623 godine od Bitke kod Bileće

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Amethyst

#276 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Amethyst »

Woody wrote:E, moj @Amethyst:

Evo da ti pokušam replicirati:

Bitka kod Bileće nije mogla biti akindžijski upad, jer je 18.000 turskih vojnika bilo predvođeno Lala Šahin pašom (beglerbegom Rumelije). Akindžije, kao što već znaš, su bile neregularne otomanske snage, nešto kao izviđačka prethodnica, i NIKADA ih nisu predvodile paše (u rangu generala). I, opet, NIKADA nisu bili toliko brojni. Sad, nije isključeno da su akindžije prethodile turskim snagama, ali glavninu Otomana su predstavljali janičari i spahije.

E, sad, što se tiče taktike: @spacek sumnja da Otomani nikada ne bi napali preko kanjona, vrleti i klanaca. Pa kako onda ući u Bosnu sa Istoka? Jedina mogućnost bi bila sa sjevera, ali u tom slučaju su se prvo morali pozabaviti sa Mađarima, što bi jelte, bilo malo previše. Druga stvar, Otomani su se pri svom nadiranju služili starim rimskim putevima (iz raznih razloga, a jedna od najvažnijih je bilo snabdjevanje), a jedan od njih je bio Drač - Narona. Što, opet, znači da su udarli na Bileću s juga (iz pravca Trebinja). A ako poznaješ tu topografiju, to baš i nisu neki strašni kanjoni, vrleti i klanci. Za razliku od pravaca iz Crne Gore.

Eto, ja toliko. Ne zamjeram ti :thumbup:
Hvala kolega. Nemam nista protiv dobre replike. :thumbup:
Amethyst

#277 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Amethyst »

a šta je sa krstaškim ratovima koji su vodjeni protiv crkeve bosnaske a prije dolaska turaka? pa madjari su nas napadali mnogo puta prije dolaska turaka, pa je i bilo ratova izmedju bosne i srbije, bose i hrvatske, srbije i hrvatske a prije dolaska turaka itd. dakle nemožemo reči da su turci krivi.
Jesu krivi. Pogledaj njihovu vladavinu Bosnom...recimo zadnje stoljece. Pogledaj period Latasa. Cista "zavadi pa vladaj" taktika. Kad su shvatili da im ni to ne uspjeva, fino zamotaj u ukrasni papir, stavi veliku masnu i proslijedi Habsburgovcima. :x
occupylove

#278 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by occupylove »

odlicna tema
:thumbup:
Samir_01

#279 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Samir_01 »

Woody wrote:Zanimljivo je kako današnji „Bošnjaci“ retroaktivno podržavaju Turke na Kosovu i slave „poraz“ kršćana dok su njihovi pradjedovi na Kosovu sa mačevima u rukama i sa ljiljanima iznad glava branili Bosnu od turske pošasti te je bila sretna kraljevina Bosna „kojoj je bilo dato tako slavnu bitku izvojevati pod desnicom Kristovom toliku pobjedu “ kako to piše Firenza u odgovoru Tvrtku na vijesti o kršćanskoj pobjedi.

Ako se ne vratimo idealima Vlatka Vukovića i ostalih naših slavnih predaka izdali smo sebe a gore izdaje od te nema!
Image

A kad se vec toliko vracas u historiju "Vudi" kako bi bilo da velicamo prvo sve one Bosnjane koji su se borili protiv najezde Katolicizma i Pravoslavlja u Bosni i generalno Krscanstva koje je isto strana religija koja je nametnuta Balkancima mnogo gorim metodama nego sto je Islam:

"I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim."

"Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg"

"I ko se nađe kao jeretik, živeći među hrišćanima, da se ožeže po obrazu i da se izagna, a ko bi ga tajio, i taj da se ožeže.“

„I ko rekne babunsku reč, ako je vlastelin, da plati sto perpera, akoli je sebar da plati dvanaest perpera i da se bije štapovima.“

To je samo mali primjer...

Ili mozda po tebi sirenje Katolicizma i Pravoslavlja ne moze da se stavi u istu ravan sa sirenjem Islama?

Sta cemo sa stecacima vudi? Hocemo li i njih da ignorisemo posto nemaju veze sa krscanstvom i pripadaju tradiciji i kulturi bosanskih pagana?

Danas nasi neprijatelji nisu muslimani vudi... nisu muslimani ti koji zele da uniste Bosnu.

Bosna je bila nekad pod turskom okupacijom danas je pod cetnicko-ustaskom.

