6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
-
Den
#1 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
Autori Lonely Planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča, izabrali su u kosmopolitskoj monografiji The Cities Book dvjesto najzanimljivijih, najprivlačnijih, najizazovnijih i za život najugodnijih gradova.
Počevši od najboljeg grada na svijetu (Pariza, navodno), svakom su gradu posvećene dvije stranice s vrhunskim fotografijama, te zanimljivim i informativnim tekstovima koji čitaocima nude uvid u životni ritam pojedinog grada.
The Cities Book prikazuje svaki od dvjesto najboljih gradova kroz oči njihovih stanovnika - o čemu se najviše priča, što kažu lokalne legende, koje su prednosti i mane tog grada, gdje se najbolje jede i pije, gdje se izlazi noću.
Knjiga donosi i osnovne podatke, priče o nastanku pojedinog grada i njegovoj prošlosti.
Zanimljivo je da se među dvjesto najboljih našlo čak šest gradova s EX-YU prostora, a Sarajevo je najbolje kotirano na 43. poziciji!
Pedeset najboljih:
01. Pariz, Francuska
02. New York, USA
03. Sydney, Australia
04. Barcelona, Španija
05. London, England
06. Rim, Italija
07. San Francisco, USA
08. Bangkok, Tajland
09. Cape Town, Južnofrička Republika
10. Istanbul, Turska
11. Melbourne, Australia
12. Hong Kong, Kina
13. Katmandu, Nepal
14. Prag, Češka
15. Vancouver, Canada
16. Buenos Aires, Argentina
17. Rio de Janeiro, Brasil
18. Berlin, Njemačka
19. Jeruzalem, Izrael
20. Montreal, Canada
21. Edinburgh, Scotland
22. Venecija, Italija
23. Hanoj, Vijetnam
24. Amsterdam, Holandija
25. Singapur, Singapur
26. Tokio, Japan
27. Firenca, Italija
28. Dublin, Ireland
29. Ciudad de Mexico, Mexico
30. Krakow, Poljska
31. Toronto, Canada
32. Kairo, Egipat
33. Budimpešta, Mađarska
34. Chicago, USA
35. Havana, Kuba
36. Madrid, Španija
37. Minhen, Njemačka
38. Atina, Grčka
39. New Orleans, USA
40. Beč, Austrija
41. Ho Ši Min (Sajgon), Vijetnam
42. Marakeš, Maroko
43. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
44. Sevilja, Španija
45. Kjoto, Japan
46. Las Vegas, USA
47. Perth, Australia
48. Šangaj, Kina
49. Los Angeles, USA
50. Lisabon, Portugal
..........
(lista nekih manje atraktivnih toponima)
59. Dubrovnik, Hrvatska
84. Ljubljana, Slovenija
90. Bled, Slovenija
125. Zagreb, Hrvatska
143. Beograd, Srbija
Počevši od najboljeg grada na svijetu (Pariza, navodno), svakom su gradu posvećene dvije stranice s vrhunskim fotografijama, te zanimljivim i informativnim tekstovima koji čitaocima nude uvid u životni ritam pojedinog grada.
The Cities Book prikazuje svaki od dvjesto najboljih gradova kroz oči njihovih stanovnika - o čemu se najviše priča, što kažu lokalne legende, koje su prednosti i mane tog grada, gdje se najbolje jede i pije, gdje se izlazi noću.
Knjiga donosi i osnovne podatke, priče o nastanku pojedinog grada i njegovoj prošlosti.
Zanimljivo je da se među dvjesto najboljih našlo čak šest gradova s EX-YU prostora, a Sarajevo je najbolje kotirano na 43. poziciji!
