60. minuta - 19.09.2005

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Cazinjanin

#1 60. minuta - 19.09.2005

Post by Cazinjanin »

Gledatel "60 minuta"? - za vas koji niste u BiH imate i na Internetu tu emisiju, redovno je mozete pogledati na http://www.rtvfbih.ba

Image

evo, maloprije gledam... onaj eksploziv u Srebrenici je izgleda postavio Dragomir Andan, jedan od sefova MUP-a republike Srpske s ciljem da svijet prepane kako su u BiH moguci ogranci islamskog terorizma. Medjunarodna zajednica to priznaje al nista ne poduzima. Dokle tako? -inace, u emisiji su prikazani i njegovi bliski susreti s Mladicem, ulazak njegove vojske u Srebrenicu (kojom je jednim djelom komandovo) i sl.

Isto objavljuju snimke kako je Armija BiH i HVO zapocela rat, nakon sto su Hrvati bez ikakvih izazivanja poklali muslimanske civile u Ahmicima i jos nekim selima s ciljem da izazovu Armiju BiH na rat kako bi imali razlog da svoje dijelove pripoje Hrvatskoj. Prikazana je snimka kako general Sefer Halilovic u oci prvo moli hrvatske generale da to ne rade i onda prijeti da ce se boriti do zadnjeg covjeka al ce sprijeciti ubijanje nevinih muslimana

http://www.rtvfbih.ba/loc/page.wbsp?p=emisija_4
Qler

Post by Qler »

dobra emisija :D ima muda do jaja :D

gledao sam dosta emisija, i uvijek nekog "prozove" od ovih glavasa!

samo je steta sto to niko ne hebe ni dva posto! narod ko ovce i dalje idu za istim....
List

Post by List »

"Isto objavljuju snimke kako je Armija BiH i HVO zapocela rat, nakon sto su Hrvati bez ikakvih izazivanja poklali muslimanske civile u Ahmicima i jos nekim selima s ciljem da izazovu Armiju BiH na rat kako bi imali razlog da svoje dijelove pripoje Hrvatskoj. Prikazana je snimka kako general Sefer Halilovic u oci prvo moli hrvatske generale da to ne rade i onda prijeti da ce se boriti do zadnjeg covjeka al ce sprijeciti ubijanje nevinih muslimana"

HVO je poceo rat u novembru 1992. godine a ako se dobro sjecam Ahmici su bili u aprilu 1993. godine.

Jos u novembru 1992. godine u Bugojnu su Hrvati poceli rat protiv Bosnjaka. Bukvalno su ratovali komsija protiv komsije. Bugojno je jedan od rijetkih gradova u kojem su Hrvati porazeni. Iako ih je bilo maltene isto koliko i Bosnjaka. A bili su mnogo bolje naoruzani.

Mnogo prije Ahmica desio se i Stolac, Ljubuski, Capljina, Citluk, Livno, Duvno (Tomislavgrad).......

Moj daidza koji igrom slucaja zivi u Maglaju od 1988. godine bio je u enklavi (zajedno sa Tesnjem) zahvaljujuci Hrvatima iz Zepca.
I to je ako se dobro sjecam bilo prije Ahmica. Kasnije su (prije Vasingtonskog sporazuma) uspjeli da se vojno povezu sa Zavidovicima.

A u sred rata Bosnjacki logorasi iz Zepca su preko RS-a dosli do Heliodroma u Mostaru (nemoguce je bilo da preko Herceg-Bosne dodju do Heliodroma).

Ne volim 60 minuta. :-?
PR80.

Post by PR80. »

List wrote:"Isto objavljuju snimke kako je Armija BiH i HVO zapocela rat, nakon sto su Hrvati bez ikakvih izazivanja poklali muslimanske civile u Ahmicima i jos nekim selima s ciljem da izazovu Armiju BiH na rat kako bi imali razlog da svoje dijelove pripoje Hrvatskoj. Prikazana je snimka kako general Sefer Halilovic u oci prvo moli hrvatske generale da to ne rade i onda prijeti da ce se boriti do zadnjeg covjeka al ce sprijeciti ubijanje nevinih muslimana"

HVO je poceo rat u novembru 1992. godine a ako se dobro sjecam Ahmici su bili u aprilu 1993. godine.