Druga vremena vudi... a ti vidi na cijoj si strani.

Iz ove teme i mnogih drugih u kojima su ucestvovao mogu zakljuciti da nisi neko na koga Bosnjaci mogu racunati ako se sutra opet zarati...
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#280 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Woody »

Ha, evo i našeg branioca din al-islama, @Samira_01. Hoće i on da prozbori koju.

Nejse, kaže naš @Samir_01da ja veličam katolicizam i pravoslavlje (to se piše malim slovom, neznalice!), i da počnemo veličati one koji su se borili protiv istih. Pa evo odmah, moj @Samire da veličamo Tvrtka I Kotromanića (uh, može li to? je li on musliman? nije, zajebao sam se, povelja mu počinje sa: "Ва начетакь Отца Вь изьпльниенье Сна И саньтием Свтаго Дха Аминь" :lol: ). Pa koga onda? Ne preostaje nam niko osim Otomana (namjerno ne govorim Turaka).

Haj'mo dalje... Pa citira Svetog Savu (upoznat mali, nema šta) osim činjenice da se isti poziva na istrebljenje babuna i bogumila iz SRBIJE (koja, uzgred nikada nije vladala Bosnom, a bogami ni Hercegovinom, hvala dragom allahu dželešanuhu). A znamo da babuni i bogumili imaju veze sa Crkvom Bosanskom onoliko koliko i Islam sa Šintoizmom.

Šta ćemo sa stećcima @samir_01? Pa jadan, nadgrobni kamen vojvode Vlatka Vukovića i jeste stećak. A koliko su stećci sveti Bošnjacima, vidimo na primjeru Stoca i Bjelašnice, gdje isti smatraju stećke za dobar izvor gotovog građevinskog materijala, pa ga ugrađuju u pojate i pragove pred kućama. Da ih vazda gaze, životnije seru, i da im se trag zatre (kjafiri nijedni, uh).

Danas je Bosna pod četničko-ustaškom okupacijom :? A kada to nije bila po nekom okupacijom? Aha, nije bila u vrijeme Tvrtka I i Vlatka Vukovića. I? Šta ćemo sad?

I onda zašećeri:
Iz ove teme i mnogih drugih u kojima su ucestvovao mogu zakljuciti da nisi neko na koga Bosnjaci mogu racunati ako se sutra opet zarati...
Joj, ne znam šta ću odgovoriti na ovo. Ne mogu od smijeha :lol: :lol: :lol:

Ako se opet zarati, Woody će opet na stranu svojih Bošnjaka (jebi ga, ne mogu se odreći nijednog dede, pa zdušiti u n'akve Švedske i Njemačke, pa boga i njih moliti da me tamo ostave i ne deportiraju, jer sam djeci dao autohtona bošnjačka imena - Johan i Helga, a đeca idu u njihove škole, niti znaju bosanski jezik, niti hoće da iđu nanamo), ali će se, dok je živ, boriti protiv balinluka.

I nemoj više ti suditi ko je Bošnjak, a ko ne, reisa ti Cerića :x
Samir_01

#281 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Samir_01 »

Woody wrote:Ha, evo i našeg branioca din al-islama, @Samira_01. Hoće i on da prozbori koju.
Da u pravu si, branim Islam, narocito u Bosni. Imas problem sa tim?
Nejse, kaže naš @Samir_01da ja veličam katolicizam i pravoslavlje (to se piše malim slovom, neznalice!), i da počnemo veličati one koji su se borili protiv istih. Pa evo odmah, moj @Samire da veličamo Tvrtka I Kotromanića (uh, može li to? je li on musliman? nije, zajebao sam se, povelja mu počinje sa: "Ва начетакь Отца Вь изьпльниенье Сна И саньтием Свтаго Дха Аминь" :lol: ). Pa koga onda? Ne preostaje nam niko osim Otomana (namjerno ne govorim Turaka).
Znaci Islam bad, Christianity good. Je li to tvoj zakljucak?

Krscanstvo se sirilo mirnim putem u Bosni i cijeloj Evropi... nije bilo nikakvog nametanja vjere paganima i prolivanja krvi dok se nisu Osmanlije pojavile?
Haj'mo dalje... Pa citira Svetog Savu (upoznat mali, nema šta) osim činjenice da se isti poziva na istrebljenje babuna i bogumila iz SRBIJE.