Pedeset najboljih:
01. Pariz, Francuska
02. New York, USA
03. Sydney, Australia
04. Barcelona, Španija
05. London, England
06. Rim, Italija
07. San Francisco, USA
08. Bangkok, Tajland
10. Istanbul, Turska
11. Melbourne, Australia
12. Hong Kong, Kina
13. Katmandu, Nepal
14. Prag, Češka
15. Vancouver, Canada
18. Berlin, Njemačka
19. Jeruzalem, Izrael
20. Montreal, Canada
21. Edinburgh, Scotland
22. Venecija, Italija
23. Hanoj, Vijetnam
24. Amsterdam, Holandija
25. Singapur, Singapur
26. Tokio, Japan
27. Firenca, Italija
28. Dublin, Ireland
30. Krakow, Poljska
31. Toronto, Canada
32. Kairo, Egipat
33. Budimpešta, Mađarska
34. Chicago, USA
35. Havana, Kuba
36. Madrid, Španija
37. Minhen, Njemačka
38. Atina, Grčka
39. New Orleans, USA
40. Beč, Austrija
42. Marakeš, Maroko
43. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
44. Sevilja, Španija
45. Kjoto, Japan
46. Las Vegas, USA
47. Perth, Australia
48. Šangaj, Kina
49. Los Angeles, USA
50. Lisabon, Portugal
..........
59. Dubrovnik, Hrvatska
84. Ljubljana, Slovenija
90. Bled, Slovenija
125. Zagreb, Hrvatska
143. Beograd, Srbija
- Drvosjeca iz Dejcica
#2 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
E sada se drzi, sada ce poceti salve i topovi "kompetentnih" kriticara kako je Sarajevo nezasuzeno na 43. mjestu...Den wrote:Autori Lonely Planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča, izabrali su u kosmopolitskoj monografiji The Cities Book dvjesto najzanimljivijih, najprivlačnijih, najizazovnijih i za život najugodnijih gradova.
-
Den
Pa dali je trebalo [rije 43. ili posle 43.? Mislim daj e ovo velika pobjeda.Ako pogledamo da smo ispred Beograda,Zagreba Banjaluke! A Sarajevo jos totalno razvaljeno,nema fasade kako treba! Sta mislis da se stavi fasade kao za Olimpijadu,da se ulice dotjeraju,nesto ekste,cvijeca u parkve itd,gdje bi nam bio kraj,30. mjesto?

- Drvosjeca iz Dejcica
O tome ti i govorim, sada ce se poceti javljati ovi iz preko-okeanskih "vukojebina" da nam objasnjavaju kako to nista ne valja, i kako su tu analizu radili nadrogirani Zulu ratnici...Den wrote:Pa dali je trebalo [rije 43. ili posle 43.? Mislim daj e ovo velika pobjeda.Ako pogledamo da smo ispred Beograda,Zagreba Banjaluke! A Sarajevo jos totalno razvaljeno,nema fasade kako treba! Sta mislis da se stavi fasade kao za Olimpijadu,da se ulice dotjeraju,nesto ekste,cvijeca u parkve itd,gdje bi nam bio kraj,30. mjesto?![]()
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 20/03/2006 16:18, edited 1 time in total.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#7 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
Den wrote:Autori Lonely Planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča, izabrali su u kosmopolitskoj monografiji The Cities Book dvjesto najzanimljivijih, najprivlačnijih, najizazovnijih i za život najugodnijih gradova.
