60 MINUTA LAGUMDZIJA VS TERZIC

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

stella_k

Post by stella_k »

Celicna_saka wrote: Kakav ti je to argument da ce stotinu penzionera umrijeti, nemoj me tjerati da se sluzim crnim humorom jer jedino se takav zakljucak na tvoju opasku moze izvuci. Informisite se u poreznoj upravi, kod profesora na ekonomskom faksu i inih ekonomista, a ne izvoditi zakljucke iz polupismenog Terzicevog obracanja.
17 % je zato sto je to priblizna suma onoj sumi koja bi se teoretski mogla skupiti od dosadasnjeg poreza na promet koji se uvelike izbjegavao placati.
To je vrlo prosta racunica za koju ti ne treba poreska uprava.

Vidi ovako: recimo da za koristenje telefona, struje, vode, plina, odvoza smeca, rtv takse prosjecan penzioner koji ima penziju cijelih 200 km potrosi 100 km (i to ako dobro stedi u svakoj navedenoj usluzi).
Ostaje mu 100 km za zivotarenje.

30 x 1,5 km(hljeb i mlijeko bez PDV)=45 km
30x2,0km(najjadniji rucak toliko kosta)=60km

Sve je ovo bez PDV-a.
Sad na to dodas 17%=18 km koje mu nece donijeti pticica.
Sa 18 km on zivi 5 dana. Za pet dana gladovanja covjek u tim godinama u kojim zdravlje nije sjajno moze......u ovo kako vidis nisam racunala kupovinu lijekova.

U jednom se slazemo: Terzic fakat jest polupismen.
addem

Post by addem »

Jedva cekam da vidim ko ce to umrijeti od gladi poslije uvodjenja PDV-a.
Nemojte da zaboravite da ste najjeftiniji hljeb 96 i 97 iza rata placali po marku, ne zaboravite koliko su mlijeko i mlijecni proizvodi bili skuplji nego danas. NIko tada od gladi umro nije, a evo da sacekamo koji dan i da vidimo sta ce se dogoditi.
stella_k

Post by stella_k »

addem wrote:Jedva cekam da vidim ko ce to umrijeti od gladi poslije uvodjenja PDV-a.
Nemojte da zaboravite da ste najjeftiniji hljeb 96 i 97 iza rata placali po marku, ne zaboravite koliko su mlijeko i mlijecni proizvodi bili skuplji nego danas. NIko tada od gladi umro nije, a evo da sacekamo koji dan i da vidimo sta ce se dogoditi.
Ne zaboravi ni ti koliko je tada kostao plin, koliko struja i telefon. Pa jos stanarina, pa voda.....
Pa u posljednjih mjesec dana samo struja je poskupila oko 30%, a telefon 300%!!! Pa sad dodaj na to i PDV.....

A to da nije niko od gladi preminuo grdno se varas....
Upravo u naselju u kojem ja zivim znas li koliko je STARACA izvrsilo samoubistvo??
Doduse (nazalost) broj tih nesretnih ljudi se u zadnje tri godine povecao... :(

Ma grozno mi je pisati o tome....ne znam sta mi bi da me uvuces u ovu raspravu...ona nece nista promijeniti...

Idemo na plato!!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Mahalac wrote:Dobro što "Zlaja" vazi nako dušebrižno ljudima tj širokom gledateljstvu:Tuzli, Mostaru :D... a šta ćemo mi koji vrlo dobro poznajemo njegov lik i djelo već dugi niz godina, kome mi da vjerujemo.
Koliko god mi bio smiješan ja ću opet povjerovati geometru, mada je to u suštini sve zajedno obićni hrkljuš i nadati se hepeku u Oktobru :oops:
TI poznas lik i djelo Lagumdzije vec dugi niz godina?
Kako?
Odakle?
Jesi li sam spoznao sve sto znas?
Druzio se s njim?
Bio u istom talu?
Gledao ga kako pljacka?
Sjedio s njim dok je cetnicima prodavao Bosnu?
Licno iznio naftaricu koju Zlaja ukra?

Ili ti je neko natrabunjao kao sto je Terza trabunjao sinoc?
Avaz, Centrala, reis...
Ko li, boze :?

Ako Lagumdzija nije vratio onoj zeni naftaricu, stvarno je bezobrazan!
I ne treba da bude premijer sutra!