Jos u novembru 1992. godine u Bugojnu su Hrvati poceli rat protiv Bosnjaka. Bukvalno su ratovali komsija protiv komsije. Bugojno je jedan od rijetkih gradova u kojem su Hrvati porazeni. Iako ih je bilo maltene isto koliko i Bosnjaka. A bili su mnogo bolje naoruzani.

Mnogo prije Ahmica desio se i Stolac, Ljubuski, Capljina, Citluk, Livno, Duvno (Tomislavgrad).......

Moj daidza koji igrom slucaja zivi u Maglaju od 1988. godine bio je u enklavi (zajedno sa Tesnjem) zahvaljujuci Hrvatima iz Zepca.
I to je ako se dobro sjecam bilo prije Ahmica. Kasnije su (prije Vasingtonskog sporazuma) uspjeli da se vojno povezu sa Zavidovicima.

A u sred rata Bosnjacki logorasi iz Zepca su preko RS-a dosli do Heliodroma u Mostaru (nemoguce je bilo da preko Herceg-Bosne dodju do Heliodroma).

Ne volim 60 minuta. :-?
Sve je dobro isplanirano sa hrvatske strane... Napali su gradove u Hercegovini vec 92.-e, zestoke borbe su se vodile krajem te godine, a da ne pisem sta se desavalo 93.-e.
Genocid u Ahmicima se desio 93.-e ja mislim.
Tomislavgrad (Duvno) je tako reci uvijek bio u njihovim rukama, Prozor je pao u oktobru 92.-e godine, u novembru su napali G. Vakuf i kratko vrijeme poslije toga Jablanicu... Dakle zadnja 3 mjeseca u 92.-oj su se vodile zestoke borbe na podrucju Hercegovine + Srednje Bosne.
Genocid u Ahmicima se desio 93.-e ja mislim.
No_Comment

Post by No_Comment »

Svaka cast Bakiru i njegovim saradnicima... samo tako nastavite... 8)
supertrip

Post by supertrip »

Super da su stavili na net.
Fair Life

Post by Fair Life »

Svako saznanje koje doprinosi otkrivanju istine je dobro doslo... bila ta istina i neugodnabilo kome.

Vakat je za istinu... ne za tri istine.
bih-pravda

Post by bih-pravda »

MOZE LI MI NEKO RECI, POSTO NISAM GLEDAO TU EMISIJU, STA JE TO BAKIR GOVORIO O NEKIM ULICAMA U BIH KOJE NOSE IME PO ALIJI, JELI SPOMINJAO AERODROM, I AKO JESTE JELI TO P0HVALIO ALI (ZA OCEKIVATI) KRITIKOVAO???

HVALA UNAPRIJED!!
List

Post by List »

PR80., Mislio sam na zlocine u opstini Duvno a ne na borbe. Oruzanih borbi tamo nije bilo. Ali je bilo zlocina nad civilima.
mostarac

Post by mostarac »

bih-pravda wrote:MOZE LI MI NEKO RECI, POSTO NISAM GLEDAO TU EMISIJU, STA JE TO BAKIR GOVORIO O NEKIM ULICAMA U BIH KOJE NOSE IME PO ALIJI, JELI SPOMINJAO AERODROM, I AKO JESTE JELI TO P0HVALIO ALI (ZA OCEKIVATI) KRITIKOVAO???

HVALA UNAPRIJED!!
bio je totalno neutralan i lupao je po SDA jer ni oni Aliju ne stite, a kako ce onda neko drugi :D
dr.