01. Pariz, Francuska +
02. New York, USA
03. Sydney, Australia
04. Barcelona, Španija +
05. London, England +
06. Rim, Italija +
07. San Francisco, USA
08. Bangkok, Tajland
09. Cape Town, Južnofrička Republika +
10. Istanbul, Turska +
11. Melbourne, Australia
12. Hong Kong, Kina
13. Katmandu, Nepal
14. Prag, Češka +
15. Vancouver, Canada
18. Berlin, Njemačka +
19. Jeruzalem, Izrael +
20. Montreal, Canada
21. Edinburgh, Scotland
22. Venecija, Italija +
23. Hanoj, Vijetnam
24. Amsterdam, Holandija +
25. Singapur, Singapur
26. Tokio, Japan
27. Firenca, Italija +
28. Dublin, Ireland
30. Krakow, Poljska +
31. Toronto, Canada
32. Kairo, Egipat +
33. Budimpešta, Mađarska +
34. Chicago, USA
35. Havana, Kuba
36. Madrid, Španija +
37. Minhen, Njemačka +
38. Atina, Grčka +
39. New Orleans, USA
40. Beč, Austrija +
42. Marakeš, Maroko
43. Sarajevo, Bosna i Hercegovina![]()
44. Sevilja, Španija +
45. Kjoto, Japan
46. Las Vegas, USA
47. Perth, Australia
48. Šangaj, Kina
49. Los Angeles, USA
50. Lisabon, Portugal +
..........
59. Dubrovnik, Hrvatska +
84. Ljubljana, Slovenija +
90. Bled, Slovenija +
125. Zagreb, Hrvatska +
143. Beograd, Srbija +
Uzgred, .... pored gradova u kojima sam boravio, ...
- Kurt_Kombajn
Necu ulaziti sad u raspravu o zasluzenoj ili nezasluzenoj poziciji... Da se malo osvrnemo na referencu...Den, jesi li ti ikada drzao u rukama jedan vodic Lonely Planet-a? Znas li sta u njima stoji, i prije svega, koja je ciljna grupa ovog vodica, odnosno, kakvoj vrsti turista je prvenstveno namijenjen?Den wrote:Neka pricaju sta im je volja,ovo su listu sastavili:
Autori Lonely Planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča![]()
-
Den
Od svih ovih koji sam obisao mi je Capajebo najfiniji01. Pariz, Francuska
02. New York, USA
03. Sydney, Australia
04. Barcelona, Španija
05. London, England
06. Rim, Italija
07. San Francisco, USA
08. Bangkok, Tajland
10. Istanbul, Turska
11. Melbourne, Australia
12. Hong Kong, Kina
13. Katmandu, Nepal
14. Prag, Češka
15. Vancouver, Canada
18. Berlin, Njemačka
19. Jeruzalem, Izrael
20. Montreal, Canada
21. Edinburgh, Scotland
22. Venecija, Italija
23. Hanoj, Vijetnam
25. Singapur, Singapur
26. Tokio, Japan
27. Firenca, Italija
28. Dublin, Ireland
30. Krakow, Poljska
31. Toronto, Canada
32. Kairo, Egipat
33. Budimpešta, Mađarska
34. Chicago, USA
35. Havana, Kuba
36. Madrid, Španija
37. Minhen, Njemačka +
38. Atina, Grčka +
39. New Orleans, USA
40. Beč, Austrija+
42. Marakeš, Maroko
43. Sarajevo, Bosna i Hercegovina+
44. Sevilja, Španija
45. Kjoto, Japan
46. Las Vegas, USA
47. Perth, Australia
48. Šangaj, Kina
49. Los Angeles, USA
50. Lisabon, Portugal
..........
90. Bled, Slovenija +
125. Zagreb, Hrvatska+
143. Beograd, Srbija
-
Den
Ajde reci,nisam drzao nikad u rukama...Cuo sam da su visko kvalificirani.Ali ja sam ovo skinuo sa Srpskog jednog foruma i Srbi kazu da je ta agencija dobra i sta ja znam,neam ja pojma.Ali mislim da Sarajevo jeste zasluzio ovo mjesto.Zasto?Necu ulaziti sad u raspravu o zasluzenoj ili nezasluzenoj poziciji... Da se malo osvrnemo na referencu...Den, jesi li ti ikada drzao u rukama jedan vodic Lonely Planet-a? Znas li sta u njima stoji, i prije svega, koja je ciljna grupa ovog vodica, odnosno, kakvoj vrsti turista je prvenstveno namijenjen?