Treba izabrati Terzica, Izetbegovica, Cengica...
Oni sasvim sigurno nikome nisu ukrali naftaricu......

Mormoni u Bosni godinama vladaju pa onda nije ni cudo sto degene odgajaju! :x

:oops:
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Stella, to je jedino sto im zamjeram sto nisu nasli nacina jos ranije tu populaciju da zastite i omoguce im zivot dostojan covjeka, pogotovu sad kad ce PDV biti dodatan udar na njihov standard koji je ionako jadan, na kraju krajeva to su zaradili. Ostajem pri stavu da je jedna stopa bolje rjesenje uz adekvatnu pomoc drzave najugrozenijim slojevima drustva. Kada se sistem vec uhoda i ljudi naviknu na pdv i skontaju da im se ne isplati praviti malverzacije postupiti kao i druge drzave uvesti diferencirane stope iako iskustva tih drzava kazuju da se cijene uopste ili jesu minimalno snizile nakon uvodjenja vise stopa PDV-a.
addem

Post by addem »

stella_k wrote:
addem wrote:Jedva cekam da vidim ko ce to umrijeti od gladi poslije uvodjenja PDV-a.
Ne zaboravi ni ti koliko je tada kostao plin, koliko struja i telefon. Pa jos stanarina, pa voda.....
Pa u posljednjih mjesec dana samo struja je poskupila oko 30%, a telefon 300%!!! Pa sad dodaj na to i PDV.....

Upravo u naselju u kojem ja zivim znas li koliko je STARACA izvrsilo samoubistvo??

Ma grozno mi je pisati o tome....ne znam sta mi bi da me uvuces u ovu raspravu...ona nece nista promijeniti...

Idemo na plato!!!
Stella kad prvi covjek umre od gladi ja se ovdje tebi javno izvinem i kazem da si u pravu sve sto kazes.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Nece niko umrijeti od gladi Addeme!
Covjek je vrlo rastezljiva zivotinja!
Za zadnjih 15 godina ovi dilberi poput Terze & comp razvlace ljude i uzduz i poprijeko, a oni samo bleje isto kao sto i ti blejis braneci iste idiote koji su i tebi i meni smjestili!

Sta smjestili?
Zavalili i uvalili a ti im jos ceskas jaja!!
addem

Post by addem »

Zlaja treba da prepusti mjesto KOMSICU IL HADZICU, ako izgubi izbore. U slucaju da ne dodje na vlast treba brate da se povuce iz politike i sacuva dostojanstvo. Mislim da je to trebao da uradi i prije, al eto.
mostarac

Post by mostarac »

addem wrote:
stella_k wrote:

Idemo na plato!!!
Stella kad prvi covjek umre od gladi ja se ovdje tebi javno izvinem i kazem da si u pravu sve sto kazes.
terza dobro je bola :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Celicna_saka wrote:Stella, to je jedino sto im zamjeram sto nisu nasli nacina jos ranije tu populaciju da zastite i omoguce im zivot dostojan covjeka, pogotovu sad kad ce PDV biti dodatan udar na njihov standard koji je ionako jadan, na kraju krajeva to su zaradili. Ostajem pri stavu da je jedna stopa bolje rjesenje uz adekvatnu pomoc drzave najugrozenijim slojevima drustva. Kada se sistem vec uhoda i ljudi naviknu na pdv i skontaju da im se ne isplati praviti malverzacije postupiti kao i druge drzave uvesti diferencirane stope iako iskustva tih drzava kazuju da se cijene uopste ili jesu minimalno snizile nakon uvodjenja vise stopa PDV-a.
Ko ono kad je covjek ucio magarca da ne jede...
Pa taman kad ga je naucio.... :roll:
mostarac

Post by mostarac »

addem wrote:Zlaja treba da prepusti mjesto KOMSICU IL HADZICU, ako izgubi izbore. U slucaju da ne dodje na vlast treba brate da se povuce iz politike i sacuva dostojanstvo. Mislim da je to trebao da uradi i prije, al eto.
ko o cemu kurva o postenju :lol:
addem

Post by addem »

Vodenjak wrote:
Nece niko umrijeti od gladi Addeme!
Covjek je vrlo rastezljiva zivotinja!
Za zadnjih 15 godina ovi dilberi poput Terze & comp razvlace ljude i uzduz i poprijeko, a oni samo bleje isto kao sto i ti blejis braneci iste idiote koji su i tebi i meni smjestili!

