68 g u sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vitamin C

#1 Re: 68 g u sarajevu

Post by Vitamin C »

Ne brini se, Meško, vratiće se opet osam šezdeset. :wink:
ludilo konstantno

#2 Re: 68 g u sarajevu

Post by ludilo konstantno »

Meško.
Napravi uvod.Mladi na forumo nekontaju osam šezdeset...., da kiontaju naporavili bi devet devedeset ili .......
Klodovik

#3 Re: 68 g u sarajevu

Post by Klodovik »

Bunili se onda jer im nije bilo dobro. Da ovima danas nešto ne valja ili da im se nešto ne sviđa, bunili bi se i oni. Simple as that.
Bolonjac

#4 Re: 68 g u sarajevu

Post by Bolonjac »

al malo sutra, studenti su toliko isfrustrirani i hmm da prostite sjebani kako radi sistem u nasoj zemlji a najvishe su fakulteti krivi koji su jedan od glavnih izvora ofirne i vidljive korupcije.

Jos jedan je problem da smo vec godinama navikli da nam je lose i dok ljudi ne pocnu u ici vani da vide kako stavri ferceraju i dodje mladja generacija koja ce promjeniti neke stvari tj. vidjeti da neke stvari rade vani i kako je nama los standard studentski(a i opste u zemlji) i sl. protesta nece biti.

Rezime navikli smo na losu situaciju i ona nam je normalna tj. ne znamo za bolje a kriv je komplet sistem koji frustrira.
Previshe je problema u zemlji na koje ne mogu utjecati vecinom politika i uprava/ drzavne firme koje su pune korupcije kao i politicari (hajd ti u telecomu smjeni ljude koji su preko stele dosli na pozicije - nema sanse) tako da su ti studentski problemi najmanji problem kakvih u zemlji ima.
sodom

#5 Re: 68 g u sarajevu

Post by sodom »

BOSNA NEMA VISE STUDENATA! IMA NEKU ŠUŠU KOAJ IDE FURKE RADI NA FAX AL TO SE NE MOZE POREDITI SA PRIJERATNIM STUDENTIMA!

ovo danas prije svega nema kulturu, licno sam gledao ponasanje svojih "kolega" gdje tip skace preko 10 stolova kako bi prvi stigao na vrh amfiteatra!FUJ!
potome nemaju svijest o tome gdje zive, američki filmovi, TURBO MUZIKA, popovi i hodže (u negativnom smislu) im određuju sta je moralno a sta nije.
nema uopste zelje da se stekne neko znanje niti su osjetili ikad ljepote toga vec je bitno poloziti sto vise sa sto manje ucenja-prepisivanjem.

idemo nazad.... :zoka:
atko

#6 Re: 68 g u sarajevu

Post by atko »

ludilo konstantno

#7 Re: 68 g u sarajevu

68 nije bilo loše kao danas a studenti su se bunil.
Zato što su bili Studenti i zato što su bili Intelaktulaci i zato što su bili Predvodnici u društvu i zato što su bili Snaga društva , a danas ,nažalost, su samo kafopije i ništa ih neiteresira. Čast studentima u HR ( pravo i filozofija ) koji istrajavaju u borbi za besplatno skolovanje.
Luke Perry

#8 Re: 68 g u sarajevu

Post by Luke Perry »

Sezdesetosmasi su nas u rat odveli. I uopste tad se apsolutno nista nije desilo. Tito im rekao da su u pravu :mrgreen:

U sudbonosnim godinama a to je prije jedno 20 god studenti nisu odigrali nikakvu ulogu, osim sto su kasnije popunili redove stranackih vojski.
Edin H.

#9 Re: 68 g u sarajevu

Post by Edin H. »

Je li to palis raju na demonstracije?
Luke Perry

#10 Re: 68 g u sarajevu

Post by Luke Perry »

:mrgreen: hajde zamisli te demonstracije 68. meni u mislima Karadzic i Cengic(premijer onaj) :lol: :bih:
Mozda je i Ceric poveo ekipu iz medrese :lol:
Edin H.

#11 Re: 68 g u sarajevu

Post by Edin H. »

atko wrote:
:thumbup:
Vitamin C

#12 Re: 68 g u sarajevu

Post by Vitamin C »

Da, hrvatski su studenti načinili jedan zanimljiv pomak iz studentske letargije, ali i to je skoro pa ništavno. Mada, ni takvo nešto se kod nas ne može desiti. Hrvati imaju tu prednost da su nacionalno jedinstveni pa i studentski mogu njegovati jednu ideju ili činiti bunt, a ne tavoriti u rascjepkanosti ''različitosti'' kao mi. Mislim, svo zlo koje je kod nas postojano sputava i takve stvari između ostalog.
No, ja ionako vjerujem da globalizam ušutkuje sve, pa i studente, i da se osam šezdeset ipak neće vratiti. Također, premlad sam da bih mogao imati stanovito mišljenje i znanje o šezdeset osmoj u Sarajevu. Kako god, da nije te godine, ne bi ni bilo Štulićeve majstorije koju ste već postirali. :)
bosna123

