60 minuta: Autoput
- Hunkar
#1 60 minuta: Autoput
Postovanje!
Evo upravo gledam 60 minuta, te me je prilog o otvaranju puta (drzavnog, valjda?) od strane vladike Kacavende natjerao da ovo napisem. Ovdje necu da pricam o vladici Kacavendi, nego me buni da li je u sekularnoj drzavi ovo uredu? Da li je uredu da vladika (podvlacim: ovdje nije vazno koji) drzi krsnu slavu za neki drzavni projekat?
Da li je ovo isto kao problem maticarke u Sarajevu, o kojem sam citao na ovom forumu? Ili gore? Ili nije vazno, jer se desava "tamo negdje u Sumskoj"? Da li je BIH samo od Ilidze do Vratnika?
Evo upravo gledam 60 minuta, te me je prilog o otvaranju puta (drzavnog, valjda?) od strane vladike Kacavende natjerao da ovo napisem. Ovdje necu da pricam o vladici Kacavendi, nego me buni da li je u sekularnoj drzavi ovo uredu? Da li je uredu da vladika (podvlacim: ovdje nije vazno koji) drzi krsnu slavu za neki drzavni projekat?
Da li je ovo isto kao problem maticarke u Sarajevu, o kojem sam citao na ovom forumu? Ili gore? Ili nije vazno, jer se desava "tamo negdje u Sumskoj"? Da li je BIH samo od Ilidze do Vratnika?
- CLIO
#2 Re: 60 minuta: Autoput
Desavanja u nasoj lijepoj BiH od kada su na vlasti SNSD tj. Dodik i Haris Silajdzic. pokazuju da smo prilicno otisli u k.... i ukoliko nesto svi zajedno ne poduzmemo lose nam se pise. Mislim da bismo trebali traziti istovremeno smjenu Harisa, Dodika i Lajcaka. ako je to uopste moguce.
-
cel
#3 Re: 60 minuta: Autoput
možda vladika to radi , da bude manje udesa na autoputu, možda bi trebao Dodik da zovne i reisa da on šta prouči, jelte tim autoputem nece se samo voziti pravoslavci.
-
omar little
#4 Re: 60 minuta: Autoput
A joj tebe! Pa taj isti Vasilije (krmak ogavni ali nije bitno) je "osvestavao" novu zgradu Vlade RS. Sta to treba da znaci? Institucija, sagradjena poreznickim parama, koja treba da sluzi sve ljude u RS, bez obzira na vjeru, je tretirana kao kakva privatna prcija nekog vlasnika pravoslavne vjeroispovjesti?! I nije uopste vazno sto je Kacavenda primjer, u pitanju je princip.Hunkar wrote:Postovanje!
BiH je u gadnom problemu.
- Hunkar
#5 Re: 60 minuta: Autoput
Vidis, nisam upratio tu zanimljivostomar little wrote:A joj tebe! Pa taj isti Vasilije (krmak ogavni ali nije bitno) je "osvestavao" novu zgradu Vlade RS. Sta to treba da znaci? Institucija, sagradjena poreznickim parama, koja treba da sluzi sve ljude u RS, bez obzira na vjeru, je tretirana kao kakva privatna prcija nekog vlasnika pravoslavne vjeroispovjesti?! I nije uopste vazno sto je Kacavenda primjer, u pitanju je princip.Hunkar wrote:Postovanje!
BiH je u gadnom problemu.
Iskreno, nista nemam protiv toga ako to ne smeta gradjanima RS-a, pa i ostalima (meni iskreno ne smeta), no ako je problem maticarka, onda je i ovo (po nekoj analogiji) problem. Jednostavno me zanima -- da li je cijela BiH sekularna ili samo Sarajevo, i to po potrebi (upravo problem principa, kao sto rekoste)?
I inace, ima li igdje u zakonu definisan pojam sekularizma? Jer, ako neka definicija dozvoljava ovo, da budemo nacisto, pa da postupamo u oba slucaja isto. Ako ne, da opet budemo nacisto, da se ne sekiramo previse. Meni je iskreno svejedno -- no ipak mislim da se neke stvari trebaju razjasniti.
Ako pak definicije nema, da znam, pa da se ne ibretim bez potrebe nekim stvarima
- zimzelen
#6 Re: 60 minuta: Autoput
Da su mu nasli kakvog mladog momka, taj bi derpe sve to eskivirao, garant! DB Titove Jugoslavije, koliko znam od raje iz tUZLE, godinama je Vasilija vodio kao 'toplog brata' i po tom osnovu su ga ucjenjivali, kako samo komunisti umiju. Ogavan lik, da ogavniji ne moze biti!