Nemoj da se pravis glup. To je samo mali primjer zla koje je pocinjeno paganima, hereticima i ostalim davno prije nego sto su se Turci pojavili.
A znamo da babuni i bogumili imaju veze sa Crkvom Bosanskom onoliko koliko i Islam sa Šintoizmom.
Sa cime ima veze Crkva Bosanska? Da nema sa Pravoslavljem?
Šta ćemo sa stećcima @samir_01? Pa jadan, nadgrobni kamen vojvode Vlatka Vukovića i jeste stećak. A koliko su stećci sveti Bošnjacima, vidimo na primjeru Stoca i Bjelašnice, gdje isti smatraju stećke za dobar izvor gotovog građevinskog materijala, pa ga ugrađuju u pojate i pragove pred kućama. Da ih vazda gaze, životnije seru, i da im se trag zatre (kjafiri nijedni, uh).
Ukratko i stecaci su izvorno krscanski?
Danas je Bosna pod četničko-ustaškom okupacijom :? A kada to nije bila po nekom okupacijom? Aha, nije bila u vrijeme Tvrtka I i Vlatka Vukovića. I? Šta ćemo sad?
Da se pokrstimo?
Ako se opet zarati, Woody će opet na stranu svojih Bošnjaka ali će se, dok je živ, boriti protiv balinluka.
I ja bih ti to preporucio. Ne bih bio u kozi cetnika u sljedecem ratu.
I nemoj više ti suditi ko je Bošnjak, a ko ne, reisa ti Cerića :x
Nemoj da si blag vudi... nemoj da izostavljas SDA, Aliju, vehabije, IZ, Turke, male zelene vanzemaljce itd... drzi se principa vudi.
Bodkin

#282 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Bodkin »

Samir_01 wrote:
Woody wrote:
Ako se opet zarati, Woody će opet na stranu svojih Bošnjaka ali će se, dok je živ, boriti protiv balinluka.
uuu jesi zajeban rambo, hoces to pokupovati oruzja i municije po sveCkoj pa doletiti na gripenu i pobiti cetnike i najuriti ih u bijusr :lol: :lol: :lol: a do tada hladiti muda i primati socijalu dok cekas krv po bosanskim forumima :run:
Samir_01

#283 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Samir_01 »

Bodkin wrote:
Samir_01 wrote:
Woody wrote:
uuu jesi zajeban rambo, hoces to pokupovati oruzja i municije po sveCkoj pa doletiti na gripenu i pobiti cetnike i najuriti ih u bijusr :lol: :lol: :lol: a do tada hladiti muda i primati socijalu dok cekas krv po bosanskim forumima :run:
U Bosni sam trolu, nikad je napustio nisam. U sljedecem ratu (ako ga bude) nestace ili Bosnjaci ili cetnici.
kojetou

#284 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by kojetou »

Jedan mali film snimnjen par minuta prije pocetka bitke :D

theTruePath

#285 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by theTruePath »

U Bosni sam trolu, nikad je napustio nisam. U sljedecem ratu (ako ga bude) nestace ili Bosnjaci
ili cetnici.
:thumbup: :bih:

Allahu dragi nekad kazem da je ovo stanje gore od rata,nista nije zavrseno a mir :roll:
theTruePath

#286 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by theTruePath »

Nego velicajmo nase slavenske bogove,pustimo jevrejskog Isusa i arapskog Allaha :skoljka:

Perun :D
theTruePath

#287 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by theTruePath »

Spasimo uspomenu na naše djedove

ne znam za tvoje ali moji djedovi su bili Husejn Avdo,pradjedovi Muhamed i Mehmed ,pra pra djed Abdulah,pra pra pra djed Ismet

ja cuvam uspomene na njih

Najveci heroj bosnjaka je Husein beg Gradascevic

U Turskoj je sve vise tih nacionalista koji se pozivaju na ukidanje islama i vracanje staroj turskoj vjeri :-) nesto kao cetnici koji pozivaju nas :D ali da oni nas pozivaju na vracanje slavenskoj vjeri razumio bih ja,ali oni nas pozivaju u pravoslavlje i katolicanstvo...a to je nametnuto kao i islam
Amethyst

#288 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Amethyst »

"I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim."

"Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg"

"I ko se nađe kao jeretik, živeći među hrišćanima, da se ožeže po obrazu i da se izagna, a ko bi ga tajio, i taj da se ožeže.“

„I ko rekne babunsku reč, ako je vlastelin, da plati sto perpera, akoli je sebar da plati dvanaest perpera i da se bije štapovima.“
Citiras odluke sabora protiv Bogumila u Raskoj. Zasto? Nije mi jasno? Sta hoces da kazes? Bosanski heretici nisu Bogumili. Dodirnih tacaka imaju. Zaboga i Bogumili i bosanski heretici imaju dodirnih tacaka sa Katarima u Francuskoj. Manihejska hereza je u osnovi njihovog ucenja. Sto se tice pomenutog sabora, ocigledno je sta se desilo vecini Bogumila koji su dosli u Rasku. Jedan manji dio je vjerovatno uspio pobjeci. Da li su dosli u Bosnu? Moguce je, ali izvori ne govore o tome. Mi historicari se ne bavimo SBB KBB. To nije nas posao.

Ajde da jos jednom ponovimo. Ucenje bosanskih krstjana (Crkve Bosanske) u svojoj osnovi ima manihejsku herezu. Dodaj jos na to starokriscanski uticaj. Maniheizam, s samim time i bosanska hereza je oblik kriscanstva. Maniheizam nastaje u Perziji u 3. stoljecu spajanjem kriscanstva i Zoroastrizma.
Evo nekih slicnosti srednjevijekovnih manihejskih hereza:
Rex Mundi (Knjaz Vijeka)
Perfecti & Credentes (krstjani & mrsni ljudi)
Obred krstenja je isti. Polaganje ruku na Ivanovo/Jovanovo evandjelje.

Ako nesto nije jasno, molim te pitaj.
theTruePath

#289 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by theTruePath »

Znal ko nesto o Hamzinom ucenju islama nastalom u Bosni u 17 stoljecu?
Samir_01

#290 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Samir_01 »

Amethyst wrote:

Citiras odluke sabora protiv Bogumila u Raskoj. Zasto? Nije mi jasno? Sta hoces da kazes? Bosanski heretici nisu Bogumili. Dodirnih tacaka imaju. Zaboga i Bogumili i bosanski heretici imaju dodirnih tacaka sa Katarima u Francuskoj. Manihejska hereza je u osnovi njihovog ucenja. Sto se tice pomenutog sabora, ocigledno je sta se desilo vecini Bogumila koji su dosli u Rasku. Jedan manji dio je vjerovatno uspio pobjeci. Da li su dosli u Bosnu? Moguce je, ali izvori ne govore o tome. Mi historicari se ne bavimo SBB KBB. To nije nas posao.

Ajde da jos jednom ponovimo. Ucenje bosanskih krstjana (Crkve Bosanske) u svojoj osnovi ima manihejsku herezu. Dodaj jos na to starokriscanski uticaj. Maniheizam, s samim time i bosanska hereza je oblik kriscanstva. Maniheizam nastaje u Perziji u 3. stoljecu spajanjem kriscanstva i Zoroastrizma.
Evo nekih slicnosti srednjevijekovnih manihejskih hereza:
Rex Mundi (Knjaz Vijeka)
Perfecti & Credentes (krstjani & mrsni ljudi)
Obred krstenja je isti. Polaganje ruku na Ivanovo/Jovanovo evandjelje.

Ako nesto nije jasno, molim te pitaj.
I Bogumilizam je krscanska gnosticka dualsticka sekta isto kao i Mahineizam. Neki historicari smatraju da je upravo Mahineizam bio inspiracija za nastanak Bogumilizma i ostalih dualistickih sekti.

Ali to nije tema... stradanje Bogumila sam naveo samo kao mali primjer stradanja svih onih koji bi od pravoslavne ili katolicke crkve bili proglaseni hereticima, paganima itd.

Krscanstvo je na Balkanu isto strana religija koja je u uz prolivanje krvi sirena...

Mislim da treba da slavimo sve one koji su stradali i koji su se opirali najezdi Krscanstva na Balkanu, a narocito u Bosni.

Nisu bez razloga Bosnjani u tako kratkom periodu prihvatili Islam.

Islam je vecinska religija u Bosni vec 600 godina... a ostace jos najmanje 600 miliona godina... i meni stvarno nije jasno sta vi Islamofobi hocete...

Ovaj lik "vudi" otvorio temu i kaze mi slavimo "Turke"... a ni jedan primjer da navede kako mi to slavimo "Turke" i na sta konkretno misli...

I jos Bosnjake stavio pod znacima navoda u prvom postu a sad u zadnjem tvrdi da je Bosnjak.

Lik je jedan obicni trol koji u stilu obicnog cetnika zeli Bosnjacima da nametne nekakav kompleks krivice..."vasi pradjedovi se borili protiv Turaka, a vi danas muslimani i dobri sa Turcima bla bla bla"... mislim predji na stvar hebo ga ti... kazi sta ti je na srcu i prestani sa ovim historijskim proseravanjem...

