6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

Post by Fair Life »

Lonely Planet... is probably the most popular series of travel books among backpackers and other low-cost travelers...
Tandzika

Post by Tandzika »

Pa ovo se zasniva na ukusu njih par luzera jer Las Vegas nije ljepsi od Dubrovnika i Beograda GARANT!!! :roll:
array

#28 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by array »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
E sada se drzi, sada ce poceti salve i topovi "kompetentnih" kriticara kako je Sarajevo nezasuzeno na 43. mjestu... :roll:
Ma kakvi nezasluženo, šta ti je bolan. Pa nije ga valjda pola prijeratnih stanovnika napustilo bez razloga a još polovica od onih koji su ostali bi iste sekunde otišli vani samo da imaju gdje. :D

The Cities Book je klasičan primjer da se mnogim stvarima o kojima se piše u knjigama ne treba vjerovati. Svi mi vrlo dobro znamo kakvo je Sarajevo da bi povjerovali u gluposti koje se pišu u toj knjizi.

Knjige se u prvom redu pišu da bi se prodale a pogotovu one turističkog karaktera. Šta mislite da bi neko svake godine-dvije kupio novo izdanje The Cities Book u kojoj se nalazi 200 istih gradova svaki put? Be real.
capry

#29 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by capry »

vesela wrote:
capry wrote:
e haj mi samo objasni kako ti titu poveza s ovim matere ti?!!!
pa ne moze se povezat ni u ludilu ali eto, tebi je poslo za rukom
svaka cast!!!
ovdje se nema sta raspravljat
treba samo napisat da je sarajevo grad - heroj
da je najljepse na svijetu
da se bolje zivi i provod i u njemu nego u mnogim milionskim gradovima sirom svijeta (u sto sam se licno osvjedocio)
a tebi jarane ako je zao tite i totalitarnog rezim ja vi se meni i ostavi kontakt
ja cu ti nac kartu za kubu: imas kastra i totalitarizam
isti *urac koji je i ovde bio 50 god

pa ovo je vrlo lako objasniti, stvar je samo hoces li ti biti realan:

zahvaljujuci "titinom" drzavnom uredjenu i pasosu smo mogli obici puno svjetskih gradova, pa sad razumijemo zasto je sarajevo na 43. mjestu...vidjeno, uporedjeno, konstatovano...

posto ja imam svedski pasos, samo sam nastavila sa putovanjima, tamo gdje sam stala...a moradoh stati zbog bezvrijednog bih pasosa...

a kartu za kubu ostavi sebi i odputuj, imaces sta vidjeti...mi smo vec bili :D
e vidis ovo
ja sam obiso dosta svijeta i bez titinog pasosa
a nama sigurno nece bit bolje dok god ima ziv iko iz ove titine generacije
tek kad zaboravimo taj period tmine bicemo kao tvoja lijepa svedska
zasto je svedska sada prva na po svim istrazivanjima koja se bave kvalitetom zivota
zato sto nikad nisu imali socijalizam, komunizam i sl. sranja
naravno including tito!!!
ja znam da je u tom periodu bilo lijepo ali je to sve bilo vjestacki i neodrzivo
zbog toga se komunizam srusio u svakoj zemlji gdje god je bio za pola sata
ko ga srusi????
sam sebe!!!!!
probudite se ljudi i okante se tite
da u svedskoj sanjare, lijencare i prizivaju nekog olafa gustava koji je umro ima 100 godina bili bi kao gvatemala
a za kubu nadji samo pola racionalnog argumenta i imas od mene sta hoces
nemoj mi te mahalske ''a kartu za kubu ostavi sebi...''
kub lajkan

#30 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by kub lajkan »

capry wrote: nemoj mi te mahalske ''a kartu za kubu ostavi sebi...''
Tebi treba karta za Irak...
vesela

#31 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by vesela »

capry wrote: nemoj mi te mahalske ''a kartu za kubu ostavi sebi...''

mi, civilizovana haustorcad sa Marijin Dvora se ne spustamo na nivo ovakvih diskutanata i "argumenata" :D