- Maraschino
#7 Re: 60 minuta: Autoput
Ne znam koji dio puta je osvestao, da tamo ne idem
nekada je osvescivao haubice pa su granate padale po pravoslavnoj crkvi a mi smo morali sve to da popravljamo
baksuz je to
nekada je osvescivao haubice pa su granate padale po pravoslavnoj crkvi a mi smo morali sve to da popravljamo
baksuz je to
- jeza u ledja
#8 Re: 60 minuta: Autoput
Zanimljivo mi je sto se ova tema nalazi odmah iznad one 'Kojim putem ide BiH'. 
-
klixober
#9 Re: 60 minuta: Autoput
Ja u Kacavendi vidim ono iskonsko zlo,djavla,sotonu,ili kako se vec nazivaju sva olicenja zla.Meni nije jasno kako vladika koji je blagoslovio Karadzica,Mladica i ostale ratne zlocince,koji je huskao na rat,moze slobodno da hoda ovom drzavom.

- Mahalac
#10 Re: 60 minuta: Autoput
Meni kad procitam da je neko napisao da mu ovde kod nas nesto nije jasno,
tek onda nista nije jasno...
-
Diplinger
#11 Re: 60 minuta: Autoput
Mahalac wrote:Meni kad procitam da je neko napisao da mu ovde kod nas nesto nije jasno,
- dastonja
#12 Re: 60 minuta: Autoput
Ma ja navikao da se vozim Sarajevskim (i BH) makadamom sa pregrst rupa na svakom metru, tako da necu nikakav autoput, ko bi se navikao na bolje uslove
Bojim se da bi mi se onda auto pocelo kvariti, pa nek' stoji kako je sada 
- Real Khan
#13 Re: 60 minuta: Autoput
Nema u zakonu, ali bi trebalo da tako nešto piše u preambuli Ustava BiH. Na žalost, u ovom dejtonskom oktroisanom Ustavu BiH ne piše tako... Zato imamo ovoliko miješanje vjere u državne poslove. Sve je dakle "lege artis"... i za Kačavendu i Reisa, itd.Hunkar wrote:
Vidis, nisam upratio tu zanimljivost
Iskreno, nista nemam protiv toga ako to ne smeta gradjanima RS-a, pa i ostalima (meni iskreno ne smeta), no ako je problem maticarka, onda je i ovo (po nekoj analogiji) problem. Jednostavno me zanima -- da li je cijela BiH sekularna ili samo Sarajevo, i to po potrebi (upravo problem principa, kao sto rekoste)?
I inace, ima li igdje u zakonu definisan pojam sekularizma? Jer, ako neka definicija dozvoljava ovo, da budemo nacisto, pa da postupamo u oba slucaja isto. Ako ne, da opet budemo nacisto, da se ne sekiramo previse. Meni je iskreno svejedno -- no ipak mislim da se neke stvari trebaju razjasniti.
Ako pak definicije nema, da znam, pa da se ne ibretim bez potrebe nekim stvarima
USTAV BOSNE I HERCEGOVINE*
PREAMBULA
Oslanjajući se na poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti,
Posvećeni miru, pravdi, toleranciji i pomirenju,
Ubijeđeni da demokratski organi vlasti i pravične procedure najbolje stvaraju miroljubive odnose unutar pluralističkog društva,
U želji da podstaknu opšte blagostanje i ekonomski razvoj kroz zaštitu privatnog vlasništva i unapređenje tržišne privrede,
Vođeni ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih nacija,
Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom,
Odlučni da osiguraju puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava,
Inspirisani Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima, Međunarodnim paktovima o građanskim i političkim pravima, odnosno o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, i Deklaracijom o pravima lica koja pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičkim manjinama, kao i drugim instrumentima ljudskih prava,
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:
Član I
Bosna i Hercegovina
1. Kontinuitet
Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih nacija i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih nacija, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.
#14 Re: 60 minuta: Autoput
Mislim da je jedan od osnovnih prioriteta u BiH regulisati utjecaj vjere u javnom zivotu. To sam spomenuo i na onoj temi o obrazovanju, a vrijedi i za mnoge druge stvari.
- Control panel
#15 Re: 60 minuta: Autoput
Ma to je on osvjestavao da im se ne desi kao sa onim putem sto je pukao, bilo je kasnije u prilogu sa onim Vaskovicem sto ga napadaju.
valja li ova. nije tu bilo nista lose. nije lose bilo ni kada je rekao da je RS drzava. od ovih ''umova'' se covjek nista drugo
ne moze ni nadati.
gori mi je onaj supak Brankovic, koji ne zna dvije rijeci pametne da sastavi.
valja li ova. nije tu bilo nista lose. nije lose bilo ni kada je rekao da je RS drzava. od ovih ''umova'' se covjek nista drugo
ne moze ni nadati.
gori mi je onaj supak Brankovic, koji ne zna dvije rijeci pametne da sastavi.