#13 Re: 68 g u sarajevu

Post by bosna123 »

Vitamin C wrote:Da, hrvatski su studenti načinili jedan zanimljiv pomak iz studentske letargije, ali i to je skoro pa ništavno. Mada, ni takvo nešto se kod nas ne može desiti. Hrvati imaju tu prednost da su nacionalno jedinstveni pa i studentski mogu njegovati jednu ideju ili činiti bunt, a ne tavoriti u rascjepkanosti ''različitosti'' kao mi. Mislim, svo zlo koje je kod nas postojano sputava i takve stvari između ostalog.
No, ja ionako vjerujem da globalizam ušutkuje sve, pa i studente, i da se osam šezdeset ipak neće vratiti. Također, premlad sam da bih mogao imati stanovito mišljenje i znanje o šezdeset osmoj u Sarajevu. Kako god, da nije te godine, ne bi ni bilo Štulićeve majstorije koju ste već postirali. :)
Nema to puno veze sa nacionalnom homogenoscu, zapravo nema nikakve... U Zagrebu, medju srednjoskolcima a i studentima, vlada jedan sasvim drukciji duh nego ovdje... Znam to jer sam nekada zivjela dole i bila dio svega toga... Osobito je Filozofski fakultet uvijek bio avangardan, sto sam negdje i spomenula...

Cuvena kantina na Filozofskom... Ko je nije pohodio, i susjedni KSET, ne zna sta je studentski duh koji mirise na osam sesdeset...

U Sarajevu je Filozofija sminka, nikakav bunt ona nece iznjedriti... Voljela bih da se varam...
Vitamin C

#14 Re: 68 g u sarajevu

Post by Vitamin C »

Slažem se da bi zagrebačka Filozofija trebala poslužiti kao primjer sarajevskoj. Također, dijelim i istu nadu, posebno jer sam na određeni način vezan za ovdašnji FF. Ali, ne mogu se složiti da duh (studentski i bilo koji drugi) nema veze sa nacionalnim jedinstvom, jer je upravo to jedinstvo temelj društva, njegovog uspjeha, svojstava, itd. Duh je jedna velika slagalica koja se sklapa godinama, okolnostima, geografskim položajem i ostalim influencama. Nas haraju različite boleštine i izjedaju mnogi crvi (mislim da znaš na što ciljam) i dosta je toga potrebno da ih se iskorijeni. Tako je i sa studentima. Taj duh kojeg spominješ je nešto što se gradi i što se nasljeđuje, a zagrebački je izuzetno postojan.
Oprosti što te ne citiram, bosna123. Smatram da ne bi izgledalo lijepo. :)
tranquil

#15 Re: 68 g u sarajevu

Post by tranquil »

Imam poznanika koji je u ratu prošao kroz grozne stvari, a bio je i ostao hipik :) po opredjeljenju.

Znao je da kaže "ponovila se četrdeset prva, ponoviće se i šezdeset osma".

Ne dijelim njegovo mišljenje baš apsolutno (imam neke rezerve prema onoj floskuli "historija se ponavlja") ali vjerujem da ćemo vidjeti period u kojem će i naši studenti jednom skontati da su oni snaga koje se boji svaka vlada i da ćemo ispoljavanje te njihove moći vidjeti u nekom obliku, možda ne u šezdesetosmaškoj formi, ali to demonstriranje snage će biti jasno, prepoznatljivo i vrlo vjerovatno će donijeti promjene cijelom društvu.
donBeton

#16 Re: 68 g u sarajevu

Post by donBeton »

BIla je neki dan epizoda iz serijala "Tito - crno i crveno" obrađena ova tema u jednoj epizodi kroz sve republike. Što se tiče Sarajeva (Zdravko Grebo je bio glavni izvor), otprilike je ispalo da su naši vidjeli da se dešava nešto u Beogradu i u Zagrebu, pa su se i oni odlučili za nešto slično. Nekolicina su vodili filozofske rasprave i citirali Marksa pred okupljenom rajom, ali masa ih nije znala ni za šta protestvuje, bili su tu eto tako i tu na snimcima se pjeva, igra... Vašar. Mislim da sarajevski studenti i nisu nešto ni započeli niti su previše imali bitnih poteza. Sve je to zavisilo kako će se završiti u Beogradu. Kada je tamo počelo, počelo je i ovdje. Kada su u Beogradu nešto postigli, primijenilo se i ovdje.
bosna123

#17 Re: 68 g u sarajevu

Post by bosna123 »