1)Autro-Ugarska Arhitektura se smatra najljepsom u svijetu a Sarajevo je pun ko brod tih zgrada u tom stilu.
2)Sarajevo je Olimpijski grad sa mnogo prirose okolo.
3)Sarajevo je grad gdje mozes u radiusu od 50 metara naci sve 4 monoteisticke vijere svijeta.
4)
5)
....
n)
Ostalo dopunite sami.
- Drvosjeca iz Dejcica
Spika ti je bezze, isto k'o da kazes znas ti za koju ciljnu grupu Mercedes Benz pravi aute... Sve ima bolje od boljeg, pa tako i od Sarajeva ima ljepsih i boljih gradova za zivot, samo nemoj nam molim te pojasnjavati kako su ljudi iz Lonely Planet-a bezveznjakovici i nadrogirani pederi.Kurt_Kombajn wrote:Necu ulaziti sad u raspravu o zasluzenoj ili nezasluzenoj poziciji... Da se malo osvrnemo na referencu...Den, jesi li ti ikada drzao u rukama jedan vodic Lonely Planet-a? Znas li sta u njima stoji, i prije svega, koja je ciljna grupa ovog vodica, odnosno, kakvoj vrsti turista je prvenstveno namijenjen?Den wrote:Neka pricaju sta im je volja,ovo su listu sastavili:
Autori Lonely Planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča![]()
Toliko i pozdrav.
-
Prenj
Da pravis listu najljepsih svjetskih gradova, na koje bi ti mjesto stavio Sarajevo i zasto?Den wrote:Ajde reci,nisam drzao nikad u rukama...Cuo sam da su visko kvalificirani.Ali ja sam ovo skinuo sa Srpskog jednog foruma i Srbi kazu da je ta agencija dobra i sta ja znam,neam ja pojma.Ali mislim da Sarajevo jeste zasluzio ovo mjesto.Zasto?Necu ulaziti sad u raspravu o zasluzenoj ili nezasluzenoj poziciji... Da se malo osvrnemo na referencu...Den, jesi li ti ikada drzao u rukama jedan vodic Lonely Planet-a? Znas li sta u njima stoji, i prije svega, koja je ciljna grupa ovog vodica, odnosno, kakvoj vrsti turista je prvenstveno namijenjen?
1)Autro-Ugarska Arhitektura se smatra najljepsom u svijetu a Sarajevo je pun ko brod tih zgrada u tom stilu.
2)Sarajevo je Olimpijski grad sa mnogo prirose okolo.
3)Sarajevo je grad gdje mozes u radiusu od 50 metara naci sve 4 monoteisticke vijere svijeta.
4)
5)
....
n)
Ostalo dopunite sami.
-
Den
Pa ja sam rekao zasto Sarajevo zalsuzuje visoko mjestu,Sarajevo je Evropski Jeruzalem,grad gdje je WW1 poceo.Najkvalitetnije zgrade i najpriznatija Arhitektura(Autrijanska) se nalazi u Sarajevu.A uz to imamo jos i
Eto zasto zasluzuje visoko mjesto.Moderni neboderi i marefetluci nista neznace.To sto Sarajevo ima nemoze neki moderni grad nikad prestici.Mora imati Istorijsku vrijednost po meni.
Arhitekturu kombinaciju te dvije Arhitekture koju Vijecnica simbolizira.(Ona ima elementa obadvije Arhitekture a uz to je i prelijepa zgrada).Otomansku
Eto zasto zasluzuje visoko mjesto.Moderni neboderi i marefetluci nista neznace.To sto Sarajevo ima nemoze neki moderni grad nikad prestici.Mora imati Istorijsku vrijednost po meni.