@ostro i na prvu :thumbup:
capry

#32 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by capry »

vesela wrote:
capry wrote:
svaka cast!!!
da se bolje zivi i provod i u njemu nego u mnogim milionskim gradovima sirom svijeta (u sto sam se licno osvjedocio)
a tebi jarane ako je zao tite i totalitarnog rezim ja vi se meni i ostavi kontakt

zahvaljujuci "titinom" drzavnom uredjenu i pasosu smo mogli obici puno svjetskih gradova, pa sad razumijemo zasto je sarajevo na 43. mjestu...vidjeno, uporedjeno, konstatovano...

posto ja imam svedski pasos, samo sam nastavila sa putovanjima, tamo gdje sam stala...a moradoh stati zbog bezvrijednog bih pasosa...

e da vidimo hoces li ti biti realan/a
spominjes ''lijepu vasu'' svedsku
znas li zasto danas sa svedskim pasosem mozes svugdje a sa nasim nigdje
i zasto je svedska najbolje uredjena zemlja na svijetu a nasa ovakva kakva jeste
upravo zbog toga sto nikad nisu imali komunizma i socijalizma
i tite naravno
i ljudi se znaju ponasat u kapitalizmu
de reci posteno da li ti tvoji svedi spominju nekog njihovog kralja olafa gustava koji je umro ima 50 ili recimo 30 g0dina
ne!!!
oni rade i bore se
i ne izbjegavaju poreze
vole svoju drzavu
kritikuju je onoliko koliko treba da bi isla ka naprijed
a nisu kao mi (ustvari ti)
sanjaris o nekim starim vremenima koja su prohujala s vihorom
mislim da ljudi odgojeni u totalitarnom rezimu poput titinog ne mogu zdravo razmisljati
zatrovani su
i tek kad umre zadnja osoba koja se sjeca tite krenucemo naprijed
P.S.
ja sam obiso dosta svjetskih metropola i bez titinog pasosa
zavrsio sam fakulet
poceo raditi posao koji volim bez da sam imo ikakvu stelu
sad sam na specijalizaciji u jednom cetveromilionskom gradu na obali jednog predivnog mora
vidis da se moze uspjet i bez tite!!!
a sto se tice kube javi se kad pronadjes bar pola smislenoga argumenta
ne odgovaram na one mahalske
i svoj raspjevani jezik ne smatraj argumentom!!
''...a moradoh stati zbog bezvrijednog bih pasosa...''
pozdrav
rajvosa

Post by rajvosa »

Swiss cities offer the best quality of life while
Luxembourg has been named the safest city
A report by Mercer Consulting

The Swiss cities of Geneva and Zurich offer the best quality of life according to research published by Mercer Consulting in March 2005. Vancouver (Canada) is placed third, followed by Vienna (Austria) and Frankfurt (Germany).

EIU names Vancouver, Melbourne and Vienna as 'best' cities in the world

Cities in Europe, New Zealand, and Australia continue to rank highly. Munich and Düsseldorf both move up the rankings, from 10th and 12th place respectively, to share joint 5th place with Frankfurt. Munich’s rise is due to more efficient waste removal systems and better housing for expatriates, while Düsseldorf’s transport and standards of international schooling have improved. Bern, Copenhagen, and Sydney are pushed down slightly to rank 8 with scores of 105.

In the US, Honolulu and San Francisco rank highest in joint 25th position (score 102), mainly because they have lower crime levels than other US cities. Boston, New York, Portland, and Washington follow in positions 36, 39, 42, and 42 respectively (score 100.5, 100, 99, 99), while Houston ranks lowest at position 68 (score 94).

The analysis was based on an evaluation of 39 quality of life criteria for each city, including political, social, economic, and environmental factors, personal safety and health, education, transport, and other public services.

Baghdad remains the world’s least attractive city for expatriates. Its low score (14.5) is due to the recurrent threat of attacks against people, multinational organisations, and government institutions in the area. Other poor-scoring cities for overall quality of life include Bangui in the Central African Republic (score 29), Brazzaville in Congo, and Khartoum in Sudan (29.5 and 31 respectively).