Oni Bosnjaci koji su presli na Pravoslavlje i Katolicizam su zavrsili kao Srbi i Hrvati od kojih se veliki broj borio protiv svoje Bosne i ratovao kako bi pomogao Srbiji i Hrvatskoj da podijele Bosnu...

Ali eto, ti si nasao Bosnjacima od kojih su vecina danas muslimani nesto da prebacis... eto Bosnjaci koji genocid prezivjese da bi odbranili Bosnu i povratili joj nezavisnost su po tebi problem... mi smo ti koji nisu dovoljno vezani za Bosnu...

Ako imas neki problem sa Islamom u Bosni, zadrzi to za tebe.... jer nas Bosnjake iskreno to ne interesuje.

Islam je u Bosni vjecna religija... Turcima vjecno hvala sto nam napokon donijese cisti perfektni Monoteizam. Znam da vama Islamofobima bode oci ovo sto pisem... ali sta cete... promijeniti ne mozete nista.
Woody

#291 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Woody »

A, moj @Samir_01, što te ja nasekirah. Da sam znao, ne bih? Al', sad, šta je - tu je. Valja nam živjeti i ovako ;-)

Ma znao sam ja da si ti Cerićev đugumaš. Doduše nisam znao odmah iz prve, ali sve dođe na svoje. Bolan, kako te nije stid da me nazivaš četnikom i islamofobom (to mu kod tebe dođe na isto, jelde?). Ja tebe nikad ne bi zvao poturicom i islamofilom, jer si isti k'o i ja. Jeste, u pravu si da je islam 600 godina većinska religija u BiH. Ali i katolicizam i pravoslavlje je ovdje značajno prisutno i duže od 600 godina. Pa šta ćemo s njima? A, ja, oni su manjina, treba ih progutati i ubjediti da su oni pobogu Bošnjaci, i da je krajnje vrijeme da pređu na islam pa da nam svima bude dobro.

A kako se to islam širio, sreće ti? Vjerovatno buketima cvjeća i prosvetiteljsko/humanistarnim radom među neukim kjafirima, sa vidnim elementima miroljubivog misionarstva. Ali za svaki slučaj bi im pobili kraljeve prethodno, zlu ne trebalo. Ma bjaaaaaži....

A, evo kako mi to slavimo Turke:
1. Spomenik otomanskim vojnicima (šehidima) u Kamengradu (nije onaj Kusturicin, već onaj pravi kod S. Mosta) čime i formalno prestaje da živi Bosanska kraljevina;
2. Mustafa ef. Cerić (citat): "Turska je naša mati, uvijek je tako bilo i tako će ostati..."
3. Image

Dosta više, umorio sam se

Oni Bošnjaci pod navodnicim se odnose na tebe :wink:

Koji to Bošnjaci pređoše na pravoslavlje i katolicizam. Imena kolega, imena... A ja, Emir Kusturica i Mate Šarlija (eto pomogao sam ti :wink: )

Nikad ja nisam imao problem sa islamom (ovo se, bolan, piše malim slovom, koliko puta ti to moram reći), ni ja, ni moj dedo ni pradedo. Ali ti imaš, ašićare.

Islam je u Bosni vječna religija, hmmmm... Samo je dragi Allah dž.š. vječan. Nije se rodio, niti će umrijeti. Sve ostalo je smrtno i prolazno. Što prije to shvatiš, lakše će ti biti, vjeruj mi.

Ma u stvari, ja mislim da si ti neki srpski ili hrvatski (pu, pu,pu, daleko im naša kuća) trol. Hajde razuvjeri me, da mogu lakše spavati.
Samir_01

#292 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Samir_01 »

Woody wrote:Image
Momci nabijali na nos ovaj poraz od Turske ustasama iz "herceg-bosne"... znas ti dobro o cemu se ovdje radilo.
A kako se to islam širio, sreće ti? Vjerovatno buketima cvjeća i prosvetiteljsko/humanistarnim radom među neukim kjafirima, sa vidnim elementima miroljubivog misionarstva. Ali za svaki slučaj bi im pobili kraljeve prethodno, zlu ne trebalo. Ma bjaaaaaži....
Pa kaze...
Samo je dragi Allah dž.š. vječan. Nije se rodio, niti će umrijeti. Sve ostalo je smrtno i prolazno.
:lol:

E moj dvolicnjaku...
Koji to Bošnjaci pređoše na pravoslavlje i katolicizam. Imena kolega, imena... A ja, Emir Kusturica i Mate Šarlija (eto pomogao sam ti :wink: )
Tesko ti da budes iskren? Moras da se pravis glup?