- Kurt_Kombajn
Ljudi iz Lonely Planet-a nisu ni bezveznjakovici, niti nadrogirani pederi. Lonely Planet jeste prvoklasni vodic, ja ga koristim vec godinama, i moram reci da sam prezadovoljan. U prethodnom postu uopste nisam mislio na to, niti mi je namjera da omalovazavam bilo ciji izbor ili patriotska osjecanja. Kada citamo ovakve liste (evo ovdje konkretno onu koju je izdao Lonely Planet) , uvijek treba sebi postaviti pitanje, koje su informacije potrebne ljudima koji kupuju Lonely Planet, dakle kome se uopste ovaj vodic obraca?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Spika ti je bezze, isto k'o da kazes znas ti za koju ciljnu grupu Mercedes Benz pravi aute... Sve ima bolje od boljeg, pa tako i od Sarajeva ima ljepsih i boljih gradova za zivot, samo nemoj nam molim te pojasnjavati kako su ljudi iz Lonely Planet-a bezveznjakovici i nadrogirani pederi.
Toliko i pozdrav.
Lonely Planet je prvenstveno namijenjen mladim, fizicki spremnijim osobama i avanturistima koji sa ruksakom na ramenu i vrecom za spavanje pod rukom hajlasaju svijetom, gledajuci pritom da prodju sto je jeftinije moguce. Tako naprimjer, u njemu se mogu naci preporuke u kojoj se privatnoj kuci moze jeftino (i cisto) dobiti nesto za jelo u toj i toj kineskoj provinciji, ili kod koga se moze iznajmiti ljuljaska za spavanje na tom i tom indonezijskom ostrvu...Osobe koje koriste Lonely Planet najcesce se krecu divljim predjelima (gdje, recimo, nisi u situaciji da se okupas po desetak dana, ili neces da pustis da te ogule u nekom hotelu sa dvadesetak zvjezdica, od kojih je devetnaest docrtano bespravno), i koji nose tubu deterdzenta u ruksaku, onda iznajme u nekoj krcmi kofu vruce vode, i peru haljine iza coska...
Jedan mali primjer: U tom vodicu neces naci informaciju da ti se u sred bijela dana moze desiti da ti na parkingu u centru grada, kojeg nadgleda cuvar (kojeg si platio), razbiju prozore na autu i maznu kofere. U 90% EU-gradova je takvo nesto nezamislivo, u Sarajevu je skoro pa normalno (meni se desilo ispred Skenderije)...Takvih primjera imas koliko hoces, pomisli samo na saobracaj, putne veze i trazenje parkinga, ali ne bih da tusim vise i da zauzimam prostor...
U gradove na ovoj listi je lijepo otici i provesti u njima izvjesno vrijeme, jednostavno zato sto u njima ima mnogo toga za vidjeti i obici, itd...ali sad mi reci iskreno i realno: Da imas familiju, troje male djece, da ti i supruga imate dobro placene i sigurne poslove, i dva automobila...u kojem gradu bi zivio? U Jerusalemu? Buenos Airesu? Sarajevu? Ili Zenevi (koje uopste nema na spisku, btw.)?...Postavlja se pitanje da li bi u toj situaciji uopste zivio u gradu?, Ili bi ipak bilo bolje povuci se iz guzve, malo u prirodu i tisinu, negdje u Becku sumu ili slicna mjesta?
O tome pricam...I ja volim Sarajevo, ali spustite malo loptu...
-
kub lajkan
#18 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
Respect!pape wrote:Uzgred, .... pored gradova u kojima sam boravio, ...... stavio sam (+). I vazno je napomenuti, .... skoro sve sam ih obisao sa Titinim crvenim pasosem.