Sta smjestili?
Zavalili i uvalili a ti im jos ceskas jaja!!
Terza je jedan seljak poluobrazovani. Al tragicno je da je Zlaja postao sa godinama isto iako ima zavidnu biografiju. Ja ne vidim neke razlike medju njima osim sto mislim da bi ovaj drugi mnogo vise htio vlast.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

nebi wrote:Selam,gvozdena ruko.De mi vako jenu rastabiri:kako to da daleko bogatije
drzave imaju dvije stope pdv?
Ne daj Boze da neko pomisli kako branim SDA kriminalce i njihove koalicione partnere, ali ipak nekoliko pojasnjenja. Drzave koje su uvodile vise stopa PDV-a imale su koliko toliko sredjen poreski sistem baziran na porezu na promet usluga. Kod nas je u minulih 10 godina (8,5 godina vlasti SDA; 1,5 Alijanse predvodjene SDP-om) kreiran poreski haos koji je predstavljao raj za lovce u mutnom i kriminalce koji su najcesce bili povezani sa onima koji su na vlasti. Bilo je vise od tri stope, muckalo se na svaki nacin da se ubaci u nizu stopu ili dobije potpuno oslobadjanje od poreza.
Samo jedan primjer koji ilustruje cijelu pricu oko jedne ili vise stopa i pokazuje moral zagovaraca i kriticara: u Vogosci je ko fol pokrenuta proizvodnja "domacih" automobila koji su, osim sto su oslobodjeni carine, bili oporezovani nekom "divljom stopom" od 7 posto koje nema ni u jednom zakonu vec se radilo o nekoj privremenoj uredbi koja se produzavala svakih 6 mjeseci. Kada je "principijelni" Lagumdzija preuzeo Vijece ministara, ova uredba je naravno produzena, a za uzvrat je zvanicna marketinska agencija ASA AUTA postala Ars creativa Amine Lagumdzije, Zlajine zivotne saputnice. To se svuda u svijetu zove "sukob interesa". Ne smijem ni pomisliti sta bi se desilo da je Gerhard Sreder izglasao zakon o djelimicnom oslobadjanju Mercedesa od poreza a njegova zena vodi marketinsku kampanju Mercedesa.
Sve ove mucke vrlo dobro znaju stranci koji kreiraju sve sto se kod nas dogadja i oni insistiraju na jednoj stopi, barem za pocetak da bi se stvari dovele u red. Znaju da bi neko, uz dobru proviziju, Golfa "peticu" stavio u prehrambene artikle. Posto smo zemlja pod protektoratom zbog nesposobnih i korumpiranih domacih politicara (koji su ogledalo cijelog drustva) onda stranci imaju zadnju rijec i diktiraju sta ce se raditi.
Lagumdzija treba insistirati na pravilnoj i transparentnoj raspodjeli viska sredstava prikupljenih od PDV-a. Da se tacno zna da ce, izmisljam sad, 25 posto otici na uvecanje penzije, 25 posto za pomoc privredi, 10 posto u Razvojnu banku koja ce kreditirati domacu privredu, 10 posto za Koridor 5c itd. Nista od toga zasada nema vec ce po svemu sudeci doci do novog rasta administracije koja i ovako u Federaciji "guta" 65 posto budzeta.
Prenj

Post by Prenj »

Ni u vremenu kada je kilogram mesa u Hrasnici kostao sest (6) DM, a u Sarajavu, nakon sto bi carina pred tunelom dodala ratni PDV, sesnaest (16) DM, niko nije umro od gladi.
addem

Post by addem »

umro je mostar wrote:
addem wrote:Zlaja treba da prepusti mjesto KOMSICU IL HADZICU, ako izgubi izbore. U slucaju da ne dodje na vlast treba brate da se povuce iz politike i sacuva dostojanstvo. Mislim da je to trebao da uradi i prije, al eto.
ko o cemu kurva o postenju :lol:
Ovca se javlja. Idi tamo gdje ti coban kaze.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

A sta tebe briga za tim kako ce i sta da se desi u SDP-u?

To je stvar stranke, njenih simpatizera, clanova, rukovodstva!
Ti nisi nista od toga i zato - ohladi!