The world's top 55 cities offering the best quality of life
(New York is the base city with a score of 100 points)
2005 Rank

2004 Rank

City

Country

1
Geneva Switzerland
106.5
1

2
Zurich Switzerland
106.5
3

3
Vancouver Canada
106.0
3

3
Vienna Austria
106.0
5

5
Frankfurt Germany
105.5
5

10
Munich Germany
105.5
5

12
Düsseldorf Germany
105.5
8

5
Auckland New Zealand
105.0
8

5
Bern Switzerland
105.0
8

5
Copenhagen Denmark
105.0
8

5
Sydney Australia
105.0
12

10
Amsterdam Netherlands
104.5
13

13
Brussels Belgium
104.0
14

12
Melbourne Australia
103.5
14

15
Berlin Germany
103.5
14

15
Luxembourg Luxembourg
103.5
14

15
Stockholm Sweden
103.5
14

12
Toronto Canada
103.5
14

15
Wellington New Zealand
103.5
20

20
Ottawa Canada
103.0
20

20
Perth Australia
103.0
22

20
Nürnberg Germany
102.5
22

23
Dublin Ireland
102.5
22

24
Montreal Canada
102.5
25

24
Adelaide Australia
102.0
25

24
Calgary Canada
102.0
25

24
Hamburg Germany
102.0
25

24
Helsinki Finland
102.0
25

24
Honolulu USA
102.0
25

24
San Francisco USA
102.0
31

24
Brisbane Australia
101.5
31

32
Oslo Norway
101.5
31

32
Paris France
101.5
34

34
Singapore Singapore
101.0
34

34
Tokyo Japan
101.0
36

36
Lyon France
100.5
36

36
Yokohama Japan
100.5
36

42
Boston USA
100.5
39

36
London UK
100.0
39

39
Kobe Japan
100.0
39

39
New York USA
100.0
42

39
Madrid Spain
99.0
42

42
Portland USA
99.0
42

45
Barcelona Spain
99.0
42

50
Washington DC USA
99.0
46

44
Winston USA
98.5
46

45
Lexington USA
98.5
46

45
Osaka Japan
98.5
46

45
Pittsburgh USA
98.5
46

45
Seattle USA
98.5
51

50
Chicago USA
98.0
51

50
Milan Italy
98
53

52
Lisbon Portugal
97.5
53

52
Tsukuba Japan
97.5

Safety and security
Luxembourg ranks as the world’s top city for personal safety and security, according to a quality of life survey by Mercer Human Resource Consulting. The city scores 122.5 followed by Helsinki, Bern, Geneva, and Zurich which take joint second place with scores of 120.

Scores for personal safety and security are based on relationships with other countries, internal stability, and crime, including terrorism. Law enforcement, censorship, and limitations on personal freedom are also taken into account. (See Notes below for details.)

Cities are ranked against New York as the base city, which has a rating of 100. The analysis is part of a worldwide quality of life survey, covering 215 cities, to help governments and major companies to place employees on international assignments.

The Japanese cities of Omuta, Kastuyama, Tsukuba, and Yokkaichi score highest in Asia (joint 14th place with scores of 112.5), while Calgary, Montreal, Ottawa, Toronto, and Vancouver rank top in North America, in joint 18th place (score 112).

“The top-ranking cities for personal safety and security are in politically stable countries with good international relations and sustainable economic growth,” said Slagin Parakatil, Senior Researcher at Mercer. “Most of the low-scoring cities are in countries with civil unrest, little law enforcement, and high levels of crime.”

The world’s least secure city is Baghdad (Iraq), with a score of 5 due to ongoing civil unrest and threats of attack in the city. Other low-ranking cities include Abidjan in the Ivory Coast, Bangui in Central African Republic, and Port Harcourt and Lagos in Nigeria , which score 24, 26.5, 32.5, and 32.5 respectively. These countries continue to experience political turmoil and low economic growth.

Western Europe
Many Western European cities appear at the top of the rankings. Luxembourg scores highest for personal safety and security, followed by Swiss and Scandinavian cities. Other high-scoring cities include Vienna, ranked 6th with a score of 116, followed by Düsseldorf, Munich, Nürnberg, Frankfurt, and Oslo, sharing 8th place with scores of 113.

In contrast, Athens, Rome, and London appear at the lower end of the rankings for this region, at positions 83, 74, and 69 respectively (score 93.5, 95.5, and 99), due to high levels of petty crime. Madrid also scores relatively low, sharing 69th position with London, due to terrorism.