Post by dr. »

Po meni je ta emisija sranje živo. Tek sada govore o agresiji RH na Bosnu i Hercegovinu, a sve do ove emisije Bakir je bio pod totalnim utjecajem Topić-Crnoje, ratne saradnice Smiljka Šagolja koje li ironije?! Trebalo mu je dvije godine da skonta nakon što je javnosti dostupan kompletan plan i implementacija plana podjele BiH sklopljen od najvišeg vrha RH (ne samo Tuđmana, kako to neki eufemiziraju) u stenogramima. U stenogramima stoji tona imena, a ne samo Tuđman, ja sam čitajući stenograme ostao totalno šokiran monstruoznošću vrha RH u to vrijeme. To su tako podle akcije, obavještajni rat, prikrivanje zločina itd, itd. Direktni napad na Gornji Vakuf bio je izveden po nalogu Tuđmana. To je direktni dokaz agresije i ne može niko živ osporiti. Ima opisano kako tuđman bjesni i galami na svoj kabinet, i kaže: pa zar ne možete te muslimane u tom vakufu pobjedit, zar vam nisam dao te i te brigade...

Bakir će se vjerovatno sjetiti da objektivnij piše i o mudžahedinima i obavještajnim hrvatskim službama koje su pustile mudžahedine u opkoljenu bosnu, a godinu dana ranije, kada u bosni nije bilo ni jednog mudžahedina krenuli su u propagandu kako se oni bore i moraju boriti protiv mudžahedina. Ali to će Bakiru u glavu doći tek za godinu.

I neko je pitao o Aliji. Sada je i Bakir govorio pozitivno (tačnije novinarka) o Aliji kako je to historijska ličnost, pa se ko biva zabrinuli imal Alija ulicu. U svakom slučaju u 60 minuta rade ljudi bez muda i časti, jer su prvo izmišljali terorizam (kojeg je Andan izmišljao), a sad se bore protiv Andana. Onda su pljuvali po Aliji, a sad mu ulicu ganjaju itd. Nešto slično ko Pećanin-transformers.
mostarac

Post by mostarac »

dr. wrote:Po meni je ta emisija sranje živo. Tek sada govore o agresiji RH na Bosnu i Hercegovinu, a sve do ove emisije Bakir je bio pod totalnim utjecajem Topić-Crnoje, ratne saradnice Smiljka Šagolja koje li ironije?! Trebalo mu je dvije godine da skonta nakon što je javnosti dostupan kompletan plan i implementacija plana podjele BiH sklopljen od najvišeg vrha RH (ne samo Tuđmana, kako to neki eufemiziraju) u stenogramima. U stenogramima stoji tona imena, a ne samo Tuđman, ja sam čitajući stenograme ostao totalno šokiran monstruoznošću vrha RH u to vrijeme. To su tako podle akcije, obavještajni rat, prikrivanje zločina itd, itd. Direktni napad na Gornji Vakuf bio je izveden po nalogu Tuđmana. To je direktni dokaz agresije i ne može niko živ osporiti. Ima opisano kako tuđman bjesni i galami na svoj kabinet, i kaže: pa zar ne možete te muslimane u tom vakufu pobjedit, zar vam nisam dao te i te brigade...

Bakir će se vjerovatno sjetiti da objektivnij piše i o mudžahedinima i obavještajnim hrvatskim službama koje su pustile mudžahedine u opkoljenu bosnu, a godinu dana ranije, kada u bosni nije bilo ni jednog mudžahedina krenuli su u propagandu kako se oni bore i moraju boriti protiv mudžahedina. Ali to će Bakiru u glavu doći tek za godinu.

I neko je pitao o Aliji. Sada je i Bakir govorio pozitivno (tačnije novinarka) o Aliji kako je to historijska ličnost, pa se ko biva zabrinuli imal Alija ulicu. U svakom slučaju u 60 minuta rade ljudi bez muda i časti, jer su prvo izmišljali terorizam (kojeg je Andan izmišljao), a sad se bore protiv Andana. Onda su pljuvali po Aliji, a sad mu ulicu ganjaju itd. Nešto slično ko Pećanin-transformers.
Ako iko u ovoj zemlji ima muda onda ih ti ljudi imaju i ako iko ima chast onda je ima Bakir, a od tebe se boljem komentaru nismo ni nadali jer Bakir razvaljuje centralu vise nego iko, a jos se zove Bakir pa jos vise boli.
dr.