Ne ljuti se, ali tako je, jegi ba! 8-)
stella_k

Post by stella_k »

Celicna_saka wrote:Stella, to je jedino sto im zamjeram sto nisu nasli nacina jos ranije tu populaciju da zastite i omoguce im zivot dostojan covjeka, pogotovu sad kad ce PDV biti dodatan udar na njihov standard koji je ionako jadan, na kraju krajeva to su zaradili. Ostajem pri stavu da je jedna stopa bolje rjesenje uz adekvatnu pomoc drzave najugrozenijim slojevima drustva. Kada se sistem vec uhoda i ljudi naviknu na pdv i skontaju da im se ne isplati praviti malverzacije postupiti kao i druge drzave uvesti diferencirane stope iako iskustva tih drzava kazuju da se cijene uopste ili jesu minimalno snizile nakon uvodjenja vise stopa PDV-a.
Znas, ja im zamjeram sto ih obicni, mali ljudi zanimaju samo u predizbornoj kampanji.
Jesi li vidio kako terza rece da je sretan sto bas on uvodi PDV...misli sirotan, da ce ga u knjizi istorije ove zemlje pisati velikim slovima...?
addem

Post by addem »

Prenj wrote:
Ni u vremenu kada je kilogram mesa u Hrasnici kostao sest (6) DM, a u Sarajavu, nakon sto bi carina pred tunelom dodala ratni PDV, sesnaest (16) DM, niko nije umro od gladi.
Upravo. Ovdje je narod rat prozivio, prezivjece i PDV. Smijesno je zaista da ovako kasnnimo za evropom. Valjda ce nam makar na jednom krenuti na bolje.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

sudnjidan wrote:
nebi wrote:Selam,gvozdena ruko.De mi vako jenu rastabiri:kako to da daleko bogatije
Ne daj Boze da neko pomisli kako branim SDA kriminalce i njihove koalicione partnere, ali ipak nekoliko pojasnjenja. Drzave koje su uvodile vise stopa PDV-a imale su koliko toliko sredjen poreski sistem baziran na porezu na promet usluga. Kod nas je u minulih 10 godina (8,5 godina vlasti SDA; 1,5 Alijanse predvodjene SDP-om) kreiran poreski haos koji je predstavljao raj za lovce u mutnom i kriminalce koji su najcesce bili povezani sa onima koji su na vlasti. Bilo je vise od tri stope, muckalo se na svaki nacin da se ubaci u nizu stopu ili dobije potpuno oslobadjanje od poreza.
Samo jedan primjer koji ilustruje cijelu pricu oko jedne ili vise stopa i pokazuje moral zagovaraca i kriticara: u Vogosci je ko fol pokrenuta proizvodnja "domacih" automobila koji su, osim sto su oslobodjeni carine, bili oporezovani nekom "divljom stopom" od 7 posto koje nema ni u jednom zakonu vec se radilo o nekoj privremenoj uredbi koja se produzavala svakih 6 mjeseci. Kada je "principijelni" Lagumdzija preuzeo Vijece ministara, ova uredba je naravno produzena, a za uzvrat je zvanicna marketinska agencija ASA AUTA postala Ars creativa Amine Lagumdzije, Zlajine zivotne saputnice. To se svuda u svijetu zove "sukob interesa". Ne smijem ni pomisliti sta bi se desilo da je Gerhard Sreder izglasao zakon o djelimicnom oslobadjanju Mercedesa od poreza a njegova zena vodi marketinsku kampanju Mercedesa.
Sve ove mucke vrlo dobro znaju stranci koji kreiraju sve sto se kod nas dogadja i oni insistiraju na jednoj stopi, barem za pocetak da bi se stvari dovele u red. Znaju da bi neko, uz dobru proviziju, Golfa "peticu" stavio u prehrambene artikle. Posto smo zemlja pod protektoratom zbog nesposobnih i korumpiranih domacih politicara (koji su ogledalo cijelog drustva) onda stranci imaju zadnju rijec i diktiraju sta ce se raditi.
Lagumdzija treba insistirati na pravilnoj i transparentnoj raspodjeli viska sredstava prikupljenih od PDV-a. Da se tacno zna da ce, izmisljam sad, 25 posto otici na uvecanje penzije, 25 posto za pomoc privredi, 10 posto u Razvojnu banku koja ce kreditirati domacu privredu, 10 posto za Koridor 5c itd. Nista od toga zasada nema vec ce po svemu sudeci doci do novog rasta administracije koja i ovako u Federaciji "guta" 65 posto budzeta.
Hvala na iscprnom objasnjenu i plasticnoj ilustraciji onoga sto ja govorim na ove 1-2 stranice topika.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

sudnjidan wrote:
Hvala na iscprnom objasnjenju i plasticnoj ilustraciji onoga sto ja govorim na ove 1-2 stranice topika.
addem