Eastern Europe
Cities in Eastern European cities generally rank lower than those in Western Europe. Ljubljana in Slovenia scores highest for personal safety and security, at position 41 with a rating of 105, followed by Bratislava in Slovakia and Prague in the Czech Republic in joint 58th place scoring 100.

“Some Eastern European cities have gained higher scores in the rankings due to their accession to the European Union,” said Mr Parakatil. “There are noticeable differences in personal safety and security scores between many Eastern and Central European cities.”

Russian cities score poorly due to high crime rates, economic turmoil, and lack of internal stability. Moscow, Novosibirsk, Kazan, and St Petersburg take positions 198, 179, 179, and 175 respectively, with scores of 41.5, 52.5, 52.5, and 53.5.

North America
All of the Canadian cities covered by the survey appear in the top 20 rankings for personal safety and security. Calgary, Montreal, Ottawa, Toronto, and Vancouver rank jointly in position 18 with scores of 112.

In the US, Honolulu, Houston, Lexington, San Francisco, and Winston Salem rank highest in joint 45th position with scores of 104. Boston, Chicago, Cleveland, Minneapolis, Pittsburgh, Portland, and New York all follow in 58th place with scores of 100. The lowest scoring city in North America is Atlanta, ranked 90 with a score of 90.5, due to street crime and burglary.

In Mexico, Monterrey and Mexico City rank 87 and 126, scoring 92 and 72.5 respectively.

South America
Cities in South America tend to feature much lower in the rankings than those in North America. Growing unemployment and political instability in these regions have led to high crime levels.

Santiago in Chile ranks highest in 94th place with a score of 90. Buenos Aires in Argentina ranks 115 with a score of 77.5, while São Paulo and Rio de Janeiro in Brazil take 148th and 167th position respectively, with scores of 63.5 and 56. Bogotá and Medellin in Colombia and Caracas in Venezuela rank lowest in positions 210, 205, and 193 respectively (score 33, 37.5, and 48) due to crime including kidnappings.

Mr Parakatil concluded: “As globalisation increases, security and relationships with other countries become more critical to overall quality of life standards in cities across the world.”

Survey methodology
The data for the 2005 survey was largely collected between September and November 2004 and was regularly updated to take account of changing circumstances.

The overall quality of life ranking is based on an evaluation of 39 quality of life criteria. The covered topic in 2005, “personal safety and security,” is based on an evaluation of six criteria that have been drawn from the overall quality of life survey. New York has been used as the base score for quality of life with a score of 100 points.

Mercer’s study is based on detailed assessments and evaluations of 39 key quality of life determinants, grouped in the following categories:

• Political and social environment (political stability, crime, law enforcement, etc)
• Economic environment (currency exchange regulations, banking services, etc)
• Socio-cultural environment (censorship, limitations on personal freedom, etc)
• Medical and health considerations (medical supplies and services, infectious diseases, sewage, waste disposal, air pollution, etc)
• Schools and education (standard and availability of schools, etc)
• Public services and transportation (electricity, water, public transport, traffic congestion, etc)
• Recreation (restaurants, theatres, cinemas, sports and leisure, etc)
• Consumer goods (availability of food/daily consumption items, cars, etc)
• Housing (housing, household appliances, furniture, maintenance services, etc)
• Natural environment (climate, record of natural disasters)
kub lajkan

#34 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by kub lajkan »

capry wrote:e da vidimo hoces li ti biti realan/a
spominjes ''lijepu vasu'' svedsku
znas li zasto danas sa svedskim pasosem mozes svugdje a sa nasim nigdje
i zasto je svedska najbolje uredjena zemlja na svijetu a nasa ovakva kakva jeste
upravo zbog toga sto nikad nisu imali komunizma i socijalizma
i tite naravno
Covjece, pa korak si do nenadjebivosti!