Post by dr. »

umro je mostar wrote:
dr. wrote:Po meni je ta emisija sranje živo. Tek sada govore o agresiji RH na Bosnu i Hercegovinu, a sve do ove emisije Bakir je bio pod totalnim utjecajem Topić-Crnoje, ratne saradnice Smiljka Šagolja koje li ironije?! Trebalo mu je dvije godine da skonta nakon što je javnosti dostupan kompletan plan i implementacija plana podjele BiH sklopljen od najvišeg vrha RH (ne samo Tuđmana, kako to neki eufemiziraju) u stenogramima. U stenogramima stoji tona imena, a ne samo Tuđman, ja sam čitajući stenograme ostao totalno šokiran monstruoznošću vrha RH u to vrijeme. To su tako podle akcije, obavještajni rat, prikrivanje zločina itd, itd. Direktni napad na Gornji Vakuf bio je izveden po nalogu Tuđmana. To je direktni dokaz agresije i ne može niko živ osporiti. Ima opisano kako tuđman bjesni i galami na svoj kabinet, i kaže: pa zar ne možete te muslimane u tom vakufu pobjedit, zar vam nisam dao te i te brigade...

Ako iko u ovoj zemlji ima muda onda ih ti ljudi imaju i ako iko ima chast onda je ima Bakir, a od tebe se boljem komentaru nismo ni nadali jer Bakir razvaljuje centralu vise nego iko, a jos se zove Bakir pa jos vise boli.
Ti možeš mrzit Turke, možeš mrzit centralu, a kakve to veze ima sa pošumljavanjem mjeseca? Bakir niti ima čast (jer je do sada za klevetu mora isplatiti lovu i lovu, pa mu je emisija dovedena u pitanje), niti ima muda kada su ove teme o agresiji RH u pitanju. Urednica mu je Šgoljevca, pa valjda to objašnjava njegovu tišinu, a eto valjda se sad malo oslobodio.
mostarac

Post by mostarac »

dr. wrote:
umro je mostar wrote:

Ti možeš mrzit Turke, možeš mrzit centralu, a kakve to veze ima sa pošumljavanjem mjeseca? Bakir niti ima čast (jer je do sada za klevetu mora isplatiti lovu i lovu, pa mu je emisija dovedena u pitanje), niti ima muda kada su ove teme o agresiji RH u pitanju. Urednica mu je Šgoljevca, pa valjda to objašnjava njegovu tišinu, a eto valjda se sad malo oslobodio.
Bakir je o agresiji Hrvatske govorio jedno 50 puta, samo tebi je ta emisija sranje pa je ne gledas, pa i ne znas, a ako je vec gledas, zasto je gledas kad je sranje. Ne znam bas da Bakir mora isplacivat lovu za klevetu, da nije mozda Mirnesu Ajanovicu ili cistacici Seadi Palavric :lol:

Ti da si dovoljno pametan skontao bi da Bakir ne gonja ulicu Aliji niti mu je to na kraj pameti nego pokazuje koliko je perverzna i dvolicna SDA da cak nije dala ime ulice po Aliji ni u onim mjestima gdje je imala apsolutnu vlast i da to koristi samo u politicke svrhe kad joj zatreba. On je sa onim prilogom to htio pokazati, ali ti nisi skontao.Htio je pokazati da se iza Alije sakrivaju samo kad im treba, a kad im ne treba i gdje im ne treba ponasaju se po principu "ko ga jebe". Samo ti to ne kontas,
dr.

Post by dr. »

umro je mostar wrote:
dr. wrote:
umro je mostar wrote: Ako iko u ovoj zemlji ima muda onda ih ti ljudi imaju i ako iko ima chast onda je ima Bakir, a od tebe se boljem komentaru nismo ni nadali jer Bakir razvaljuje centralu vise nego iko, a jos se zove Bakir pa jos vise boli.
Bakir je o agresiji Hrvatske govorio jedno 50 puta, samo tebi je ta emisija sranje pa je ne gledas, pa i ne znas, a ako je vec gledas, zasto je gledas kad je sranje. Ne znam bas da Bakir mora isplacivat lovu za klevetu, da nije mozda Mirnesu Ajanovicu ili cistacici Seadi Palavric :lol:
Kad je to Bakir govorio o agresiji RH na BiH? Ja znam da je spominjao Tuđmana, ali ne RH, a upravo se o tome radi.