Post by addem »

Vodenjak wrote:

Ja sam simpatizer ove Zemlje. Stranke su samo opcije u demokratskom svijetu, nesto sto covjek treba da izabere. SDP je druga opcija i jedina realna koja je u stanju da napravi promjene. Ova mi se vlast ne svidja i volio bi da ode na sljedecim izborima. Zlaja je ljudi najveci AS koalicije. Pa hodze vaze po cijeloj Bosni protiv njega ( znaci i protiv SDP-a), i vi kontate da ce biti promjena. Zivi bili pa vidjeli!!! Ja mozda grijesim al vrijeme ce pokazati i vama i meni. Ja sam skeptican da ce biti promjena. U RS-u mozda uzme Dodik, al federacija i dalje bastion SDA-HDZ.
stella_k

Post by stella_k »

I jos nesto....samo ti "jedva cekaj.."
Ovo je fakat...bilo...ma nemam rijeci.... :( :( :x
mostarac

Post by mostarac »

addem wrote:
Vodenjak wrote:

Ja sam simpatizer ove Zemlje. Stranke su samo opcije u demokratskom svijetu, nesto sto covjek treba da izabere. SDP je druga opcija i jedina realna koja je u stanju da napravi promjene. Ova mi se vlast ne svidja i volio bi da ode na sljedecim izborima. Zlaja je ljudi najveci AS koalicije. Pa hodze vaze po cijeloj Bosni protiv njega ( znaci i protiv SDP-a), i vi kontate da ce biti promjena. Zivi bili pa vidjeli!!! Ja mozda grijesim al vrijeme ce pokazati i vama i meni. Ja sam skeptican da ce biti promjena. U RS-u mozda uzme Dodik, al federacija i dalje bastion SDA-HDZ.
pa sve dok narodu hodze budu govorile kako da glasa, a ne bude narod glasao sam i ne treba da ga vodi niko neko Adnan Terzic :D
mostarac

Post by mostarac »

i dok narodu hodze budu govorile da glasa predsjednik drzave ce im bit Paravac. Prvi put su im hodze govorile kako da glasaju pa je narod izabrao karadzica, drugi put hodze govorile, pa narod izabrao Krajisnika, treci put Hodze govorile pa narod izabrao banjca, cetvrti put hodze nisu bile tako efikasne, peti put hodze govorile, pa narod izabrao Sarovica i Paravca.
Ocito da hodze nemaju pojma sa politikom tj prave se da nemaju pojma, a svaki hodze vise voli Sarvicevo i Paravcevo govno nego Lagumdzijin peksimet, jer jednostavno dok je Paravca i dzamija ce biti jaka i hodze ce se pitat i mjesat u politiku i svugdje gdje ne treba, a to im direktno donosi profit. Ja hodze razumijem, ali ne razumijem narod.
addem

Post by addem »

umro je mostar wrote:
addem wrote:
Vodenjak wrote: A sta tebe briga za tim kako ce i sta da se desi u SDP-u?

pa sve dok narodu hodze budu govorile kako da glasa, a ne bude narod glasao sam i ne treba da ga vodi niko neko Adnan Terzic :D

Ja zato i govorim da nece biti promjene da SDP sa Zlajom na celu nema sanse. Sta ti je ima AVAZ imas IZ protiv sebe. Zbog toga je SDP izgubio vec 2 puta izbore, zbog toga ce izgubiti jos jedne. I to je tragicno. Ja se smijem kladiti da je IZ BiH vodi najjacu propagandnu misiju pred izbore. Al kazem zivi bili pa vidjeli sta ce biti u oktobru. Ako pobjedmo ja kazem Mostar ti si genije i izvinim se za sve sto sam do sad rekao. Ako izgubimo bilo bi kulturno da se izvines ti meni.
Post Reply