Svi oni Bosnjaci koji su presli na Pravoslavlje i Katolicizam (imena religija se u cijelom svijetu pisu velikim slovom) su do 19. vijeka zavrsili kao Srbi i Hrvati.

Veliki dio tih bosanskih Srba i Hrvata je ratovao protiv svoje zemlje u vise navrata... sa ciljem da uniste Bosnjake i podijele Bosnu izmedju Srbije i Hrvatske.

Sta cemo sad vudi... hocemo li i Pravoslavlje i Katolicizam da stavimo na crnu listu? Mislim to je tvoja logika...

Ukratko moj vudi, znaj da mi Bosnjaci nikad necemo imati isti odnos prema Turskom carstvu koji imaju Srbi, Hrvati i ostali krscani na Balkanu.

Prelaskom na Islam i mi smo postali dio tog carstva... i mi smo postali meta krscanske Evrope, kao sto smo dijelom i bili meta Rima i Vizantije i prije dolaska Turaka.

Vise od cetiri vijeka mi smo ratovali i krvarili za to carstvo... jer to u sustini nije bilo "tursko" carstvo vec Islamsko cartsvo.

Providan si vudi... vise bih te cijenio da si malo iskreniji... ovako si samo jos jedan trol.
theTruePath

#293 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by theTruePath »

Tursku vidimo cisto kao prijateljsku zemllju,kao sto srbi ruse i grke

bivsi reis se malo prevario

mi jesmo braca ali samo u dzamijama

Dakle braca,nismo ,,,prijatelji jesmo

i ovo je stav sigurno 95% bosnjaka,ostali mozda se kunu u neko bratstvo

:roll:
majstorina

#294 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by majstorina »

Woody wrote:E, moj @Amethyst:

Evo da ti pokušam replicirati:

Bitka kod Bileće nije mogla biti akindžijski upad, jer je 18.000 turskih vojnika bilo predvođeno Lala Šahin pašom (beglerbegom Rumelije). Akindžije, kao što već znaš, su bile neregularne otomanske snage, nešto kao izviđačka prethodnica, i NIKADA ih nisu predvodile paše (u rangu generala). I, opet, NIKADA nisu bili toliko brojni. Sad, nije isključeno da su akindžije prethodile turskim snagama, ali glavninu Otomana su predstavljali janičari i spahije.

E, sad, što se tiče taktike: @spacek sumnja da Otomani nikada ne bi napali preko kanjona, vrleti i klanaca. Pa kako onda ući u Bosnu sa Istoka? Jedina mogućnost bi bila sa sjevera, ali u tom slučaju su se prvo morali pozabaviti sa Mađarima, što bi jelte, bilo malo previše. Druga stvar, Otomani su se pri svom nadiranju služili starim rimskim putevima (iz raznih razloga, a jedna od najvažnijih je bilo snabdjevanje), a jedan od njih je bio Drač - Narona. Što, opet, znači da su udarli na Bileću s juga (iz pravca Trebinja). A ako poznaješ tu topografiju, to baš i nisu neki strašni kanjoni, vrleti i klanci. Za razliku od pravaca iz Crne Gore.

Eto, ja toliko. Ne zamjeram ti :thumbup:
To je otprilike jedini pravac kuda su mogli doći. Dolinom Zete prema Nikšiću, onda ima malo "strane" do trebinjske Lastve, potom dolinom Trebišnjice izbiti u Bileću. Mislim da je brojka od 19 000 ljudi koje je vodio Lala Šahin ipak pretjerana. Interesuje me kavim je trupama komandovao Vlatko Vuković ? Mislim da je na raspolaganju imao 2-3 hiljade lakih vlaških konjanika i sigurno nešto plemstva? Da li je imao plaćenike. Da li je bilo vojske iz Bosne ?
kojetou

#295 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by kojetou »

Onog dana kada Bosnjaci prihvate ovakve bitke kao stubove svojeg nacionalnog identiteta tada cemo moci po meni reci da su Bosnjaci sazrijeli kao nacija. No kako vidim danas ih predvodi Reis i slicni njemu tako da o tome nema ni govora a tu je i problem sto se vjerovatno pola Bosnjaka nece tako ni izjasniti.
theTruePath

#296 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by theTruePath »

kojetou wrote:Onog dana kada Bosnjaci prihvate ovakve bitke kao stubove svojeg nacionalnog identiteta tada cemo moci po meni reci da su Bosnjaci sazrijeli kao nacija. No kako vidim danas ih predvodi Reis i slicni njemu tako da o tome nema ni govora a tu je i problem sto se vjerovatno pola Bosnjaka nece tako ni izjasniti.
Ma ne brini bit ce Bosnjaka inshaAllah :bih: a i ima nas
Amethyst

#297 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Amethyst »

Meni je stvarno zao da ljudi u ovoj drzavi (a i u susjednim) imaju problema sa jednostavnim SHVATANJEM sopstvene historije.