Cuj Tito i komunizam krivi sto mi danas ne mozemo s nasim pasosem nigdje!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

(sto bi rek'o Djuro, grohotom se smijem :D )
vesela

Post by vesela »

joj capry, kako ti malo znas!

svi mi, balkanci smo se lijepo snasli u svedskoj jer je ovdje "komunizam" mnogo veci neko u komunistickoj yu...nema drzave na svijetu koja ima vecu kontrolu i monopol od svedske...a o birokratiji da ti ne pricam, treb'o bi mi dan i po...i sve je to lijepo upakovano...znas ono:izvana gladac, unutra jadac!...razlika je samo jedna, ali najbitnija:drzava ostavlja i obicnom covjeku mogucnost nalazenja rupa u zakonu, da bi izbjegli socijalne nemire...za sada...dakle, pravi komunisticki, samoupravni sistem kao u mojoj domovini SFRJ...

u poredjenju sa balkanom ima prednosti, ali daleko je to od bogate i demokratske drzave
NIN

#36 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by NIN »

array wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
E sada se drzi, sada ce poceti salve i topovi "kompetentnih" kriticara kako je Sarajevo nezasuzeno na 43. mjestu... :roll:
Ma kakvi nezasluženo, šta ti je bolan. Pa nije ga valjda pola prijeratnih stanovnika napustilo bez razloga a još polovica od onih koji su ostali bi iste sekunde otišli vani samo da imaju gdje. :D

The Cities Book je klasičan primjer da se mnogim stvarima o kojima se piše u knjigama ne treba vjerovati. Svi mi vrlo dobro znamo kakvo je Sarajevo da bi povjerovali u gluposti koje se pišu u toj knjizi.

Knjige se u prvom redu pišu da bi se prodale a pogotovu one turističkog karaktera. Šta mislite da bi neko svake godine-dvije kupio novo izdanje The Cities Book u kojoj se nalazi 200 istih gradova svaki put? Be real.
A ti care moj, ostavi se tih knjiga, lagano po Avaz pa u halu!
NIN

#37 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.

Post by NIN »

capry wrote:
vesela wrote:
capry wrote:
svaka cast!!!

e vidis ovo
ja sam obiso dosta svijeta i bez titinog pasosa
a nama sigurno nece bit bolje dok god ima ziv iko iz ove titine generacije
tek kad zaboravimo taj period tmine bicemo kao tvoja lijepa svedska
zasto je svedska sada prva na po svim istrazivanjima koja se bave kvalitetom zivota
zato sto nikad nisu imali socijalizam, komunizam i sl. sranja
naravno including tito!!!
ja znam da je u tom periodu bilo lijepo ali je to sve bilo vjestacki i neodrzivo
zbog toga se komunizam srusio u svakoj zemlji gdje god je bio za pola sata
ko ga srusi????
sam sebe!!!!!
probudite se ljudi i okante se tite
da u svedskoj sanjare, lijencare i prizivaju nekog olafa gustava koji je umro ima 100 godina bili bi kao gvatemala
a za kubu nadji samo pola racionalnog argumenta i imas od mene sta hoces
nemoj mi te mahalske ''a kartu za kubu ostavi sebi...''
Nemoj mi Tite, svega ti!
Komunizam se srusio radi takvih kao ti!
Toliko...
capry

#38 6 Ex-Yu gradova medju 200 najljepsih

Post by capry »

ako mislis da sam na bilo koji nacin doprinio padu komunizma iskreno ti hvala na komplimentu
vesela me iznenadjuje arsenalom svojih kvaziargumenata
sada misli da joj je argument to sto je s marin dvora!!!?
to nije vidilo argumenta :o
zao mi vas je stvarno
mozete i imate pravo misliti sta hocete ali jedno je sigurno: nema vise komunizma, nema totalitarnog rezima, nema diktatora, nema saslusavanja u komitetu u OZNA-i, nema golog otoka....
koliko sam vas shvatio vi ne mozete ordinirati bez palice iznad glave i bez strahovlade
u demokraciji se ne pronalazite
zao mi vas je
imate 2 izbora: ili kuba ili juzna koreja
pa se nazivite u komunizmu do kraja zivota
nove generacije dolaze, vi ste pred penzijom
papaaa
i slobodno se sjecajte diktatora
i prizivajte nesto sto vise nikada nece biti :o
a ja se idem boriti sa surovim kapitalizmom koji mi ipak daje sve slobode
a to je za covjeka koji ima glavu najbitnije
iskreni pozdrav
NIN