Vitamin C wrote:Slažem se da bi zagrebačka Filozofija trebala poslužiti kao primjer sarajevskoj. Također, dijelim i istu nadu, posebno jer sam na određeni način vezan za ovdašnji FF. Ali, ne mogu se složiti da duh (studentski i bilo koji drugi) nema veze sa nacionalnim jedinstvom, jer je upravo to jedinstvo temelj društva, njegovog uspjeha, svojstava, itd. Duh je jedna velika slagalica koja se sklapa godinama, okolnostima, geografskim položajem i ostalim influencama. Nas haraju različite boleštine i izjedaju mnogi crvi (mislim da znaš na što ciljam) i dosta je toga potrebno da ih se iskorijeni. Tako je i sa studentima. Taj duh kojeg spominješ je nešto što se gradi i što se nasljeđuje, a zagrebački je izuzetno postojan.
Oprosti što te ne citiram, bosna123. Smatram da ne bi izgledalo lijepo. :)
Mozda ima donekle istine u ovome sto pises, ne mogu to bas objektivno sagledati... Po meni je kljucni problem odgoj... Kod nas, ovdje, djeca se odgajaju da se prilagodjavaju autoritetima, okolini, komsiluku, ma svakom osim da se odgajaju biti svoji... To nije slucaj samo sada, zadnjih godina, nego i inace... Mame se trude odgojiti djecu koja ce biti omiljena u komsiluku i sire...

Gore se djeca odgajaju da postavljaju pitanja, komsiluk im je manje bitan ili nikako, sve dok se postuju neke osnovne norme ponasanja... Ovdje se niko i ne trudi biti drukciji, svi su isti k'o jaje jajetu, jer molim te izofiraces se...

Sve to pricam kao neko dosta subjektivan... Odrasla sam u Zg, tamo isla u jednu od najpoznatijih gimnazija u kojoj se vecini profesora nismo dizali kada udju u razred, sa nekima smo privatno izlazili... Kada se pisao pismeni sastavak iz hrvatskog, profesor(inace boem) bi nam dao teme, 2 sata vremena i slobodu da to pisemo gdje god zelimo (nismo morali ostati u ucionici), samo je vazno na kraju drugog sata da to bude na njegovom stolu...

Profesori su nas uvazavali i gledali kao maltene partnere... Na sve si mogao postaviti pitanje Zasto?... Ali to nije dovelo do anarhije, nego nekog normalnog opustenog ljudskog odnosa... Ista je situacija i na faksu... I normalno da ce takav odgoj i odnos poluciti ovo...

Ja Sarajevo strasno volim, i ono ima svojih vrijednosti itekako, ali mi smeta to prilagodjavanje svemu i svacemu, pa cak ni sluzbenici na salteru ne mozes postaviti pitanje Zasto?...
ins

#18 Re: 68 g u sarajevu

Post by ins »

donBeton wrote:BIla je neki dan epizoda iz serijala "Tito - crno i crveno" obrađena ova tema u jednoj epizodi kroz sve republike. Što se tiče Sarajeva (Zdravko Grebo je bio glavni izvor), otprilike je ispalo da su naši vidjeli da se dešava nešto u Beogradu i u Zagrebu, pa su se i oni odlučili za nešto slično. Nekolicina su vodili filozofske rasprave i citirali Marksa pred okupljenom rajom, ali masa ih nije znala ni za šta protestvuje, bili su tu eto tako i tu na snimcima se pjeva, igra... Vašar. Mislim da sarajevski studenti i nisu nešto ni započeli niti su previše imali bitnih poteza. Sve je to zavisilo kako će se završiti u Beogradu. Kada je tamo počelo, počelo je i ovdje. Kada su u Beogradu nešto postigli, primijenilo se i ovdje.
Apsolutno tacno!

Sarajevske demonstarcije su bile otuzne u odnosu na Bg i Zg, otprilike "vidjela zaba da se konji potkivaju..."

Tako da danasnje sarajevo 100% bastini tradiciju Sarajeva 1968... :D :D :D
The 51st State

#19 Re: 68 g u sarajevu

Post by The 51st State »

a inace ta 68 je supljak samo takav, cim su hipici odrasli i sreli se sa realnim zivotnim problemima, samo su nastavili kud su hodili prethodnici....
atko

#20 Re: 68 g u sarajevu

Post by atko »

Sad je najlakse kakati jelde :roll:
... logicno je da sarajevski protesti 68 nisu mogli biti na nivou Bg i Zg ... ali sam cin da je zabiljezena bilo kakva aktivnost solidarna sa ostalim vecim gradovima je bila super stvar ;) ... taman da je jedini prof. Grebo izasao na te proteste svaka mu cast a vi kakajte i dalje ;)
Jara

#21 Re: 68 g u sarajevu

Post by Jara »

Reko' da vidim čega 68 grama :-? ... kad ono '68. god. :lol:
bach

#22 Re: 68 g u sarajevu

Post by bach »

Sjeća li se neko Amera Bahtijara, dečka koji je obećavao?

Image
ludilo konstantno

#23 Re: 68 g u sarajevu

Kokome je obećao?
Post Reply