Citiram svoj prijasnji post (mrsko mi kucati).
Uh! Priznajem nisam procitala sve postove. Vecinu da, ali sve nisam. Bilo kako bilo, nacitah se svakojakih gluposti. Kakvih konkretno gluposti? Pa pocevsi od one da smo mi Goti, pa nisam Slaven, Iliri su izmisljotina franjevaca i ne postoji nesto sto se zove Batonov ustanak ( :shock: zaboga, neko treba reci doc. Mesihoviću da je citav svoj magistarski rad i doktorat posvetio izmisljotini), Bosna nije bila drzava prije kraljevine, Bogumili, Bosnjaka gdje treba i gdje ne treba, prokleta genetska istrazivanja itd. Ne volim historicare amatere koji su procitali 5 knjiga na temu historije BiH. Oprostite mi. Profesionalna deformacija. Studiram historiju.

Neosporna cinjenica jeste da mi nikad nismo znali cijeniti proslost ne samo svoje zemlje nego i proslost teritorije na kojoj je ova zemlja nastala. Da li shvatate razliku? O poznavanju iste necu ni da govorim. Vjera, nacija...antika, srednji vijek, OC, AU...bubate o vecini stvari bezveze.

Prihvatite svaki period historije ove zemlje. Takav je kakav je. Da, Iliri su postojali. Da, Batonov ustanak se desio. Desili su se i Rimljani. I seoba Slavena. I car Konstantin je nesto naskrabao o Bosni (sto je nas tadasnji asistent, a sada profesor rekao bolje bi bilo da nije jer vala nije puno ni rekao)... Srecom nisam vidjela da je iko govorio o Povelji Kulina Bana kao "rodnom listu" nase drzave. Vezivati postanak srednjevjekovne drzave za komad papira je smjesno. Ko je citao Nadu Klaic (Srednjevjekovna Bosna) sjetice se da postoji dio pod naslovom "Prvi po imenu poznat bosanski ban Boric". Ima razlog i tomu...itd. Itd.

Moja topla preporuka je slijedeci link: http://www.ff.unsa.ba/dokumenti/npp/his ... P10_11.pdf. Plan i program Odsjeka za Historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tu cete naci popis literature. Citajte malo. :thumbup:
hAZNADAR

#298 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by hAZNADAR »

kojetou wrote:Onog dana kada Bosnjaci prihvate ovakve bitke kao stubove svojeg nacionalnog identiteta tada cemo moci po meni reci da su Bosnjaci sazrijeli kao nacija. No kako vidim danas ih predvodi Reis i slicni njemu tako da o tome nema ni govora a tu je i problem sto se vjerovatno pola Bosnjaka nece tako ni izjasniti.
Slucajno vidjeh da je ova tema aktuelna i nekako mi je vise za politike a na za historije.
Jer je sve vrijeme teza dali je ovo u ocima Bosnjaka poraz ili pobjeda i koliko im uopce to i pripada.

E pa svima onima koji nam nabadaju reisa, turcenje u Mostaru poslije tekme,... a i Muslimanima koji datiraju historiju od Fatihove kampanje da porucim i podsjetim.

Bosnjacki nacionalni simbol je ljiljan Kotromanica - zastava pod kojom se ginulo i koja je najveca svetinja od svih simbola(ukljucujuci vjerske).

Ulice, trgovi u gradovima sa bosnjackom vecinom se zovu po Kulinu, Kotromanicima, Tvrtku,.. i to ne bilo kakve ulice i trgovi vec glavni. Imamo takodjer i spomenik i kulinovoj povelji i kralju Tvrtku u Tuzli, kasarnu,..
Da ne spominjem svu publikaciju o bosanskoj kraljevini, steccima, Bogumilima,.. opcu popularnost toga - da ne kazem pomamu i pojave mitomanije.