#39 Re: 6 Ex-Yu gradova medju 200 najljepsih

Post by NIN »

capry wrote:ako mislis da sam na bilo koji nacin doprinio padu komunizma iskreno ti hvala na komplimentu
zao mi vas je stvarno
mozete i imate pravo misliti sta hocete ali jedno je sigurno: nema vise komunizma, nema totalitarnog rezima, nema diktatora, nema saslusavanja u komitetu u OZNA-i, nema golog otoka....
koliko sam vas shvatio vi ne mozete ordinirati bez palice iznad glave i bez strahovlade
zao mi vas je
papaaa
iskreni pozdrav
Ne znam zasto toliko averzivno gledas u proslost. Ja recimo isto tako gledam ali na buducnos kada vidim gdje sada zivim i ko me vodi u ovoj nazovi drzavi. Pa, covjece mi nemamo drzave uopste! Kako mozes tako razmisljati dok ti ovi primati vode ovu kreaturu od zajednice (ne mogu je uopste zvati ''drzavom''). I ti ces tek tako po onom sistemu a ovaj je kao bajan! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!!!!
Pa sta je s tobom covjece!!!???
Bosanac_21

#40 Re: 6 Ex-Yu gradova medju 200 najljepsih

Post by Bosanac_21 »

NIN wrote:
capry wrote:ako mislis da sam na bilo koji nacin doprinio padu komunizma iskreno ti hvala na komplimentu
zao mi vas je stvarno
zao mi vas je
papaaa
iskreni pozdrav
Ne znam zasto toliko averzivno gledas u proslost. Ja recimo isto tako gledam ali na buducnos kada vidim gdje sada zivim i ko me vodi u ovoj nazovi drzavi. Pa, covjece mi nemamo drzave uopste! Kako mozes tako razmisljati dok ti ovi primati vode ovu kreaturu od zajednice (ne mogu je uopste zvati ''drzavom''). I ti ces tek tako po onom sistemu a ovaj je kao bajan! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!!!!
Nemamo drzave :roll: Jadno je sve ovo vise i citati. Za koga je onaj noliki narod izginuo, za koga su onoliki borci dali svoj zivot jer za "mi nemamo drzave uopste"? Mi imamo drzavu, samo je najlakse svaljivati na politicare, zasto narod koji toliko kuka, sta mu sad fali da izadje na ulice pa da trazi bolju buducnost, u ratu kad se radilo o zivotu ili smrti narod je izlazio na ulice i rizikovo svoj zivot za bolje sutra.
Niko nama ne valja, nemamo drzave, ista kukljavina iz dana u dan. Zasto onda nesto taj narod ne poduzme? Kako da dusmanima svi njihovi valjaju, a nama niko ne valja? Kako da brzo zaboravljamo genocide? Logore? Markale? - to mozemo zaboravljati, iz godine u godinu sve manje ljudi takve stvari pamti, a znamo kukati da nista ne valja iz dana u dan sve vise. Kakva je takva je, ova drzava, Bosna i Hercegovina postoji, samo malo je tih koji i to znaju cjeniti :sad:
BigBoss

Post by BigBoss »

Nisam sarajlija, ali bascarsija je predivna. Ne znam kakva je sad ali prije rata se sjecam bila je fenomenalna. I ona cesma, dobra voda. 8-) 8-)
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

čuj Sarajevo lijepše od Mostara :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
boston_c

Post by boston_c »

Uvijek bilo i biće, mada je i Mostar lijep ali Sarajevu ni do koljena 8)
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

boston_c wrote:Uvijek bilo i biće, mada je i Mostar lijep ali Sarajevu ni do koljena 8)
Ivo Andrić prozva Mostar "gradom svijetlosti", čovjeće GRIJEH je Mostar porediti sa Sarajevom.
bez uvrede
NIN

#45 Re: 6 Ex-Yu gradova medju 200 najljepsih

Post by NIN »

Pa sta je s tobom covjece!!!???[/quote]