Što se tiče, čistacica i drugih zanimanja, ako si na Bakira da vrijeđaš ljude po poslu, onda vrijeđaš i Tita, ponosnog bravara.

Mislim, to je vrlo nekulturno.
Ti da si dovoljno pametan skontao bi da Bakir ne gonja ulicu Aliji niti mu je to na kraj pameti nego pokazuje koliko je perverzna i dvolicna SDA da cak nije dala ime ulice po Aliji ni u onim mjestima gdje je imala apsolutnu vlast i da to koristi samo u politicke svrhe kad joj zatreba. On je sa onim prilogom to htio pokazati, ali ti nisi skontao.Htio je pokazati da se iza Alije sakrivaju samo kad im treba, a kad im ne treba i gdje im ne treba ponasaju se po principu "ko ga jebe". Samo ti to ne kontas,
Ma nemoj mi reći? Ti da si dovoljno pametan ne bi govorio o Turcima u 21. vijeku, to radi Karadžić i Amfilohije. Bakir kao i Pećanina sada o Aliji govori kao o historijskoj ličnosti, a o Andanu kao o lažovu koji je identično govorio o teroristima u BiH, kao što je i Bakir u zadnje dvije godine. Mislim, zaista :-) A sada ga napada?!
mostarac

Post by mostarac »

tito nikad nije krio da je bravar za razliku od Seade koja to sto jeste krije kao zmija noge. U tome je razlika.
Bakir je govorio o agresiji Hrvatske mnogo puta i spominjao kako su snage HV i HVO vrsile zlocine po hercegovini i kako su tu bile splitske, zadarske i ostale brigade hrvatske vojske.

Bakir ne brani Andana i nikad ga nije branio, a da je u Bosni bilo terorista jeste.
Sto se tice Turaka i 21. stoljeca to je isto kao da kazes da je glupo govoriti o Egiptu.TO je dio nase istorije, mrachan i tuzan i ne vidim razloga zasto ga ne bi spominjao, na kraju krajeva prvi put sam to spomenuo na temi koja se bavila upravo okupatorima BiH. Turska je bila jedan od najgorih.
Sto se tice priche Bakira o Aliji ti ochito nisi shvatio svu ironiju onog rpiloga i besmisleno se truditi da ti se to objasni.
dr.

Post by dr. »

umro je mostar wrote:tito nikad nije krio da je bravar za razliku od Seade koja to sto jeste krije kao zmija noge. U tome je razlika.
Bakir je govorio o agresiji Hrvatske mnogo puta i spominjao kako su snage HV i HVO vrsile zlocine po hercegovini i kako su tu bile splitske, zadarske i ostale brigade hrvatske vojske.

Bakir ne brani Andana i nikad ga nije branio, a da je u Bosni bilo terorista jeste.
Sto se tice Turaka i 21. stoljeca to je isto kao da kazes da je glupo govoriti o Egiptu.TO je dio nase istorije, mrachan i tuzan i ne vidim razloga zasto ga ne bi spominjao, na kraju krajeva prvi put sam to spomenuo na temi koja se bavila upravo okupatorima BiH. Turska je bila jedan od najgorih.
Sto se tice priche Bakira o Aliji ti ochito nisi shvatio svu ironiju onog rpiloga i besmisleno se truditi da ti se to objasni.
:-)

:zzzz: :zzzz:
mostarac

Post by mostarac »

Kada kazem oi Egiptu mislim u opstem smislu proslosti, ne nase isotrije. I vidi da je tacka izmedju toga i sljedece recenice

I da Turska jeste bila jedan od najgorih okupatora, a ako treba to cu ti napisati i velikim slovima da bolje upamtis
Last edited by mostarac on 20/09/2005 02:42, edited 1 time in total.
No_Comment

Post by No_Comment »