- Kurt_Kombajn
...pa sta onda reci za sijaset austrijskih gradova koji imaju i vise i ljepse i ocuvanije primjerke te arhitekture koju spominjes? npr. Salzburg ili Graz...Den wrote:Pa ja sam rekao zasto Sarajevo zalsuzuje visoko mjestu,Sarajevo je Evropski Jeruzalem,grad gdje je WW1 poceo.Najkvalitetnije zgrade i najpriznatija Arhitektura(Autrijanska) se nalazi u Sarajevu.A uz to imamo jos iArhitekturu kombinaciju te dvije Arhitekture koju Vijecnica simbolizira.(Ona ima elementa obadvije Arhitekture a uz to je i prelijepa zgrada).Otomansku
A ako cemo vec o starinama, gdje je Avignon, Petrograd, Moskva, Köln, gdje je jos sijaset gradica po Toscani, Provansi, Grckoj, Iraku, Skotskoj, sa svim svojim starinama, bibliotekama, muzejima, iskopinama i ostalim vrijednostima?...Ili kamara drevnih mjesta po Kini, Indiji ili jugoistocnoj Aziji? Mislis li stvarno da je to bio kriterij?
-
capry
#21 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
e haj mi samo objasni kako ti titu poveza s ovim matere ti?!!!pape wrote:Den wrote:Autori Lonely Planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča, izabrali su u kosmopolitskoj monografiji The Cities Book dvjesto najzanimljivijih, najprivlačnijih, najizazovnijih i za život najugodnijih gradova.
01. Pariz, Francuska +
02. New York, USA
03. Sydney, Australia
04. Barcelona, Španija +
05. London, England +
06. Rim, Italija +
07. San Francisco, USA
08. Bangkok, Tajland
10. Istanbul, Turska +
11. Melbourne, Australia
12. Hong Kong, Kina
13. Katmandu, Nepal
14. Prag, Češka +
15. Vancouver, Canada
18. Berlin, Njemačka +
19. Jeruzalem, Izrael +
20. Montreal, Canada
21. Edinburgh, Scotland
22. Venecija, Italija +
23. Hanoj, Vijetnam
25. Singapur, Singapur
26. Tokio, Japan
27. Firenca, Italija +
28. Dublin, Ireland
30. Krakow, Poljska +
31. Toronto, Canada
32. Kairo, Egipat +
34. Chicago, USA
35. Havana, Kuba
36. Madrid, Španija +
37. Minhen, Njemačka +
38. Atina, Grčka +
39. New Orleans, USA
40. Beč, Austrija +
42. Marakeš, Maroko
44. Sevilja, Španija +
45. Kjoto, Japan
46. Las Vegas, USA
47. Perth, Australia
48. Šangaj, Kina
49. Los Angeles, USA
50. Lisabon, Portugal +
..........
90. Bled, Slovenija +
125. Zagreb, Hrvatska +
143. Beograd, Srbija +Nema mjesta cudjenju, .... Sarajevo jeste jedan divan grad. Drugo je pitanje to sto ga mi upropastavamo svojom nepaznjom, tj. necistocom, divljom gradnjom i sto infrastruktura ne prati njegove potrebe.
Uzgred, .... pored gradova u kojima sam boravio, ...... stavio sam (+). I vazno je napomenuti, .... skoro sve sam ih obisao sa Titinim crvenim pasosem.
pa ne moze se povezat ni u ludilu ali eto, tebi je poslo za rukom
svaka cast!!!
ovdje se nema sta raspravljat
treba samo napisat da je sarajevo grad - heroj
da je najljepse na svijetu
da se bolje zivi i provod i u njemu nego u mnogim milionskim gradovima sirom svijeta (u sto sam se licno osvjedocio)
a tebi jarane ako je zao tite i totalitarnog rezim ja vi se meni i ostavi kontakt
ja cu ti nac kartu za kubu: imas kastra i totalitarizam
isti *urac koji je i ovde bio 50 god
-
kub lajkan
#22 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
capry wrote:e haj mi samo objasni kako ti titu poveza s ovim matere ti?!!!pape wrote:Den wrote:Autori Lonely Planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča, izabrali su u kosmopolitskoj monografiji The Cities Book dvjesto najzanimljivijih, najprivlačnijih, najizazovnijih i za život najugodnijih gradova.