Nemamo drzave :roll: Jadno je sve ovo vise i citati. Za koga je onaj noliki narod izginuo, za koga su onoliki borci dali svoj zivot jer za "mi nemamo drzave uopste"? Mi imamo drzavu, samo je najlakse svaljivati na politicare, zasto narod koji toliko kuka, sta mu sad fali da izadje na ulice pa da trazi bolju buducnost, u ratu kad se radilo o zivotu ili smrti narod je izlazio na ulice i rizikovo svoj zivot za bolje sutra.
Niko nama ne valja, nemamo drzave, ista kukljavina iz dana u dan. Zasto onda nesto taj narod ne poduzme? Kako da dusmanima svi njihovi valjaju, a nama niko ne valja? Kako da brzo zaboravljamo genocide? Logore? Markale? - to mozemo zaboravljati, iz godine u godinu sve manje ljudi takve stvari pamti, a znamo kukati da nista ne valja iz dana u dan sve vise. Kakva je takva je, ova drzava, Bosna i Hercegovina postoji, samo malo je tih koji i to znaju cjeniti :sad:[/quote]

Moj stari, odosmo mi sa teme. Hocu samo da ti kazem da je imamo samo na papiru, a mi borci smo dobili k*tu umjesto svjetlije buducnosti! Ne znam gdje ti zivis. Meni se svaki dan okrene zeludac kada vidim ovaj jadni svijet sto stalno ponavlja ''ma, moze i gore''. E moj care, da si ti meni zdrav i ziv...

Da se vratimo na temu,
Sarajevo je zasluzeno uslo u navedeni casopis, zasto ne! Ko se ne slaze moze na piknik na Pale...
Bosanac_21

#46 Re: 6 Ex-Yu gradova medju 200 najljepsih

Post by Bosanac_21 »

NIN wrote:Ne znam zasto toliko averzivno gledas u proslost. Ja recimo isto tako gledam ali na buducnos kada vidim gdje sada zivim i ko me vodi u ovoj nazovi drzavi. Pa, covjece mi nemamo drzave uopste! Kako mozes tako razmisljati dok ti ovi primati vode ovu kreaturu od zajednice (ne mogu je uopste zvati ''drzavom''). I ti ces tek tako po onom sistemu a ovaj je kao bajan! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!!!!
Bosanac_21 wrote:Nemamo drzave :roll: Jadno je sve ovo vise i citati. Za koga je onaj noliki narod izginuo, za koga su onoliki borci dali svoj zivot jer za "mi nemamo drzave uopste"? Mi imamo drzavu, samo je najlakse svaljivati na politicare, zasto narod koji toliko kuka, sta mu sad fali da izadje na ulice pa da trazi bolju buducnost, u ratu kad se radilo o zivotu ili smrti narod je izlazio na ulice i rizikovo svoj zivot za bolje sutra.
Niko nama ne valja, nemamo drzave, ista kukljavina iz dana u dan. Zasto onda nesto taj narod ne poduzme? Kako da dusmanima svi njihovi valjaju, a nama niko ne valja? Kako da brzo zaboravljamo genocide? Logore? Markale? - to mozemo zaboravljati, iz godine u godinu sve manje ljudi takve stvari pamti, a znamo kukati da nista ne valja iz dana u dan sve vise. Kakva je takva je, ova drzava, Bosna i Hercegovina postoji, samo malo je tih koji i to znaju cjeniti :sad:
NIN wrote:Moj stari, odosmo mi sa teme. Hocu samo da ti kazem da je imamo samo na papiru, a mi borci smo dobili k*tu umjesto svjetlije buducnosti! Ne znam gdje ti zivis. Meni se svaki dan okrene zeludac kada vidim ovaj jadni svijet sto stalno ponavlja ''ma, moze i gore''. E moj care, da si ti meni zdrav i ziv...

Da se vratimo na temu,
Sarajevo je zasluzeno uslo u navedeni casopis, zasto ne! Ko se ne slaze moze na piknik na Pale...
Jesmo otisli malo s teme. To i jeste da se niko ne sikira za one koji Bosnu obranise, ti koji su na vlasti su ti isti od kojih se u ratu nista nije culo. Zato ni nemogu cjeniti onog borca koji zna sta je borba za svoju drzavu, takve treba izbjegavati na glasackim listicima. Drukcije bi sve izgledalo da je neko na stolici ko je svasta prezivio, i zna sta znaci borba za zivot i svoj narod.
NIN

Post by NIN »

Bosanac_21,
I to ti je druze moj za polemiku. Nas svijet je specifican!
Post Reply