-
Umjetnik a
#16 Re: 60 minuta: Autoput
cel wrote:možda vladika to radi , da bude manje udesa na autoputu, možda bi trebao Dodik da zovne i reisa da on šta prouči, jelte tim autoputem nece se samo voziti pravoslavci.
a m ožda se nađi i koji katolik na cesti pa da Puljić nešto odradi
- Control panel
#17 Re: 60 minuta: Autoput
covjece koji seljakluk. dodik pravi narodno sijelo za ono sto mu je duznost da uradi.
cuj otvaraju cestu i narod treba da bude sretan sto u 21 vijeku ne ide makadamom.
e moj narode koga ti biras.
cuj otvaraju cestu i narod treba da bude sretan sto u 21 vijeku ne ide makadamom.
e moj narode koga ti biras.
- baggio
#18 Re: 60 minuta: Autoput
ma kakva drzava ljudi...dok se ovo ne podjeli, na zalost, nikad mira i normalnog zivota...to nam je realnost...jbga...jedva sami sa svojim "reisovima" i slicnima uspijevamo, a kamoli jos i sa njima...jos i onaj OMER s vladikom,fuj,fuj,fuj, sve mi se gadi... 
- CLIO
#19 Re: 60 minuta: Autoput
Haman kako je pocelo svako ce svojim autoputem picit.
Ne znam je li to praksa i u drugim drzavama da se svestenici zovu na otvaranje puteva,javnih ustanova itd.
Ili je ta sveta vodica samo kod jednog naroda u praksi:
http://de.youtube.com/watch?v=bs0bKebayaU
Ne znam je li to praksa i u drugim drzavama da se svestenici zovu na otvaranje puteva,javnih ustanova itd.
Ili je ta sveta vodica samo kod jednog naroda u praksi:
http://de.youtube.com/watch?v=bs0bKebayaU
- Control panel
#20 Re: 60 minuta: Autoput
ma nigdje u svijetu se vjerski pogavari ne petljaju u politiku.
ovi nasi bi trebali da napuste svoje pozicije i da brate formiraju stranku pa da vidimo ko bi ih onda slijedio
(i vladiku, i patrijarha i reisa i karinala i nadbiskupa ili kako se vec zovu).
a sada su se ove nase vjerske vodje stavile u sluzbu politike ili vode politiku a narod vjerski i duhovno nepismen.
ovi nasi bi trebali da napuste svoje pozicije i da brate formiraju stranku pa da vidimo ko bi ih onda slijedio
(i vladiku, i patrijarha i reisa i karinala i nadbiskupa ili kako se vec zovu).
a sada su se ove nase vjerske vodje stavile u sluzbu politike ili vode politiku a narod vjerski i duhovno nepismen.
-
mostarac
#21 Re: 60 minuta: Autoput
Religije kao nesto sto se temelji i pociva na fasistickim dogmama treba zabranit, ako nista zabranit im treba organizovanje.
- uvjek dobar gost
#22 Re: 60 minuta: Autoput
... Najvažnije pitanje koje svako od nas treba sebi postaviti... hoćemo li mi da živimo u vjerskoj ili sekularnoj državi.....???
-
mostarac
#23 Re: 60 minuta: Autoput
sinoc je bila dobra Latinica "Crkva i biznis". Kad vidim neke stvari uh....
Sve to govnjivom motkom treba i oduzet im i pola od onog sto su imali 1990, a ne da im se vraca imovina.
Sve to govnjivom motkom treba i oduzet im i pola od onog sto su imali 1990, a ne da im se vraca imovina.
- CLIO
#24 Re: 60 minuta: Autoput
Vidis ja se to dosad nisam ni upitao, ko kontam, idemo u europu, tamo nema vjerskih drzava, tako da mi se podrazumijevalo sekularna drzava... a ono haman cemo ... jeza u leđa.uvjek dobar gost wrote:... Najvažnije pitanje koje svako od nas treba sebi postaviti... hoćemo li mi da živimo u vjerskoj ili sekularnoj državi.....???
- uvjek dobar gost
#25 Re: 60 minuta: Autoput
ukoliko pažljivo razmotrimo vrijeme u kojem živimo... mi živimo u vjerskoj državi... pripadnost određenoj vjeri je važan faktor pri zapošljavanju, pri napredovanju u karijeri... pri mnogim stvarima... samo što se mi pravimo da to neprimjećujemo ...... pravdamo sve to kao nekim nacionalnostima odnosno pripadnostima istim.... ali zatvaramo oči na činjenicu da svi zbog toga patimo, jer kod nas trpi kvalitet zbog podobnosti odnosno pripadnosti određenom etnosu....CLIO wrote:Vidis ja se to dosad nisam ni upitao, ko kontam, idemo u europu, tamo nema vjerskih drzava, tako da mi se podrazumijevalo sekularna drzava... a ono haman cemo ... jeza u leđa.uvjek dobar gost wrote:... Najvažnije pitanje koje svako od nas treba sebi postaviti... hoćemo li mi da živimo u vjerskoj ili sekularnoj državi.....???