01. Pariz, Francuska +
02. New York, USA
03. Sydney, Australia
04. Barcelona, Španija +
05. London, England +
06. Rim, Italija +
07. San Francisco, USA
08. Bangkok, Tajland
10. Istanbul, Turska +
11. Melbourne, Australia
12. Hong Kong, Kina
13. Katmandu, Nepal
14. Prag, Češka +
15. Vancouver, Canada
18. Berlin, Njemačka +
19. Jeruzalem, Izrael +
20. Montreal, Canada
21. Edinburgh, Scotland
22. Venecija, Italija +
23. Hanoj, Vijetnam
25. Singapur, Singapur
26. Tokio, Japan
27. Firenca, Italija +
28. Dublin, Ireland
30. Krakow, Poljska +
31. Toronto, Canada
32. Kairo, Egipat +
34. Chicago, USA
35. Havana, Kuba
36. Madrid, Španija +
37. Minhen, Njemačka +
38. Atina, Grčka +
39. New Orleans, USA
40. Beč, Austrija +
42. Marakeš, Maroko
44. Sevilja, Španija +
45. Kjoto, Japan
46. Las Vegas, USA
47. Perth, Australia
48. Šangaj, Kina
49. Los Angeles, USA
50. Lisabon, Portugal +
..........
90. Bled, Slovenija +
125. Zagreb, Hrvatska +
143. Beograd, Srbija +Nema mjesta cudjenju, .... Sarajevo jeste jedan divan grad. Drugo je pitanje to sto ga mi upropastavamo svojom nepaznjom, tj. necistocom, divljom gradnjom i sto infrastruktura ne prati njegove potrebe.
Uzgred, .... pored gradova u kojima sam boravio, ...... stavio sam (+). I vazno je napomenuti, .... skoro sve sam ih obisao sa Titinim crvenim pasosem.
svaka cast!!!
da se bolje zivi i provod i u njemu nego u mnogim milionskim gradovima sirom svijeta (u sto sam se licno osvjedocio)
a tebi jarane ako je zao tite i totalitarnog rezim ja vi se meni i ostavi kontakt
capry, popij malo ufatila te capri
Terapija, pod hitno!!
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#23 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
capry wrote: e haj mi samo objasni kako ti titu poveza s ovim matere ti?!!!
svaka cast!!!
Pitanje je, ... - Kako povezah Tita sa ovom temom !
Vrlo jednostavno, ...
Nedavno sam procitao informaciju o jednom istrazivanju koje je provedeno na Balkanu, a zapamtio sam podatak da oko 75 % studenata u zavrsnoj godini svojih studija, (dakle ... ljudi sa 23-24 godine zivota) nikada nisu izasli van granica svoje zemlje.
Jes` ti ono nesto spomenuo Kubu i Kastra?
- Bosanac_21
Najljepsa je moja Bosna koju seher Sarajevo krasi.
>>>svuda se Sunce radja lijepa svaka je zemlja, kao sto je Bosna moja na svijetu ljepse nema<<<
>>>svuda se Sunce radja lijepa svaka je zemlja, kao sto je Bosna moja na svijetu ljepse nema<<<
-
vesela
#25 Re: 6 Ex-Yu gradova medu 200 najljepsih.
capry wrote:
e haj mi samo objasni kako ti titu poveza s ovim matere ti?!!!
svaka cast!!!
pa ovo je vrlo lako objasniti, stvar je samo hoces li ti biti realan:
zahvaljujuci "titinom" drzavnom uredjenu i pasosu smo mogli obici puno svjetskih gradova, pa sad razumijemo zasto je sarajevo na 43. mjestu...vidjeno, uporedjeno, konstatovano...
posto ja imam svedski pasos, samo sam nastavila sa putovanjima, tamo gdje sam stala...a moradoh stati zbog bezvrijednog bih pasosa...
a kartu za kubu ostavi sebi i odputuj, imaces sta vidjeti...mi smo vec bili