I ono sto je u ovoj prici najbitnije - sva ljubav, istrajanje, zelja, rad,... prema drzavi BiH ma svoj korijen i drzavnopravnu tradiciju upravo od prve bosanske drzave - zna se ko u Bosni jedino postuje bastinu i drzavnopravnu tradiciju bosanske drzave a ko to negira.

I dok je tako - vise je nego ocigledno sta bitka kod Bilece predstavlja Bosnjacima - barem najvecem dijelu - a volja vecine je uvijek volja naroda.
theTruePath

#299 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by theTruePath »

Bitka je nepoznata i nebitna za nas danasnji identitet,a mi smo vise nego dovoljno dokazali svoj identitet,meni se cini da se ovo potencira kao inat bosnjacima koji se danas vecinom vezu za taj osmanski period,a to moji dragi ne pali kod bosnjaka..Dakle mi smo ponosni i na Tvrtka,i na Kulina ,i na Katarinu.ali i na Ishak bega,Husref bega,Husein bega itd koji su temelj nase danasnje kulture i vjere.Postujemo proslost ali NE ZELIMO da se vratimo u nju(isto kao sto recimo skandinavci postuju Viking ali ne vracaju se na tu kulturu koja je nestala kada su silom pokrsteni,ili italijanci rimsko carstvo itd itd)

I u pravu je komentator gore,ovo je vise za politike,jer i jeste politikanstvo,historiju iskoristavati na ovaj nacin je bezobrazno

time je sve receno
Woody

#300 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Woody »

Ja, moj @theTruePath,

Veliš:
Dakle mi smo ponosni i na Tvrtka,i na Kulina ,i na Katarinu

ali ipak više volimo:
Ishak bega,Husref bega,Husein bega
jer su oni:
temelj nase danasnje kulture i vjere
Ljepše je ovako sročeno, zar ne? Bar je iskrenije od onoga što si ti rekao.

Ali, najviše me nervira što se u ovu diskusiju ubaci vjera (jebi ga, a gdje se ne ubacuje kod nas?) Te oni kojima je Tvrtko i Bosanska kraljevina osnov nacionalnog identiteta nisu muslimani (čak neki idu dotle da nisu ni Bošnjaci. Uh, majko mila :-) Jer, jelte, ne možeš biti vjernik ako se klanjaš vladarima koji nisu iste vjere. Uostalom, Kur'an i nalaže da se ne smije klanjati idolima, a ovdje se neki satraše da se poklone (da mogu čak i do ispod zemlje) sultanu Mehmedu El-Fatihu, (ja, ja, @Samir_01, na tebe mislim), i pomno prate seriju "Sulejman Veličanstveni", e da bi nešto naučili o bošnjačkoj istoriji :lol:
Vidi, odoh sad i ja u komesare za vjerska pitanja. Neću više, i tačka.

Pa naravno, da se ne žele vratiti u prošlost. Pa ne želim se ni ja vratiti u vrijeme Tvrtka i Ishak bega Ishakovića. To bi bilo suludo (a i nešto mi draga svoja guzica).

Ali, evo uzmimo u obzir, rećemo Albance: iako su 70% muslimani (što je daleko veći procenat od muslimana u BiH), sa sličnim tokom istorije i geografskim položajem, ne d'o ti Bog da im dirneš Skenderbega (koji je po rođenju Katolik). Ili, opet, Turci koji su 99% muslimani ne daju ni da loše pomisliš o Kemalu Ataturku (koji je bio deklarisani ateista). Samo mi, budalaste Bošnje, ne smijemo glasno ni reći da nam je otac nacije druge vjere (nauzubillah), jerbo je kako @Samir_01 reče:
Prelaskom na Islam i mi smo postali dio tog carstva... i mi smo postali meta krscanske Evrope, kao sto smo dijelom i bili meta Rima i Vizantije i prije dolaska Turaka.

Vise od cetiri vijeka mi smo ratovali i krvarili za to carstvo... jer to u sustini nije bilo "tursko" carstvo vec Islamsko cartsvo.
Ja, mati mila, nisam veće gluposti odvano pročitao. Pogotovo ono da je otomanska turska islamsko carstvo (a šta je onda Perzija i Bagdad u njoj? Ha, frajeru? A otomanska Turska ratovala s njima, i na kraju pokorila) I ovo krvarenje za to carstvo - pa ne bi da nisu morali, siguran budi. Bar ne bi išli po ruskim pustarama, arapskim pustinjama i rumunskim močvarama...

Ali, dobro, razumijem ja njega. Mlad, neiskusan... Isti k'o ona balavurdija iz Mostara što klanjaju na turskoj zastavi (allah selamet :-) )
Locked