Ja sam iz ove odgledane Bakirove emisije skontao poentu...da je Alija jedna historijska licnost koja je obiljezila ove nashe prostore...i da se Alija nije borio za svoju ulicu ili Aerodrom vec da konacno jednog dana zazivi drzava BIH I NJENE INSTITUCIJE u cjelini na cijelom njezinom teritoriju...a shto se tice ulice...ako nashe komshije i susjedi daju ulicama trgovima mostovima imena provjerenih fashistickih vodja i ideologa kao shto su Draza Mihajlovic...Mate Budak...ili imena krivoustoga predsjednika susjedne nam drzave onda je red da neka ulica ili trg ponese ime i prvog predsjedavajuceg predsjednishtva BIH ...sa kojim je ova zemlja i narod prozivio najteze trenutke u svojoj historiji...posebno me se dojmilo u emisiji i to da treba ostati Titova ulica ali i da ce Alija rahmetli dobiti svoj trg u Sarajevu...i da konacno i Titu a i Aliju trebamo pustiti da na miru pocivaju...
Ne znam shta je Bakir ranije vazio ali ovo je meni u ovoj emisiji skroz ok i regularno... 8) :)
dr.

Post by dr. »

umro je mostar wrote:Kada kazem oi Egiptu mislim u opstem smislu proslosti, ne nase isotrije. I vidi da je tacka izmedju toga i sljedece recenice

I da Turska jeste bila jedan od najgorih okupatora, a ako treba to cu ti napisati i velikim slovima da bolje upamtis
U čast Starog mosta i još 50tak gradova koje je osnovala, samo izvoli... :-)
mostarac

Post by mostarac »

za 400 godina vladavine i nisu bas mnogo ostavili. Da su lezali to bi uspjeli osnovat za 400 godina, ako nista kao vojne utvrde. Austrija je za 40 gdina ostavila kao Turska za 400
dr.

Post by dr. »

No_Comment wrote:Ja sam iz ove odgledane Bakirove emisije skontao poentu...da je Alija jedna historijska licnost koja je obiljezila ove nashe prostore...i da se Alija nije borio za svoju ulicu ili Aerodrom vec da konacno jednog dana zazivi drzava BIH I NJENE INSTITUCIJE u cjelini na cijelom njezinom teritoriju...a shto se tice ulice...ako nashe komshije i susjedi daju ulicama trgovima mostovima imena provjerenih fashistickih vodja i ideologa kao shto su Draza Mihajlovic...Mate Budak...ili imena krivoustoga predsjednika susjedne nam drzave onda je red da neka ulica ili trg ponese ime i prvog predsjedavajuceg predsjednishtva BIH ...sa kojim je ova zemlja i narod prozivio najteze trenutke u svojoj historiji...posebno me se dojmilo u emisiji i to da treba ostati Titova ulica ali i da ce Alija rahmetli dobiti svoj trg u Sarajevu...i da konacno i Titu a i Aliju trebamo pustiti da na miru pocivaju...
Ne znam shta je Bakir ranije vazio ali ovo je meni u ovoj emisiji skroz ok i regularno... 8) :)
Naravno upravo je ovo što si ti rekao, ali njegove prošle emisije u kojima pljuje po Aliji su žalosne, a sada se zaokrenuo jer je vidio da čak i Francuzi koji su tradicionalno srpski orjentisani, ili britanci govore o Aliji kao o bosanskom lavu (čini mi se da je to Euronews javio), a ostali mediji (CNN) kao o neospornoj historijskoj ličnosti, dok jedan mahalaš pljuje po Aliji. Sad je i on skonto, da novinarstvo nije pljuvaonica, nego za to treba više objektivnosti.
mostarac

Post by mostarac »

