini Kantona i ulazak jednog od kandidata sa liste, ući će onaj kandidat koji ima najviše pojedinačnih glasova, pod uslovom da je taj broj pojedinačnih glasova veći od 2.000 (20%).
- cyprus
#20 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Pa jest zajebano... Ja sam dosad triput bio na brojanju, i svaki put sam došao nakon zatvaranja biračkog mjesta u 19:00... I znam da sam se tamo u neke sitne satne počeo pomalo gubiti (jednom smo ostali do pola 6)... Eh sad, teško mi je i zamisliti kako je odraditi čitav dan i noć, pogotovo starijim ljudima...Laertes wrote:Možda nije prikladno, ali sve one teme zamandaljene.
-
Seawolf
#22 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Ja sam bio samo jedanput član komisije na biračkom mjestu, 18. novembra 1990-e.cyprus wrote:Pa jest zajebano... Ja sam dosad triput bio na brojanju, i svaki put sam došao nakon zatvaranja biračkog mjesta u 19:00... I znam da sam se tamo u neke sitne satne počeo pomalo gubiti (jednom smo ostali do pola 6)... Eh sad, teško mi je i zamisliti kako je odraditi čitav dan i noć, pogotovo starijim ljudima...Laertes wrote:Možda nije prikladno, ali sve one teme zamandaljene.
Radili smo i tokom glasanja i tokom prebrojavanja.
Bilo je više različitih listića na kojima je birao svaki od birača (6, umjesto današnjih 4), ali je prebrojavanje bilo lakše nego danas, jer nije bilo otvorenih lista.
I da, oni koji su vladali do 1990-e, puno su bolje plaćali članovima komisija na tadašnjim izborima, nego što ovi danas plaćaju.
-
l33t
#23 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Stavis glas za pojedinca unutar stranke a ne za stranku
i na prebrojavanju neko doda iksic gore za citavu stranku ?
-
Seawolf
#24 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Takvo dodavanje ne utječe na rezultat i stoga je prilično besmisleno.l33t wrote:Stavis glas za pojedinca unutar stranke a ne za stranku
Problem je kada neko naknadno doda iksić, ispred kandidata na listi stranke koju si odabrao, a za kojeg nisi ti glasao.
Listić je i dalje važeći, a ova promijena može utjecati na konačan rezultat.
Zato se i zovu otvorene liste ... otvorene za sviju.
Jedno od zala našeg izbornog sistema, koje treba čim prije ukinuti.
-
l33t
#25 Re: 7. oktobar: Uptstvo kako glasati na izborima
Da ima i to... 2018 a jos nema elektronskog glasanja ...Seawolf wrote:Takvo dodavanje ne utječe na rezultat i stoga je prilično besmisleno.l33t wrote:Stavis glas za pojedinca unutar stranke a ne za stranku
Problem je kada neko naknadno doda iksić, ispred kandidata na listi stranke koju si odabrao, a za kojeg nisi ti glasao.
Listić je i dalje važeći, a ova promijena može utjecati na konačan rezultat.
Zato se i zovu otvorene liste ... otvorene za sviju.
Jedno od zala našeg izbornog sistema, koje treba čim prije ukinuti.