dr. wrote:
No_Comment wrote:Ja sam iz ove odgledane Bakirove emisije skontao poentu...da je Alija jedna historijska licnost koja je obiljezila ove nashe prostore...i da se Alija nije borio za svoju ulicu ili Aerodrom vec da konacno jednog dana zazivi drzava BIH I NJENE INSTITUCIJE u cjelini na cijelom njezinom teritoriju...a shto se tice ulice...ako nashe komshije i susjedi daju ulicama trgovima mostovima imena provjerenih fashistickih vodja i ideologa kao shto su Draza Mihajlovic...Mate Budak...ili imena krivoustoga predsjednika susjedne nam drzave onda je red da neka ulica ili trg ponese ime i prvog predsjedavajuceg predsjednishtva BIH ...sa kojim je ova zemlja i narod prozivio najteze trenutke u svojoj historiji...posebno me se dojmilo u emisiji i to da treba ostati Titova ulica ali i da ce Alija rahmetli dobiti svoj trg u Sarajevu...i da konacno i Titu a i Aliju trebamo pustiti da na miru pocivaju...
Naravno upravo je ovo što si ti rekao, ali njegove prošle emisije u kojima pljuje po Aliji su žalosne, a sada se zaokrenuo jer je vidio da čak i Francuzi koji su tradicionalno srpski orjentisani, ili britanci govore o Aliji kao o bosanskom lavu (čini mi se da je to Euronews javio), a ostali mediji (CNN) kao o neospornoj historijskoj ličnosti, dok jedan mahalaš pljuje po Aliji. Sad je i on skonto, da novinarstvo nije pljuvaonica, nego za to treba više objektivnosti.
Pametni ljudi su Bakirov prilog shvatili kao vanserijsku blamazu SDA i samo on bi bio dovoljan da ih pokopa na iducim izborima. Medjutim pametni i ne glasaju za nju, nego oni koji nisu shvatili Bakirov prilog. Ne moze se sve servirati ni crno na bijelo
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
da pamtis

Post by da pamtis »

:D ljudi hocemo li u irak :D

Image
"I wrote my curriculum vitae the other day," Elvedin told me over a glass of water at my flat in Sarajevo.

"From 1989 until 1992 I put 'waiting for the war to begin'.

"From 1996 until 2005 I put 'waiting for the next war to begin'."

A wry smile broke out across his face. This is the thinking among many Bosnians.

Elvedin Kominlija, a 35-year-old Muslim, is one of a generation of people who got caught up in the Bosnian war.

A decade after it ended, many still see no hope and no opportunity for the future.

"I fought for this country. I gave my blood. And what do I have to show for it? Nothing."

Jobless

For nearly four years he fought in the mainly Muslim Bosnian government forces, defending Sarajevo against the besieging Bosnian Serb army.

I'm not really interested in religion. If my contract says I have to fight, then I have to fight

He commanded a special unit which spearheaded attacks against the enemy. He was injured three times.

"After the war, I went to Germany for rehabilitation for my wounds."

"They let me stay for six years, but eventually I had to come back. When I returned, there was nothing for me - not even a job."

These days he lives with his wife and two children in a rented flat in Sarajevo.

His wife works in a supermarket, earning $300 (£164) a month. He has been unable to find a job. Unemployment is high, at around 40%.

He has been forced to make the most of the one skill he has in abundance - fighting.

Now he wants to go to Iraq to work as security for the US-led coalition forces. He already has some friends over there, he says.

"You can earn a minimum of $8,000 a month.

"What you earn in six months there, would take at least five to six years here."

Quiet recruitment Elvedin says he would not go to Iraq if he could earn enough money in Bosnia to support his family.

Bosnia sent a unit to help the US-led coalition troops in Iraq

But he wants to buy the flat and says he cannot "do that living like this".

"It was better under communism," he says.

"At least you could travel without visas in those days."

Nobody is publicising it, but people are being recruited in Bosnia to go to Iraq - quietly, via word of mouth.

There are a number of agencies, shy of publicity, which are involved.

Seminars are held at local hotels in Sarajevo, which describe conditions in Iraq and the work expected.

Most of it involves the protection of oil company staff and escorting convoys - the most dangerous job of all. Baghdad, Falluja and Basra are the most common destinations.

'Not easy'

Elvedin is ambivalent about the dangers.

"No danger could surprise me after what I experienced during the Bosnian war. It's not easy to go back to such an environment, but what else can I do?

Elvedin has signed up, but his departure for Iraq has been delayed because he needs to improve his English - the common language used by the coalition forces.

He has enrolled on an English course and hopes to reach a level which enables him to go to Iraq next month.

As a Muslim, how does he feel about potentially being in a situation where he has to fight fellow Muslims - some of whom claim they are involved in jihad?

"I'm not really interested in religion. If my contract says I have to fight, then I have to fight."
Post Reply